Keresés

Részletes keresés

Boar... Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13237

Ugyan nem engem kérdeztél, de mivel az "én terciám", bátorkodom beleszólni. Az M6 mentén nem igazán találsz jó halászlevet. Viszont ha Bátaszéknél jössz le a pályáról és belefér a kerülő, akkor Baján a híd alatt  a Potykában vállalható a halászlé. Illetve nagyobb kerülővel Érsekcsanád, rév, csak ne hétfőn menj mert akkor zárva van ha jól tudom.

Ha nem akarsz ekkorát kerülni, Paksnál lejösz a pályáról és a dunakömlődi halászcsárdát meg lehet próbálni, de ott nem állandó a minőség, ettem már nagyon jó és nagyon rossz halászlét is. Régen Baracson is jókat ettem de egy ideje mintha zárva lenne. Az autópálya nem tett jót a hatos menti vendéglátóipari egységeknek.

Előzmény: baal (13236)
baal Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13236

szőrmók!

a jövő héten megyünk bikalra, az M6-on lefelé, bonyhádig

van útközben valami halászcsárda ajánlatod?

Előzmény: szőrmók (13229)
baal Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13235

egy infó a halászcsárda kérdésben:

 

http://www.kancsalharcsa.hu/hirek/75-a-kancsal-harcsa-a-masodik-legjobb-halaszcsarda-a-tiszaparton

 

ja, a jobb ,mint otthont ki is felejtettem,de ha szegeden járok, akkor inkább a tisza partra ülök ki, mert hangulata van, jobban, mint a tűzoltó tó partján:-D

 

 

baal Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13234

hát ízlések és pofonok

de az tény, hogy a feleségem sose ette meg a halat, és tiszacsegén szerette meg a halászlevet

ott a minőség maradt, szegeden is szeretem az öreg körössy csárda harcsahalászlevét.

régebben a fehér amúr is nagyon jó volt, mostanában kicsit elfáradt a halászléfőző lendületük

bár meglepően...ritkán eszem étteremben halászlevet, de a multkor baján is kimondottan jól sikerült eltalálnia a szakácsnak

 

általában is nagyon szeretem a harcsát, egy jó vegyes alap, harcsaszeletekkel halászlé, utána filézett harcsa sörtésztában tartárral, majd pár adag igazi jó túróspalacsinta roppant fogamra való

Előzmény: aamen (13233)
aamen Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13233

"a tiszacsegei benne van a legjobbak közt"

 

jovo heten megnezem...

Előzmény: baal (13227)
Boar... Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13232

Én a markáns halízt nem kívánom tompítani... :-)

Nemrég valami ürgepásztor aki mindenáron nyomtatásban szerette volna látni a nevét, kijelentette, hogy hosszas kutatómunkával kiderítette az "eredeti" balatoni halászlé receprtjét, ő is tett bele zöldséget. Meg busát is...attól lett "eredeti" :-(

Én sem busát, sem amúrt nem teszek bele, a busát meg sem eszem.

Előzmény: Beer_ci (13231)
Beer_ci Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13231

Ritka hogy halat rendeljek étteremben, épp az előzőek miatt.

Legutóbb úgy 4 éve Baján ugyan megtettem, de hogy ne szaladjunk lesre, a vegyes változatot rendeltem.

Az nem volt rossz , és nem találtam mást benne, csak pontyot, meg harcsát.

A busát szeretem, de csak nagyon mérsékletesen . Szerintem halászlébe nem való, max 1-2 szelet, a markáns íze miatt.

Az általam főzött halászlevekbe tett zöldségek, épp a markáns halízeket hívatott tompítani.

Általában annak is ízleni szokott, aki egyébként nem rajong az említett kajáért.

Előzmény: Boar... (13230)
Boar... Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13230

Nekem Pakson a halászcsárdában hoztak olyan harcsapaprikást, amiben a "harcsaszelet" bőrén pikkelytokok voltak...

Baján a Tanya csárdában pedig fogasfilé helyett tőkehalfilét hozott a pincér és még nekiállt vitatkozni...

Előzmény: szőrmók (13229)
szőrmók Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13229

Én is megszólalnék ,mint szolnoki születésü és dunamelléki horgász.Ha halból van az a lé ,nem égett meg benne a paprika és nem fakadt bele az epe ,nem lehet rossz az a halászlé. Ettem én a balatonon olyan hallét ( és azért irom:hallé ,mert az étlapon is az volt kiirva ) amelyik busából volt főzve. A szeletekben a husa felismerhető volt. És még az is finom volt.És ettem már Hévizen harcsaszeletként árult pangasius szeletet .(cápaharcsa) (jó besorolásu  szálloda éttermében) .Pincérnek megmondtuk ,hogy a németet át lehet vágni,hogy rossz a forditás de minket nem. Jatt ohne ,egyébbként mint tengeri hal kitünően volt elkészitve ,csak a magyarnak a harcsa az a szürkeharcsa. nejem mondta neki ,hogy csak a szakácsnak köszönheti,hogy nem jelentjük fel a fogyasztóvédelemnél.Valamint kiirjuk a panzió hirdetőfalára ,hogy itt átverik a vendéget. Örök élmény marad a pincér arca.!

