Örmény konyakon láthattad felírva. Én mikor sokat szeszeltem (vagyis évente egyszer újévkor megittam kb. egyujjnyi örmény konyakot, mindezt 14-19 éves koromban), akkor is láttam és akkor otthon vásárolták szüleim az "ital"-t. Igaz, hogy a konyak nevén kívül minden más oroszul, vagy angolul volt a címkén. Egyébként a grúz betükre (szintén szépek, szögletes helyett kerekded idomokkal rendelkeznek) ugyanez igaz, csak borilag. schgy
Ja es a konyak gyar,a sok kostolo termevel...vegigjarni egy katasztrofa meg ha kozbe adnak is diot es narancs szeletkekt. Meg itthon van egy kulonben most mar hasztalan akkor 50 evesnek deklaralt felliteres ajandek uvegem...
A Sevan to partjan van egy romanstilusu templom. A templom aljaban kituno akusztikaju terem.Itt fellepett az osztrakok tiszteletere egy korus amelyetsoha sme fogok elfelejteni. Ok (akar a gruzok is ) meg a gregoriaunus zene muveloi,az opsszes bvalasi dalamok de sok vilagi is ,ebben a stilusba irodtak.Ferfi korus volt.
Kicsit tanultam örményül és mikor Jerevánban voltam 1983 telén egy hétig, akkor emiatt elrontottam az idegenvezető viccét (mert a nagy piros M betűt felismertem és ezért jól tippeltem metróbejáratra). Persze Jerevánban letudtuk mi is a "kötelező gyakorlatokat", mint a Matinadaran, a konyakgyár, a népirtásemlékhely, meg Aniba és a Szevánhoz is elvittek. Nekem kifejezetten tetszett. schgy
Huha,ez az ormeny himnusz. Ha mar ennyire benne vagyunk akkor tessek
Az ormeny irodalom,tehat a ma is felismerheto nyelvezet a Biblia leforditasaval egyidei ,egy kicsit idosebb,ugy 400 korul..igen ok mar akkkor irtak.
Ezzel kapcsolatba Sisak nevu ktholikosrol es a kore csoportusolo tanitvanyokrol van emlites,ok fromaltak az ormeny alfabetet.
A vilagi ormeny nyelv,igy az idezett dalocska is a kozepormeny (mittelarmenische) -kezdete a 13.szazad, vilagi nyelv amely aztan a San Lorenzo-i (Velence) mechitaristakongregacio fogad el mint modern nyelv,irodalom,tortenelem,medicina jellenik meg ezzen a nyelven.Az uj modern ormeny nyelv,mint annyi hegyi lakok orszagaba regionalisan fejlodik,albanoknal is igy van ,az afganoknal plane.Itt, az ormenyeknel,uj keletormeny es uj nyugatormeny nyelv letezik -inkabb azt mondanam hogy hangzasaiba kulonbozo egy ket hleyi szavakat hasznalo parhuzamosan beszelt .
Ez egy nagyon pontos tudositasa az esemyneknek. Azert en megjegyeznem -amit Te mint valalsos ember valoszikuleg nem igy gondolsz_ hogy Kemal Stzafa-nak nagyon sokat koszonhet Torokorszag. Egyik oldalon. A masik oldalon kiemelve az orszagot az iszlamtol dominalt orszagok kozosegbol ,neheze tette helyzetet.
Semmi kozze nioncs a fentoekhez de azert nem ahgyopm ki ezt az alaklmat egy szines hirre: Torokorszag nagyon keves torokkavezot ismer.Toriolk kave-egy rez ibrikbe forro homokon keszitett zacos kave,megtaklhato Balkan kavezoiba vagy a Maghreb orszagaiba is ,persze az azsiai araborszagokba is.Mi torok kavenak ismerjuk. Nos, KemalSAtafa politikaja miatt gazdasagi blokad alla kerult az iszlamot alalmvallaskent elfogado alalmoktol,igy miutan meg nem sok delamerikai kave volt akkortajt a piacon nem importalhatott kavet. Nos azota a trorokok legtobbje teat iszik...
