Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Háát.. Én pont ez a fajta vagyok... Nem sjnálom tőle a vizet meg a trágyát sem.. Ráadásul ha éppen valami nagyszerűen sikerül akkor egy egyedülálló dolgot hoztam össze!! Engem az ilyen féle-fajta sikerek motiválnak... ;-) Nem tudok nyugodtan ülni a hátsómon.. :D
A közbeoltással szeretnél ezek szerint kísérletezni. Sajnos nincs róla szakirodalom, így nem lehet tudni, mit fog okozni az alany és a nemes közötti másik nemes. Vannak hatások, de nem kutatott terület, nem lehet tudni, hogy egy adott fajta mindegyik ráoltottra ugyanúgy fog-e hatni.
Szerintem jobban jársz, ha hagyományos alanyfajtát használsz, és arra oltasz közvetlenül, ott legalább lehet tudni, hogy milyen hatása van, mert ez egy kutatott terület.
Ha fagyra érzékeny az nem annyira jó... Szeretnék nagyon intenzív növekedésű fajtát találni.. Ez is cél.. Mert ami felül intenzív az alul is!! Szóval leegyszerüsítve.. Egy gyorsan növekedő de igénytelen fajtára szeretnék -Mindent- Átoltani.. Persze elsősorban kísérleti jelleggel... Így talán a ráoltott fajta is jobban tud fjlődni.. De ki tudja.. lehet hogy hatalmas hülyeséget írtan.. Talán nem...
Talán ilyesmi, pontosan nem emlékszem. De ha mazsolának akarod, akkor nem túl nagy szemű, apró lesz a mazsola, inkább valami nagyobb szeműt keress, a Millennium ilyen, bár édessége elmarad a hagyományos mazsolákétól.
Szerintem egyszerűen csak a fekvésre és a tápanyag tartalomra igényes... Szerintem.. Ha jól emlékszem akkor azt írta -Szőlőszem- hogy nem termett semmit aztán többet hagyott rá és volt egy fürt... Gondolom ő az.. Jól emlékszem?
Te a hagyományos, régi-régi mazsolaszőlőre gondolsz? Amit Thomson seedless néven is hívnak? Úgy emlékszem, már volt róla szó, és nem igazán ide való, Szőlőszem legalábbis arról írt, hogy nála nem jött be, pedig jó meleg a területe.
Az egyik ami nagyon bejött nekem így elsőre az a Szultán.. Tudtok róla valamit mondani?? Van valakinek itt olyan?? Kíváncsi lennék hogy mennyire igényes vagy igénytelen fajta.. Illetve mire lehet számítani a fajtával kapcsolatban.. ??
Azt leszámítva, hogy tkp-en minden szőlő alkalmas fogyasztásra is - csak egyesek túl apró bogyójúak - az ún. kettős hasznosítású fajták sajnos nagyon kis csoportot tesznek ki. Alapvetően a csemegék többsége alacsony savtartalmú, és a cukra sem ér el olyan értéket, hogy abból egy 12% alkoholos bor legyen. Van néhány kivétel, de azok a mai hatalmas csemegeszőlő felhozatal mellett eléggé gyengék (értem ez alatt, hogy nem olyan piacosak, látványosak), ilyen a Pölöskei muskotály, és a Néró pl. Ez utóbbi annyi van, hogy bort készítek belőle. Ja, van még egy Göcseji zamatos fajtám - ezt is adják csemegének egyes kertészetek, mert nagyon jó ízű - de nem túl nagy bogyójú, a hivatalos besorolása úgy tudom, borszőlő - és nagyon finom, illatos bort ad. Aztán még biztos találsz néhányat, ha sok időd van, keresgess, érdekes dolog, de mivel ennél jobb csemegéim vannak, hiába a kettős hasznosítás csak bornak mennek nálunk.
A szőlő termesztésével képben vagyok.. Hiszen már gyermekkoromban volt nekünk.. Mindent kitanultam.. De azóta sem foglalkoztam ezzel a dologgal.. a fajtaismeretem erősen hiányos.. Már az idén is csináltam bort.. Illetve tavasszal telepítek cirka 500 tövet!! A borszőlőkkel képben vagyok.. De a csemege fajtákkal nem.. illetve nagyon izgatják a fantáziámat a hibrid fajták amelyek evésre és bornak egyaránt alkalmasak.. Illetve természetesen a rezisztens fajták.. Egyre több van piacon ami azért biztató!!
Én legfeljebb zalagyönygye, fehér és piros chasselas fajtából tudnék nagyobb mennyiségben oltóvesszővel szolgálni, mivel a többi csemege szőlő fajtámból csak két két fajta van kísérleti célból. Gondolom ezeket a fent említett fajtákat nem kell bemutatnom. :) Ja és még annyit, hogy a saszla nem tudom, hogy milyen klón, de szép jó minőségű és mennyiségű termést ad.
Igazából elsősorban rezisztens fajták érdekelnének.. De természetesen az is érdekel hogy TI fórumtársak mit ajánlanátok igazán...! Természetesen fontos az íz, de a látványos és nem túlzottan kényes fajták is érdekelnek!!
Sziasztok! Még új vagyok itt.. Vettem több földet és elsősorban szőlővel szeretnék foglalkozni.. Szerintem ez egy művészet.. ;-) Amit vettem szőlőföldet azt szeretném átoltani.. Tud valaki oltóvessző ügyben segíteni?? Üdv mindenkinek: Norbert