Ide várom azok hozzászólásait, akik kizárólag a ballib kormány hibájából rosszabbul élnek, mint négy éve. És itt könyörgök, ne a benzin és gázárakkal gyertek, mert azért abba kevés beleszólása van a magyar vezetésnek, konkrétan importőrök vagyunk ugye. És senki ne hiányolja a betevő plazmatévét és kamerás mobilt. Szóval olyanok írjanak, akiknek csökkent a reáljövedelme, a kormány miatt elvesztette az állását (tehát az állam rúgta ki, nem egy becsődölt vagy Kínába költözött vállalat), kevesebb kaját meg gyógyszert tud venni, ilyesmi. Hadd lássuk csak testközelből, mekkora az Orbán által vizionált nyomor és kétségbeesés!
Nem olvasom végig ezt a topikot, talán már más is megírta, hogy mekkora hazugság ez a jobban élés! Nyugdíjas ismerősöm áthozata a papirjait és statisztikáját. Kiderült, hogy csak a rezsiköltsége (biztosítás, közös költség, áram, víz-csatorna, fűtés, tv, szemétszállítás,telefon) 36,5%-kal emelkedett 2001 óta! Persze nem a % az érdekes, hanem az összeg. Ez pedig több, mint a most felemelt egy havi nyugdíja! És még be sem számította a közlekedést, az élelmiszereket és a tisztitószereket, a gyógyszereit (bár azt mondja, hogy évek óta csak a felét váltja ki a felírtaknak), az öltözködést (elmondása szerint ez sem érinti túlságosan, mert újat csak akkor vesz, ha az évtizedek óta hordott teljesen tönkremegy) stb. Ennyit erről. Lehet bárgyú módon humorizálni azoknak, akik közel vannak a tűzhöz és bűnpártolásukért kiemelt fizetést kapnak!
viszont annak akinek a téli számla nagyon ütös, segítség is lehet... Nekem pl igen, mert azért csak normálisabb egy elöre kiszámithatóan folyamatosan kissé magasabb nyári számla, mint egy téli szinte fizethetetlen extra...Ráadásúl a tél mindig drága, többet világitunk, ajándékozunk karácsonykor, stb... SZóval én lehet hogy nem tudom beosztani jól a pénzt de akkor meg pláne jobb, ha nyáron is pengeteg, hogy télen is fizetve legyen minden...
Az áprilistól kezdett általánydíjas gázszámla fizetésnek csak annyi az előnye, hogy az ember nyáron előre kifizetheti azt a gázt, amit majd a következő télen fog elhasználni, űgyhogy jövedelmét beosztani képes fogyasztónak nem jelent előnyt.
No most tényleg fingom sincs, hogy miért nem veszik igénybe az ilyesmit a panelban élök...
AMugy én megprobáltam a magam részét letenni, hogy ne kelljen sírnom, de komolyan annyira telt a nem kevés pénzböl 3.5 m-böl, hogy újra vakoltattam a házat két rétegben, de már nemes vakolat nem fért bele és a legngyobb üvegfelület elé üvegházat huztam (azt köti össze a tetöteret )és ott van hungarocel, meg hungaroplán üveg, stb.. no meg egy két komolyabb javítás várt ám ránk....A dolog igazán tényleg nem a fütés miatt gázos, no jó igy utolag visszanézve a tavalyi téli számla sokkal keményebb volt, hisz fel kellet füteni...hanem a fözés, fürdés és ezen nem sporolhatok. AMugy szerintem relative nem drága, mert mondjuk ha folyamatosan 25 000-et fizetnénk télen -nyáron, akkor számomra reális is, még akkor is, ha az viszont igaz marad, hogy nekem azért az emelkedés csak draszterebb volt, mint sokaknak...Mert ha ezt a 25 000 et nézem amiből annyit fözök, meg fürdök és télen még melegszem is, akkor oké, de a mi hülye szolgáltatonk nem akart általányfizetést engedni, majd csak áprilistól talán...Az általány is sokaknak segítség lehet...
