Az olyan összetett névről, mint Él-Shaddai nem is beszélve.
Ezt a keresztény Biblia-fordítások általában a Hatalmas Isten vagy Mindenható Isten fordításokkal adják vissza, jóllehet a név eredeti jelentésén vitatkoznak a nyelvészek:
"The name Shaddai (Hebrew: שַׁדַּי) is used as an epithet of El later in the Book of Job.
In the Septuagint and other early translations Shaddai was translated with words meaning "Almighty". The root word "shadad" (שדד) means "to overpower" or "to destroy". This would give Shaddai the meaning of "destroyer" as one of the aspects of God. Thus it is essentially an epithet. Harriet Lutzky has presented evidence that Shaddai was an attribute of a Semitic goddess, linking the epithet with Hebrew šad "breast" as "the one of the Breast", as Asherah at Ugarit is "the one of the Womb".[4]
Another theory is that Shaddai is a derivation of a Semitic stem that appears in the Akkadian shadû ("mountain") and shaddā`û or shaddû`a ("mountain-dweller"), one of the names of Amurru. This theory was popularized by W. F. Albright but was somewhat weakened when it was noticed that the doubling of the medial d is first documented only in the Neo-Assyrian period. However, the doubling in Hebrew might possibly be secondary. In this theory God is seen as inhabiting a mythical holy mountain, a concept not unknown in ancient West Asian mythology (see El), and also evident in the Syriac Christian writings of Ephrem the Syrian, who places Eden on an inaccessible mountaintop."
"Bereishit bara Elohim et hashamayim ve'et ha'aretz. "- így kezdődik a héber Biblia, no persze a feltételezett latin átírás szerint.
Az Elohim és a Jahve(h) szavak etimológiáját sikerült már megnyugatóan rendezni? Úgy nézem a Wikipedián, hogy még elég sok a találgatás ezzel kapcsolatosan...
Dolgozatának IV. fejezetében foglalkozik ezzel a kérdéssel Komoróczy, melynek címe: "Pásztor?... Kereskedő!"
Mindjárt idézem, megpróbálom beolvastatni, csak jól összefirkáltam, aláhuzigáltam ifjabb koromban ezt a tanulmányt... A lényeg, hogy már a Gen. 24: 35-ből kitűnik, miszerint Ábrámnak jelentős pénzvagyona lehetett (arany, ezüst), ami, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy Kanaán és a Negeb legtöbb városában sűrűn forgolódott, jelzi, hogy kalmárkodással kereste a kenyerét.
Ugyancsak Komoróczy írja a harráni ékiratos szövegekről (i. m. 419. o.): „A közelmúltban tették közzé azokat az akkád nyelvű gazdasági okmányokat, amelyek a város külkereskedelmi levéltárából kerültek elő. Ezek között az okmányok között többször szerepel egy Ura nevű város (mindkét név a šumer uru ’város’ szóhoz kapcsolódik). Egy ilyen okmányon »Ura város fiai (=polgárai), kereskedő emberek« szerepelnek. Bár Kis-Ázsiában is kimutatható egy Ura nevű város, az kétségtelen, hogy az ugariti és alalahi okmányokon szereplő Ura Szíriától nem messze s keleti irányban feküdt, vagyis az említett Harrán-vidéken. Lehetséges, hogy az Ószövetség is e város kereskedelmének emlékét őrizte meg.”
