Ugyan nem engem kérdeztél, de mivel az "én terciám", bátorkodom beleszólni. Az M6 mentén nem igazán találsz jó halászlevet. Viszont ha Bátaszéknél jössz le a pályáról és belefér a kerülő, akkor Baján a híd alatt a Potykában vállalható a halászlé. Illetve nagyobb kerülővel Érsekcsanád, rév, csak ne hétfőn menj mert akkor zárva van ha jól tudom.
Ha nem akarsz ekkorát kerülni, Paksnál lejösz a pályáról és a dunakömlődi halászcsárdát meg lehet próbálni, de ott nem állandó a minőség, ettem már nagyon jó és nagyon rossz halászlét is. Régen Baracson is jókat ettem de egy ideje mintha zárva lenne. Az autópálya nem tett jót a hatos menti vendéglátóipari egységeknek.
ja, a jobb ,mint otthont ki is felejtettem,de ha szegeden járok, akkor inkább a tisza partra ülök ki, mert hangulata van, jobban, mint a tűzoltó tó partján:-D
de az tény, hogy a feleségem sose ette meg a halat, és tiszacsegén szerette meg a halászlevet
ott a minőség maradt, szegeden is szeretem az öreg körössy csárda harcsahalászlevét.
régebben a fehér amúr is nagyon jó volt, mostanában kicsit elfáradt a halászléfőző lendületük
bár meglepően...ritkán eszem étteremben halászlevet, de a multkor baján is kimondottan jól sikerült eltalálnia a szakácsnak
általában is nagyon szeretem a harcsát, egy jó vegyes alap, harcsaszeletekkel halászlé, utána filézett harcsa sörtésztában tartárral, majd pár adag igazi jó túróspalacsinta roppant fogamra való
Nemrég valami ürgepásztor aki mindenáron nyomtatásban szerette volna látni a nevét, kijelentette, hogy hosszas kutatómunkával kiderítette az "eredeti" balatoni halászlé receprtjét, ő is tett bele zöldséget. Meg busát is...attól lett "eredeti" :-(
Én sem busát, sem amúrt nem teszek bele, a busát meg sem eszem.
Én is megszólalnék ,mint szolnoki születésü és dunamelléki horgász.Ha halból van az a lé ,nem égett meg benne a paprika és nem fakadt bele az epe ,nem lehet rossz az a halászlé. Ettem én a balatonon olyan hallét ( és azért irom:hallé ,mert az étlapon is az volt kiirva ) amelyik busából volt főzve. A szeletekben a husa felismerhető volt. És még az is finom volt.És ettem már Hévizen harcsaszeletként árult pangasius szeletet .(cápaharcsa) (jó besorolásu szálloda éttermében) .Pincérnek megmondtuk ,hogy a németet át lehet vágni,hogy rossz a forditás de minket nem. Jatt ohne ,egyébbként mint tengeri hal kitünően volt elkészitve ,csak a magyarnak a harcsa az a szürkeharcsa. nejem mondta neki ,hogy csak a szakácsnak köszönheti,hogy nem jelentjük fel a fogyasztóvédelemnél.Valamint kiirjuk a panzió hirdetőfalára ,hogy itt átverik a vendéget. Örök élmény marad a pincér arca.!
monnyal mar valami ettermet a tisza-to korul ahol jobb halaszlet adnak mint a feher amurban...
az egy jo kozepes halaszle, csak a harcsafile benne az azott kenyer forma a ponty meg pici szalkas patko, a pincer meg at akar qurni a visszajaroval....
az tiszacsege az milyen etterem, erdemes oda emenni tszafuredrol?
"Évszázadokról" ebben a viszonylatban nem igazán beszélhetünk, mert a paprikát az 1800-as években kezdték el használni.
A halászlé meg annyira magyar, hogy a szerbektől vettük át. Ezért van az, hogy folyóink alsó folyásánál még "igazi" aztán ahogy hajózunk felfelé, rárakódik a magyar konyha zsírban dinsztelt hagymás pörköltíze.
Az eredeti az a dunai módra készült lé volt, egyszerre bele mindent a bográcsba és erős tűzön főzni. Az "alapleves" verziót a Tisza mentén kezdték(bár a Dunai lét főzők is csalnak néha), eredetileg főztek egy jó erős lét a gyengébb halakból aztán ezt vagy leszűrték vagy csak rádobták a szeleteket és leették a törmelékről a lét.
