Keresés

Részletes keresés

BAttila1964 Creative Commons License 2018.06.01 0 0 89

Már arra is gondoltam, hogy a Jirot egy nagyobb dézsában még 3-4 évig nevelem és majd csak utána ültetem ki, de szerintem ez sem biztos megoldás...

Előzmény: BAttila1964 (88)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.06.01 0 0 88

2016 telének elején 5 db R16-os használt gumiabroncsot húztam a Tipora, az abroncsok közét jól feltöltöttem avarral, a fa tövét földdel kupacoltam fel, majd az egészet betakartam fekete fátyolfóliával, két rétegben és mégis elfagyott az amúgy 3 éves körüli fa... Házfaltól kb. 2 méterre.

Előzmény: 123János (87)
123János Creative Commons License 2018.06.01 0 0 87

Nem könnyű kérdés, mert ha túl kemény a tél, akkor nem tudod megvédeni a fiatal fádat.  A fa tövét töltsd fel amilyen magasan csak tudod földdel, de a fa törzsét is védeni kell több réteg papír, szalma esetleg kukorica szárral körbe rakni.

A hungarocel nem jött be 2012-ben tövig fagytak a fiatal fáim, de a nemes megfakadt és abból neveltem újra a fát.

Ebben az évben a Costata kb.  300 a Vaniglia megszámlálhatatlanul sok gyümölcsöt nevel. Costatáról eddig egy darab sem esett le, Vanigliáról nagyon sok, de a fák újra indulásakor várható gyümölcs hullás mindegyik fajtáról.

Előzmény: BAttila1964 (83)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.06.01 0 0 86

Szerintem igazából semmi sem használ, mert minden átveszi a hideget és ha érintkezik a "csomagolás" a fával, akkor annyi neki... (Lehet, hogy valahogy fűteni kellene, de nekem nem ér annyit az egész...)

Előzmény: Amita13 (84)
123János Creative Commons License 2018.06.01 0 0 85

Ha csak fele hullott le és egy fajta virágok voltak a fán és még gyümölcs is van rajta, akkor egyértelműen csak termők vannak a fádon. A legtőbb fajtán csak termős virágok vannak. kivétel a porzó fajták Mercatelli, Kavkaz stb.

Teljesen természetes, hogy a tavaly ültetett fáról sok gyümölcs lehullott, jó ha 1-2 gyümölcs beérik.

A legtöbb fajta megporzás nélkül is terem gyümölcsöt, ezek a fajták magnélküliek. Idegen megporzás hatására magos lesz a Tipo, Vaniglia, ezek a fajták lehetnek keményen is édesek, de csak akkor ha legalább 4 mag van bennük. Jiro másik csoport tagja, megporzástól függetlenül keményen is édes.

A termő korú fák is képesek akár a teljes termést leszórni, ha hosszú száraz időszakot követően jelentős eső hullik. Ezért kell mérsékelten öntözni folyamatosan, mert akkor mérsékelhető a gyümölcs hullás. Ha fajta megjelőlés nélkül vásároltad a konténeres datolyaszilvát, akkor utólag nehéz megállapítani a fajtát. Egyébként nem értem milyen érdeke fűződik a kertészeteknek, hogy fajta megjelölés nélkül értékesítsenek datolyaszilva fákat?

Előzmény: Butabi (81)
Amita13 Creative Commons License 2018.06.01 0 0 84

Nálam is, egy Tipo, egy Jiro mínusz a mostani télen. Nem elég úgy látszik az a takarás, amit alkalmaztunk. Én már mindenféle hungarocelles megoldáson gondolkodom. (Már most... :))

Előzmény: BAttila1964 (83)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.06.01 0 0 83

Takarni, de hol?
A tövénél?
Volt egy Tipom, azt teljesen bebugyoláltam, mégis elfagyott...

Előzmény: 123János (82)
123János Creative Commons License 2018.06.01 0 0 82

Jiro keményen édes fajta és ezekre a fajtákra jellemző, hogy később fordulnak termőre, mint a csersavas fajták. 4-5 évbe telik mire kialakítod a fa koronáját és utána várhatóan már terem. Terem, ha nem fagy el, mert a Jiro is fiatal korában eléggé fagyérzékeny. Télen takarni kell.

Előzmény: BAttila1964 (80)
Butabi Creative Commons License 2018.06.01 0 0 81

Sziasztok!

