Keresés

Részletes keresés

Bimbum Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1615
Pedig így van. 1944 októbere és 1945 január között csehszlovák polgári közigazgatás volt a Podkarpatszka Rusz területén, Huszt központtal
Előzmény: Törölt nick (1609)
Derek Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1614

"Hogy Gőring mondta eredetileg - igen. Hogy mondandódat vele erősíted - autentikuas hozzáállásod a témához............."

Sokan Goeringnek tulajdonitjak, de valojaban a becsi polgarmestertol ered a mondas

Előzmény: jozanesz60 (1586)
PuPu Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1613

Ezt 2000-ben írták.

Az adatok meg különféle forrásokból származnak, - a könyv letölthető, - MEK.

Amúgy meg szánalmas az erőlködésed, - bár enyhítő körülményként tudom be, hogy nem is érted, amit írok többnyire...

:O)))

Előzmény: Törölt nick (1409)
Bimbum Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1606
Ha a nemzetiségi elvet tekintjük iránymutatónak, akkor a Szovjetunió jogosan csatolta magához a többségében ukrán Kárpátalját. Amúgy formálisan Csehszlovákia adta át.
Előzmény: Törölt nick (1598)
PuPu Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1605

Márminthogy mit és hol mentegettem?

Bakker, te még olvasni sem tudsz...

Hogy te ilyen szomorúszemű vagy, az nem egy tragédia , - istenkém, ennyire telik.

De hogy a jobboldalnak is csak hozzád hasonló kaliberű "történészekre" telik, - az azért már sajnálatos.

Ez a gondolkodásmód és történelemszemlélet infantilis és primitív, - a történelem megértésére esélye sincs annak, aki az ilyen Piroska és a farkalás típusú meséken szocializálódik, mint ahogy ti a világ folyását előadjátok.

A történelem során már igen sok kárt okoztak azok az emberek, akik nem voltak képesek szembenézni a valósággal, - ti meg a saját magatok által összetaknyolt-nyálazott álomvilágban éltek, és az igazságot próbáljátok hozzáigazítani a prekoncepcióitokhoz.

És folyton folyvást másról beszéltek, mint amiről szó van.

Itt az lenne a megbeszélés tárgya, hogy nevezhetjük e felszabadulásnak azt, hogy a szovjet csapatok elhajtották innen:

- a megszálló németeket

- a nyilasokat, akik gátlástalanul gyilkolták a magyar állampolgárokat

- a Horthy rendszer prominenseit, akik a vesztes háborúba vitték az országot, akik felelősek voltak a többszázezer magyar katona haláláért, a polgári lakosság szenvedéseiért, a magyar zsidók halálbaküldéséért.

A felszabaduláson én azt értem, hogy befejeződtek a harcok, a bombázások, a nép feljöhetett a pincékből és nekiláthatott az újjáépítésnek.

Azt értem, hogy az anyák elkezdhették várni a harctéren szolgáló fiaikat, a nők a férjeiket, agyermekek az apjukat.

Azt értem, hogy attól a perctől kezdve nem kellett félnie a zsidónak a haláltáboroktól, - kijöhetett a gettóból és a többi magyar állampolgárral egyenrangúan élhette az életét.

Azt értem, hogy a fiatalok a családalapítással foglalkozhattak, és az apám levehette az egyenruhát, a nagyanyám meggyászolhatta az elesett fiát, a sógornőm nagybátyja elkezdhette kereni a koncentrációs táborba hurcolt testvérét, és hasonló dolgokat.

Hogy azután a történelem hogy folytatódott, az már egy másik fejezet.:O)))

Előzmény: tommer0907 (1603)
Bimbum Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1604

Erdélyben a két világháború között jelentős magyar baloldali mozgalmak működtek.

A kommunista pártban a lakosságbeli százalékukat messze meghaladó számban voltak magyar tagok.

Ezért van az, hogy a román szélsőjobboldal most is azt állítja, hogy a Román Kommunista Párt eredetileg csak zsidó és magyar érdekeket képviselt.

Előzmény: jozanesz60 (1595)
tommer0907 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1603
(1561)

Én sem sajnálom, nem szeretnék olyan cinikus és fröcsögős lenni mind te.

Sajnálom Klein nénit, de nekem egy ukrán halála pont úgy fáj, mint neked Klein nénié.

Az pedig még jobban, h bár Klein néni haláláról gyakran hallhatunk, ráadásul te mentegetni próbálod a pont ugyanolyan aljasságot.
Előzmény: PuPu (1602)
PuPu Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1602

Nem baj barátom, - ez a történészek dolga.

