Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2013.05.10 0 0 2906

....tőke...szakképzett munkaerő.... szép dolgok ezek de jelenleg a vidéken ördögi kör van. A szakképzett munkaerő elvándorol mert nincs munka, gyakorlatilag már el is vándorolt ( a mi 10 éve 1200fős településünkön ketten vagyunk gyakorló villanyszerelők, asztalos egy sincs, stb) ezért a tőke a szakképzett munkaerő hiányában nem jön ide, ezt már többször is hallottam rádió nyilatkozatokban. Viszont van egy rakás alacsony iskolázottságú, akiknek bármilyen munka jól jönne. Remek termőföldjeink vannak, de itt is búza, árpa, repce, stb van bele vetve. Élőmunka igény 0. Nem olyan dolgokra kéne adni az államnak a támogatást aminek van élőmunka igénye? Csak példát mondok, elveszi a föld alapú támogatást, viszont ha nagy élőmunka igényű nyövénytermesztésbe fog valaki, és olyat alkalmaz aki segélyen van, akkor támogatás képp járulékmentesen alkalmazhatja az embert 2 évig, de további 1-2 évig alkalmaznia kell. Bevétel ugyan 2 évig nem származik belőle az államnak, de 2 évig segélyt sem kell fizetni. Ezt viszont nem erőltetik. És ezer meg egy ilyen lenne mint lehetőség. A közmunka nem megoldás, ott nem érdekelt senki, gyakorlatilag "bejárós segély" mert 10 ember végzi 1 munkáját. De a semmitől jobb, mert a gyerek azt látja hogy az élet úgy működik hogy apu megy dolgozni. Szocializációról is beszélgethetünk, vajon a munkába még soha nem járt ember gyerekeiből a társadalom számára hogyan lesz hasznos felnőtt. Jelenleg nincs perspektíva, ha tanulsz, tanultan lopod a fát, tanultan rabolsz, ha nem tanulsz tanulatlanul. Ha nincs hol kamatoztatni a tudást, minek tanulni. Sajnos az alapokról kell kezdeni mindent. Első, hogy mindenkit munkába kell kényszeríteni, úgy hogy állami beavatkozással munkahelyeket kell teremteni, és büntetni kell aki nem hajlandó dolgozni. Ha mindenki dolgozik, akkor ujra felépülhet egyfajta ranglétra, mert ha az embereknek lesz egy kis pénzük, akkor akarnak majd villanyt szereltetni, házat építeni, stb, ujra szükség lesz szakmunkásokra, lesz értelme tanulni és fel lehet emelkedni. Ezt 20 éve "elodázzuk" a segélyekben hiszünk, holtt már rég kiderült hogy a segély nem megoldás semmire.

Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.05.10 0 0 2905

Nem akartalak megbántani!

A polgármester csak azt tud csinálni amire lehetősége van. Ha szűkösek a források, akkor a kiadásokon próbál spórolni. Ha az a spórolás, hogy nem segélyt fizet, hanem bármilyen hasznos munkát add, ha az hogy nem fizet gázdijat, mert saját fával is tud tüzelni, akkor az is. Ha azt mondja, hogy megtermeli az élelmet a konyhának és nem a kereskedelemből szerzi be akkor az is spórolás. Lehet, hogy "populista, demagóg álomvilág", de hányan szeretnék mostanában megvalósitani! Ha kicsiben lehet, akkor egy kicsit nagyobban miért ne lehetne?

Abból van elegem, hogy mindenki panaszkodik, hogy ez nincs, az nincs (a közösségi ellátás tekintetében). Amikor mondom, hogy keritsen rá pénz és szervezze meg, akkor fel van háborodva.  Ez volt nálad is, hogy kockázati tőkét kell vinni oda. De honnan? 

A példát azért hoztam fel, hogy a hatékonyság növelésével senki sem foglalkozik. Ez a rendszerváltás betegsége:  Minél olcsóbb legyen az a lényeg!

Előzmény: Törölt nick (2904)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.10 0 0 2904

Kedves Laci!

Ne is haragudj, de én soha életemben nem jelentkeztem polgármesternek, és soha senkinek nem hazudtam a szemébe olyan populista, demagóg álomvilágokról képzeteket, amelyek már gondolat szintjén is teljes képtelenségek!

A lakóközösség működtetésének finanszírozása annak a feladata, aki a lakóközösség vezetését elvállalta. Az én szememben ő azért vállalta el a feladatot, mert tudja a megoldást.

Az én szakmám az, hogy tudjak a _lehetséges_ megoldásokra alternatívákat adni, azok minden kockázatára rávilágítva. Ez esetben semmi kirívó nem történt, semmint hogy szakmailag mélyen nem értettem egyet a "diplomás" polgármesterrel :)

Persze nyilván nekem is lehet szerepem a megoldás megtalálásában, ahogy kissé nyersen bíztatsz is erre. Ennek előfeltétele, hogy a megbízó megállapodjon velem abban, mit és mennyiért vár el pontosan tőlem!?

(10 éves a panyolai történet, vagy 15 éves, irreleváns annak szempontjából, hogy a vállalkozás kockázatelemzésre épülő kockázatvállalással kezdődik.)

Feltételezem, hogy a döntés átgondolt volt, az persze, hogy rossz volt, vagy rosszul átgondolt, nos előfordulhat.

Példád tisztán piacgazdasági vonatkozású, így fontos tisztáznunk, hogy nekünk kívülállóknak semmi közünk nincsen ahhoz, hogy mely gazdálkodó hogyan veszíti el a pénzét a piacon - feltételezve, hogy az ügylet törvényes keretek között zajlott.

Azzal persze gondolom te is tisztában vagy, hogy manapság sok ehhez hasonló döntés szándékolt költséggenerálásra irányul. (Amit a vonatkozó törvények terelnek ilyen mederbe.)