Nem saok az i csak probaltam ennnek az eneknek (ez a textusa) szoveget fonetikusan visszaadni:a ket i-vel a masfel hangzasu i-ket probaltanm at irni ( a finn nyelvben is -ha sokan is csodalkoznak rajta a dupla masalhangzok egymas mellett masfel hangzast illusztalnak )
Nem véletlen, az örményt kutyanehéz rendesen átírni pl. az eredeti írásban nem jelölt félnéma e, a kétféle r, meg egyéb nyalánkságok miatt, viszont az originál betűik nekem tetszenek.
Ez pl. a jelenlegi örmény szövege és mellette a mai hivatalos átírás, ami jóval kevesebb i betüt használ. schgy
Nem tudom pontiosan az opkat miert valtozott ez az elkepzeles,talan az elso vilaghaboru kitoresvel ,mikor torokok a nemetek es a k.und.k szovetsegesei lettek es gyanusitottak oket orosz szimpoatiaval .
Előljáróban megjegyzem, hogy az örmény népirtáshoz vezető eseményeknek én is csak mostanában néztem utána, de a késői ottomán birodalommal más szempontból foglalkoztam korábban is.
Amit írsz, hogy az örmények kezdetben kifejezetten lojálisak voltak az Ifjú-törökökhz, aztán később megváltozott a helyzet, nem egydi. Az ifjú török mozgalom hatalomrakerülésével kapcsolatban pl. az arab mozgalmak is hasonlóan jártak. Kezdetben nagy volt a lekesedés (modernizálnak, meg ilyenek) aztán kiderült, hogy az ifjútörökök tényleg komolyan gondolják a nyugati mintákat... és sajnos ebben nem csak a vasútépítés és az ipar fejlesztése, hanem a a birodalom "nemzetállammá" alakítása is szerepelt, ami egyértelműen eröltetett törökösítést jelentett, és ismerve a birodalom etnikai összetételét, elve kudarcra ítélt próbálkozás volt. Viszont ez a politika alakította ki azt a hangulatot, ami a nemzetiségek birodalom elleni lázadásaihoz, és végül a birodalom összeomlásához vezetett.
(érdekes módon lappangó a nemzetiségek közötti feszültségeket Germanus már az ifjútörökök hatalomra kerülése előtt észrevette, és elejt egykét megjegyzést, ami később Cassandrai jóslatnak bizonyult)
Node vissza az örményekre. Az ifjú törökökkel együtt beindult az oszmán birodalom többi nemzetiségének "öntudatra ébredése" is. Kezdetben az örmény mozgalom kifejezetten lojális volt, azonban az ifjútörökök politikája fokozotasoan oppozícióba szorította őket.
Ezt viszont felhasználta Oroszország, aki - a balkáni mintára a "keresztények" védelmezőjeként tüntette fel magát. (és érdekelt volt az oszmánok dezintegrálásában). Az örmény helyzet 1911-től végletesen kezdett elmérgesedni. A török hatóságok több, mint 1000 örmény értelmiségit, vettek őrizetbe, és külön szervet állítottak fel az örmény autonómiamozgalmak dezintegrálására.
Az első világháború elején a töröországi örmények jó része még loyális volt az oszmánokhoz, azonban az Orosz hadseregben már a háború kezdetekor működött egy 30 000 fős örmény hadosztály, amelynek deklarált célja egy önálló örmény terület megszerzése.
Az népirtás előjátéka 1915 ápriliában zajlott. A kezdeti török offenzíva összeomlott, és az oroszok előrenyomultak. Evvel egy időben Van környékén kitört egy oszmán ellenes örmény felkelés is. Ez pedig kapóra jött a török hadvezetésnek a bűnbak megjeleölésére.... tehát nem ők, a hadvezetés hiányosságai, és az ellátás gyengesége, hanem az örmény lázadás, illetve a hadsereg örmény elemeinek dezertálása, néhol árulása okozta vereséget...