Vitatkozzanak.

Szerintem egyébként minden itt fennforgó szám a hétköznapi ember számára felfoghatatlan, - egy ember halála mindíg megrázóbb, mint százezeré.

Meghalt a Klein néni, a szomszéd, Auswitzban .

Mindíg adott anyukámnak kislány korában kávét, meg süteményt.

Őt lehet személyében meggyászolni.

De zsidók millióinak kiirtása elképzelhetetlen.

Ezzel az átlag-magyar nem tud mit kezdeni. Igen? Százezer? Vagy millió? Ja! Igen...

Így aztán amin te itten a beszarásig erőlködsz, annak tulajdonképpen semmi jelentősége nincs.

De ezt te úgysem érted, - nem vagyunk ugyanúgy bekötve.

Nem is baj talán...

:O)))

(amúgy melyik hozzászólásomról beszélsz?)

Előzmény: Törölt nick (1599)
tommer0907 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1601
nevetséges vagy..nem kell egyből arcoskodni.
+ a cinizmus nem mindig segít.

Olvas utána, Ukrajnában SZÁNDÉKOS ÉS MEGTERVEZETT bosszú és genocídium volt, azért mert az ukránok lázadoztak a helyi komm és kolhoz vezetés ellen.

hagyjuk, ezt véletlenül pont jobban tudom, dolgoztam ukrán történészekkel. úgyse tudlak meggyőzni, nem is akarlak. csak zavart, h ekkor fa...ság itt senkinem sem tűnt fel.

Előzmény: PuPu (1600)
PuPu Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1600

Érdekes, milyen kis ingerült vagy.

Az éhinség nem cél volt, hanem más célok következménye.

Te meg célnak akarod beállítani.

Hát ez meg a te dolgod, - csak arra vigyázz, meg ne üssön itten nekünk a guta!

Mi van ebben holokauszt-tagadás?

A holokausztnál a cél a zsidók kiirtása volt.

Ez volt az a  cél, aminek következménye lett a koncentrációs táborok felállítása,a szelekció és  a tömeges kivégzés, - a megszállt területeken a koncentrációs tábor kimaradt.

Ha ezt tagadod, - na az a holokauszt-tagadás.

:O))))

Előzmény: tommer0907 (1597)
tommer0907 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1597
"Az éhínségnek számos oka volt, - erre már jó előre rámutatott Lenin, évekkel annak bekövetkezte előtt.

Az okok között szerepelt az erőszakos kolhozosítás, a kulákok kitelepítése, meg a termelés szabotálása is, - no meg a fegyverkezés, aminek mindent alárendelt Sztálin. Később kiderült, hogy nem ok nélkül. De ez nem úgy történt, hogy határozatot hoztak az éhínség kitöresztéséről, - ezt csak a magadfajta agybomba képzeli így el..."

figyelj ezt te írtad. legszívesebben üvöltenék veled vagy aláználak, de nem teszem. hátha így megérted, h amit írtál az felér egy holokauszt tagadással!!!

IDIÓTA vagy, ha azt mondod, h Ukrajnában nem népirtás volt 1932-33-ban, amikor tény, h eladták a bolsevikok az ukrán búzát és 7 millióan éhenhaltak. a halott gyerekeiket ették meg a szüleik, te tudatlan..

Elegem van ebből, h valaki tényeket ferdíthet, kolhozosításról beszél...nem a kisz-ben vagyunk már
Előzmény: PuPu (1569)
jozanesz60 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1595
A románok egyértelműen felbujtották az oroszokat Erdély magyartalanítására, azzal, hogy a magyarok fasiszták. A székely vezetőket dícséri hogy ezt felismerve szinte "testületileg" beléptek a kommunista pártba. Ez mentette meg az erdélyi magyarságot annó......
Előzmény: Törölt nick (1591)
jozanesz60 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1593

Szabó

Na látod. Az itt leírtakkal alapvetően egyetértek. Ezeket ( más szavakkal ) már én is leírtam, mint óriási diplomáciai- katonai hibákat.

Előzmény: Szabó G. Zoltán (1575)
PuPu Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1590

Na!

Új kutatási eredményeid vannak?

Kár itt publikálnod, - az Akadémiai Kiadó mesés honort kínálna értük...

off

Ide vezet, ha nem tartod be a doktorbácsi előírásait, és nem szeded rendesen a gyógyszereidet...

