Keresés

Részletes keresés

heytokay Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6206

Háát.. Én pont ez a fajta vagyok... Nem sjnálom tőle a vizet meg a trágyát sem.. Ráadásul ha éppen valami nagyszerűen sikerül akkor egy egyedülálló dolgot hoztam össze!! Engem az ilyen féle-fajta sikerek motiválnak... ;-) Nem tudok nyugodtan ülni a hátsómon.. :D

Előzmény: Maci_P (6205)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6205

A közbeoltással szeretnél ezek szerint kísérletezni. Sajnos nincs róla szakirodalom, így nem lehet tudni, mit fog okozni az alany és a nemes közötti másik nemes. Vannak hatások, de nem kutatott terület, nem lehet tudni, hogy egy adott fajta mindegyik ráoltottra ugyanúgy fog-e hatni.

Szerintem jobban jársz, ha hagyományos alanyfajtát használsz, és arra oltasz közvetlenül, ott legalább lehet tudni, hogy milyen hatása van, mert ez egy kutatott terület.

Előzmény: heytokay (6204)
heytokay Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6204

Ha fagyra érzékeny az nem annyira jó... Szeretnék nagyon intenzív növekedésű fajtát találni.. Ez is cél.. Mert ami felül intenzív az alul is!! Szóval leegyszerüsítve.. Egy gyorsan növekedő de igénytelen fajtára szeretnék -Mindent- Átoltani.. Persze elsősorban kísérleti jelleggel... Így talán a ráoltott fajta is jobban tud fjlődni..
De ki tudja.. lehet hogy hatalmas hülyeséget írtan.. Talán nem...

Előzmény: Jani71 (6203)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6203

Szerintem is.

Volt nálam nagyon jó és pocsék éve is. Úgy vélem, tápanyag, metszés, fagy van a háttérben.

A metszésnek konkrétan utána kellene néznem, de szölőszem leírását látva el tudom képzelni,

hogy nem jól csináltam, ill. részben esetleg a fent említett egyéb körülmények is beleszóltak.

Az biztos, hogy nagyon erőteljesen növekszik, lugasnak alkalmas.

Előzmény: heytokay (6201)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6202

Talán ilyesmi, pontosan nem emlékszem. De ha mazsolának akarod, akkor nem túl nagy szemű, apró lesz a mazsola, inkább valami nagyobb szeműt keress, a Millennium ilyen, bár édessége elmarad a hagyományos mazsolákétól.

Előzmény: heytokay (6201)
heytokay Creative Commons License 2017.11.27 -1 0 6201

Szerintem egyszerűen csak a fekvésre és a tápanyag tartalomra igényes... Szerintem.. Ha jól emlékszem akkor azt írta -Szőlőszem- hogy nem termett semmit aztán többet hagyott rá és volt egy fürt... Gondolom ő az.. Jól emlékszem?

Előzmény: Maci_P (6200)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6200

Te a hagyományos, régi-régi mazsolaszőlőre gondolsz? Amit Thomson seedless néven is hívnak?
Úgy emlékszem, már volt róla szó, és nem igazán ide való, Szőlőszem legalábbis arról írt, hogy nála nem jött be, pedig jó meleg a területe.

Előzmény: heytokay (6199)
heytokay Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6199

Az egyik ami nagyon bejött nekem így elsőre az a Szultán.. Tudtok róla valamit mondani?? Van valakinek itt olyan?? Kíváncsi lennék hogy mennyire igényes vagy igénytelen fajta.. Illetve mire lehet számítani a fajtával kapcsolatban.. ??

Maci_P Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6198

Azt leszámítva, hogy tkp-en minden szőlő alkalmas fogyasztásra is - csak egyesek túl apró bogyójúak - az ún. kettős hasznosítású fajták sajnos nagyon kis csoportot tesznek ki. Alapvetően a csemegék többsége alacsony savtartalmú, és a cukra sem ér el olyan értéket, hogy abból egy 12% alkoholos bor legyen. Van néhány kivétel, de azok a mai hatalmas csemegeszőlő felhozatal mellett eléggé gyengék (értem ez alatt, hogy nem olyan piacosak, látványosak), ilyen a Pölöskei muskotály, és a Néró pl. Ez utóbbi annyi van, hogy bort készítek belőle. Ja, van még egy Göcseji zamatos fajtám - ezt is adják csemegének egyes kertészetek, mert nagyon jó ízű -  de nem túl nagy bogyójú, a hivatalos besorolása úgy tudom, borszőlő - és nagyon finom, illatos bort ad. Aztán még biztos találsz néhányat, ha sok időd van, keresgess, érdekes dolog, de mivel ennél jobb csemegéim vannak, hiába a kettős hasznosítás csak bornak mennek nálunk.

Előzmény: heytokay (6196)
VERSZERKER Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6197

Nagy titkot árulok el,de ez köztünk maradjon.

A bor sajnos,úgy felnyomja a savam,hogy szenvedek tőle.

De mivel regisztrált pálinkafőző vagyok,ezért alkoholban nem szenvedek.

Akkor beszéljünk a csemege szőlőröl!

Na ez a kedvencem.

Ez egy olyan kihívás ,hogy soha nincs vége.

Mivel a csemegeszőlő falyta gyűjtése,végtelen.

Ha te is belekóstolsz,és pénzel is támogatod ,sok különleges élményben lehet részed.

Nem csak a bor nyújthat élvezetet,amit vagy megiszol,vagy elosztogatsz.

Előzmény: heytokay (6196)
heytokay Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6196

Nagyon köszönöm!!