Beer_ci Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13228

Még nem ettél az enyémből ?  :)

Előzmény: baal (13227)
baal Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13227

izlés kérdése, nekem a tiszacsegei benne van a legjobbak közt az országban

pedig nagy gourmet vagyok ám!

Előzmény: aamen (13225)
elektrofish Creative Commons License 2013.11.30 0 0 13226

Ne legyen ettől "vérremenőbb" vita  ezen a topikon :-))

Idézném Jani barátomat a Duna partról: "mindenki azt csinál amit akar.."

Mindenki főzze úgy ahogyan neki, és a baráti társaságának, családjának ízlik!!

Legyen részünk benne minél töbször :-))

Előzmény: Beer_ci (13216)
aamen Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13225

monnyal mar valami ettermet a tisza-to korul ahol jobb halaszlet adnak mint a feher amurban...

az egy jo kozepes halaszle, csak a harcsafile benne az azott kenyer forma a ponty meg pici szalkas patko, a pincer meg at akar qurni a visszajaroval....

az tiszacsege az milyen etterem, erdemes oda emenni tszafuredrol?

Előzmény: baal (13220)
Boar... Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13224

Érdekes, hogy akik a horgászással komolyabban foglalkoznak (és ezt láttam a szomszédaidnál is), ők saját maguk szokták a halakat megpucolni...

Francokat. Több olyan (verseny)horgász ismerősöm van, akik meg sem eszik a halat.

Ronda kéjgyilkosok, állatkínzó barbárok, fujj...

:-)))

Előzmény: melodráma (13221)
Boar... Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13223

"Évszázadokról" ebben a viszonylatban nem igazán beszélhetünk, mert a paprikát az 1800-as években kezdték el használni.

A halászlé meg annyira magyar, hogy a szerbektől vettük át. Ezért van az, hogy folyóink alsó folyásánál még "igazi" aztán ahogy hajózunk felfelé, rárakódik a magyar konyha zsírban dinsztelt hagymás pörköltíze.

Az eredeti az a dunai módra készült lé volt, egyszerre bele mindent a bográcsba és erős tűzön főzni. Az "alapleves" verziót a Tisza mentén kezdték(bár a Dunai lét főzők is csalnak néha), eredetileg főztek egy jó erős lét a gyengébb halakból aztán ezt vagy leszűrték vagy csak rádobták a szeleteket és leették a törmelékről a lét.

A paszírozást a vendéglősök találták ki, ezzel rontották el ezt a nagyszerű ételt. A paszírozandó szétfőtt hulladék már semmi jó ízt nem ad a lének, az már kifőtt belőle. Ellenben enyves, állott, kesernyés lesz tőle a lé. A mártás sűrűség sem válik előnyére. Ha jó halból dunai módra főzzük a lét abban benne van minden aminek benne kell lenni és nincs benne semmi aminek nem kéne. Igaz, ehhez sok hal kell, egy kiló nyers halhoz egy liter víz dukál. A vendéglős inkább főzi kevesebb, gyengébb minőségű halból aztán paszírozással sűrít.

A csuka karakteres ízével valóban vigyázni kell, sokat nem szabad belefőzni de egy kicsi nem árt neki, én szeretem.

A vörösborral az a helyzet, hogy a dunai módra készült lét szokás félfövésben savasítani, hogy a halhúst összerántsa egy kicsit. Ehhez jobb a paradicsom a maga természetes "umami" tartalmával de ha nincs, egy lottyintás vörösbor is megteszi...legalább az asszonynép nem vitázhat, hogy miért kellett egy üveg bort kibontani a főzéshez.

Előzmény: elektrofish (13214)
Beer_ci Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13222

Na ezért nem vagyok én igazi pecás!!..:)

Előzmény: melodráma (13221)
melodráma Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13221

Beer-ci, Te egy olyan pecás vagy, hogy a halakat -nagy-nehezen- kifogod, (tavaly valóban többet fogtál, mint idén), felhozod a nyaralóba, büszkén megmutatod, miket fogtál, lerakod, és a sorsukra hagyod őket, illetve rám....

Én örülök neki, mert a halat nagyon szeretem.

 

Én megpucolom őket, mennek a halászlébe vagy a fagyasztóba. Emellett, tudod jól, próbáltam megtanulni a filézést is. Érdekes, hogy akik a horgászással komolyabban foglalkoznak (és ezt láttam a szomszédaidnál is), ők saját maguk szokták a halakat megpucolni...

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Beer_ci (13218)
baal Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13220

na, akkor én elárulom hogy én hogy csinálom ha jó halászlevet akarok enni.

lemegyek tiszacegére, jó nagyot köszönök az étterembe beérve és rendelek egy halászlevet:-D

Előzmény: Beer_ci (13216)
baal Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13219

affenét

az asszonyt fel kell küldeni a kocsmába pálinkáért, és amig vissza nem ér iszogatni egy fa alatt

 

Előzmény: big-dewil (13202)
Beer_ci Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13218

Akkor mi már soha sem fogunk filézett halat enni?..:D

Előzmény: melodráma (13217)
melodráma Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13217

Hát ez az, amit nem lehet megtanulni, "hanem a gyakorlat teszi a mestert".

