Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
2016 telének elején 5 db R16-os használt gumiabroncsot húztam a Tipora, az abroncsok közét jól feltöltöttem avarral, a fa tövét földdel kupacoltam fel, majd az egészet betakartam fekete fátyolfóliával, két rétegben és mégis elfagyott az amúgy 3 éves körüli fa... Házfaltól kb. 2 méterre.
Nem könnyű kérdés, mert ha túl kemény a tél, akkor nem tudod megvédeni a fiatal fádat. A fa tövét töltsd fel amilyen magasan csak tudod földdel, de a fa törzsét is védeni kell több réteg papír, szalma esetleg kukorica szárral körbe rakni.
A hungarocel nem jött be 2012-ben tövig fagytak a fiatal fáim, de a nemes megfakadt és abból neveltem újra a fát.
Ebben az évben a Costata kb. 300 a Vaniglia megszámlálhatatlanul sok gyümölcsöt nevel. Costatáról eddig egy darab sem esett le, Vanigliáról nagyon sok, de a fák újra indulásakor várható gyümölcs hullás mindegyik fajtáról.
Szerintem igazából semmi sem használ, mert minden átveszi a hideget és ha érintkezik a "csomagolás" a fával, akkor annyi neki... (Lehet, hogy valahogy fűteni kellene, de nekem nem ér annyit az egész...)
Ha csak fele hullott le és egy fajta virágok voltak a fán és még gyümölcs is van rajta, akkor egyértelműen csak termők vannak a fádon. A legtőbb fajtán csak termős virágok vannak. kivétel a porzó fajták Mercatelli, Kavkaz stb.
Teljesen természetes, hogy a tavaly ültetett fáról sok gyümölcs lehullott, jó ha 1-2 gyümölcs beérik.
A legtöbb fajta megporzás nélkül is terem gyümölcsöt, ezek a fajták magnélküliek. Idegen megporzás hatására magos lesz a Tipo, Vaniglia, ezek a fajták lehetnek keményen is édesek, de csak akkor ha legalább 4 mag van bennük. Jiro másik csoport tagja, megporzástól függetlenül keményen is édes.
A termő korú fák is képesek akár a teljes termést leszórni, ha hosszú száraz időszakot követően jelentős eső hullik. Ezért kell mérsékelten öntözni folyamatosan, mert akkor mérsékelhető a gyümölcs hullás. Ha fajta megjelőlés nélkül vásároltad a konténeres datolyaszilvát, akkor utólag nehéz megállapítani a fajtát. Egyébként nem értem milyen érdeke fűződik a kertészeteknek, hogy fajta megjelölés nélkül értékesítsenek datolyaszilva fákat?
Nálam is, egy Tipo, egy Jiro mínusz a mostani télen. Nem elég úgy látszik az a takarás, amit alkalmaztunk. Én már mindenféle hungarocelles megoldáson gondolkodom. (Már most... :))
Jiro keményen édes fajta és ezekre a fajtákra jellemző, hogy később fordulnak termőre, mint a csersavas fajták. 4-5 évbe telik mire kialakítod a fa koronáját és utána várhatóan már terem. Terem, ha nem fagy el, mert a Jiro is fiatal korában eléggé fagyérzékeny. Télen takarni kell.
Azt honnan tudom megállapítani, hogy milyen fajta a datolyaszilvánk? Tavaly vettük konténeresen, és még ősszel ki is ültettük. Hozott egész sok virágot, de kb a fele lehullott. Ez normális? A kertészetben kérdésünkre megnyugtattak minket, hogy öntermő, nem kell mellé másik fa. Viszont itt a fórumon láttam porzós és termős virágokat, és azok alapján a mi fánkon mintha csak termős virágok lennének... lehetséges ez?
Nekem még nem terem (Jiro), tavaly ősszel vettem konténeresként, igen gyatrán nézett ki, de nem akartam visszaküldeni... A tavasszal brutál visszavágtam, hogy lehetőleg normális koronát hozzon, ergo legkorábban csak jövőre várhatok termést ha és amennyiben... ;)
Zotya papa a zöldmetszés szakértője a Fagytűrő déligyümölcsök fórumban, de csak a kordonos nevelésű fákat szokta zölden metszeni. Köztudott, hogy mikor újra indulnak a datolyaszilvák, akkor nagyon sok gyümölcsöt leszórhatnak. A folyamatos mérsékelt öntözés hatása, hogy kevesebb gyümölcs potyog le. A fa újra indulásakor a zöldmetszés megállíthatja a gyümölcs hullását, de ez még nem lett kipróbálva. de működhet. Azért nem metszek zölden, mert a legtöbb virágrügy az áttelelő hajtások végén található és könnyen lehet, ha nyári zöldmetszést alkalmazom, akkor kevesebb virág lesz jövőre a fán. Mindezt abból gondolom, hogy Zotya papa is megjegyezte, hogy a kordonos nevelésű fáin időnként kevés a virág.
Nekem Tipo datolyaszilvám van. Tavaly kb. 40 db.-ot termett, de még éretten is érezni lehetett némi csersavas ízt. Kb. szeptember végén szedtem le, már szépen színesedett, de a fagyok miatt nem mertem tovább a fán hagyni. Narancsos rekeszekben tároltam. Az érés előtt almával zacsiba tettem, de még teljesen éretten is érezni lehetett a háttérben a csersavas ízt.
A nálunk beütött fagyra gondoltam természetesen. Itt a füge, gránátalma is visszafagyott, úgy hajtott ki mindegyik tőről, vagy ameddig takarva volt. Tavalyelőtt is nagy fagy volt, de akkor ugye "jókor", és az nem befolyásolta a barackot.
Jó nektek, és szerencsések voltatok az alföldön... Most már jöhetne megint egy olyan év felénk is, amikor aránylag enyhe és rövid a tél, hogy a fagyérzékenyek is erősödjenek kicsit.
Márciusban még mélynyugalmi állapotban lenne a káki? Oké, hogy később indul, de mélynyugalmi állapota azért előbb véget ér nem? Bár végül is mindegy, a lényeg, hogy a csemetékről a nemes lefagyott.
Velencei tótól kicsit feljebb, északra. Általában átlagos, az ország középső részének megfelelő az időjárás, viszont most márciusban mi megkaptuk a nagy fagyot. Illetve dél-keleti domboldalon lakom, de mintha nem érvényesülne ennek pozitív hatása. Talán annyiban, ha lent a faluban fagy, itt nálunk kevésbé.
A fagy mértékét jól behatárolja, hogy sárgabarack egy szem nem lesz idén a fán, lefagytak a virágok.
Sziasztok! Nem tudja esetleg valaki, hogy az egzotikusdísznövények-től származó oltványok alanya mi? Lefagyott a nemes, de előtört az alanya. Ha esetleg virginiai, gondoltam, megtartom...