A szőlő termesztésével képben vagyok.. Hiszen már gyermekkoromban volt nekünk.. Mindent kitanultam.. De azóta sem foglalkoztam ezzel a dologgal.. a fajtaismeretem erősen hiányos.. Már az idén is csináltam bort.. Illetve tavasszal telepítek cirka 500 tövet!! A borszőlőkkel képben vagyok.. De a csemege fajtákkal nem.. illetve nagyon izgatják a fantáziámat a hibrid fajták amelyek evésre és bornak egyaránt alkalmasak.. Illetve természetesen a rezisztens fajták.. Egyre több van piacon ami azért biztató!!

Előzmény: VERSZERKER (6192)
b.jozsi60 Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6195

Vagy az idén termet szőlő levét kostolgatják!!!!!

Előzmény: VERSZERKER (6194)
VERSZERKER Creative Commons License 2017.11.26 0 0 6194

Készülődik a következő,tavaszra.

Előzmény: Camrom (6193)
Camrom Creative Commons License 2017.11.26 0 0 6193

Mindenki csak olvas? :-)

VERSZERKER Creative Commons License 2017.11.22 0 0 6192

Mivel úgyis közeleg a tél ,most a legfontosabb számodra,ha a fórum minden beírását elolvasod a legelejétől.

Nagyon sok információhoz juthatsz.

Ezzel párhuzamosan van még a szőlőoltás!

És a szőlő fórum.

Ha tavaszra mindet áttanulmányoztad,több képed lehet a szőlő termesztésről,és a számodra megfelelő fajta kiválasztásában.

Persze közben egy naplóban jól teszed ,ha lejegyzetelsz minden észrevételt.

Előzmény: heytokay (6189)
ötöskezelő Creative Commons License 2017.11.22 0 0 6191

Kedves Fórumtársak!

Az alábbi fajtákból szeretnék kérni oltóvesszőket:

- Rombik

- Sfinks

- Melitopolskij Krasznüj 

Cserébe tudnék adni:

- Gróf Monte Cristo

- Timur

- Reliance

- V 25/20     fajták oltóvesszőit

Aki tud, kérem segítsen!

Kevin 90 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 6190

Üdv!

Én legfeljebb zalagyönygye, fehér és piros chasselas fajtából tudnék nagyobb mennyiségben oltóvesszővel szolgálni, mivel a többi csemege szőlő fajtámból csak két két fajta van kísérleti célból. Gondolom ezeket a fent említett fajtákat nem kell bemutatnom. :) Ja és még annyit, hogy a saszla nem tudom, hogy milyen klón, de szép jó minőségű és mennyiségű termést ad. 

Előzmény: heytokay (6189)
heytokay Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6189

Igazából elsősorban rezisztens fajták érdekelnének.. De természetesen az is érdekel hogy TI fórumtársak mit ajánlanátok igazán...! Természetesen fontos az íz, de a látványos és nem túlzottan kényes fajták is érdekelnek!!

Jani71 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6188

Légy üdvözölve!

Azért adhatnál valamilyen támpontot a fajtaválasztással kapcsolatban, mert ez így elég tág.

Annak ismeretében talán a fórumtársak is könnyebben segítenek.

Előzmény: heytokay (6187)
heytokay Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6187

Sziasztok!
Még új vagyok itt.. Vettem több földet és elsősorban szőlővel szeretnék foglalkozni.. Szerintem ez egy művészet.. ;-)
Amit vettem szőlőföldet azt szeretném átoltani.. Tud valaki oltóvessző ügyben segíteni??
Üdv mindenkinek: Norbert

atrego Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6186

Megkaptad a vesszőt?

Előzmény: Édeske1 (6107)
Józsa Imre Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6185

Köszönöm szépen!

Megérkezett!

Előzmény: atrego (6153)
Kendrus Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6184

Tudomásom szerint műtétre vár

Bagó10 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6183

Sziasztok!

Tud valaki valamit Szőlőszemről?Hogy van mi van vele?

Köszönöm! Imre

tudomka1958 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6182

okosodok!

Előzmény: woodruff (6181)
woodruff Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6181

Takarás föld felszíntől, tíz centis domb.

Ha éretlen a vessző,akkor úgyis elfagy télen.

Tavasszal körömmel megkaparva látható,hogy zöld vagy fekete a vessző .

Attól,hogy a vessző zöld, a rügyet ,ha késsel szétvágod,még könnyen lehet fekete.

Te döntöd el melyik évben hagyod meg a szálvesszőt!

Vagy visszametszed,és vársz még egy évet.

woodruff

Előzmény: tudomka1958 (6176)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6180

kössz ez hasznos...

Előzmény: Jani71 (6179)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6179

Magasabbról is indíthatod, természetesen akkor, ha az a szakasz beérett

(az esetlegesen meglevő virágokat szedd le). Annyit érdemes még tudni, hogy jelentős eréllyel

fog jelentkezni a csúcsdominancia, emiatt a legfelső rügyek fognak jobban hajtani, ezekből tudsz

majd továbbnevelni. Ha ezt erősíteni akarod, esetleg érdemes lehet az alsóbb rügyeket levenni.

A tőke erősségétől függően nagy elánnal fognak nőni a felső rügyek, erre készülj fel a támmal!

Érdemes minél hosszabb vesszőt hagyni jövőre, ne korlátozd, ha nem muszáj valamiért!

Ebben az időszakban ez erősíti a gyökérzetet, a későbbi metszés esetén jó alapot jelent majd.

Én úgy szoktam, hogy vagy a lehető legmagasabb karót adom neki, vagy jobb esetben

elvezetem egy kikötött dróton.

tudomka1958 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6178

kössz!

Előzmény: b.jozsi60 (6177)
b.jozsi60 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6177

Ha takarsz arra figyelj, hogy ne korán és ne sokáig.

mert ahogy. Jani.71. irta befülednek a szemek és tavasszal nem hajt ki.

A lugast én magasról inditanám.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!