Ettől függetlenül számtalanszor előfordul, hogy rossz döntés születik, a következményeit viszont a kockázatvállaló gazdálkodó szervezet viseli, tehát ez a rendszer része.

De hogy őszinte legyek, nem teljesen értem, mi az összefüggés a hozzáállás és a rossz döntés között. Akinek semmi gond a hozzáállásával, az is számtalanszor hozhat rossz döntést, esendők vagyunk. Akinek nem jó a hozzáállása, az pedig piaci viszonyok között idővel kirostálódik. Ez törvényszerű folyamat. A lemorzsolódáshoz (egy bizonyos szintről) rossz döntések sorozata vezet.

Mindettől függetlenül sok sikert a nevezett településnek!

Előzmény: Laci/Zápolya (2903)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.05.10 0 0 2903

Akkor vigyél "kockázati tőkét"! (Amig meg nem visznek haljanak éhen? Valamit csinálniuk kell.)

A panyolai történek meg kicsit régebben kezdődött, minhogy "visszatértek a fiatalok külföldről és tőkét szereztek". Jó tizéves már az a kezdeményezés!

A hozzállással van a baj. Volt egy munkaerő kölcsönző céggel kapcsolatom. A tesco raktározását csináló cégnek dolgoztak be. Az ő embereik négyen 8 óra alatt kiraktak 8 konténert (amiben a tengeren szállitják az árút) amig a konkurencia 8 ember 8 óra alatt 4  konténert rakodott ki. Aztán hivták a főnököt, hogy jövő héten már ne jöjennek mert az 1800 Ft-os órabérük sok, inkább a konkurencia embereit foglalkoztatják 1500 Ft-ért. Szerinted ez átgondolt döntés volt?

Előzmény: Törölt nick (2902)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.10 0 0 2902

Szia!

Írod: "Nem a befektetőket kell várni: azok hamar tovább is állnak. Képzett munkaerő kell."

Mit jelent a képzett munkaerő fogalma? Diplomást, elméleti szakembert? Szakmunkást, kétkezi munkást? Vállalkozót?

Ki hiányzik a faluból?

Olvasom a cikkben, hogy ők mindent megcsinálnak helyben (kivéve a kéményt). No, ha mindent meg tudnak csinálni, miért hiányzik a képzett munkaerő? Ki kéne oda, hogy növekedjen az életszínvonal?

Megmondom mi hiányzik onnan: produktív munkahely! Munkahely, munkahely, munkahely. Az hiányzik onnan!

A munkahelyet pedig a működő tőke fogja létrehozni. Nem győzöm hangsúlyozni: kockázati tőke!!!

Semmi egyéb esély nincs, lehet lamentálni és sajnálkozni, amíg nincs kockázatvállalás tőkéből, addig a ló hátrafele fog battyogni alattunk: azt mondod képzett munkaerő kell? A képzetlen, de képzetté vágyó munkaerő 23 éve áramlik Büdipestre vidékről (kollégiumokba!), mert a képzettségre vágyó munkaerő keresi a tőkeerős, szakmai fejlődést és hosszútávú megélhetést biztosító munkahelyeket.

A szakképzett munkaerő mobilis, és oda telepszik ahol még jobban megfizetik, és még jobb feltételeket kap. Egészen addig, amíg nem alapít családot, és nem lesz fontosabb a család, mint a pénz és az előremenetel. Akkor megállapodik, és életszínvonal-elfogadóvá válik.

Írod: A helyiek összefogása, a polgármester éles esze, vagy nem is tudom, hogy mi miatt alakult igy.

És az összefogás, az éles ész, az ötletek, a motiváció micsoda, ha nem a szabad önmegvalósítás biztosította emberi értékek kibontakoztatása és felemelése?

Azért tértek vissza a fiatalok külföldről, és szereztek TŐKÉT a pálinkafőző helyreállítására, mert beleszagoltak a szabadságba külföldön, és megértették-megérezték, hogyha van egy rejtett érték, amely tőkeinjekciót igényel ugyan, de hosszútávon értéket teremt, termel, munkahelyeket biztosít, és bevételt biztosít a településnek, akkor azt megéri kockázatvállalás szempontjából átgondolni, belevágni, megpróbálni felvirágoztatni. És igen, lehet, hogy elbukik a vállalkozás! Mint oly sok a szabadpiacon.

Értsétek meg: ott, ahol MEGMONDJÁK, hogy TE hogyan és miből boldogulj, ott SOHA NEM LESZ FELEMELKEDÉS!!! Soha nem is volt a történelemben, egyetlen példát nem tudtok rá mondani, maximum életszínvonal-elfogadás, mint a kommunizmusban, bebetonozott társadalmi státuszban.(efelé haladunk pillanatnyilag ismét)

Azt hittem, a szüleink erre mondtak nemet 1989-ben.

Csalódtam a szüleim generációjában, valójában nem érettek a szabad piacgazdaságra :S (tisztelet a ritka kivételnek)

Előzmény: Laci/Zápolya (2901)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.05.10 0 0 2901

A közbizonság egészen más bizonyos régiókban mint Bp-en. (Bár már abban is erősen kételkedek időnkén!)

Úgy tudom, hogy Panyolán kevés az a réteg ami Rozsályon van. Vannak olyan települések, ahol nem alakult ki a "segélyes" réteg! A helyiek összefogása, a polgármester éles esze, vagy nem is tudom, hogy mi miatt alakult igy. A hegyközbe szoktunk járni nyáron egy kis faluba. Iskola nincs! Volt egy család hat gyerekkel. Az önkormányzat úgy döntöt, hogy inkább vesz nekik egy házat abban a faluban ahova hordják a gyerekeket iskolába, minhogy vegyenek még egy kisbuszt hogy beférjen minden gyerek. Nem kell segélyezniük, és nincs amortizációs és üzemeltetési költségük duplán. 