Azt honnan tudom megállapítani, hogy milyen fajta a datolyaszilvánk? Tavaly vettük konténeresen, és még ősszel ki is ültettük. Hozott egész sok virágot, de kb a fele lehullott. Ez normális? A kertészetben kérdésünkre megnyugtattak minket, hogy öntermő, nem kell mellé másik fa. Viszont itt a fórumon láttam porzós és termős virágokat, és azok alapján a mi fánkon mintha csak termős virágok lennének... lehetséges ez?

BAttila1964 Creative Commons License 2018.06.01 0 0 80

Nekem még nem terem (Jiro), tavaly ősszel vettem konténeresként, igen gyatrán nézett ki, de nem akartam visszaküldeni... A tavasszal brutál visszavágtam, hogy lehetőleg normális koronát hozzon, ergo legkorábban csak jövőre várhatok termést ha és amennyiben... ;)

Előzmény: 123János (79)
123János Creative Commons License 2018.06.01 0 0 79

Zotya papa a zöldmetszés szakértője a Fagytűrő déligyümölcsök fórumban, de csak a kordonos nevelésű fákat szokta zölden metszeni. Köztudott, hogy mikor újra indulnak a datolyaszilvák, akkor nagyon sok gyümölcsöt leszórhatnak. A folyamatos  mérsékelt öntözés hatása, hogy kevesebb gyümölcs potyog le. A fa újra indulásakor a zöldmetszés megállíthatja a gyümölcs hullását, de ez még nem lett kipróbálva. de működhet. Azért nem metszek zölden, mert a legtöbb virágrügy az áttelelő hajtások végén található és könnyen lehet, ha nyári zöldmetszést alkalmazom, akkor kevesebb virág lesz jövőre a fán. Mindezt abból gondolom, hogy Zotya papa is megjegyezte, hogy a kordonos nevelésű fáin időnként kevés a virág.

Előzmény: BAttila1964 (77)
123János Creative Commons License 2018.06.01 0 0 78

Ha teljesen puha állapotban csersavas marad a Tipo, akkor a félbe vágott gyümölcsöket hagyd 6-8 órára egy tányéron és a csersav teljesen lebomlik.

Előzmény: kaalyz (76)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.05.31 0 0 77

A datolyaszilvát kell "zöldmetszeni"?
Ha igen, akkor mikor és hogy, ill. milyen mértékben?

kaalyz Creative Commons License 2018.05.31 0 0 76

Nekem Tipo datolyaszilvám van. Tavaly kb. 40 db.-ot termett, de még éretten is érezni lehetett némi csersavas ízt. Kb. szeptember végén szedtem le, már szépen színesedett, de a fagyok miatt nem mertem tovább a fán hagyni. Narancsos rekeszekben tároltam.  Az érés előtt almával zacsiba tettem, de még teljesen éretten is érezni lehetett a háttérben a csersavas ízt.

Köszönettel Zoli.

Amita13 Creative Commons License 2018.05.31 0 0 75

A nálunk beütött fagyra gondoltam természetesen. Itt a füge, gránátalma is visszafagyott, úgy hajtott ki mindegyik tőről, vagy ameddig takarva volt. Tavalyelőtt is nagy fagy volt, de akkor ugye "jókor", és az nem befolyásolta a barackot.

Jó nektek, és szerencsések voltatok az alföldön... Most már jöhetne megint egy olyan év felénk is, amikor aránylag enyhe és rövid a tél, hogy a fagyérzékenyek is erősödjenek kicsit.

Márciusban még mélynyugalmi állapotban lenne a káki? Oké, hogy később indul, de mélynyugalmi állapota azért előbb véget ér nem? Bár végül is mindegy, a lényeg, hogy a csemetékről a nemes lefagyott.

Előzmény: Zéró. (74)
Zéró. Creative Commons License 2018.05.31 0 0 74

A barackhoz nem nagyon lehet viszonyítani idén (sőt semmihez) , mert nem volt egységes a hideghullám.

Még a sík vidékeken belül is nagy különbségek voltam a minimumhőmérsékletben.

Az alföldön nálunk most nem fagyott el a füge sem (csak néhány érzékenyebb fagyott vissza).

A másik meg az, hogy a későn beinduló növények még nyugalmi állapotban voltak, és úgy sokkal jobban viselik a fagyokat.

Előzmény: Amita13 (73)
Amita13 Creative Commons License 2018.05.30 0 0 73

Velencei tótól kicsit feljebb, északra. Általában átlagos, az ország középső részének megfelelő az időjárás, viszont most márciusban mi megkaptuk a nagy fagyot. Illetve dél-keleti domboldalon lakom, de mintha nem érvényesülne ennek pozitív hatása. Talán annyiban, ha lent a faluban fagy, itt nálunk kevésbé. 