Előzmény: Törölt nick (1582)
jozanesz60 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1589

zorki ; Szabó

Az egyes népcsoportok kirekesztése nem volt egyedülálló jelenség sem Európában, sem Amerikában.  Hogy az okok különbözőek voltak, azt kéár vitatni.

Magyarországon - Nagymagyarországon 1868-ban egyenjogúsították a zsidókat politikailag, majd a vallási egyenjogúsítás is megtörtént.   Olyan nagy volt az elnyomás, hogy zsidó 2 zsidókongresszus is volt Magyarországon, az utolsó 1935-ben. Zsidó önkormányzat, zsidó újságok , könyvek kerültek kiadásra. Miután a "felvilágosult országok " határzárat és beutazási tilalmat vezettek be a zsidók ellen, a határról visszafordítva illetve kiutasítva az illegálisan beutazókat - ez a Horthysta, gaz Magyarország 10 ezrével adott menedéket , még 1938 után, a zsidótörvények meghozatala után is. Ez tény , a demagógia nálatok olvasható.

Hogy a zsidótörvényerk meghozatala az Anschluss és Csehszlovákia után helyes volt -e  az egy másik topic témája lehetne.

A Német megszállás után azt állítani hogy a Gestapó és megszálló haderők árnyékában hozott bármilyen kormányzói vagy parlamenti döntés törvényes - erről talán Baycsi- Zsilinszky tudna mesélni meg azok, akiket egyből "listáztak".

Nos. Ahogy a német megszállás megszállás volt , egy évig tartva , úgy az rosz megszállás is megszállás volt  40 évig tartva.  Hogy ez a megszállás  56-ban megszünhetett volna - álom. Javaslom Bácskai Tamás nyilatkozatának olvasását besúgói tevékenysége okairól......

Előzmény: zorki (1549)
PuPu Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1588

Melyik mikori, ugye.

Ha a németek kitelepítéséről írnak, az ugye nem lehet 1945-ös adat, stb...

Persze ehhez nem elég az Ablak-Zsiráf, - ideje lenne továbblépned, - már ha tucc...

Előzmény: Törölt nick (1580)
PuPu Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1587

Történészt nem tudsz ajánlani?

Előzmény: Törölt nick (1585)
jozanesz60 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1586

Szabó G.

"Göring mondta, de ez ne zavarjon."

Nem zavar. De fordítok hogy te is értsed:

Azzal zártad 1495 hozzászólásodat: " Hogy ki a zsidó, azt én mondom meg"

Én 1496-ban nyugtáztam: " Igen Fhürerem ."

Hogy Gőring mondta eredetileg - igen. Hogy mondandódat vele erősíted - autentikuas hozzáállásod a témához.............

Előzmény: Szabó G. Zoltán (1531)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1579

"Ez a Gyurcsany, Medgyessy reteg akik tobbek kozott az volt zsido vagyonok uzerekdesebol  gazdagodtak meg."

Legalább ezt írd le pontosan, mert a "reteg" után m indig elvesztem a fonalat! 

Előzmény: Törölt nick (1570)
Bimbum Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1578

Ebben tévedsz.

Az USA-ban 1924-ben hozták meg az ú.n. Indian Citizenship Act törvény, amely szerint minden az Egyesült Államokban született indián amerikai állampolgár.

Azonban ekkor már előző egyedi szerződések alapján az indiánok kétharmada amúgy állampolgár volt.

Előzmény: Törölt nick (1552)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1577

Jó, jó, hát persze.

Mit vársz éjfél után? :-(

Előzmény: Derek (1574)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1576

"1945 valoban felszabadulas volt.

Azonban csak ot percig tartott, addig az ot percig ami a legutolso nemet katona
eliszkolasa es a elso orosz megjelenese kozott telt el."

Nem, nem öt percig tartott, hanem úgy 2-3 évig. Magyarország, mint többször kifejtettem, 1947-48 -ig megszállt, de szabad és demokratikus ország volt. És a szabadságot nem a szovjetek számolták fel, hanem Rákosiék, igaz, masszív szovjet segítséggel.

Amúgy talán érdemes volna tételesen is vitába szállni az állításaiddal, ha az ilyesféle kijelentéseid, mint hogy:

"Az az igazsag, hogy Magyarszagon meg most is van egy reteg, mely a tomeggyilkossagok, rablasok es haborus bunok altal hatalaomra jutott jutott szovjet vilagbirodalmat mentegetik es semmi kivetni valot nem talalnanak abban, hogy az avosok visszajojennek.