Ha most ugy komolyan végig gondolnám anyagi határainkat akkor én azt mondom szivesen adnék mondjuk 35 000 havonta a gázra, ha cserébe pl a nemesvakolatot még ráhuzhatnám esetleg kis hungarocel alátéttel...Ha belegondolsz még rosszul sem járna senki, én csökkenteném a gázfogyasztást és a hitelt is viszonylag normál idön belül visszapengetném...de ha banknál meghalják, hogy itt egy 9 tagú család 25 000fö jövedelemmel max mosolyognak egy jót...Pedig tényleg meg lehet élni ebböl is és nem is olyan rosszul...
"Egyébként lehet, hogy hosszu távon a korszerüsitésre adott kedvezmények volnának a leghasznosabbak legalábbis azok számára, akiknél még ez meg is érné , "
Igy igaz csak sok a buta, nem hajlandó informálódni, tájékozódni, semmi be belevágni, mert ugye ahhoz dönteni kéne és mennyivel kényelmesebb sirni, hogy az a hülye állam , stb, stb...
Teccet hallani a panel plusz programról?
Röviden a lényeg:
Energiatakarékosságot megcélzó berüházás, azaz, fütéskorszerüsités, szigetelés, nyilászárók, stb.
A teljes beruházási 1/3 állami támogatás, (nem kell visszafizetni)
a következő 1/3 önkormányzati támogatás (pályázati alapon, ha az önkorm pályázaton nyersz az állami támogatás automatikusan jár.....)(szintén nem kell visszafizetni)
a maradék 1/3 saját erő, amire viszont hosszútávú bankkölcsönt kapsz, kedvezmémyes, kötöt kamattal, állami jótálással....(na ezt kell visszafizetni olyan 10-20 év alatt, de ha akarod hamarabb is lehet)
És azt hiszed tolonganak?
Frászt, az önkormányzatok tavaly kb. az erre a célra megszavazott, félre tett pénzeknek, kb harmadát ha el tudták költeni, de csak egyese önkormányzatok, igen sok ahol semmit, mert basztak belevágni a t. állampolgárok.
Jah , kérem plazma tv, az igen,
évente új kocsi az igen,
nyaralás a Bahamákon az igen....
stb...
Fütéskorszerüsités? Energiatakarékosság?
Bassza meg az állam a drága gázt! A kurva anyját a kormánynak mert emeli a gáz árát...stb....
mennyivel jobb volna, ha emberi kapcsolataink volnának és az öseinkkel minden gond és baj nélkül tudnánk együtt élni...igy talán egyfedél alatt mégis csak könnyebb volna sokaknak...
főként vidéken jellemző, hogy állnak a 80-as években épített emeletes házak, a gyerekek kirepültek, az öregek meg lezárva a felső szintet, minél kisebb "élettérben" léteznek.
mindennek egyik oka volt az "építsünk nagyobbat, mint a szomszédé" szemlélet. fájdalmasan nevetséges....
Nekem be van vezetve a gáz. De mivel rájöttem arra, hogy a nem egészen 60000 ft. nyugdijamból ezt nem tudom fizetni, nem csináltam gázfűtést. De van sok ismerősöm akik mikor kedvező hitelekből lehetett házat építeni, olyat építettek amit csak megfelelő jövedelemből lehet fenntartani. Mostanában minden állás bizonytalan, még a miniszterelnöki is. Gondolkodni kellett volna időben, és nem most sírni. Most bizonyára azt gondolod, én egy krőzus vagyok, mert még internetem is van. Van még jovedelmem, de nem egészen egymillió zusammen a nyugdíjammal együtt. Internetem meg azért van, mert amióta megszereztem a diplomámat digitális technikával foglalkozom és ez a technika a lételemem.
Villannyal, szénnel és fával fűtünk (hőtárolós villany, szeneskályha és cserépkályha), aminek szintén emelkedtek/emelkednek az árai és kompenzáció meg sehol. Ja, a főzés PB gázzal történik.
Viszont megtanultunk az energiával gazdálkodni.
(Öt tagú család, a "gyerekek" már felnőttek, két szintes ház, cca 210 nm).