„…Ábrahám családi hagyományainak számos mozzanata utal arra, hogy ezt az arámi kereskedő céget eredetében kizárólag Felső-Mezopotámiához köthetjük. Minden, fentebb ismertetett érven túl, ez kétségtelenné válik, ha a család tagjainak neveit vesszük vizsgálat alá. Az ugyanis a helyzet, hogy Ábrahám legtöbb rokonának neve az Euphratés–Balih–Habúr-vidéken helynévként található meg. Maga Hárán, Ábrám és Náhor testvére (Gen. 11: 27 sk.) a jól ismert Hárán-Harrán városnévvel azonos. Náhor, a másik testvér – illetve Terah apja – neve a »Folyóköz« sémi elnevezése (Naharaim), de településnév is (Til-Nahiri). Terah (Károlinál: Táré), a kivándorló nemzetség-ős neve Til-ša-Turahi formában ugyancsak helynév (a Balih mentén). Peleg (Gen. 11: 16) mint Paliga a Habúr torkolatvidékén fekszik. Szerúg (Szarugi formában) Harránhoz közeli helység (Gen. 11: 20). céber (11: 4) esetleg a Habúr folyó nevével hozható kapcsolatba, bár ez – s csupán ez! – bizonytalan egybevetés. Re’ú (11: 8) mint helység Ragulihi formában az Euphratés közelében lehetett. A Sém és Ábrahám nemzedéke közötti személynevek, az egyetlen határozott kivételt képező Ábrahámtól eltekintve, tehát valamennyien Aram-naharaim, az Euphratés–Balih–Habúr-vidék földrajzi nevei! Nyilvánvaló ebből, hogy viselőik még jelképes történeti személyek sem lehetnek, s ebből következőleg az ősi izráeli hagyományanyagban semmi sem utal a Dél-Mezopotámiából való kivándorlásra: a történeti-mitikus fantázia annak a területnek a helyneveit emelte a genealógiai fokozatok szürke rangjára, amelyről Ábrahám arámi kereskedő cége Kanaán felé elindult.”
"A héber törzsek történeti-mítikus hagyománya ... az ősatyák személyébe népcsoportokat sűrített össze, a héber nép egyik etnikai összetevőjét – amint hasonlót pl. a görög őstörténeti mítoszokban is megfigyelhetünk".
Erről az Ábrahám-génről hol lehet olvasni? (Ha magát az elnevezést nézzük, hát Ábrahám szigorúan véve nem volt zsidó, csak az egyik olyan etnikumnak a vezetője, amely a zsidó etnogenezisben részt vett.)
Komoróczy Géza ír arról, hogy "az ősatyákról szóló elbeszélések számos vonása, a történetek mögött álló társadalmi-jogi struktúra egyaránt Mitanni s a Mitannit is alkotó hurrita etnikum szinkrétisztikus – mezopotámiai, szíriai, kis-ázsiai elemeket ötvöző – kultúrájának hátteréből érthető meg. Ilyen például – csak felsorolásszerűen – a szövetségkötés kétféle szertartása; a kettévágott állatok közötti áthaladás (Gen. 15: 9–18); és ilyen – bár nem kizárólagosan – a körülmetélés (17: 9–14) is."1
A római korban a Pax Romana idején azért kerültek zsidó kereskedők és kézművesek a Birodalom szinte majd valamennyi provinciájába, így Britanniában is.
Ez azonban még nem azt jelenti, hogy rokonai lettek volna az Északi-tenger túlsó partjáról érkező echte germán angolszászoknak...
"a mostani zsidóság egy jó része (valszeg a többség) a kazár birodalomból jött, és nem feltétlenül zsidó származású"
Megint el lehetne vitatkozni azon, hogy ki a zsidó, kiket tart annak a Talmud, kiket a jog, ill. a közfelfogás. A szintén tőlünk elszármazott Koestler próbálja bizonygatni a könyvében, hogy az európai és így az amerikai zsidóság nagy része askenázi, azaz szkíta-zsidó, akik szerinte nem vér szerinti zsidók, csak izraelita vallásúak. (A Kabala Kft. adta ki 1990-ben a könyvét, jó régen olvastam, de emlékszem, hogy az arcberendezkedést is vizsgálja benne. Egyébként angolul és magyarul is letölthető.) Azt el kell ismerni, hogy bár maga elsősorban szépíró volt, és egyértelmű tévedései vannak a kötetben (emiatt pl. Sebestyén László jogosan bírálta), elgondolkodtató, amiket ír. Szerinte a szefárd zsidóságnak, akik É-Afrikán keresztül jöttek, Európában nagyon csekély az aránya.
Egyébként Huber Lipót írt még jó könyveket a zsidóság középkori szerepléséről, ezeket is újabban megint kiadták.
"Mondjuk azt tudni lehet, hogy az elmáitáknál még jóval kisebb testalkatú emberek lehettek Józsué zsidói. "
Elámitákat akartál írni?
Egyébként ezt honnan lehet tudni?
Az Ószövetség is megemlíti Kánaán óriás termetű őslakóit, a refáiakat és az anákokat.
Hogy ezek milyen magasak lehettek, ki tudja?
Úgy tudom, hogy egyenlőre nem kerültek elő extrém magas testalkatú embertani leletek.