A fagy mértékét jól behatárolja, hogy sárgabarack egy szem nem lesz idén a fán, lefagytak a virágok.

Előzmény: Zéró. (72)
Zéró. Creative Commons License 2018.05.29 0 0 72

Merre laksz, milyen hideg szokott lenni?

Előzmény: Amita13 (71)
Amita13 Creative Commons License 2018.05.29 0 0 71

Igen, közben kaptam választ a levelemre, lotusz.

Ha megmarad, valószínű oltás lesz a sorsa. Tipo volt rajta eredetileg, de mivel vettem újat, így valami más fajtát próbálok majd keresni.

Előzmény: Zéró. (68)
Zéró. Creative Commons License 2018.05.29 0 0 70

Néhány centis, de már teli van virágbimbóval.

diospyros Creative Commons License 2018.05.29 0 0 69

igaz. mag nélküli, és így a nettó húsmennyisége sokkal jobb.

akkor Linda cseresznye húsmennyiség :)

Előzmény: Zéró. (66)
Zéró. Creative Commons License 2018.05.29 0 0 68

Hali,

nagy az esély, hogy lotus, mert az sokkal gyorsabban nő, meg a rá oltott nemes is.
Milyen fajta volt eredetileg ráoltva?

Fajhibrideknél (rosseyanka, nikita) elképzelhető, hogy virginiait használnak.

Megkérdezheted tőlük is. Ilyet azért illik tudni, még ha csak kereskedő is.

Ha véletlenül virginiai, akkor is lehet, hogy porzós és akkor csak díszfának való vagy alanynak.

Én a helyedben gondolkoznék az átoltás mikéntjéről...

Előzmény: Amita13 (67)
Amita13 Creative Commons License 2018.05.29 0 0 67

Sziasztok! Nem tudja esetleg valaki, hogy az egzotikusdísznövények-től származó oltványok alanya mi? Lefagyott a nemes, de előtört az alanya. Ha esetleg virginiai, gondoltam, megtartom...

Zéró. Creative Commons License 2018.05.28 0 0 66

Ezek a lotus gyümölcsök mag nélküliek. Nem tudom, hogy bejátszik-e a méretbe/súlyba....
És még "éretlenek".  

Mire puhává és csersavmentessé érnek, addig biztosan veszítenek a súlyból.

Előzmény: diospyros (65)
diospyros Creative Commons License 2018.05.28 0 0 65

Lotus súlya: mint a Münchenbergi korai cseresznyének.

https://www.resinfru.hu/media/uploads/cseresznye/cseresznye_fajtaleirasok.pdf

Előzmény: Zéró. (64)
Zéró. Creative Commons License 2018.05.27 0 0 64

Csak pár kép.

Diospyros lotus 

Diospyros virginiana x kaki  'Nikita's Gift'

Diospyros kaki 'Tipo'

Diospyros virginiana 

Diospyros kaki őszi lombszín.

Csak néhány fajtának van ilyen vad piros színe. (valószínű 'Costata')

Alany D. lotus, nemes D. kaki.

Na ilyen nem szokott lenni.
Hermafrodita virág.  Kavkaz (=Kaukaz) fajtáról.

Egyébként ilyen a normál porzós virág. (vagy még kisebb a csökevényes bibe)

Gyula20 Creative Commons License 2018.05.23 0 0 63

Két héttel korábban oltottam , mint Te Ali-bá.

Két héttel ezelőtt még csak az egyiken volt valami látható

rügy indulás, a többi a napokban indult.

Azt gondolom , hogy még van remény.

Előzmény: Ali-bá (61)
Amita13 Creative Commons License 2018.05.23 0 0 62

Na, akkor megint lesz gondolkodni valóm... Lehet mégis kiültetem őket. 

Ezek biztosan nem olasz importok, hazai oltások (egzotikusdisznövények.hu). 

A mostani tél maga nem volt vészes, a márciusi fagyot kaptuk be. Szerintem az tett be a növényeknek. 

Előzmény: dg46 (59)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.22 0 0 61

Nagyon jól néznek ki, ezekből már lesz valami!  Az enyém nem mozdul. :-(

Előzmény: Gyula20 (60)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.22 0 1 60

Szia Ali-bá !

Az idén március 27-én oltottam 6 db. talán Tipót , angol nyelvessel.

Így néznek ki , négy darabon látok életjelet, a többin nem / lehet , hogy csak még nem /

Ez a legszebb .

Ez ékoltásos , mert nagyon vastag volt.

Szóval elég későn indulnak , nekem ez is nagy eredmény !

Előzmény: Ali-bá (56)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!