Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
ilyenem,vagyis nagyon hasonlóm nekem is van.A Tenii/a "hagyományos" rózsaszín fás pünkösdi/ egyik magonca,amelyik először kezdett virágozni,lett ilyen nagyvirágú,a szirmok belsejénél sötétebb,a szélénél világosabb rózsaszínű.
Dugványozni ilyenkor már késő van,legfeljebb bujtani/dönteni/érdemes.Dugványozni ősszel,vagy nagyon kora tavasszal kell!
Aki már próbálta, attól kérdezem: ha most próbálok dugványozni, mekkora eséllyel ered meg, fás, félfás dugvány lenne-e ideális, hideg-meleg helyen tartani, melegtalp, zacskózva, szabadon hagyva, szóval hogyan?
A vaterás kép, amit felraktál a kék peóniáról szignózva van, keress rá a nicknévre, és rögtön ki fog dobni valakit, aki itt a zindexen ilyen néven fórumozott évekkel ezelőtt.
Kolleganomnak vettem egyet a szuletesnapjara - es hatalmas!!! Egy olyan vedett sarokban van, ahol sok napot kap - de nem tuz oda, van arnyek is. A viragai oriasiak - iden fotozni fogom - es rengeteg van rajta... a bokor mar nagyon nagy, mellig er... szimpla a viraga, es lenyugozo latvany!!!
Óóóó, ezer bocs, hogy éppen szórakozni támadt kedvem a fotóbóttal... :)))
Remélem, hogy a két mű-kék peónia látványa sokakba beivódik, mint ilyennincs, és eleve kamuként kezelik az ilyesmit... Pár hete pont a rózsásban futottak bele ugyanilyenbe, úgyhogy érzékeny vagyok a témára meg az ilyen átverési kÍsérlet látványa mindig határtalanul feldühÍt.
Igazából én Martin Page könyvében olvastam erről először ( hogy nincs kék peónia ) és ő eléggé szakértő a témában, és elég jól körüljárta a peónia témát, mielőtt megírta a könyvét. ( Ismeri a ma élő nemesítőket is személyesen)
Mondjuk én most zöld virágú peóniát szerettem volna, de nem sikerült beszereznem. Nem túl szép, és nem is nő nagyra, de ez a fajta egy természetes mutáció.
Sajna bár a szívem mélyén egy picit biztam hátha mégis van ilyen kék bazsarózsa, adtam volna egy tőért akár több 10.000-et is, magokért persze nem, mivel Te sem hallottál ilyenről, így sajnos egy illuzióval kevesebb.
A vaterán árulnak fásbazsarózsa magokat. Többek között ezt a fajtát. Én nem vagyok túlzottan nagy virág gyüjtő, de a kék virágszínhez vonzódom (mint aminek már többször hangot adtam különböző fórumokon).
Viszont szerintem ez egy átverés. Egy fás bazsarózsánál - legalább is - Én még nem láttam kék színt. Magról kelt ivaros szaporítással létrehozott növénynek egyébként sem lesz teljesen olyan a színe mint az anyanövénynek, ezért jobb inkább ivartalanul, pl. oltással szaporítani.
Meggyőződésem , hogy egyszerű photoshoppolt kép, is így próbál a gátlástalan eladó pénzre szert tenni, hisz ha esetleg kikell a mag, akkor is még vagy 4-5 év mire virágzik és akkor már kifog reklamálni, ráadásul hól, hogy nem is olyan színű.
Bár ne volna igazam és létező virágszín volna ez a paeoniáknál. Ha valaki mégis látott már ilyen színű bazsarózsát jelezze ( lehetőleg ne netes képre hivatkozva)
Kockás: örülök, hgoy megmaradt, lehet, hogy a jövő hére már látni fogod a virágbimbóit, az utolsó percig váratni szokott magára... Aztán, amikor az első fűnyírás ideje eljön, akkor kezd neki a virágzásnak... Choysia: örökzöld, és ha szerencséd van, virágzik is... :D
Igen, a vad alany is kihajthat, meg a nemes is, a föld aktuális szintje nemigen ad támpontot. Ha már elkezd fejlődni, látod, mennyire üt el a fás részen hozott hajtásoktól, és onnantól lehet kitörni v nem törni - tőből.
Nem tudom! Elvileg elég jól bírják a kemény mínuszokat. De az idei télen elég enyhe volt az idő sokáig, aztán hirtelen jött a nagy mínusz, és lehet, hogy ez betett a bimbóknak. Nálam nagyon sok rügy fagyott el abban a 2 hétben.
Pedig előtte olyan jó volt látni a rengeteg rügyet!
De ettől függetlenül szépen nőnek, csak virág nem lesz úgy, mint tavaly. :-((
Hát remélem tényleg az lesz belőle! A Raphael nagyon szép.
Sajnos Magyarországon sokszor nem olyan lesz a virág, mint aminek az ember vásárolja. Nem is tudom, nekem hány lett másmilyen! :-((
Eddig 4 tövet vettem pirosnak, és 3 más színű lett, egy meg még mindig nem produkál virágot, pedig 4-5 éve vettem. Akkor 30-40 cm-es volt, most meg már kb 10 cm.
Jövőre talán el is tűnik!
Egyre meg az volt írva, hogy sötét bordó, és lazacszínű lett már 2 évben is, úgyhogy abból tuti nem lesz piros.
Úgyhogy én úgy döntöttem, hogy vagy virágosan veszem meg, vagy megbízható helyről, ahol garanciát vállalnak a fajtaegyezőségre.
Ilyenkor már nagyon is kell látszódnia a bimbóknak. Már a sárgákon is, bár ők nagyon el vannak maradva.
Sajnos már látom, hogy nálam több tövön nem lesz virág, vagy csak 1-1 talán. :-(( Úgy néz ki, a -22 fok betett jó pár növényemnek. Vagy lehet, hogy inkább a fátyolszövet. Hajtanak, de bimbó nuku.
Az oltványokon előfordul, hogy kihajt a dajkaalany is, nem csak fás sarjak. De már pár centisen lehet látni, hogy fás lesz-e vagy lágyszárú. A lágyszárút amilyen mélyen csak lehet, ki kell törni, vagy vágni.
Nekem van egy olyan növényem, ahol tavaly is és idén újra előjött a dajkaalany. :-((
Kitörtem, és szerencsére a fás rész is kezdett tőből hajtani.
Képzeld el, a kerti csap mellett több éve elültetett kockás liliomod elöjött! Virágzani nem virágzik, de megismerem azt a tarackszerü szárát-levelét.
Kaptam még töled egyszer egy bokrot, sose tudom megjegyezni a nevét, és azt se, hogy tulajdonképp mire való, de gondosan ápolom. valami Choysia, vagy ilyesmi.
Nem egészen értem; azt mondod, hogy a tösarj is lehet az oltványból gyökérröl kinövö hajtás, vagy az alany hajtott ki az oltvány mellett?