A Rozsályi egy másik megoldás. Nem a befektetőket kell várni: azok hamar tovább is állnak. Képzett munkaerő kell. A képzetlen meg várja a segélyt és egész nap nem tud mit csinálni: hát megy hoz egy "kis" fát az erdőről, meg összeszed mindent amit talál akár van gazdája akár nincs.

Előzmény: Törölt nick (2900)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.10 0 0 2900

A tehetséges fiatalok tömegével hagyják el az országot

Hát még a tehetségtelenek! :)

Mennek szart lapátolni nyeurópába, mert a hazai szarlapátoláshoz viszonyítva két big-mac-kel többet tudnak vásárolni, és akkor már nehogy már forintért vegyen hamburgert szerencsétlen. Az ám a karrier!

És ami a legfontosabb: azért is van "sikerük", mert sokkal több a szar, mint idehaza. Majd csak figyeld meg, hogy omlik össze hamarosan az az angliai ponzi-multilevel marketing piramis-légvár, amit valami angol fontra, vagy mi a bánatra építettek, és totálisan túlértékelt (már megint, nem először a történelemben).

Amúgy alapvetően támogatom, hogy minél többen kimenjenek! Kitisztul a kép, építeni pedig sík, letisztult terepre a leghatékonyabb...

Egyébként a kettőtök írásaiból úgy érzem, hogy a véleményeiteket a közbiztonság körüli anomáliák fokozzák, s kevésbé megélhetési oldalról van elkeseredettség. Ezt érzem mindenhonnan. És persze a kettő nem választható el egymástól. Na pontosan ezért írtam a legelején, hogy "gratulálok" a diplomás polgármestereknek, és ebből indult a vita.

A polgármesternek ugyanis -ahogy már írtam egyszer- nem az a feladata, hogy "hard-reset"-et nyomjon az emberek életszínvonalán, hanem az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű megélhetési alternatívát hozzon létre a szűkebb/tágabb közösség számára.

Ez pedig semmi más, mint a működő tőke bevonzása. NEM önellátás!!!

A panyolai példa tökéletes a cikkből! Nem tudom ismeritek e a pálinkafőző újjáépítése körüli sztorit, ha érdekel és lesz több időm megírom, mindenesetre a kivonatolt lényeg: Büdipest utcáin naponta találkozom panyolais szállítóautóval, és nemrég nyitottak mintaboltot Büdipesten. Kvázi annyit jelent, hogy megnyitották azt a csatornát, amelyen elkezdett a büdipestiek pénze Panyolára szivárogni, és bizony abból megélhetést nyújtanak több falubelinek, amint ez a pénz leszivárog szépen egészen a szilvaültetvényeken szilvát begyűjtők zsebéig. (nyilván nem ennyi a cél, hanem sokkal több)

Na, de ez az út, nem a bezárkózás önellátásra!

Előzmény: gergerg (2897)
tp329 Creative Commons License 2013.05.10 0 0 2899
Gergely, twgh3 együtt válaszolok majd bogozzátok ki, kinek, mi szól! :-).Én csak annyit mondtam, hogy egy probléma átlátásához, kell egy ismeretanyaggal rendelkezni, hogy valamiféle összefüggést átláss, megérts, különben befolyásolható vagy. Ha nem tudsz írni, hiába mondom, hogy írd alá a neved, max keresztet rajzolsz, de nem tudod, mi alá!! Ennyi! (de mint írtam tévedhetek is). Nekem ez a véleményem, ezzel nem minősíteni akarok másokat, egyszerűen így gondolom, ez vonatkozik rám is. Nekem is van még bőven mit tanulnom, de talán már a véleményem markánsan nem fog megváltozni, legfeljebb letisztulnak dolgok, melyek most még zavarosak.Volt idő, amikor a tolvajnak levágták a kezét, megszűnt a lopás? Ahol érdem a börtönviseltség, ott van ennek elrettentő ereje? Az elrettentés, bűntetés költségeit ki finanszírozza, a közmunka bér vagy a segély terhére költsünk még több börtönre? Hol fogsz te bárkit is olyan hatásfokkal és jövedelmezőséggel kényszerfoglalkoztatni, főként képzettség nélkül, hogy megtermelje ennek a költségeit? Jelenleg és még jó darabig ezekre szükség van, mert a társadalom most így szerveződik, így szocializálódtunk, de a terror fokozása nem vezet jóra ez már számtalanszor bebizonyosodott. Az elmút 60 évnek bőven voltak hibái, de kissé sommás az ítéleted, nem (csak) ettől jutottunk ide, főleg nem ettől! Mond már meg, hogy azért a "szar romhalmazért", ami itt marad a "szar" 60 év után hány milló eurót, márkát, dollárt kaszíroztunk az elmúlt 20 évben, sőt még ma és holnap is, azt a "szart" próbáljuk eladni (hányadik bőr is?)! A 3 millió koldus országa nem ekkor voltunk és a fél világot sem akkor és még csak nem is most töltöttük meg kivándorlókkal és még csak nem is 56-ban!1848-ban a 12 pont egyike volt a jobbágyfelszabadítás. Európa boldogabb felén hány száz évvel korábban történt ez meg? Na és persze az amcsik is túl voltak már egy ideje a saját kis balhéjukon. Oké! A japánok csa 20 év múlva nyitottak! :-)Szóval 60 év? Tegyél hozzá nyugodtan egy vagy két százast!Azért az gondolom megvan, hogy Magyarországon még az 1200-as években is létezett a rabszolgaság!? Na nem a piramisépítő vagy cukornádas típus, hanem a mondjuk úgy, sztyeppei. Gárdonyi: Láthatatlan ember, ismerős?Nem véletlenül említettem a szociológiát, aki élete során csak akkor evett, ha elvette a másiktól, attól ne várd, hogy kérjen. Nem tudja, mi az! Ez sajna így van, akár hiszitek, akár nem. Volt a neten korábban pár nagyon jó cikk erről olyan tollából, aki "terepen" dolgozik nap mint nap ma is, aztán leutálták! Pedig nagyon korrekt volt, amit írt. Gondolkodtam megemlítsem e "A Puszták népe" íróját, nem tűnök e miatta elkötelezettnek valamelyik oldalhoz (mert nem vagyok), de mindentől függetlenül, amit leírt azt nehéz cáfolni. Tömény szociológia.Települések a történelem folyamán folyamatosan szűntek meg (nem csak erőszakkal), alakultak ki újak, nővekedtek, csökkentek. Ha ezt nem érzelmi alapon nézzük, akkor ebben nincs semmi különös. Most, ezt valami katasztrófának éljük meg. Biztos én is így élném meg, ha érintett lennék, de a nagy egész szempontjából ennek nincs jelentősége.Fegyveres konfliktus valóban kizárt! Szerinted. Azért egy délszláv háború csak-csak becsúszott a szomszédban és pár ezer ember a kéksapkások szeme láttára került tömegsírba! És nem vagyok benne biztos, hogy ha más van kormányon, akkor a barcsi bombázás után nem keveredünk bele és akkor most beszélgetnénk e? Mit csináltatok volna, ha megjön a behívó? (költői kérdés) És biza 89 telén a Bakonyban viccből kérdezték meg hajnal kettőkor a bevagonírozás után a vasutasok, hogy akkor fiúk Budapest vagy Bukarest? Mindez ugye dec 23-án., de a vicc valóság is lehetett volna! Én ott voltam (épp nem volt jobb dolgom:-)).Amit te most megoldásnak hiszel (szerintem), az a megoldás elodázására tett kísérlet. Egy ideig úgy, ahogy működik.A megoldást én sem tudom, de nem is áltatom magam, hogy én leszek az, aki megmondja a tutit.A harmincas években napszámoskodó nagyapám modta, hogy nem volt az rossz rendszer, mert ha volt munka, akkor egész jó napszámot fizettek, meg lehetett belőle élni. És volt munka papa, kérdeztem, az nem nagyon volt fiam!Ez sokszor eszembe jutott az elmút 20 évben!Szép estét!
tgwh3 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 2898

