Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
http://kerteszportal.hu/cikkek/a-fagyvedelem-elmeleti-alapjai. Nem tudom ezt olvastátok-e. Vannak benne okosságok. A lényeg szerintem, hogy a páratartalom növelése segíthet, és a sokat idézett táblázatok értékei nedves hőmérsékletre vonatkoznak. És kb. akkor reálisak is. Ezt nem írják, de a fagyasztásos vizsgálatoknál olvastam, hogy négy órára dobják be a mintát a hűtőbe, és így jönnek ki ezek az értékek. És akkor lehet számolgatni az esélyeket. Ezek alapján már látom, hogy az éjjeli akcióm nagyjából hiábavaló lesz, de azért kimegyek elpufogtatni egy kis tüzelőt😀. Mert azért jobb, mint tétlenül várni az "ítéletet".
Nem nekem szólt, de én két éve használok ilyesmit , két hektáron. Csak jót tudok mondani róla, bár a teljesítménye nyilván nem ér fel egy hátiakkussal, könnyű, ahhoz képest erős. Azt a verziót aminek lapos (makita-kompatibilis) akksija van, vásárban 15-ért is lehet kapni (akksi nélkül), de a makita akksik baromi nehezek, ezért választottam inkább ilyet.
A csodaszer leszerepelt ,de remélem az akkus olló nem szerepelt le oszd meg a tapasztalatodat mert lehet másokat érdekelne több vélemény egy ilyen gép vásárlása esetén .Nálunk közel 20mm eset holnap megint kinéz ennyi meg a fagyos napok hát nem lesz egyszerű az éven úgy látom.
- 3 ami utoljára volt a virágokat nem bántotta, a faliméheim meg szépen dolgoznak és mire jön a fagy remélem addig betokozódik! Holnap hajnalban itt -1 van előjelezve, szerdán -3, bízom benne hogy megint átvészelik!
Szintén így vagyok vele. Én nem is tudtam Chorust fújni, nem volt időm. Amikor időm lett volna, fújt a szél, vagy esett az eső. Hozzánk holnap hajnal -1, szerda hajnal -2. A virágoknak állítólag még nem árt a -1, de sziromhullásban érzékenyebb, úgy tudom, és nálam a kajszi már nagyrészt sziromhullásban van.
Holnapra tervezek kifújni egy Chorus + Damisol BB Gabonát (10-12 órával ajánlják a fagy előtt). Plusz tavaly vettem 2 paraffingyertyát, amiből az egyik még megvan. Lehet felkelek mindkét hajnalban és begyújtok vele. Nekem kb 6x6-os részen vannak a barackfáim, berakom közéjük... tavaly is így tettem. Hogy az is hozzájárult-e, ahhoz, hogy volt termés, nem tudom, de ennyit megteszek.
Most néztem az ecmwf-et. Hát nem lettem vidámabb. A szél is elfogy hajnalra. Valamennyi felhő talán lesz. Nagyon pengeél. Most ezek alapján -4-re számítok. De talán csak hajnali 2 körül esik durvábban a hőmérséklet. A kérdés, hogy hány óráig tartjuk a minimumot.
Remélem a göncim megúszta, este chorussal akartam a méhek miatt, a fiamék a két hétördög unokát lepasszolták, azoktól meg semmit. Éjjel meg jött a hideg eső, abban bízok hogy reggel napsütés+szél és leszárította.
Persze az unokák megint itt vannak, permetezésnek lőttek.
Én 2019 óta vagyok kénytelen figyelni a fagyokat (akkor fordult termőre, legalábbis elvileg...). 19-ben napra pontosan az volt mint ami most jön : https://www.idokep.hu/minmax/20190328
Tavaly 04.04-én vitt mindent a -3, a köztes években meg máskor.
De legalább nem költöttem feleslegesen szélgépre, meg ködsárkányra...