 

Nekem tavaly nyáron és idén Tiszaugon  két "mester" is megmutatta, hogyan kell a halat kifilézni.

 

Tényleg szerettem volna-szeretném megtanulni, de akárhogyan is figyeltem, nem tudom úgy megcsinálni, ahogyan akkor és ott, a szemem előtt csinálták. Pillanatok alatt a szálkás pontyból szálkátlan pontyfilé lett!

 

Előzmény: aamen (13215)
Beer_ci Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13216

Na mégis....Kezdődik a műsor...:)))

aamen Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13215

"A csukának van egy elég erőteljes íze/szaga"

 

fogod a boros csukat, lekapod a ket filejet

pikkelyes felevel lefele leteszed a filet a deszkara, a husos reszen bevagsz hosszaba az oldalvonalon a borig, aztan jobbra-balra alanyulva leveszed a hust rola

az also file nagyjabol ugy jo ahogy van, csak kockazni kell

valahol a hatso uszok magassagaban van hatul van benne par szalka, de nagyobbak, nem zavaroak

a felso file ("csukakaraj") kozepen vegigmegy egy y szalkasor, ketesfel-harom kilo feletti csukanal ezt mar erdemes kibanyaszni, csinalsz egy bevagast a nemtomelmagyarazni melyik oldalan finoman a szalkasorig, onnan a filezokest a szalkasor vezeti, ketoldalon leveszed rola a hust, az mar mentes

aztan bevagod a masik oldalon is, ugyanugy

megmarad egy y szalkasor az y kozepen meg egy szep huscsikkal, azt vagy lefozod rola alapleben vagy kidobod a francba

 

szoval a fentiek szerint eloallt csont- es bortelen csuka a melyhutobol kiveve az egvilagon semmifele csukaszaggal nem rendelkezik, kellemes halhus, csak a formajarol meg a kisse kemeny allagarol mondod meg hogy csuka

Előzmény: elektrofish (13214)
elektrofish Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13214

Amint írtam... az izlések különbözőek!

Kb 30 km-re élsz tőlem, és teljesen máshogyan szereted mint én...

A csukának van egy elég erőteljes íze/szaga én nem tenném a főztömbe ha bottal bíztatának akkor sem :-))

Természetesen aki így szereti annak ez a finom... a vörösboros variációért sem rajongok, de van aki azt szereti...

A Beer-ci féle tiszaparti alkotás is nagyon finom, volt alkalmam párszor meríteni belőle!!                                                                      (Akkor még szóba sem jött az ÉK. Mo-on népszerű korhely halászlé, amit szintén rendszeresen készítek)

A halászlé őse tudomásom szerint  az volt: a halászok a piacképes nemeshalat nem ették meg, viszont az "egyéb" halakból némi víz, hagyma, és őrölt paprika segítségével egy híg levet főztek maguknak, amit kenyérrel fogyasztottak...

Az évszázadok során ez fejlődött ilyen-olyan irányokban..

Üdv: Ef

Előzmény: Boar... (13208)
Beer_ci Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13213

Mielőt elkezdődne.....:

A gulyásleves sem a gulyásból készül, a kondás leves sem kondásból, a halászlé sem a halászból, a csikós tokány helyesen pedig "csíkos tokány".

Nem az elnevezésekről  kell vitázni, mert mindenki tudja hogy melyik ételről van szó.

A töltött káposzta, és a székely káposzta is igen csak hasonló alapokra épül. Igazából tájjellegű mind.

Soha nem láttam értelmét a "bajai" , "szegedi" stb halászlevek megkülönböztetésének....

 

Főzzük meg, üljük körül, együk meg. Lesz akinek ízlik, lesz akinek nem. A társaság a fontos.

De kategórikusan kijelenteni hogy ez ezért nem jó, vagy az meg azért nem, teljesen felesleges.

Előzmény: Boar... (13204)
baada Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13212

izles dolga, en sztem ha kicsit surubb, nem kell iszap surunek lennie. nekem a paszirozas nelkuli tul hig be meg megse ranthatom :-)

Előzmény: Boar... (13208)
baada Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13211

miert,  a halbol csorgo le finomabb (mondjuk nyaron 3 nap mulva)? :-)

Előzmény: süger (13196)
baada Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13210

a harcsa ragadozo, de a husa mas... suger, sullo, csuka es hasonlo szaraz 'lemezes' husut hagyom ki

Előzmény: Boar... (13208)
baada Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13209

nem megyek veletlenul se a camping kornyekere.... a kenus jon a mi helyunkre sz.rni. hogy jonne belole sun

Előzmény: big-dewil (13207)
Boar... Creative Commons License 2013.11.29 0 0 13208

A paszírozással rontod el a jó lét.

A csuka finom bele és a harcsa is ragadozó :-)))

Előzmény: baada (13206)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!