Ez két következménnyel járt. Egyrészt elrendelték az összes örmény politikai, és egyéb szerveződés betiltását (6-7000 értelmiségit zártak börtönbe), és több száz halálos áldozatot követelő pogromok voltak... valamint elrendelték a török hadseregben szolgáló örméynek leszerelését és táborokba gyűjtését a háború végéi. (ez csaknem százezer ember koncentrációs táborba zárását jelentette)
De az igazi összeomlás csak ezután kezdődött. Van környékét előbb elfoglalták az oroszok, majd a törökök augusztusban visszavették (majd az oroszok megint elfoglalták) a háború pontosan az örmények által leginkább lakott részeken folyt.
közben Van közpottal - orosz védnökség alatt létrejött egy örmény atonóm terület)
1916-ban a törökök úgy döntötek, hogy a teljes örmény népességet kitelepítik az adott területről, és a birodalom különböző területeire szétszóják őket... a parancsot megtagadókat, és otthon maradókat innentől kezdve ellenségnek tekintették...
Nem jártak sokkal jobban azok sem, akik a rendeletnek engedelmeskedve elhagyták lakhelyüket. A háború iatt a török köigazgatás és ellátási rendszer csaknem összeomlott, így a gyalog vándorló menekülő népesség ellátására sem szándék, sem lehetőség nem volt, így a menekülők tömegesen haltak éhen.
Hja es megegy:persze a 20-as evek elejen szovjet koztarsasag lett ( jobban mondva a Transzkaukazusi Szovjet Koztarsasag egyik tagja -gruz,ormeny, azerbeg) de ezt nem atrtottak valobban sjatnak ,bar kihasznaltak arra hogy megtarthasak a szovjeten belul is identitasukat,irasuk karakteret.
Alsem siireci
sirdov siireci,
alsem abriir,
arantkez,
alcem szabriir
sarantkez.
Alceem
siiig iiim jar !
Ez egy dal ami ugyneveztt kozepormeny dialektusba hangzik ,abbol lett az idok folyaman az irodalmi nylelvuk.
A Katholikos szekhelyet elfelejtettem megirni :Edzsimiadzin (lehet maskep is atirni az ormynebol) Meg van egy Katholikatus egy kisebb Sis-ben.
Az ormenyek az elso nemzeti ynelvre forditott Bibliaval dicsekednek es azt hiszem igazuk is van. Mindenesetre a legregibb egyhaz,mint vallasi kozoseget ertem.
Egyaltalan nem. Sztalin hangsulyozni akarta hoyg o elsosorban orosz,bar szemelyes szokasaiba megmaradt gruznak ( annak mkoszonhetjuk hogy a mozgalom elfajult egy csecsen-gruz-mentalitasnak megfelelo dktaturanak, onkenyesegnek ,igy kompromotalhatott,egy kauzkazusiu kommunizmusba)
Sztalin ugy ivott mint egy tamada ( ez a gruz asztaloknak a feje,ha o kocintsra ivasra hiv,kotelezi kiinni a poharat a legroszabb setbe azzokat a kurtnek kinezo szarv-helyat amely azeret van hogy ne lehessen italal egyutt etenni a poharat mert akkor kiomlik..).Aamada pedig percenkent felhiv ivasra: eloszor hazaert aztan az edesanyakert aztan a szep asszonyokert ,a tiszteletbeli vendegekert ,majd sorra mindegyikert aki az azstalnal ul,jellemezve is a szemylt.. ha meg aztan ebren vannak akkor az ott levok rokonaira is isznak.Vegul az utolso regisztrlat toastot a tiszteltbeli vendeg, vagy a legidisebb mindja magara a tamada-ra....
Sztalin szeretett osszeeskudni es azt tette egesz eletebe mert szamara az egesz elet egy haborzu volt,vanank nbeki mai narancsos mnetalitasu utodai is ugyanilyen elkepzelesel a vilagrol,szoval ott allandoan a barikadiokon voltak es ha enm volt hat kereset valakiket akik esetleg ellensegek lehetnek idok mulasaval.
