A hozzászóláshoz csak annyit hogy mind a JazzPódium mind a DownBeat stb újságok tényleg más világról tanúskodnak. Lehetne ezt hosszasan elemezni mi miért van így itthon ne follyunk bele. Ami viszont ezekben a jazz lapokban megjelent dolgokat illeti azért jócskán van ennek is reklám íze, főleg mikor a különböző világsztár zenészekkel magukat legjobbnak kikiáltó pénzes sulik nyomulnak. De mondjuk inkább azt hogy van választék. Azért nekem máig Oláh Cumó Árpi az aki megmutatta mit lehet egy ilyen suliban a Berklee-ben tanulni, nemhiába vitte magával Herbie Hancock utánna világkörüli koncert körútjaira a srácot és nem hiába nyert felvételt utánna a Monk Jazz Institute-ba ahol a világ összes jazz-zongorista növendékei közzül mindössze 1 azaz egy főt vesznek föl és az Árpi lett! Szóval fényévek ide-oda, azért ez a nyamvadt kis ország csak ki tud ilyen tehettségeket is adni magából ahhoz képest hogy milyen a zenei színvonal, hogy a zenekultúra mértékegysége nálunk a "galambos lajos" sajnos... De ugyanitt említhetném a szintén nagy tehetségű Pleszkán Fricit is aki Árpihoz hasonlóan zongorán bizonyít már több éve svájcban! Én amondó vagyok hogy ha sok fórumtárs ízes hammondsággal neveli csemetéjét zeneszeretetre, még kerülhet ki hazai palettáról egy Francesco utód is. (Rabata Zsolti kisfia nagyon jó úton halad!) :)
Pár gondolat Tisza Beáról: Sosem tartozott szerintem a kimagasló egyéniségek közzé, 2 koncertjén is voltam, lemezem is van tőle de pl valahogy sosem jön az a lúdbőr érzés mint egy Dee Dee Bridgewater-től, Natalie Cole-tól, stb. Mindenesetre az nem bánt ha más műfajban is próbálkozik valaki, legfeljebb nem fogom hallgatni ha nem tetszik... :) (vannak tőle sokkal borzasztóbb előadók is)
BUÉK! Kívánom, hogy mindenki orgonáljon többet, hallgasson több Hammondos zenét és jusson el több Hammondos koncertre, mint tavaly. Ahogy jósoltam, 2008 lett a topic eddigi legforgalmasabb éve 2531 db. hozzászólással. :-)
Nem tudom, hogy most dícséretnek vegyem-e ezeket a sorokat, de mindenesetre levontam a tanulságokat!:-) Annyi kiigazítást engedj meg nekem, hogy az Ady a régi 500forintoson volt. Egyébként ez az "elzavarok mindenkit magamkörül" valóban a magyarok stílusa. Aki nem idetartozik, az ne vegye magára!! Nekem is voltak olyan kollegáim, akik mindíg hátatfordítva javították az alkatrészeket, nehogy meglássam mit csinálnak. Aztán meg volt aki azt mondta, ha kérdeztem valamit, hogy: hozd ide! majd megcsinálom.... jópénzért. Aztán meg volt aki jópénzért nem csinált semmit sem! Erről ennyit. A tanulópénzt befizettem egy párszor. De legalább a tudás már az enyém:-) Én szívesen segítek, ha tudok.
OK ! Zsolt , ha van rá lehetőséged, tedd fel a Nov.8.án felvett anyagodat. Ha valaki még ezt nem látta volna, ez is elvarázsol egy más 'világba' pedig ezelőtt 6 évvel készült !