Azért gondold át Szolnok-Körösladány, miközben ha ember kell ladányban találnak eleget...de istenszerelmére 90km...Nap mint nap igazán szar utakon.... Tudod mit csinálnak Békéscsabán azok akik a barneváltól mégsem kerültek ki kirugásra...Menj el hajnal 3-kor a Barneválhoz és nézd meg öket, akik a minimálbérért vállalják, hogy 3-kor oadállnak, és délután 6 felé érkeznek meg. Tudod mennyi közülük beteg már, mert nem bírja napi max 4 órás alvással ellátni a gyerekét...Dolgozik, mert a reszi, a részletek, a gyerek, de az amit elviselnek embertelen...Nem beszélve azokról akiket innét elvisznek az ország másik végébe és a 10-12 éves gyerek otthon a beteg ágyban fekvö nagyival látja el a 6 évest...(múltkor mesélte az egyik postása, hogy a mama lába amputálva, az anyuka egész nap hajnaltól munkában..a mama ágyban ülve pucolja krumplit és a 12 éves unoka igy föz a kicsire...Talán még lehetne is a munka után menni a családdal is, talán megoldható lenne, de hol lakjon, mi lesz a nehezen megtartott házzal otthon...Nincsenek bérlakások, stb (most ez persze nem ennek és nem is az elödjének a hibája, de ettől még igy van)...
Megmondanád hogy mozduljon? S mihez kezdjenek a sok sok megszünt munkahelyröl kikerült emberek, mi lenne, ha cinizmus illetve egy egy kormány baszogatása helyett felmérnék az arra hivatottak, hogy van egy áldatlan helyzet és közösen kéne kiatlálni valami olyan megoldást, ami legalább esélyt ad a továbblépésre...
Kedves kapu igazad van, mert ez a kompenzáció sok tekintetben igazságtalan, mert nincs tekintettel a más energiát használokra, mert sok jó modban élöt kompenzál, miközben másokat nem...Ha a teljes kompenzációt kivennék és másként osztanák el, talán igazságosabb is lehetne mindenki irányába...
S ha észrevetted volna akkor én azon egyedi, de mégis sokakat érintö esetröl beszéltem, ahol az eltartottak száma, vagy a folyamatos otthon létel miatt, esetleg a szegénység és a rossz müszaki állapot miatt a fogyasztás nagyobb...
de ha ugy jobban tetszik én magam részéről jobban szeretném, ha egy nálam rosszabb helyzetben lévö családot támogatnának, mint engem, aki bár nagycsaládos, de viszonylag jól él...legalább is sokakhoz képest jól...
Akkor megint neked és a tiszteség kedvéért bocsánat....
Szóval igy megnézve igazad van, mert ha leszáolom a fütésből az első félévünket, ami mint leirtam drasztikus volt és visszanézem, hogy febrúár 13.tól mennyi is fogyott, hát megvallom annyi még sem...mert a méöállás szerint az elmúlt egy évben ebben a házban csak 4707 köbméter gázt fogyasztottunk ez alatt az egy év alatt (2 nap kellenne a pont egy évhez)...Szóval bocs, de igy is van persze 1707 + köbméterünk, de igy azért másként jön ki a teljes emelés %-a bizonyára érzékelhetöen kevesebb, mint 67%...Nem számoltam ki...
A régi házunk kissebb volt, de számla tekintetében sokkal szarabb, viszont az olyan tipusú házakban nagyon sokan élnek ebben a városban. Kevesen tudnak épiteni, viszonylag ujjat venni...
Egyébként lehet, hogy hosszu távon a korszerüsitésre adott kedvezmények volnának a leghasznosabbak legalábbis azok számára, akiknél még ez meg is érné , hiszen a globális fogyasztást csökkentve ez környezetkimélöbb dolog volna...Ha kiszámolod, hogy mennyi kompenzációt adtak nekem, akkor ha ezt esetleg átválthatnám arra, hogy pl a falra nyomjak höszigetelö vakolatot, akár kamattámogatásként, akkor lehet hogy most a nadrgászijjon huzni kéne, mert lennének részleteim, de hosszutávon még jól is járhatnék, vagy pl a fél vagy negyed szocpolt erre is odaadnák...
Bizonyára Te tudod, hogy mennyi a 3000köbméter támogatott része...lehet hogy én szívesen lemondanék 20 évnyi kompenzációról is egy korszerű höszigetö vakolatért...ha tudom, hogy a kölcsönöm részletei elviselhetöek és nincsenek kitéve a kamatváltozásnak...
" Henkel-csoport 2001-ben kezdődött átszervezése "- begyűrűzött ez is.