Végül is ennél már csak jobb lehet. Talán egyre több ember kezdi észrevenni.

Részemről már csak egy 2-3 ezer m2 kellene, de jelenleg alig látni kiutat. A legnagyobb gondom a magyar cégvezetők... csak dolgozz, minimális fizetésért, szerszámok nélkül...

gergerg Creative Commons License 2013.05.09 0 0 2897

Sajnos, vagy szerencsére, ezt még nem tudom, de 98% egyet értek veled. Hogy ez idős korom vagy " alacsony tudászintem" :-)) miatt van, azt sem tudom. (tp, nem sértődtem meg) Aki csak egy kicsit is kételkedik, az csak gondoljon arra hogy az elmúlt 60 év vezetett oda ahol vagyunk. Bár visszamehetnénk az időben egy kicsit. Másrészt meg hogy ki mit gondol, az lakhely kérdése, nem mindenki lát át az ország keleti felébe. Néhány jogvédőnek is tudnék néhány napra szállást biztosítani néhány faluban, és majd utána beszélgetnénk. Gyerekek, mindent lehet magyarázni, a léhűtő, a tróger, a tolval, a rabló, a fenyegető, az uzsorás, a megerőszakoló nem legyen már bajbajutott jófiú! Mára sajnos nagyon sok szorgalmas, rendes dolgos ember is a segélyezettek közé tartozik, nem szabad hagyni őket elveszni. A tehetséges fiatalok tömegével hagyják el az országot, a falvak elnéptelenednek, csak a söpredék marad, és meg kell hogy valjam, ha egyedülálló lennék, lehet hogy én is mennék. Én is voltam közmunkás, voltam segélyezett, és dolgotam 29 napot is egy hónapban, úgy hogy 5-kor mentem és este 8-kor jöttem. Mikor nem volt munkám, akkor sem tétlenkettem, közmunkára is elmentem és nem 47 000-ért met az csak a rádióban van, a valóságban jóval kevesebb, de a kertemben egy szál fű sem volt, és akkor is azon törtem a fejem hogy miből tudnék még párezret csinálni. De akik tizen laknak egy hézban és egy ösvényen járnak ki a méteres gazon át, hát nehogy már! Igenis kell munka, mindenkinek. És börtön is kell, jó sok, jó sok munkával. Termeljék meg az eltartásukat és az elfogásuk költségét, meg azt a rendőri álományt amire miattuk van szükség. Elrettentés is kell. Ma a törvénynek nincs ereje csak a becsületes emberrel szemben, az okos zsivány milliárdokat lop, a butább zsivány meg rablásból betörésből él. Az ország falvai lassan lakhatatlanok. (nem a pilisi falvakról van szó) Nagy gondok vannak, nagyon nagyok, és ezek csak azok amiket mi emberek csinálunk. És azt is tisztán kell látni hogy ezeknek a gondoknak a megoldására a mostani, és az előző kormány is teljességgel képtelen. Látni most szánékot, ne annyira ne megy hogy az már fáj.

Előzmény: tgwh3 (2896)
tgwh3 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 2896

Nem riasztó.

Évek óta lehet tudni, hogy nyugdíj nem lesz, gyerek nem lesz, a falvak meg ki fognak halni. Volt vagy 8 éve egy akció, 1 Ft-ért adták a telkeket, de az is csak részben oldotta meg a kis falu gondjait.

Az a riasztó, hogy sok ember nem tud erről, mert nagyon titkolják.

Ismétlem, a megoldás már jelen van, több féle formában is.

