Szia!:) Nem azért vettem 2 csodás amúrpatkót, hogy alaplét főzzek belőle:))) Megsütöm roston. Én imádom az amúrt, egészséges, száraz, de tudom, hogy nagyon sokan nem is veszik halszámba (aminek meg azért örülök, mert így nem száll el az ára, mint pl. a szürkeharcsáé vagy süllőé).
Amúgy én nem paszírozgatok, nekem a bajai mód A halászlé (Szekszárdon születtem és éltem több, mint 30 évig, talán ez az oka:), természetesen tésztával fogyasztva. Ahogy mondani szoktam: a húslevest is tésztával eszem, és abban sem paszírozom a húst. Nem megharagudni ám érte, kinek a pap, kinek a papné;)
Ezek szerint nem szereted az amúrt? :))))) Valami paprikásra gondoltam én is, azt hiszem megfogadom a tanácsod: halászlé lesz.
Harcsát szerettem volna venni, de élő csak gigantikus méretben volt. Fejem-farkam (mármint halfej halfarok) van otthon, amit még teszek a pontyhoz (csuka és harcsa), az amúrt meg azt hiszem jól befűszerezem és megsütöm roston.
Miért szálkásította volna el? Én nem mártást főzök, hanem Bajai Halászlét. A haldarabok egészben maradnak, és ha tisztességesen be vannak irdalva, nyugodtan eheted őket. Balinból is finom a lé, pedig ő a legszálkásabbak egyike.
Egyébként csak a fej+gallér és a farok + az előtte lévő szelet került a csukából a lébe, a többi átlényegült sülthallá sok fokhagymával.
Szégyen! Erre azért csak nagyon delíriumos állapotban mertem gondolni, mármint, hogy nem lesz hsz majd' egy hónapig, és lőn....
Ennyire szegényes lett hal és tengeri herkentyű szempontjából az a magyar konyha, ami hajdanán világhírű volt ebből a szempontból (is) ?!
Én ezért -tüntetőleg- ma beírom a vacsoránk, ami körözöttes orosz pácolt hal: JUHTÚRÓS körözött, azaz nem sima (juhtúró, vöröshagyma, fokhagyma, tehéntúró, paprika, tejföl, kefír, bors, só, sajtkrém) alapon egy citromos pácolt hering pirítóson, kevés vörös kaviárral és vodkáv... izé, innivalóval... és uborkasalival (uborka, só, bors, fokhagmya, cukor, ecet, víz, tejföl)!!! Utána füstölt szardínia (nem, nem az olajos, hanem frissen -mondom frissen !!!- vásárolt füstölt hal!!!)
És ezek után -mert nagyon felment a pumpa, mert nincs itthon olyan ember, aki megosztaná velünk halélményét- holnapra valami finom paprikás halat gondoltam: reggel veszek egy 3-4 kg-s harcsát, vagy egy 2-3 kg-s pontyot és egy 2 kg-s csukát, vagy kecsegepöri lesz, még nem tudom, de mindenképpen kigondolok valamit....
Ez azért tényreg nem semmi, mármint hova tűntek a halevő vitézek? :((((
Úgy látom, hogy itten egy komoly többrésztvevős halászlépárbaj kezd kialakulni(nem tudom, hogy többrésztvevős rejtett kihívásos küzdelmet lehet-e párbajnak nevezni, hiszen nem is ketten vannak és nem is hívta ki egyik a másikat, de ettől talán tekintsünk el) ... amihez csak minden résztvevőnek sok szerncsét tudok kívánni!
Én is becsatlakoznék egy bemondásos Szegedi Fehértói Halászcsárdai Pontyhalászlével, melynek az íze és összetétele NEM hagyott kívánnivalót maga után. Némi csilipehellyel (nem túl apróra tört, magokkal együtt szárított piros macskapöcse paprika) turbózva 100 fokosan, minek következtében átizadtam a pólomat, és homlokból erősen (nagyon erősen) gyöngyöztem, minek következtében a feleségem többször is ki akarta hívni a mentőket, de én megakadályoztam..... (oiuz a hős)
Szóval a párbajozóknak azt tudom mondani, hogy:
halászlé-ki halászlé (kard-ki krd után szabadon)
És győzzön az aki tud!!!!
Én az evés részben jeleskedem, itten várok virtuális kihívóra....
Nálunk is volt a hétvégén halászlé, hogy szaporítsam a hal(at is) kedvelőket, igaz fazékban főtt, de mind egy szál(ká)ig elfogyott. Jóapám fogta a hozzávalókat pontyot és némi keszeget.
Lassan elkészül az esti hal (egy finom bárány-nyúl húslevessel párhuzamosan fő) a készítés közben lekaptam és ide illesztem a HALtársak tiszteletére: (ponty, amúr, szürkeharcsa, bogyiszlai paprikával. Saját termesztésű cseresznyével és macskapöcsével -no és jóféle kadarkával- lesz fogyasztva)
Ma véletlenül a táskámba pattant egy kevés ponty, némi amúr és harcsa társaságában. Nem is tudom mit kezdjek velük, azt hiszem az lesz a legjobb, ha halászlét készítek belőlük este :)
10-12 órás pácoláshoz 1 kg só 12 liter vízben feloldva.
Alap fűszerkeverék: 2 rész szemes bors, 2 kész koriandermag, 1 rész szegfűbors, 2 rész borókabogyó. Mozsárban, vagy ennek hiányában zsacskóban kalapáccsal durvára törve. Fűszerezés ízlés szerint, de inkább kevésbé, mint túlzottan, hogy a hal íze érvényesüljön.
(3-4 órás páchoz az 1 kg só 8 liter vízben oldva)
Pácolás után a halakat le kell öblíteni és lecsöpögtetni.