Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2023.05.16 0 1 21372

László videóit kizárva ebből a minősítésből, a YouTube videók gyakorlatilag mindennek a legalja. Csomó faszsággal, ráérő iddddióta szórakozása. "Így csinálom én" és az "idén kipróbálom azt" jelzők nálam magyarra fordítva: hülye vagyok, nem értek hozzá, de mi lenne ha...?!?!?

:-))))))

Agyrém!

Előzmény: IsKol (21369)
van_Persil Creative Commons License 2023.05.16 -16 1 21371

Nem csak termékek nevét, hanem hatóanyagot, károsítót is be lehet írni.

Arról nem én tehetek, ha az olvtárs nem akarja elvégezni a piszoks munkát, hanem készen várja a megoldást a problémájára. segíteni annaklehet, aki próbál maga is segíteni saját magán.

Előzmény: szervezkedő (21370)
szervezkedő Creative Commons License 2023.05.16 0 1 21370

Ne haragudj, de ha ezt az energiát, amit ennek a hozzászólás megírására fordítottál, arra szánod hogy persil linkjén keresztül beirkalod a kérdéses termékek neveit, lehet még találtál volna magadnak valami használhatót.

Szerintem.

Előzmény: szojkaj (21368)
IsKol Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21369

A képzések - bármilyen felületen is történik - hasznosak.

Valamennyi mindig marad belőlük amire lehet építkezni. 

Ha csak bemegyek egy fizikai kertészeti boltba vagy csak egy online-shopba és érdeklődök az öko/bio lehetőségek után biztos lesz 1-2 terméknév aminek utána lehet "járni" és esetleg beépíteni  a meglévő növényvédelembe illetve egy kisebb fertőzési nyomás esetén kipróbálni magában...

Ha lehet minősíteni a kistőkéseket - a tőke szám nem releváns:

Háztáji szőlész: "lesz, ami lesz", "én nem fújom állandóan", "nekem adnak I. kategóriás szereket is, "a tej szart sem ér" - nagy valószínűség szerint nincs ideje/kedve az online térben cikkeket/disszertációkat tanulmányozni

Hobbi szőlész: érdeklik a szőlővel kapcsolatos "dolgok" és akár még áldozni is képes rá (nem is érdemes olyan hobbit választani amire nem tudja az ember rákölteni a világ összes pénzét) mind időben mind anyagiakban

Persze, ezer+ezer másik minősítés is létezik...

Viszont a hideg ráz a jutyúberektől akik elvlogolják, hogy ők mit/hogyan csinálnak a világ legnagyobb "szakmaitlanságával" bár lehet Ők a hobbi-jutyúberek ;-)

Kulicz úr magasan kiemelkedik ebből a mezőnyből (pozitív irányban) és mostanában van egy mentora is (Fülei Zoltán) aki nem csak érti a növényeket/ápolásukat hanem gyakorolja is. Érdemes nyomon követni Őket... 

Előzmény: szervezkedő (21367)
szojkaj Creative Commons License 2023.05.16 -1 2 21368

NÉBIH engedélykereső??????

és azzal mi a sz@rt kezdjek? Nézzem meg van e engedélye a bárminek?

Jó, hogy nem azt írtad, hogy google a barátod... aztán meg lehet mondani, hogy a sok hülye összeolvas minden baromságot a net-en,

Nézd, én szerintem kulturáltan, udvariasan szoktam kérdezni. Ha normális választ kapok, akkor megköszönöm. Így működik. 

Most is konkrét kérdést tettem fel , konkrét termékekre.

Ha erre nem lehet normálisan válaszolni, akkor nem tudom, mi a f@asznak van ez a fórum. Ahol te királyoskodsz.  Minek van akkor, trollkodni ?!

Nem az a gond, ha nem segítesz, hanem ha úgy teszel mintha segítenél, és ha ebből nem értek, akkor debil vagyok. 

Hát elmész te a 3,14csába! 

Milyen segítség az, hogy javaslod a Dynali-t??? Pontosan tudtad, hogy csak 1 literes kiszerelésben lehet kapni, amit átlagember nem tud/fog megvenni. 

Ez nem segítség, hanem szopatás!

Keressek rá a Nébih-en a szőlő gombaölőkre, és? Kísérletezzek az X szerrel pár évig, aztán mire találok valamit, addigra megszüntetik, vagy mégis mire gondolsz, amikor ezt küldöd segítségül?

küszködik az ember, hogy azt a kis szőlőjét valahogy kezelje, megvédje, minél jobban, ne legyen rezisztencia, meg agyon permetezve se minden szarral ellenőrizetlenül, és akkor még szétalázzák egy "szakmai" fórumon, nem egy facebook faszom csoportban, hát ez mire jó?!

üdv.

Előzmény: van_Persil (21365)
szervezkedő Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21367

Vagy B verzió, a hosszú téli hideg hétvégéken, el kell végezni rgy 80órás tanfolyamot, ami nem csak arra jó hogy bármit megvehessen az illető, hanem szakmai vonalon, picit felkapcsolják a villanyt a teljes sötétségben.