Saját véleményem, hogy sajnos ebben az országban, egyra több a "müértö zenész", mint a lelkes rajongó. Több az egyre silányabbul játszó "zongorista", mint olyan aki hajlandó a zongorát cipelni / szó sem róla dög nehéz egy zongora/
Individualista nép vagyunk/nem én találtam ki, pl Ady, tudod a régi ötezresröl/ és a csapat munka nem az erösségünk. Kedvenc példám, nézd meg a magyar néptáncot,
a Lengyel , a Görög képes egymásba kapaszkodva órák hosszat együtt táncolni, a Magyar ,két három leány pörgetés után kiáll bokát csattogtatni, vagy botokkal csapkodni nehogy megmaradjon valaki körülötte....
És ahogy a régiek mondották: a gondolkodó ember elött két út van, az egyik az alkoholizmus, a másik meg teljességgel járhatatlan
Ugyhogy mindenkinek boldog delirium tremenset vagy kredencet kivánok a mai napra....
Mint már említettem, hogy csak egy lelkes rajongó vagyok, és nem műértő zenész. Mindenkit nagyon tudok tisztelni, aki nálam jobban játszik egy hangszeren. Sajnos nem is olyan nehéz nálam jobbnak lenni. Így bizonyos határok közt, mindenki játékát tudom értékelni, és a negatív véleményemet megtartom magamnak:-) Van akinek a játékát nem tartom sokra, így pl. a gospeles Cassandra sem jött be nekem.
A vérből jövős dolgot trambi barátja jól mondta. Ők mindíg zenélnek. A görögök sirtakiznak, ha kell, ha nem:-) Már várom azt a pillanatot, amikor mi is elégedettek leszünk egyszer.......
Egyik kedvenc dalom Santana-tol a kedvenc dobosom jatszik vele es ami a lenyeg a kedvenc hangszerem, egy <a href="http://www.youtube.com/watch?v=ELv9sYIbT04&feature=related" target="_blank">jo kis HAMMOND szolo</a> hallhato ugy ~ 6 perctol :) BUEK minden forumozonak!!!
El nem tudom dönteni hogy a nőci barna-e vagy sárga, (esetleg mindkettő) de szintén olyan íze neki van a játékának amit itthon hiába keresgélek. Remélem egyszer azért sikerül találni.
Nos , teljes mértékben, és tartalmában is osztom Tehtube Zsolt véleményét. Nagyon messze, de nagyon messze vagyunk mi attól, hogy mit jelent a Hammond-dal való stílusos játék. Mindegy, hogy Jazz, Funk, Gospel. Csakugyan van egy két fiatal tehetséges zenész itthon, akiknek a helyén dobog a szíve, ha hozzányúlnak a hangszerhez. Itt nem akarom azt az egy, vagy két nevet említeni. És tényleg nem mindig attól jó egy Hammondos mert feka. 3x hallottam live a Tower of Power-t , Larry Goldings-ot Joey De Fr... De Tehtube is felsorolt vagy 8 -at, akik fehérbőrű hammondosok. Tisztelet minden magyar pop,és sláger zenésznek a teljesítményeikért, de rettenetesen távol vagyunk mindattól ami minden zenei műfajban útmutató volt 2008-ban és 2009 ben lesz. Ezen a forumon is 35 x lehet ugyanazoknak a veteránoknak a neveit olvasni akiket még mindig '' valami bearanyozott zenészikonoknak '' tekintenek. Számomra nagyon elkeserítő mindaz ami ezen a téren is a begyepesedett és megbénult magyar zenei vérkeringést jellemzi. Havi rendszerességgel olvasom a JazzPodium, nyugateurópai újságját. Ha valakinek ez a kezébe kerül, és látja, olvassa, hogy mik történnek ? !! / Cd újdonságok, Konzertek, Workshop,ok, Festiválok, Interjúk, Könyvek, Stranskriptiok, és legelsősorban a fiatal tehetséges zenészek bemutatása / azonnal érezhető, hogy fényévekre vagyunk már attól is ami párszáz km-re történik tőlünk. Pontosan tudom, hogy mit írok, ha bárkiben