Nem tudom miért lenne riasztó, hisz rengeteg dolog változott a Földön, pl. kizárt egy fegyveres konfliktus, a tömeges erőszak legdurvább formája a tüntetés, más országban gyújtogatnak, itt olyat csak egyszer csináltak.

Ha esetleg valaki valamilyen rendszerrel kapcsolná össze amit működőnek írtam, azonnal hagyja abba a blikk olvasását... ilyen kizárt, nem lehetséges, fél európa katonákat küldene, ha bármi féle népfelkelés, vagy népelnyomás fegyveres konfliktusba torkollna. Na persze vér nélkül is lehet területeket nyerni, országokat tönkretenni, stb.

Gergerg, nyomj egy ,,ctrl a'', majd ,,ctrl c'' gombot, és ha elúszik, csak új hozzászólás, és ,,ctrl v''. Túl sokat írtál, ilyenkor kidob a rendszer.

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.09 0 0 2895

Tudod mi a legérdekesebb?

Az elmúlt 3 napban két hosszú hsz-emet is elnyelte a fórummotor! Nem akarja a rendszer, hogy hozzászóljak a témához :)

Úgyhogy most két mondatban arról, amihez írtam vagy 20-30-at ezt megelőzően:

"volt még egy vacillálós időszakom is"

Na jah, nekem több is az elmúlt pár évben. Ezért is nagyban egyetértek azzal amit írsz, mégha általánosságban is fogalmaztál.

Előzmény: tp329 (2893)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.09 0 0 2894

Megindult a 2. lómonyú körte oltásom is Faroldon. Azt hittem rossz lett, de bő 3 hét pihenés után tegnap már 1 centis levélcsücskei voltak.

Csináltam még az elmúlt 2 hétben néhány j*j* oltást különböző szilvákba, plusz egyet GxN-15-re is gyökér fölé. Tegnap néztem, ezek is szépen megpattintották a rügyeiket.

Lassan (de csak lassan) kijelenthetem, hogy az összes idei szilva és körte oltásom (és egy chip is) sikeres lett, közel 20 próbálkozás.

A kajszikkal nem volt szerencsém, az az egy hajt amelyiket mutattam ishtarán, cserébe az viszont nagyon.

Abból amiket mások is írnak kajszi ügyben, plusz amit én is tapasztaltam eddig, most úgy látom hogy az augusztusi alvó szemzések lennének talán a legszerencsésebbek, idei hajtásokba, s tavasszal visszametszeni föléjük erősen.

Előzmény: gergerg (2891)
tp329 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 2893

Szia!

Riasztó, amit írsz! Sem a helyet nem tartom alkalmasnak sem a tudásomat elegendőnek, hogy minimum történelem, közgazdaság, szociológia, pszichológia témakörben neki fogjak bármilyen érvelésnek.

A véleményem, hogy amit itt leírsz, az így nem működik, bármennyire is szimpatikus tud lenni első hallásra, illetve időszakosan jó eredményeket is hozhat és így a kevés tudással rendelkezőket megtévesztheti! Először én is csak olvastam erről-arról és csak elméletben adtam igazat a tiédhez hasonló vélemény(ek) ellen fellépőknek illetve volt még egy vacillálós időszakom is. Azután az életben is megtapasztaltam pár dolognak főleg a szociológiai hátterét és összekapcsolódtak bennem a korábban olvasottak és a személyes tapasztalat és ma már ezt így gondolom és adott esetben a véleményem mellett a fent említett témakörökben (bizonyos szintig) érvelni is tudok, illetve tudok példákat hozni az „igazam” bizonyítására. Nincs új a mai világban, mindent végigcsinált már az emberiség párszor az idők folyamán, persze más-más viszonyok közt. De a problémák alapja és a választott/választható megoldási lehetőségek/utak ugyan azok, így lehet okulni belőlük, illetve talán "picit előre látni". Ha ezt felismered és ilyen szemmel is tudod nézni a dolgokat, előbbre jutsz! (szerintem).

Tévedés jogának fenntartása mellet :-) további szép napot!

Előzmény: tgwh3 (2892)
tgwh3 Creative Commons License 2013.05.08 0 0 2892

Mert a segélyt fizetni nem kerül semmibe? :D

A segély egy része lehetne a tőke, így maximum nem materializálódna alkohol és cigi formájában. Érdekes módon külföldön működik, hogy egy kártyára kapják a segélyt, amiből azon nyomban le is vonják a rezsit, valamint korlátozva van, mit vehetnek a maradékból... Magyarországon ez rasszista cselekedetnek minősülne...

A kényszer valamilyen formája tehát kell. Egy-két szakember elég falvanként, aki megelőlegezi az állatok, növények árát. Ha meg nem nevelik megfelelően, akkor segély ugrik, és amint nem termelné, hanem lopná, mehet nehéz fizikai közmunkára.

A szigorra vannak példák, és lám, működik. Ha gondoskodnak a törvények betartásáról, akkor az emberek nagy része dolgozni fog, és máris működik a dolog, mert érdeke fűződik hozzá, valamint örül, hogy csinálhat valamit. Mindig csak egy-két családdal van a gond, minden településen, olyan nincs, hogy az emberek döntő többsége nem tud megváltozni.

De az állam balf@sz programokat indít, és a pénz nagy részét ellopja... Nem állam, az túl távoli. Helyi szervek, falvak, vagy faluközösségek maguk, amiket összefog egy országos szervezet, de csak az alapokkal látja el, szabályokat hoz, és ügyel ezek betartására, a munka nagy részét meg a falvak végzik. Ha egy faluban lenyúl valaki fél milliárdot, azt észrevenni, mert hirtelen futja neki luxusra. Állami szinten ezt nehéz észrevenni, legalábbis eddig nehéz volt.

Áfészt nem ismerem, nem vagyok olyan öreg, mint gergerg bácsi.