(Idén tavasszal állt elő a növényvédősöm az ötlettel. Egy darabot csináljak én is bioba, mert olyan ütemű a hatoanyagkivonás hogy szerinte jó lenne ha megismernem ezt a vonalat is és ha szükség lesz a váltásra, ne legyen idegen számomra. Tehát ki tudjami a jövő?)

Előzmény: IsKol (21366)
IsKol Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21366

Nincs mese, változtatni kell a koncepción!

Ha csak 2-3 forduló növényvédelemben gondolkodik a "tőkés" akkor a rezi fajták kerülnek előtérbe míg más esetekben az egyszerű anyagok/biostimulátorok/"öko-szerek" használatát kell megérteni/megtanulni persze a növény ismertre alapozva.

Az utóbbi eset folyamatos "képzést" jelent, mert nem elég megkérdezni, miből mennyit tegyek a vízbe valami ellen...  3-4 évvel ezelőtt kb. tized ennyi öko szer volt elérhető kiskerteseknek, mint ma és ez is jelzi az előttünk álló utat...

Előzmény: The Dark Side of the Moon (21359)
van_Persil Creative Commons License 2023.05.16 -16 0 21365
Előzmény: szojkaj (21364)
szojkaj Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21364

Még a Quadris-t találtam, ami 3. kategóriás, jó hírű, de arról azt olvasom, hogy évente csak egyszer szabad használni.... Mindegy ez is valami.

A Folicur Solo lehetne még érdekes, de az 2. kategória, nem játszik.

Találtam neten/láttm már:  Score 250, Sygnum, Alfa Solo, Champion, Karathane Star...

Ezek vagy drágák, vagy nem annyira szőlőre valók, bár simán lehet, hogy csak nem ismerem eléggé.

Ha ezek közül bármelyiket ajánlanátok, vagy akár teljesen újakat, akkor hajrá!

Köszi 

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21363

De egy átoltáson érdemes gondolkodni.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (21362)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.16 0 1 21362

Ami megvan, azt azért ne szedje ki!

Előzmény: öreg_néne_b (21361)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21361

Szőlő lisztharmat ellen csak kontakt + felszívódó szerrel tudnak védekezni viszonylagos hatékonysággal házikertben.

Vagy ellenálló fajták telepítésével.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (21359)
szojkaj Creative Commons License 2023.05.15 0 0 21360

Köszönöm, akkor a Dynali kilőve. 

Ezzel újra visszakerültem a start mezőre:

Topas helyett valamit tudtok ajánlani, ami hatékony, gazdaságos, és elérhető?

Köszi 

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.15 0 0 21359

A Dynali egyik hatóanyaga a difenokonazol, ami önmagában nincs engedélyezve szőlőben, viszont III. kat hatóanyag.

A másik hatóanyaga (valszeg ez a kurva drága benne) a ciflufenamid, amit Cyflamid néven is kapsz önálló szerként literenként közel 50 ezer forintért. Ez az engedélyokirat szerint 150 ml-es kiszerelésig III. kat. és efelett zöldkönves... csakhogy még a gyártó oldalán is csak literes kiszerelés van, kisebbről csak az engedély okiratban olvashatsz!

Mondanám azt, hogy olcsóbban össze lehet állítani egy Dynali-hoz hasonló keveréket egy tankban, de nem lenne igaz! :-(

Házikertben a Cyflamid kiszerelése soha meg nem térülő beruházás. 2,5 mázsa szőlő ára egy liter, ami 200 x 10 literre elég! Ki van ez találva!

Szerintem házikertben marad a kén és valamilyen lisztharmat elleni felszívódó szer keveréke. Nem látok mást. Kén érzékeny fajtáknál esetleg ahelyett mehet a Karathane.

Szőlő lisztharmat ellen csak kontakt + felszívódó szerrel tudnak védekezni viszonylagos hatékonysággal házikertben.

Előzmény: van_Persil (21358)
van_Persil Creative Commons License 2023.05.15 -16 0 21358

Az egy dolog, hogy milyen kiszerelésben forgalmazhatják, de gyak. csak az 1 l-es kapható, már ha a nagyker be tudja szerezni a gazdabolt rendelésére. nem csak ennél a szernél van ez a kizárólagos l-es kiszerelés, így volt a vivandónál is pl.

Előzmény: zsorsz (21357)
zsorsz Creative Commons License 2023.05.15 0 0 21357
Előzmény: van_Persil (21356)
van_Persil Creative Commons License 2023.05.15 -16 0 21356

Szabadon, hármas szer, de csak rendelésre fogsz tudni venni, de vedd figyelembe, hogy 0,5 l a ha-dózisa (100 tökére kell 10 ml...), és csak literes kiszerelésben kapható, több 10 ezer Ft-ért.

Előzmény: szojkaj (21354)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.05.15 0 0 21355

"Forgalmi kategória: III."