Ezek kivetel nelkul azok akik maguk szemely szerint resztevettek a rendorallam fentartasaban vagy csaladjuk reven kozvetlenul hasznot husztak.

Ez a kis cseveges az orosz megszalasrol azert tanulsagos, es mindenkeppen azt mutatja, hogy a demokracia es szabadsag eskudt ellensegei meg szep szammal talalhattok Magyaroszagon foleg az szdszben es a maszopban.

Ez a Gyurcsany, Medgyessy reteg akik tobbek kozott az volt zsido vagyonok uzerekdesebol  gazdagodtak meg."

nem arra utalnának, hogy a paranoiád olyan előrehaladott, hogy észérvekkel aligha lehet hatni rád.

Ezenkívül a "visszajöjennek" és a "magszálásról" még lehet gépelési hiba, da a "hasznot húsztak" már aligha. Mi lenne, ha megtanulnál magyarul?

Előzmény: Törölt nick (1560)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1575

"nem a Szu robbantotta ki a 2. vh-t anémetekkel?"

Nem. Hitler rohanta le Lengyelországot, amire a Lengyelország területi integritását garantáló Anglia és Franciaország hadat üzentek a Német Birodalomnak. 

"Nem a Szu rohanta le fél európát?"

Nem. Németország támadta meg - némi, segítségnek maszkírozott magyar, olasz és román hátráltatással - 1941-ben a SZU -t.

Nem sztálin éheztetett halálra pár millió ukránt?

Nem sztálin telepített ki 17 nemzetet biztonsági okokból a 2.vh alatt?

Nem sztálin végeztette ki a lengyel tisztikart 14 ezer ember (és a SZU-beli lengyelek 1/4-ét)?

De igen. És? Dícsérte itt valaki Sztálint? És ha most azt akarod mondani, hogy az éhenhalt ukránokért, a kitelepített 17 nemzetért, vagy a lemészárolt lengyelekért akarván bosszút állni, Sztálint megbüntetendő támadtuk meg a Szu -t, akkor körülröhöglek.

és ők támadták meg először Magyarországot 41-ben

Nem. Sztálin visszaadta az 1849-ben zsákmányolt magyar zászlókat, továbbá diplomáciai úton tudatta, hogy nincs területi követelése Magyarországgal szemben, és a háború után sem kívánja revideálni a két bécsi döntést (magyarán: Magyarország megtarthatja a Felvidéket és Észak-Erdélyt), amennyiben Magyarország semleges marad egy esetleges német-szovjet konfliktusban. Ezek a gesztusok arról tanúskodnak, hogy Sztálinnak elemi politikai (nyilván nem katonai) érdeke fűződött ahhoz, hogy megbontsa a tengelyhatalmak és csatlósaik szovjetellenes egységfrontját. Akkor meg nyilván nem akarta e gesztusokat határprovokációkkal semmivé tenni.

Előzmény: Törölt nick (1559)
Derek Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1574

"Ha pedig Hitler be akarja váltani a fenyegetését, miszerint ott tartja, fogságban, akkor azt közölni, hogy amennyiben ő fogságba esik, akkor Horthy István kormányzóhelyettes "

O sajnos 42 augusztus 21-en meghalt.Talan ifj Horthy Miklos.

Előzmény: Szabó G. Zoltán (1573)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2005.03.04 0 0 1573

"Mit kellett volna csinálnia ???"

Mondjuk, nem utazni Németországba. De ha már ott volt, és Hitler a képébe vágta, hogy megszállja Magyarországot, akkor nem gazsulálni ehhez. Hanem mondjuk tiltakozni, és közölni, hogy ez esetben ő hazautazik, parancsot ad az ellenállásra, továbbá átáll a szövetségesekhez. Ha pedig Hitler be akarja váltani a fenyegetését, miszerint ott tartja, fogságban, akkor azt közölni, hogy amennyiben ő fogságba esik, akkor Horthy István kormányzóhelyettes veszi át az államfői és a hadsereg-főparancsnoki feladatok ellátását, ő ad parancsot az ellenállásra és áll át a szövetségesekhez.

Hitler valószínűleg kétszer is meggondolta volna, kell-e neki a lengyelországi és a csehszlovákiai mellé egy - mégoly erőtlen - magyarországi ellenállás is, a folyamatos rövidítésre szoruló és az ellenségtől állandóan rugalmasan elszakadni kénytelen arcvonal hátába.

Előzmény: Törölt nick (1554)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2005.03.03 0 0 1572

"nyilván nem akartak nyilas pucssot.."