De a tsz nem volt hülyeség, azt kell erőltetni. Ne minden paraszt traktort vegyen, hanem vegyen egy csapat paraszt egy traktort, és azt ki tudják használni, nem fog fél évig állni a garázsban, mert elfogyott a meló. Persze a negatív részeket el kell hagyni, de a megoldás régen nem ott van, hogy külön, hanem bizony össze kell fogni, és ehhez bármilyen külső segítség jól jön.

Az adórendszert agyon van bonyolítva + korrupció ugyi. Itt is az alapokra kell törekedni. Ha a városnak csak orvosra és iskolára futja, akkor ne akarjon tűzoltóállomást meg színházat. Előbb az alapokat kell megtermelni, ha van kaja, és nem kell importálni, akkor már elértük azt, amiről most még csak álmodunk. Utána jöhet minden, de első a kaja. Majd az egészségügy és az oktatás, mert testileg és szellemileg sérült egyénekből jó nem sül ki.

Utána rá lehetne feküdni a közlekedésre, buszok, vonatok, majd gépek építése és tervezése, ha elértek egy bizonyos szintet. De nem, ebben az országban egyből kánaán lett a honatyák szerint, amint elhagytuk a komcsi rendszert... amit tudatosan leépítettek, azt most tudatosan fel kell építeni. És az állami akarat hiányzik. Lásd a jobbikos településeket, rend van és biztonság, fejlődnek. Ott az alapokat kezdték el újraépíteni, és az emberek többsége akarta a változást. Ha majd minden harmadik település akarja a változást, és tesz érte, akkor jutunk el arra, hogy országos szinten, magában a politikában is megjelenik a megújulás képessége. Addig semmi. Egy-két helyen lesz változás, pl. némely kertészeti (bio) mozgalmak már a kilencvenes években működtek.

Oktatni, így van. De szerencsére már nem csak időset látsz kapálni, hanem fiatalt is! A középkorú kimaradt, egypáran képviselik csak magukat, de a fiatalokon már látni a változást, és ez a lényeg, hisz máris tudatosabban fogják nevelni a gyermekeiket, mint az ő szüleik.

A mezőgazdaság azért van szarban, mert hozzá nem értők irányítják. Érdemes megnézni Dr. Ángyán Józsefet, mi lett belőle, amikor szakértelmet vitt a szakmába, elkergették...

Minden az Ég adta világon körforgásban van, csak ezt sokan nem értik. Évszakok, minden születik és elpusztul, legyen az ember, állat, növény, korszak, mindig van egy képlékeny korszak, amikor kialakul, majd a fejlődés, végül a torzulás és a pusztulás.

Ugyan így, növény sincsen állat nélkül. Termeld meg a takarmányt az állatnak, annál olcsóbb nincs. Aki ezt nem látja be, az bukjon bele az üzletbe, vagy fizessen többet a takarmányért. Ismét csak addig kéne nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. Ha minimális áron termelem meg, akkor olyan nincs, hogy ne tudjam tisztes haszon mellett eladni - tisztes haszon nem feltétlenül jelent pénzt szerintem -. Ami meg nem működik, azt nem szabad erőltetni.

Kis kitérő, a kormány szerint azért nem építünk új autópályákat, elkerülőket, azért nem újítunk fel utakat, mert akkor több hónapra le kell zárni az adott szakaszt, így elvágjuk a falvakat a külvilágtól. Hát kérem szépen, a lengyelek építettek új utakat, elkerülőkkel, új utakat a falvak felé lekanyarodva a főútról, a régi utaktól nem messze, azokat követve. Majd amikor készen lett, egész egyszerűen a régit egyirányúsították a régi utakat, és azt ment az egyik irányba, az új út meg a másik irányba, és mindjárt minimum két sávos lett az út... vagy amíg a régit felújítják, az új utat lehet kétirányúsítani, így nem két sáv visz valahová, hanem egy erre, másik meg az ellentétes irányba... nem nagy dolog, nem?

Csak akarni kell. El kell törölni a kiskapukat, ésszerűen kell szabályozni, és szakértelemmel kell hozzáállni, logikus gondolkodással. Ez országos - parlament - szinten csak úgy valósulhat meg, ha a többség akarja. Ha a többség akarja, akkor egyre több ilyen önfenntartó település lesz, egyre többen lépnek fel erélyesen a bűnelkövetőkkel szemben, pl. a jobbikos települések, ha lopsz, keményen befizettetik veled a bírságot, és ugrik minden féle támogatás, míg ha normális ember módjára élsz, megnyílnak előtted a rendelkezésre álló segítségek.

Kissé durvább hasonlattal, olyan nincs, hogy csak félig dug&od meg a feleséged/barátnőd. Vagy megdug&od vagy nem...

Logikusan kell hozzáállni, de ez nem fog sikerülni, amíg valaki el nem kezdi. Csak figyelni kell a lehetőséget, ki mikor kezdte el, és csatlakozni az értelmes ötletekhez, vagy bátran indítani egy saját mozgalmat. Hajrá! :D

Előzmény: tp329 (2889)
gergerg Creative Commons License 2013.05.08 0 0 2891

Mint őstermelő, 40km-től messzebbre nem vihetem.

Előzmény: Törölt nick (2890)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 2890

Abban nem kell vitáznunk percig sem, hogy a kertészkedés egy baromi jó hobby.

De mi az a "normális"?

A másik, hogy ilyentájt sok palántát nevelsz. (Olvastam, hogy mennyiért adod őket.)

Utánanéztél már egyszer is, hogy pl. szombati napokon mennyibe kerül a standbérlet a Kórház utcai vásárcsarnokban, és milyen megfelelőség kell a palánták árulásához?

http://www.piaconline.hu/new/piacok.php?id=4&button=Ok#prettyPhoto

Előzmény: gergerg (2887)
tp329 Creative Commons License 2013.05.08 0 0 2889

Megint kimaradt egy lényeges szempont. Az állat nem nő meg ingyen és hónapokig finanszírozni kell. Ha valakinek nincs pénze akkor a nulláról kezdve állatot sem tud tartani. Ehhez még hozzájön sokszor a szakértelem hiánya. (de a növénytermesztés sem megy semmiből).