Ha jól tudom, Kiszely A Föld népei c. könyve 165 cm-es átlagtermetet hoz a római kori Palesztinára a férfiak átlagtermetének, de most nem vagyok ebben biztos, majd holnapra utánanézek.
A 165 cm egyébként abban a korban közepesnek számított, a korai császárkorban Itália férfilakossága átlagosan 167 cm magas volt, a népvándorláskori germán férfiak pedig átlagba 172 centisek.
Persze a statisztika - mint sok más esetben - elfedi a finomabb részleteket:-)
Mondjuk amíg A nemzeti front júdeáért és a júdeai nemzeti front párharca Jeruzsálem lerombolásáig nem jutott, addig a zsidók meglehetősen helyben maradó népek voltak. Utána a nem nagy létszámú maradék pedig a közel-keletre, illetve egy részük a görög meg dél-itáliai városokba vándorolt (és a világ első keresztényellenes pogromját is kitalálták közben), így nem igazán értem, hogyan mehetnének Angliába. Nem beszélve arról, hogy a mostani zsidóság egy jó része (valszeg a többség) a kazár birodalomból jött, és nem feltétlenül zsidó származású.
Mondjuk azt tudni lehet, hogy az elmáitáknál még jóval kisebb testalkatú emberek lehettek Józsué zsidói.
A genetikai vizsgálatok a dél-olaszoknál illetve a magyaroknál mutatták ki az "Ábrahám-gént". Kérdés, ezt mennyire lehet komolyan venni, szerintem nem nagyon. Vagy ha igen, akkor az "Ábrahám-gén" a kazárok leszármazottaira utal, és akkor a kabarokkal mi is hoztuk. Mondjuk a magyaroknál az előfordulás arány hasonló, mint a magyar-kabar.
És akkor lehet, hogy az eredeti zsidók télleg szőkék. És a rómaiak a nagyorrú barnák..
"valami idióta angolszász szerző is azt próbálta bizonygatni, hogy az ókori izraeliták és az Angliába az V-VI. században bevándorló angolszász csoportok genetikai rokonságban állnak egymással."
Lehet, hogy Waddellre gondolsz, de ő genetikával még aligha foglalkozhatott, inkább a kulturális-nyelvi rokonság kérdéseit feszegette. Egyébként letöltheted a könyvét a netről, én már régen megtettem :)
Nemcsak az angolszászok, hanem a britek és a skótok kultúrájának az elő-ázsiai relációját is vizsgálta, és emiatt délibábosnak semmiképp sem minősíteném. Mint tudjuk, a kelták egy erősen összetett népközösség, jelentékeny számú közel-keleti elemekkel, így mindenképp érdemes továbbra is boncolgatni ezt a kérést. (Persze nem itt, mert ebben a topikban off :) )
Tkp. száműzetést, számkivetést, szétszóratást jelent. A zsidóság többsége ma is galutban él, vagyis kisebb-nagyobb diaszpórákban.
Galut (Hebrew: גלות), also known in Ashkenazi Hebrew as Golus, means literally exile. Galut or Golus classically refers to the exile of the Jewish people from the Land of Israel.
Tisá beáv(héberül: תשעה באב, áv kilencedike), az első és a második szentély pusztulásának emléknapja. Misná, Böjt traktátus IV, 3:„Tisá beávkor rendeltetett el atyáinknak, hogy nem mehetnek be az országba, és lerombolták a Szentélyt először és másodszor, és elfoglalták bétert, és felszántották a várost.”
"Mondjuk Hitler nem volt az a kockaállú szőke árja ideál.. "
Hát enyhén szólva nem, bár láttam olyan plakátot, ahol szántszándékkal kissé "árjásítva" ábrázolják.
Ezért is elég meglepő, hogy milyen intenzíven nyomta a nordikus faj felsőbbrendűségéről vallott elméleteket, holott ő elég nyilvánvalóan nem tartozott ebbe a csoportba.
Itt ugyan OFF, de egyébként az osztrákok, svájci németek, bajorok és baden-württembergi svábok túlnyomó többsége sem sorolható be embertani értelemben a nordikus típusba...
Mellesleg elismerem, hogy a zsidóság nagyon sok tehetséges tudóst és művészt adott az emberiségnek, de vallási szempontból vizsgálva a dolgokat a zsidóság üdvtörténeti szerepe Jézus fellépésével véget ért.
Ez persze szubjektív és off is egy történelmi topikon.