is felmerülne az, hogy ''ez meg miket ír ? '' Ami pedig a megint csak istenített Tisza Bea művésznő '' Gospel imitátiós próbálkozását illeti, részemről csak kritikát illet : Erőltetett imitálása a Gospel stílusnak, Hamisan, össze vissza csúszkált a hangok között. Megjegyzem nagyon szar volt az arányok keverése is, de hát ebben is elvagyunk maradva. Olyan emberek ülnek a hangtechnika mögött IS !!!! akik nem oda valók ! Én elhíszem, hogy nagyon szeretné ezt jól énekelni, de sajnos nagyon csak magyarosan énekelget. Miért nem énekelget inkább Chanson-t. Az talán jobban menne neki. BUÉK
Ez a mérvadó ez olyasmi mint a cégautó adó , és a tervezett internet adó? :))
Más, ezt a sztereotipiát hogy a zene vérből jön ezt én is elsütöttem egy Jamaikai BME-n tanuló ismerösömnek, aki mellesleg bass gitár zseni szerintem , és a válasza az volt hogy ha szomruak vagyunk zenélünk, ha örülünk zenélünk, és zenélünk akkor is azt akarjuk hogy történjen valami . Szerintem ez egy élet igenlő felfogás, lehet belöle tanulni.
Most néztem vissza a hozzászólásokat, mert nem mindig van időm olvasni öket , és csak öszintén gratulálni tudok Horváth Krisztiánnak a B2/B3 ban nyujtott teljesitményéhez. És ha még azt az uri gesztust is megtennétek hogy magyar nyelven énekeltetnétek Tisza Beát akkor talán több emberhez jutna el a zenétek is.
Mivel az emberek nagy része azt hallja hogy Jesus, megindul egy automatikus védekezö funkció /40 év materialista világnézeti nevelés nem mulik el nyomtalanul/ hogy hagyá máá evvel a vallási izével... Talán egy picit többet megért a zenétekből
is ha megérti a szöveget amit énekeltek neki.
Magyarországon Dávid Viki énekel gospelt nem is akár hogyan és magyarul, mindenkinek szives figyelmébe ajánlom..
A gospel különben , az a evangéliumokon alapuló vallásos dal műfaja mely az amerikai városok fekete negyedeiben született a múlt század húszas éveiben. Idővel a blues és a spirituálé elemeivel keveredett, és mára az afroamerikai/nem néger, az a tamásbátya kunyhójába volt/ vallási közösségek istentiszteletének elmaradhatatlan eleme lett, ez amai napig fejlődik formálódik. Nyolcvan év után lassan megérkezett kishazánkba is , ki mondta hogy nem fejlődünk.
Szerintem meg nem. Kik nyomják jól? Ok, most nem térnék ki a valóban feltörekvő, de még csak embrionális szintű újabb hammondos megmozdulásokra. Azokra a mértékadó egyéniségek hiányára gondoltam, akik példát mutathatnának ennek a hangszernek használatával, akiktől leckét lehetne venni közvetlenül vagy közvetetten.
Szurkolok hogy valaki a kevés mai B3-asosból néhány év múlva példaképnek nője ki magát és direkt őmiatta menjenek el koncertlátogatásra.
Hammondhoz nem kell négernek lenni. Sok fekete is botfülű, meg nincs ritmusérzéke. Gondoljunk csak Joey DF, Tony Monaco, Eddy Louiss, Sam Paglia, Bill Heid, James Taylor és társaira. Vagy a rock klasszikusaira ahol a triviális nagy nevek mellett még a szomszédban is van egy Marián Varga nevű klasszikus mester.
Fenyő Miki zenei műfajait csak Münkenból kellett áthurcolásznia, inkább olyan németessé tett megfejtések. Számára a hetvenes évek első felének hosszú németországi zenei külszolgálata igen meghatározónak tekinthető.
Sajna ahogy djuice is előadta szomorú tapasztalatát, sok "rendes" zenész fejében is a topik szemszögéből igen sötét van.