Tehát ugyan ott van az állam (adófizetők), hogy vagy segélyezi a rászorultakat vagy segélyez és még finanszíroz egy programot is, ami majd valamikor talán önjáróvá válik és ha nem is térül meg de esetleg nem kell plussz pénzt beletenni, de az álom, hogy nem lesz szükség segélyezésre. De ehhez évek kellenek.

Ettől még persze célszerű lenne sőt, nagy szükség lenne elkezdeni valami értelmes dolgot és foglalkoztatni, képezni az embereket, hogy a társadalom értelmi színvonala ne süllyedjen (tovább). De ez még csak a falu, legalább ugyan ennyi, vagy több a városi, akivel foglalkozni kellene, azokkal mi legyen? Mert az sem jó, ha "ugyan anank a rétegnek" csak az egyik részét próbáljuk "megmenteni.

Az is kimaradt, hogy sokaknak, amikor erről van szó, a 1989 előtti ÁFÉSZ világ jelenik meg a szemük előtt, mint a tökéletes megoldás. Ha kicsit utána nézünk, akkor viszont rögtön kiderül, hogy állami szinten az biza egy kő kemény segélyezés volt. Mert sem minőségben sem gazdaságosságban (természetesen kivételek mindig voltak) nem ért annyit, mint amit fizettek érte.

Ez egy megalapozatlan életszínvonal emelést tett lehetővé a falusiaknak, akik éltek is ezzel a lehetőséggel és most szívnak! :-(

Bonyolítja a dolgot, hogy anno a fizetések bruttósításakor csak az adó és járulék került át a dolgozó fizetésébe, amit ezután tőle visszavontak és nem a munkáltató fizette be. A munkaerő bővített újratermelésének költsége viszont nem és azóta sem! (mik ezek? főként az otthonteremtés és gyermeknevelés+iskoláztatás költége, egészségügy stb.) Ez megmaradt valami állami (mindenki által finaszírozott) segélyezési rendszerben. GYES, tandíjmentes oktatás, támogatott kamatú lakáshitel stb. Ezek ütnek ma vissza. Az emberek valóságképe torz. Nem értik a rendszert. Rossz döntéseket hoznak. Ráadásul felnőtt egy generáció ebben a torzított társadalmi viszonyok között. Most őket akarja bárki is kényszeríteni valamire? Először oktatni kellene őket!

Magyarország egyébként nem először esik ebbe a kátyúba. Anno a 20-as évek beli gazdatanfolyamokra is főként azért volt szükség, mert a földreform során földhöz juttatott emberekről kiderült, hogy önállóan képtelenek a termelésre! Addig ugyanis "szalagmunkások" voltak, csinálták, amit mondtak nekik. És ez ma is így van, ha valaki az autógyárban a szalag mellett minden nap a bal első ajtót teszi a helyére, az fog tudni működtetni egy autószerelő műhelyt, ha az valami csoda folytán az ölébe hull?

Szerintem ezt senki sem gondolja komolyan. Viszont ha a fenti "életképet" kivisszük a mezőre, akkkor mindneki úgy gondolja, hogy ez működik. Hát nem! A 20-as években sem működött és most sem működik.

Még egy nagy probléma. A mezőgazdasági termékeket a mai napig nem piaci áron kerülnek eladásra, illetve van ami igen, van ami nem. Ez megint csak torz arányokat eredményez. Elég megnézni a felvásárlási árakat és mondjuk a takarmány árakat.

Szerintem ebből az egészből nem lehet addig kikeveredni amíg a mesterségesen fenntartott torzulások megvannak. Ezt meg sehol senki nem fogja helyre tenni, mert óriási érdeksérelmek lennének és hatalmas átrendeződések (a torzulás a támogatások miatt sok országban jelen van). Majd az idő megoldja, lesz valamikor egy nagy és fájdalmas BUMM! amikor ez az egész összeomlik, de legalább is erősen megroggyan és azután lehet újrakezdeni. (szerintem). Erre is volt már példa a történelemben.

Előzmény: tgwh3 (2888)
tgwh3 Creative Commons License 2013.05.07 0 0 2888

Én nem mondanám középkorinak. Segély helyett tartson állatot, szerintem ilyen szempontból még ráerőltetni is lehetne az emberekre. Mert muszáj. Mert a kis falunak nincs pénze a sok segélyesre, az állam tartsa el a sok nyugdíjast, a sok munkanélküli meg nem tud mit csinálni.

Azt látni kell, hogy a mai 30-40 évesek már nem fognak nyugdíjat kapni, legalábbis nem olyat, mint most nyugdíjnak mondunk. Mai értéken olyan 30 vagy 40 ezret mondtak a közgazdászok, ami ugye létminimum alatti összeg, gondoljunk csak arra, hogy 45 ezerből meg lehet élni...

A falvak előbb-utóbb ki fognak halni. A területet, legalábbis itt nyugaton már eladták az osztrákoknak. Lesz itt még középkor, ne tessék emlegetni...

gergerg Creative Commons License 2013.05.07 0 0 2887

Azért én a kertészkedés minden formályát támogatom, még a panel tetején is. Na nem azért hogy az ott lakók termeljék meg amit megesznek, hanem mert egy szép hobbi. Az önellátó faluban én nem hiszek, ahhoz túl sok becsületes ember kellene. Az viszont hogy ha egy faluban történik valami építő dolog, az csak jó. Gondolj csak bele, hogy sok falu örülne ha visszahoznák azokat a középkori viszonyokat. Ott ahol enni sincs már mit, a csekkeket fizetni nem tudják, stb, ott minden jó, ami a szartól többet ér. Felénk sem jó a helyzet, néhány éve jött be a nagy jólétbe, mikor még mindenkinek volt munkája, hogy füvesítjük a kerteket. Most hogy rosz világ van, főleg a fiatalok kezdik feltörni a gyepet, ujra bekerülnek a baromfis udvarok a házakhoz, van aki már disznókat is tart, és mondhatjuk hogy visszafejlődés, mert tényleg az, vissza a normálishoz.

