Két hónap múlva időközi parlamenti választás lesz a belső-ferencvárosi választókerületben (Budapest, 12. sz.). Elsőnek a Humanista Párt jelöltje, Várady Tibor gyűjtötte össze a szelvényeket, majd John Emese (Szadi) és Bánsághy Tamás (Szoci). Rajtuk kívül még a jelöltségért küzdenek: Polgár Tamás/Tomcat (Zöld Párt, elnök: Stekler Ottó), Szegedi Csanád (Jobbik), Agárdi László (MIÉP), Dézsi Mihály (MDF), Bácskai János (Fidesz-KDNP) és Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt, elnök: Thürmer Gyula). Ki lesz a győztes - de ami talán még érdekesebb: ki lesz rajta a szavazólapon ebből a vegyes társaságból?
Van ma néhány kvk eremény, és néhány nagymintás vizsgálat. Tételezzük fel, hogy sikerül elérni a csak az MSZP és Fidesz képviselő nyer egyéniben állapotot, azaz x+y=176.
1. Mi az lefogadható x/y az MSZP-nek?
2. Mi az elfogadható x/y a Fidesznek?
3. Elképzelhető-e kompromisszum a jelenlegi helyzetben a két párt között?
A megválasztásához a leadott szavazatok egyszerű többsége kellett, a felelősségre vonáshoz viszont az összes képviselő kétharmada, tehát az MSZP nem tudná keresztül vinni.
Na akkor szépen kérlek. Légyszives magyarázd el nekem néhány sorban, mit tehet a Minisztertanács és mihez kell minősített parlamenti többség.
A kérdés a területi listás és az egyéni választókerületek AB megkövetelte demokratikus újrarajzolására vonatkozik (még mielőtt a vadhattyúk nászának előírásairól kezdenél regélni).
mittudomén, gondolom fele-fele arányban, de csak találgatok, az arány az illetékesek dolga.
mivel Pest megye inkább jobbos, az MSZP-nek nyilván azt illik felajánlani, és az a korrekt alku, ha a Bp-s balos körzetek összevonásából adodó veszteséget legalább részben kompenzálják számukra totálbiztos szoci körzetek életre hívásával Pest megyében. az SZDSZ pedig szív.
Azért nem működik, mert az SZDSZ-nek nincs mit veszítenie, ugyanis nincs semmije. Most pláne, egyébként már 2006-ban se volt.
Lehetne a területi listák mandátumsyámával bűvészkedni kicsit, ahol az utóljára kiosztott mandátum szadis ott csökkentsenek, és a felszabadulót oda tegyék, ahol fidesz/MSZP az első kimaradó. De a tényleges eredmény annyira nehezen kalkulálható a szavazati arányok függvényében, hogy nem is érdemes nekikezdeni.
Nézd, én abból indultam ki, hogy a vitapartnerem is tudja, miszerint a Political Capital nem a választás eredményét akarja megóvni, hanem kifogást nyújtott be a választói névjegyzék miatt és ebben a kifogásban a választási eljárás megsemmisítését kérte. Abban igazad van, hogy a választási eljárásban az AB-nek nem jut szerep, most hirtelen nem is tudom hogyan kerül képbe egyáltalán az AB, kicsit összekevertem a népszavazással, de átgondolom és visszatérek rá.