A paszírozást a vendéglősök találták ki, ezzel rontották el ezt a nagyszerű ételt. A paszírozandó szétfőtt hulladék már semmi jó ízt nem ad a lének, az már kifőtt belőle. Ellenben enyves, állott, kesernyés lesz tőle a lé. A mártás sűrűség sem válik előnyére. Ha jó halból dunai módra főzzük a lét abban benne van minden aminek benne kell lenni és nincs benne semmi aminek nem kéne. Igaz, ehhez sok hal kell, egy kiló nyers halhoz egy liter víz dukál. A vendéglős inkább főzi kevesebb, gyengébb minőségű halból aztán paszírozással sűrít.
A csuka karakteres ízével valóban vigyázni kell, sokat nem szabad belefőzni de egy kicsi nem árt neki, én szeretem.
A vörösborral az a helyzet, hogy a dunai módra készült lét szokás félfövésben savasítani, hogy a halhúst összerántsa egy kicsit. Ehhez jobb a paradicsom a maga természetes "umami" tartalmával de ha nincs, egy lottyintás vörösbor is megteszi...legalább az asszonynép nem vitázhat, hogy miért kellett egy üveg bort kibontani a főzéshez.
Beer-ci, Te egy olyan pecás vagy, hogy a halakat -nagy-nehezen- kifogod, (tavaly valóban többet fogtál, mint idén), felhozod a nyaralóba, büszkén megmutatod, miket fogtál, lerakod, és a sorsukra hagyod őket, illetve rám....
Én örülök neki, mert a halat nagyon szeretem.
Én megpucolom őket, mennek a halászlébe vagy a fagyasztóba. Emellett, tudod jól, próbáltam megtanulni a filézést is. Érdekes, hogy akik a horgászással komolyabban foglalkoznak (és ezt láttam a szomszédaidnál is), ők saját maguk szokták a halakat megpucolni...
Hát ez az, amit nem lehet megtanulni, "hanem a gyakorlat teszi a mestert".
Nekem tavaly nyáron és idén Tiszaugon két "mester" is megmutatta, hogyan kell a halat kifilézni.
Tényleg szerettem volna-szeretném megtanulni, de akárhogyan is figyeltem, nem tudom úgy megcsinálni, ahogyan akkor és ott, a szemem előtt csinálták. Pillanatok alatt a szálkás pontyból szálkátlan pontyfilé lett!
pikkelyes felevel lefele leteszed a filet a deszkara, a husos reszen bevagsz hosszaba az oldalvonalon a borig, aztan jobbra-balra alanyulva leveszed a hust rola
az also file nagyjabol ugy jo ahogy van, csak kockazni kell
valahol a hatso uszok magassagaban van hatul van benne par szalka, de nagyobbak, nem zavaroak
a felso file ("csukakaraj") kozepen vegigmegy egy y szalkasor, ketesfel-harom kilo feletti csukanal ezt mar erdemes kibanyaszni, csinalsz egy bevagast a nemtomelmagyarazni melyik oldalan finoman a szalkasorig, onnan a filezokest a szalkasor vezeti, ketoldalon leveszed rola a hust, az mar mentes
aztan bevagod a masik oldalon is, ugyanugy
megmarad egy y szalkasor az y kozepen meg egy szep huscsikkal, azt vagy lefozod rola alapleben vagy kidobod a francba
szoval a fentiek szerint eloallt csont- es bortelen csuka a melyhutobol kiveve az egvilagon semmifele csukaszaggal nem rendelkezik, kellemes halhus, csak a formajarol meg a kisse kemeny allagarol mondod meg hogy csuka
Kb 30 km-re élsz tőlem, és teljesen máshogyan szereted mint én...
A csukának van egy elég erőteljes íze/szaga én nem tenném a főztömbe ha bottal bíztatának akkor sem :-))
Természetesen aki így szereti annak ez a finom... a vörösboros variációért sem rajongok, de van aki azt szereti...
A Beer-ci féle tiszaparti alkotás is nagyon finom, volt alkalmam párszor meríteni belőle!! (Akkor még szóba sem jött az ÉK. Mo-on népszerű korhely halászlé, amit szintén rendszeresen készítek)
A halászlé őse tudomásom szerint az volt: a halászok a piacképes nemeshalat nem ették meg, viszont az "egyéb" halakból némi víz, hagyma, és őrölt paprika segítségével egy híg levet főztek maguknak, amit kenyérrel fogyasztottak...
Az évszázadok során ez fejlődött ilyen-olyan irányokban..