Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
"van neki egy 12 éves fia, okos jóeszű gyerek, az apjának van egy suzki jimmi terepjárója, barátom a gyerek olyan helyeken elviszi, ahol én, közel 40 éves rutinnal, úgy hogy endúrózok is, tehát láttam már erdőt, sőt fákat is, nem merném bevállalni .Ez addig tart ameddig, közúton hazafelé tartva nem kérdezed meg tőle tudja e mi az a jobbkéz szabály. nem, nem tudja. Érzékeled? ha nincs egy szinten a gyakorlati, és elméleti tudás, szart sem ér az egyik a másik nélkül és ez az élet bármelyik területére igaz."
Ez azért nem túl szerencsés példa, mert az off-roadhoz nem a szabályokat kell tudni (pont arról híres, hogy nincsenek szabályok), hanem csak a - Jimmyhez tartozó - "fizikát", míg a szokványos autózáshoz a szabályok ismerete egyszerűen elengedhetetlen, a fizika csak másodlagos.
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy önmagában mindkettővel el lehet jutni valameddig (és ez a "háztáji" hegesztésnél sokszor elég is!*) de a tökéletességhez bizony mindkettő kell.
*Hiába berzenkedsz! Egy zártszelvényes könnyűszerkezetes garázst bizony nyugodtan össze lehet gányolni bármiféle elméleti tudás nélkül. Ha a varratok legalább nagyjából varratnak néznek ki, akkor egészen biztosan nem a hegesztések lesznek a szerkezet gyenge pontjai. Szerencsére a hegesztés egy jócskán túlméretezett eljárás, no.
"Laci 59 barátunknak üzenik a srácok a műhelyből, hogy soha ne hagyja abba a kommentelést, mert ha valaki ért a hegesztéshez, akkor az nem Ő, de kitartó. És mi ezért szeretjük. hajrá Laci, a legjobb vagy.:)"
Azt hiszem, hogy a topik tagjai nevében is kimondhatom, hogy szívből kívánjuk: a kollektívátoknak mindig legyen legalább egy olyan tagja, mint Laci.
a mig-es urak tudják a választ, én csak kérdezem: a huzalos gépeknél nincs olyan funkció mint az mma-nál a "hot start"? mert egy ilyen funkció jelentősen meg tudja szívni a hálózatot és jó eséllyel alacsonyabb hegesztőáramnál is lecsapja a kismegszakítót, amikor alatta lennénk a felhasználható teljesítménynek. Ha van ilyen funkció akkor azt lehetne gyengébbre venni.
Mielőtt nekibuzdulnál és elkültenél egy csomó pénzt, a háromfázisú gép vásárlása helyett lehet hogy először ki kellene próbálni a szomszédban is, hogy ugyanezt csinálja-e. Bizonyos szempontból igaza van a szolgáltatónak, hogy max üzemben leveri, de féláramon nem szabadna, ott valószínűleg azért már a kismegszakító is ki van gyengülve a sok "használat" miatt. Szóval először a szomszédnál kellene tesztelni ha ott megy rendesen akkor a hiba az elektromos hálózatban van. Ha a szomszédnál is lenyomja akkor marad a hálózatbővítés vagy a 3F gép ez már a te döntésed*.
*Esetleg megfontolhatsz egy 3 fázisú 5 KW-os frekvenciaváltót elétenni, a 120 ezer körüli ára még mindig kevesebb mint a 3 fázisú gép ára.
Őszintén szólva én sem használom,de egy próbát negért,már a részemről.........
Mint ahogy irod is,a szolgáltató a JANI......
Épp azért nem használom,mert ÖDÖNKE sorsára nem akarok jutni,nomeg ahogy a googelbácsi leirja,az áthúzás veszélye ottvan,és a drága géppel kicseszhet.........
Igy maradok az egyfázisú gép 105A- éig,ja a 400v- os pirit rendesen,mert három fe oszlik a primer........és egyébként sincs igény 150A feletti áramra........
Megnyomom a gombot a pisztolyon, a huzal hozzáér a munkadarabhoz és leveri a biztosítékot.
Valamikor 1 perc után van amikor 1 óra után , teljesen véletlen szerűen
Az hogy milyen A és V van a kijelzőn teljesen mindegy,
De csak MIG módban.
Az a röhej az egészben, tavaly lett cseréléve pont emiatt az egész villamos hálózat az órától a műhelyig (5x25 vezeték),mert eddig csak 200A felett csinálta amit ritkán használtam.
Azóta meg ez a helyzet, hogy az óránál veri le, ezért vittem el szervizbe, de a gép hibátlan, csak annyit mondtak hogy 24 ampert vesz fel mig hegesztéskor(maxon járatva a gép), ezért kevés neki az áram.
Ezért vennék inkább 400V-s gépet, mert igazából csak ez az egy amivel gondom van, csak ezt eladni lehetetlen, (100-ért vitték volna de annyiért marad és használom MMA-s gépként).
Nem eurocsatis a pisztoly, egyre elterjedtebb az olcsó gépeken olyan mint a fix kábel csak levehető.. Én nem venném meg mert lehet utána barkácsolni kell orrbaszájba a pisztolyt hogy hosszabb legyen.
Ne kapkodj mert M ákos lehet eladja a 205 iweldjét.