"Bár a körösladányi Henkel-gyárba mindenkit átvennének, " Ja kérem , mozdulni kell , nem tolják mindenki feneke alá , helyben a mkahelyet .
"a termelés szezonalitása miatt." Nem tecc a bides kapitalistának a kapun belüli munkanélküliség.
" Dorogról Kínába telepíti át. " Bizti , h alacsonyabb a bér és egyéb terhek .
" Egy hét alatt a harmadik gyárbezárás a komonisták miatt:"
Kapaszkodni kellett volna a Kádár rendszerbe , nem kellett volna engedni kicsúszni alólunk , akkoriban nem voltak ilyen problémák . Minden "szép volt és jó , mégsem tetszett .."
Mit panaszkodtok. Én nem gázzal fűtök. de ha gázzal fűtenék akkor sem kezdenék sírni. Mindenki fizesse meg a fogyasztását! Próbáljon addig nyújtózkodni amíg a takaró ér. Más fizessen helyettetek? Ezt hívják lejmolásnak.
Nem tudom, hogy mi lesz idén hasopnló idöben, mert leirtam, hogy ez volt a ház felfütésének az idöszaka.... Az is lehet, hogy idén már mérsékeltebbek lesznek euek az adatok, de ezt csak kicsit késöbben tudom meg...
igy február 12. re elfogyott 3040 köbméter, az év maradék idejében tehát február 13- tó november 11-ig teljes árat fizetek....
Tehát figyelembe véve, hogy ez 3 honap, bár kétségtelen a leghidegebbek, de fütök ugy oktoberben már és november elsö felében is, söt füteni kell február második felében is valamint márciusban is, söt 2005-ben még hideg is volt a tavasz, no meg én nyáron is fizetek legalább 8-10 000 et de inkább annál is többet (fözés, fürdés), akkor nem is olyan ireális az az általam leírt 7000köbméteres fogyasztás...
(persze lehet, hogy csak az első év ilyen durva, hiszen egy lakatlan házat kellett felfütenünk...)
De részemről lezértam a saját gászámlám fitogtatását, mert ezzel tényleg csak annyi célom volt, hogy látassam ha csak szük réteget érintöen is, de pont egy amugy is nehezebb helyzetben lévö réteget igenis negatívan érint a jelenlegi kompenzáció...Miként a kisnyugdíjas is egy normál méretü, ma sajnos átlagosan elöregedett házban az 1500 köbmétert egészen biztosan jóval meghaladoan fogyaszt gázt és már neki is nagyobb az emelés...
Egy ilyen tipusu kompenzáció nincs tekintettel arra, hogy miből épült a ház, mekkora, milyen a szigetelése, hányan élnek, mennyire volt pénzük korszerű fütés bevezetésére, otthon vannak-e a lakok egész nap és ha igen, akkor miért (öreg, beteg, gyerek, munkenélküli)...miközben ez a kis kisfogyasztokat pozitivan diszkriminálja, de azok közt is van szegény, kis lakásban, gazdag nagy lakásban, olyanok, akik rászorulnk és olyanok akik nem...
A villanyról nem is beszéltünk, pedig az is megérne egy pár sort, hisz ott csak az ÁFA változott 13%-ot...no meg az ár sem ugyanannyi...
Amik nem igazán változtak az elmúlt évek alatt azok az élelmiszer illetve tartós fogyasztási cikkek árai, söt van, ami csökkent, de mivel ezek szabadárasak, no meg nem is igazán mi döntjük el az áraikat, ennél fogva nem hinném, hogy bármely kormánynak hálával tartoznám ezért...
A gyógyszerárak közt azért volt néhány drasztikusabb változás, de mivel nem vagyunk/voltunk rendszeres gyógyszerfogyasztok, hát igazán biztosat nem tudok mondani...no jó Cs az igen, de neki 2500FT volt a spréje kb...
A szemüvegek ára is kriminális, de tekintve, hogy csak egyszer veszük meg egy évben ,igy talán elviselhető az a 25000/szemüveg, amiből csak a lencse 18 000...bár kicsit rázos évi 3-4 szemüveges egy családban...
AMugy mindentöl függetlenül bizok a jövöben, de nem a kormányok miatt, hanem mert csak, mert az emberi agy már csak a túlélésre, reménységre van beprogramozva...