Sztalin megolt minden gruz harcostarsat ( a legismertebb Odzonikidze is nagyon furcsan halt meg ) es vigyaztott hogy egfesobb greuumba Politburo vagy Titkarsag,mikor milyen nev alatt volt ez a gremium ne legyen meg egy gruz.
Az ormenyek megtanultak hogy kisebbsegbe vannak mindenutt mert valodi ormeny allam konturjai a mai allam elott igencsak elvesztek a tortenelem kodjebe..igy ok alkalmazkodtak a kisebbsegi helyzetukhez de megtartottak ,ugy mint a zsidok az identitasukat. Ket dolog volt fontos a gyerekek es a konyvek,az ormeny szo.
A vaklasuk is megerositette identitasukat. Azormeny vallas, megmaradt a legreguibb kereszteny valasnak. Az egyhaz feje a kathiolikos ( ami persze ebben az esetbe nem a mi katholikus ertelemu ) a vallas Vatiukanja egy ma mar ksi varos.
A mostani katholikos elotti peldaul a romaniai ormeny koloniabol valsztottak ( mert valsztjak az egyhaz fejet) Szerencsem volt vele talkozni es persze romanul beszelni...A mostani ha jol tudom mar belfoldi.
Bar nem a vitanak ressze mindenkinek ajanlom Franz Werfel: Musa Dagh negyven napja cimu konyvet,amelyet a becsi ertrlmisegi kornek ormeny-torok viszalyarol valo velemeny tukrozese, a jovendobeli hiterizmus eloerzete...
Miert eppen a francia szabalyozas ? Mert az USA utan (Florida,Los Angeles) Franciaorszagba el a legtobb ormeny menekult leszarmazotja (lassd peldaul Asnavour-t) itt foglaltak el azokat a helyeket amely lobbyra alkalmasak. Kulonben persze hogy ebben az egyeduli dologban ormeny erzelmu vagyok ( egyik nagyon messzi osom,apam nagyapja Gregorian neven Besterceben telepedett le ( ez az erdelyi Beszterce) ahol egy nagy telepulesuk volt..
En is jartam Erevanba a nyolcvanas evek vegen mint osztrak delegacio tagja . Beengedtek a nagy konyvtarjukba ahol mar a 300 evek vegen kezzel irott incunabulok voltak kezzel irott biblia is volt, mert ok a gruzokkal egyetemben (ok azzonban gorog keletiek-ortodoxok -lettek jo politikai erzekkel,hiszen segitseget kaptak igy az oroszoktol)az elso keresztenysegre attert teljes nemzetek voltak...
Mar akkor joguk volt kapcsolatot tartani a nyugati ormeny emigracioval es a szovjet szisztem szivesen vette a z ormeny turistak hazalatogatasat..gondolom volt mogotte hatsogondolat is.
De lehet hogy csak Mikojan ,aki ormeny volt, tamogatta oket a Politburoban.
Ugy ahogy a torokok extrem reaganak az akkori esemenyek ertekeleseben ugy az ormenyeknel plane,ez egy vervalszto kerdes. A valosaghoz tartozik hogy Kemal Stafa-ig a fiatal torokok modernizalo csoportjanak vezeto (maskep Kemal Stafa neven allamalapitonak tisztelt generalis) hatalmaig,az ormenyek igen nagy szama lojalisak voltak a torok allamhoz,sot magas poziciokat foglaltak el az adminisztracioba. Nem tudom pontiosan az opkat miert valtozott ez az elkepzeles,talan az elso vilaghaboru kitoresvel ,mikor torokok a nemetek es a k.und.k szovetsegesei lettek es gyanusitottak oket orosz szimpoatiaval .Teny hogy ez a holocauszt megelozte azt aminek tulajdonkepen a nevet adta,a zsido uldozest.
Eritrea vallási összetétele nagyjából hasonló Etiópiához.