Előzmény: szojkaj (21354)
szojkaj Creative Commons License 2023.05.15 0 0 21354

Ezt a Dynali-t ma két gazdaboltban kerestem, egyik helyen sem volt, nem is ismerték.

Ez szabadon vásárolható termék?

Előzmény: van_Persil (21339)
IsKol Creative Commons License 2023.05.15 0 0 21353

Én speciel a lisztharmattól/feketerothadástól úgy félek, mint az ördög a tömjéntől, ezért az "ápolás" ezekre van kihegyezve. Sok olyan egyszerű anyag van amely segít ebben illetve a zöldmunka ami (talán) az alap.

Szóval, kemény időszak van zöldborsó nagyságig ;-)

Ha nálad már vannak vagy 40 cm-es hajtások és a fürt kezdemények megnyúltak, túl vagy a hajtásválogatáson és egy nem nagyon szellőző területen van az ültetvényed, rakjál bele Cu-et, S-et meg valami felületi feszültség-csökkentőt (kötelező!!!)

Előzmény: zsorsz (21351)
van_Persil Creative Commons License 2023.05.15 -16 0 21352

A lisztharmat már hidegebb idöben is támadhat, annak nem kell sok esö, elég a hajnali harmat.

a párás meleg "peronoszérlelö" idö lenne, ha ilyenkor már lennének telepek, ahonnét továbbfejlödhetne.

Azt, hogy mivel permetezz, neked kell eldöntened, mert te látod, hogy hol tartanak a növényeid, de nem hinném, hogy virágzás elötti stádiumban volnának.

Előzmény: zsorsz (21351)
zsorsz Creative Commons License 2023.05.15 0 0 21351

Hétvégére 25 fokot jósolnak, lisztharmattól mennyire kell tartani, ill. cuproxattal mehet a thiovit, vagy karathane?

Előzmény: IsKol (21349)
IsKol Creative Commons License 2023.05.15 0 0 21350

Így van!

Legalább is a második része (amit ismerhetek) ;-)

Előzmény: van_Persil (21347)
IsKol Creative Commons License 2023.05.15 0 0 21349

Öko/bio növény "ápolás" van nálam. (a szó legnemesebb értelmében, nem a "leszarom" verzió)

Az elmúlt 3 évben a Cuproxat volt amit a virágok szétválásakor - közvetlen virágzás kezdete előtt - használtam megelőzésre.

Az idén megpróbálkozom a Scudo-val a virágzás előtt is (kiegészítve más "jóságokkal"). Tavaly a vegetáció 2. felében használtam már de nem volt peronosz nyomás...

Előzmény: zsorsz (21345)
van_Persil Creative Commons License 2023.05.14 -16 1 21348

a szölöd állapota mondja meg, hogy mi ellen kell védekezni.

a peronoszpóra jöhetett ezzel a genovai ciklonnal, mivel rendszeresen genovai ciklonnal jön a Po-deltából, de ilyenkor még nagyon hosszúa peronoszpóra ainkubációs ideje, arra igazából virágzás utántól zsendülésig kell fokozottan figyelni. a liszharmat támadhat akár most is, az ugyanis lokális, ha tavaly elhanyagoltad te magad, vagy a közeledben egy másik gazda a védekezést, akkor a szölöd állapotától függöen adagold a ként (minél nagyobbak a hajtások, annál kisebb hektárdózis kell belöle)

Előzmény: cliffgreen (21346)
van_Persil Creative Commons License 2023.05.14 -16 1 21347

ha lenne zöldkönyved: akkor talán a Kupfer fusilan, de csak virágzás után, összesen 2X, de a két kezelés között valami mást kell használni, aminek nem ez a hatóanyaga (pl. mildicut, ennél szintén ügyelni a hatóanyag törésre, azaz a két kezelés között valami mást használni) (már ha kapsz rendelésre, mert készleten tuti nem lesz)

virágzás elött talán -ha okvetlen szükséges, bár sztem nem- az IsKol ajánlásával a cuproxat jöhet szóba, a többi rezes szer túl durva a virágzás elötti -még túl lágy- börszöveteknek.

Előzmény: zsorsz (21345)
cliffgreen Creative Commons License 2023.05.14 0 0 21346

Holnap úgy nézem szünet lesz az esőben és a szélben, 19fok lesz - így talán lehet, és gondolom érdemes is permetezni.

ilyenkor mi ellen kell védekezni? Lisztharmat és peronoszpóra is?

Köszönöm.

zsorsz Creative Commons License 2023.05.14 0 0 21345

Ridomil gold helyett kéne valami jó szer!

Előzmény: IsKol (21344)
IsKol Creative Commons License 2023.05.14 0 0 21344

Az eső nem árt nekik, majd a pára hoz "csúnya" dolgokat. ;-)

Előzmény: zsorsz (21342)
Balage-81 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 21343

Nagymamám annak idején visszavágta a szárnyukat, hogy ne tudjanak repülni.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (21341)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!