Egyébként valami idióta angolszász szerző is azt próbálta bizonygatni, hogy az ókori izraeliták és az Angliába az V-VI. században bevándorló angolszász csoportok genetikai rokonságban állnak egymással.
Elég nyakatekert módon jutott erre a következtetésre, persze a főáramú történészek kiröhögték.
Ez két dolgot bizonyít:
1) A délibábos őshaza- és rokonságelméletek nem kizárólag a magyar nép sajátja
2) A zömében protestáns és zsidóbarát angolszász világban magas presztízse lenne egy esetleges zsidó-angolszász rokonságnak.
"Egyébként hallottam olyan elméletet is (valami ókori szerző elszórt jelzőjét véve alapul), hogy eredetileg a zsidók szőkék, fehérbőrűek voltak."
Jó nagy baromság!!! Az ókori izraeliták a rendelkezésünkre álló embertani leletek alapján különböző keleti mediterrán típusokhoz tartoztak.
Az az anyag, amit én olvastam a témában, az kiemeli azt is, hogy az orientalid vonásaik nem olyan erősek, mint a környező arab népeké.
A szamaritánusok viszont - némileg érdekes módon - orientalidabbak és ezáltal közelebb állnak az arabokhoz.
A palesztínok megint más tészta: több közöttük a világos haj-és szemszínű egyén, mint a környezetükben élő népeknél. Előfordul köztük a vöröshajúság is.
Magukat az ószövetségi filiszteusok leszármazottainak tartják, talán nem is minden alap nélkül.
Az Európából Izraelbe visszavándorolt szefárd és askenázi zsidók persze embertanilag már nagymértékben kevertek, hiszen hosszú évszázadokon keresztül más népek között éltek.
Igaz, hogy a zsidók és más vallásúak között a vérségi kapcsolatok ritkák voltak, de azért elő-előfordultak.
Így valóban léteznek világos színkomplexiójú, esetleg egyenesen nordikus megjelenésű zsidó egyének.
Mondjuk Hitler nem volt az a kockaállú szőke árja ideál.. Egyébként hallottam olyan elméletet is (valami ókori szerző elszórt jelzőjét véve alapul), hogy eredetileg a zsidók szőkék, fehérbőrűek voltak. De nem jegyeztem meg pontosabban.
Hitler esetleges zsidó származását is sokan feszegették, pl. Konrad Heiden ír róla 1937-ben a pozsonyi Pragernél magyarul is kiadott könyvében. (Innen az "áttért" Darth Vader ötlete? :)) )
Igen, az apjával akarták lejáratni a kormányzói kampányban. Szóval maradok: nem... Persze lehet, hogy most olyan zsidónak lenni, mint az 50-s években partizánnak. Még nem zsidó, de már intézik... :)
Szerintem meg igen. Nemrég egy magyar műsorban is volt szó róla. Bár azt olvastam róla korábban itt a neten, hogy az apja náci-szimpatizáns volt. Ami megint csak elképzelhető.
Egyetértek... Nemcsak menekültként mentek, egyszerűen fantáziát, jobb lehetőséget láttak a kitelepülésben. Tőlünk, Magyarországról is sokan vándoroltak ki, bár például Kabos Gyula nem tudott ott karriert csinálni. Említhetjük kiragadott példaként Kirk Douglast is: eredeti neve Isszur Danielovics volt, a szülei a belorusz Gomelből vándoroltak ki. Anyai felmenői miatt valószínűleg Nicholas Cage is "ontopik" téma.
Kate Garry Hudson (born April 19, 1979) is a well-known Oscar-nominated American film actress. Hudson was born in Los Angeles to William Louis Hudson (a singer, comedian and member of the Hudson Brothers) and Goldie Hawn (a well-known film actress). Her paternal grandparents were Italian immigrants from Salerno, and her mother is ofHungarian Jewish descent; Hudson was raised in the Jewish religion, and also practices Buddhism, describing herself as a "Jew-Bu".Hudson's parents divorced shortly after her birth, and she and her brother, actor Oliver Hudson, were raised by her mother and her mother's long-time boyfriend, actor Kurt Russell. She has three half-siblings, Emily and Zachary Hudson (from her father's subsequent marriage to actress Cindy Williams) and Wyatt (from her mother's relationship with Russell)....
A zsidók történetének egy érdekes szakasza ez, tkp. ekkor érett be igazán, amit a galut időszakában "kiböjtöltek".