Bár jelentős különbség,hogy míg Etiópiában a többségében etióp ortodox Amhara népek a legbefolyásosabbak, addig Eritrea gazdasági elitjében többségében Tigre törzshöz tartozó muszlimok vannak.
A másik különbség, hogy Eritrea hagyományosan gazdagabb terület volt, mint Etiópia - másrészről viszont a 98-as háborúban elpusztult teljes infrastruktúrája, (és az ország nagyjából összefüggő aknamezővé alakult), ezt pedig máig sem heverte ki a gazdaság.
De szerintem alapvető indok lehet, hogy az a kb. 30 éves polgárháborús időszak némileg megrontotta a két fél viszonyát.
A helyzet az, hogy amikor a függetlenné válást az USA támogatta a kommunista Etiópiával szemben, ergo amikor 91-ben létrejött a független Eritrea, egy nekik kedvező béke született. Amit aztán eritrea csúnyán ki is használt, és de facto is elvágta Etiópiát a tengertől.
1998-ban viszont Etiópia megpróbálta felszámolni Eritreát, és némi népirtás (ill. lakóelüldözés) meg ilyesmi történt. (ok, a háború ott is úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött), ami szintén nem segített a békében. A békekötés elég rókafogta csuka állapotban történt.
Az etióp hadsereg 2000-ben először áttörte az eritreai frontot, és jelenős területeket szerzett. Viszont egy eritreai ellentámadás a támadó ék bekerítésével febnyegetett. (másrészről eritrea gyak. telejs infrastruktúrája elpusztult, és erőtartalékai kimerültek). Így egyik fél sem akart kockáztatni, és Etiópia némi területnyereséggel, de a stratégiai célok elérése nélkül békét kötött.
(Viszont a eritreai területvesztés elég volt ahhoz, hogy a revanshangulatot, fenntartsa).
A kérdésem az, hogy a (ha jól emlékszem) 2000-es békekötés alkalmával miért nem tudtak egy korridort kialakítani Etiópia számára (pl. Assab), hogy kijusson a tengerre ? Ezzel a nem túl nagy kompromisszummal sok békétlenségtől megkímélhették volna a térséget.
De körvonalazódni látszik egy átfogó kelet-afrikai konfliktus.
A helyzet a következő.
Szomáliában két iszlamista szervezet az UIC és az ICO fokozatosan kiszorította az országot eddig uraló hadurakat a központi területekről. Az ország középső területe közvetlenül hatalmuk alá került, délen - az autonóm Jubaföldön - szintén erős befolyást szereztek.
Eközben folytatták észak felé tartó nyomulásukat (Puntföld és Szomáliföld irányába). A hadurak Mogadishu és Johwar elvesztése után gyakorlatilag nem fejtettek ki komoly ellenállást.
Csakhogy... A harcokba Etiópia is bekapcsolódott a hadurak oldalán. Jelenleg célja Puntföld és Szomáliföld biztosítása az iszlamistákkal szemben. Ennek nyilvánvaló oka, hogy Eritrea függetlenné válása óta Etiópiának nincsen használható tengerpartja, így Szomáliföld és Puntföld annektálásáa (vagy csak függőségi viszony kialakítása) biztosíthatja számára a tengeri kijáratot.
Viszont erre a lépésre Eritrea csapatokat vonultatott fel a két orzságot elválasztó demilitarizált zónába, tehát esélyes az Etióp-Eritreai hacok kiújulása.
Szóval erőst eszkalálódik a szomáli konfliktus, és kérdés, hogy ha Eritrea és Etiópai is bekapcsolódik a harcokba, akkor Szudán mit fog reagálni.
Időközben A friss Nobel díjas Orhan Pamuk (akit Törökországban még azért fogtak perbe- sikertelenül a török nacionalisták, mert népirtásnak nevezte az 1915-17-es eseményeket) elítélte a francia törvényt, amely szerinte "évszázados liberális alapértékeket sért".