Előzmény: Törölt nick (2884)
japaszturo Creative Commons License 2013.05.07 0 0 2886

Köszönöm válaszod.

Előzmény: tp329 (2883)
tp329 Creative Commons License 2013.05.07 0 0 2885

:-)))))

Én a lakosság számával szoktam osztani a művelt terület nagyságát és csak csodálkozom, csak csodálkozom, hogy egy "talpalatnyi földön" mennyi minden megterem. :-))))

Előzmény: Törölt nick (2884)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.07 0 0 2884

:)

Klassz, ahogy egy 800 fős településen 2013-ra visszahozták a középkori viszonyokat a diplomás polgármesterek :) gyakorlatilag csak azt nem írták le szó szerint, hogy a helyi lakosok életszínvonalán "hard-reset"-et nyomtak.

Rozsálynak nincsenek nagyra törő tervei. Azért egy befektetői csoport most négymilliárdot szeretne rideg állattartásra beruházni.

4 millárdot. 4.000.000.000 Ft-ot.

Nem is értem. Ha mindent elintéznek önerőből, minek oda "külsős" beruházó? Tök hülyeség, szerintem is el kell zavarni a működő tőkét, ami kintről jön (csak az állami szubvenciót kell megtartani) :)

(ugyanezt a divatmajmolást látom megjelenni Büdipesten is, amikor panelházak tetején paradicsomföldeket akarnak létrehozni. Mindenki termesszen magának paradicsomot! Éljen a (vissza)fejlődés! Jah, és természetesen mindenki fejlesszen magának laptopot, gépkocsit, meg rák elleni vakcinát ráérős idejében, miután meglocsolta a palántákat! No comment...)

Előzmény: tgwh3 (2879)
tp329 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 2883

Ha úgy gondoltad, tégy úgy, de akkor minek kérdezel?

1. Miért kellene az új vetésű lucernát sűríteni? Sajnáltad a vetőmagot?

2. Mire elszórja a magját nyár közepe/vége lesz. A szára elvénül, levele jórészt lehull. Még a szalma kategóriát se nagyon éri el.

Nem akarnálak megbántani, csak nem értelek. elpocsékolsz az írásod szerint takarmány célra vetedd lucernádból kb. 2 kaszálást a semmiért.

Ha csak nem valmi katasztrófálisan ritka állomány és nem jön rá valami szuper kedvező időjárás, nem fog besűrűsödni.

Ha ilyen rosszul sikerült, jobban jársz, ha újraveted szeptemberben vagy jövő tavasszal. (szerintem)

Előzmény: japaszturo (2880)
japaszturo Creative Commons License 2013.05.06 0 0 2882

Igen Takarmány céljára.  Azt olvastam,ha meg várom,hogy virágozzon és kaszálásnál elszórja a magját akkor be sürüsödik.

Előzmény: Laci/Zápolya (2881)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.05.06 0 0 2881

Első évben azért szokták kaszálni, hogy a gyomokat azzal is irtsák. Meg a tövét erősitik vele. Ha bejön egy aszályos időszak, akkor a teljes nagyságú növénynek nem biztos, hogy talál elég vizet. Egy pár centis hajtásnak kaszálás után sokkal kevesebb kell. Szóval oda kell figyelni rá: ha elgyomosodik, vagy beáll egy tartós aszály akkor mielőbb le kell kaszálni.

Takarmány céljára lett vetve?

Előzmény: japaszturo (2880)
japaszturo Creative Commons License 2013.05.06 0 0 2880

Köszönöm válaszod!   Én arra gondoltam,hogy meg várom hogy elpergesse a magját a lucerna.

Előzmény: tp329 (2878)
tgwh3 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 2879

Én úgy tudom, virágzás előtt szokták kaszálni, mert akkor van benne a legtöbb tápanyag. "Magyar néprajz kaszálás" néven keress rá, úgy talán megtalálja a google.

Kicsit más téma:

http://www.elelmiszer.hu/gazdasag/cikk/peldaerteku_a_magyar__onfenntarto_falu

Az osztrák kéménynél néztem nagyot, hát nincs ott egy rendes kőműves, aki felhúzná a kéményt? :D a belseje az úgyis kötelező szabványos forma, de tán még abból is van magyar...

Valamint még azon nevettem nagyot, hogy a polgármester azon nyomban elvágja a gázvezetéket, amint kész a venyigetüzelésű kazán kéménye :D azaz nem akkor nevetten, hanem később, amikor olvastam, hogy ,,apja, Sztojka Gábor...'' :D gondoltam magamban, így már érthető, ők szokták vinni errefelé is a minden féle vezetéket :D egyszer olvastam, hogy káromkodva égettek optikai kábelt, hogy há abban nincs réz, az is mulatságos eset lehetett :D

tp329 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 2878

Nem tudom, lesz e valaki aki napra pontosan megmondja.

Az időjárástól, talajtól stb. stb. nagyban függ, hogy hogyan fejlődik.

Én akkor szoktam amikor már itt-ott nyílnak a virágok (első év, első kaszálás). Később már csak a bimbózást várom meg.

Előzmény: japaszturo (2877)
japaszturo Creative Commons License 2013.05.06 0 0 2877

Sziasztok! Szeretném meg kérdezni tóletek! Az éven vetettem lucernát áprilisban. Mikor fogom tudni először kaszálni,ha minden jól megy.  A virágzás miatt gondolom? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!