Persze. Darányi, Imrédy, Teleki, ezek a közismert filoszemiták attól féltek, hogy a börtönből éppen csak kiengedett Szálasi sebtiben megalakított, és a 39-es viszonylagos választási siker után fokozatosan eljelentéktelenedő Nyilaskeresztes Pártja (csak 1943-44-ben kap erőre ismét) megpuccsolja őket és rátámad kedves barátaikra, a magyar zsidókra. Ezért aztán, pusztán a zsidók iránti féltő gondoskodástól vezéreltetve hozatták meg azokat a zsidótörvényeket, amelyek megalázták, vagyonából kiforgatták, emberi jogaitól és méltóságától megfosztották a hazai zsidóságot, és, ha nem is tudatosan, de előkészítették a 44-es tömeggyilkosságot, fokozatosan hozzászoktatva a magyar lakosságot ahhoz a gondolathoz, hogy a zsidó nem ember, és hogy vele kapcsolatban nem érvényes a "Ne ölj!", a "Ne lopj!" és a "Ne kívánd a te felebarátodét!" parancsa - amely parancsolatok egyébként éppen az ő atyáik istenétől származnak.

Háhogyne. Az orvos mit mondott?

"Az USÁ-ban az őshonos indiánok ekkoriban állampolgárságot sem kaptak"

Lehet, bár én nem így tudom. De ha így is volt, mely törvények tiltották a velük folytatott szexuális kapcsolatot, vagy a velük kötendő házasságot? És ha így volt, az mennyiben menti a magyarországi állapotokat?!

"Hány 10 ezer zsidó menekült ide a zsidótörvényekért??"

Ki kell, hogy ábrándítsalak, nem a zsidótörvényekért menekültek ide, hanem a deportálás elől. Ha tudtak, persze nem ide menekültek, hanem Angliába, vagy az USÁ-ba, de azért nyilván a zsidótörvények okozta jogfosztottság sem volt olyan rossz, mint a halál. Bár, mint utóbb kiderült, az is csak késett, nem múlott.

Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2005.03.03 0 0 1571
Ok, szerintem nincs nekünk tartalmi vitánk. Csak arra akartam rámutatni, hogy a szovjet csapatok Magyarországra érkezésének apropóját fölösleges akár csak relativizálással is szépíteni. Megszállni jöttek egy ellenséges országot, másnak nem is lett volna értelme. Megszállóként is viselkedtek - foglyokat ejtettek és megerőszakolták a nőket, mint a megszálló hadseregek a világ kezdete óta mindig is. Ettől függetlenül, bár nyilvánvalóan nem ez volt a céljuk, fölszabadítottak bennünket, abban az értelemben, ahogy te is írtad, és, mint említettem volt, Magyarország ezt követően vagy 3 évig szabad, demokratikus, noha szuverenitásában korlátozott ország volt.
Előzmény: zorki (1547)
PuPu Creative Commons License 2005.03.03 0 0 1569

Jéééé.

Mondjuk az utolsó mondatodig - az egyeztetési problémáktól és a csipetnyi zavarosságtól eltekintve tartalmilag még egyet is tudtam veled érteni, - most meg akkor engedd meg, hogy tánc és illemtanórát tartsak neked az utolsó bekezdéssel kapcsolatban.

Azt írni valakiről, hogy hazudik, az azt jelenti, hogy az illető szándékosan valótlanságot állít.

Namármost az, hogy mi okozta az ukrajnai éhínséget, nem egy egzakt valami, hanem kinek ez a véleménye, kinek az. Hazudni itt max abban lehetne, ha azt állítanám, hogy nem volt éhínség, - egyébként meg a többi csak az én, illetve a te véleményed, és egyik sem autentikusabb a másiknál.

Viszont hazugnak nevezni valakit, az minimálisan is udvariatlanság, és ha az a valaki nem adott okot arra, hogy ezt tedd, akkor bunkóság is a javából.

Ilyen esetben lehet akár elnézést is kérni.

Ugyanis én ide szórakozni járok, és engem nem az szórakoztat, ha hazudozok, - végtére is nem vagyok én jobboldali.

Mea Culpa, - úgy hívják azt a topicot, amelyiket illene felkeresned...

Előzmény: Törölt nick (1563)
pindiy Creative Commons License 2005.03.03 0 0 1568
"A szovjet rendszer kizarolag azert johetett letre ez maradhatott fent mert elnyomott es terrorizalt mindenkit." Egy frászt.......
Előzmény: Törölt nick (1560)
zorki Creative Commons License 2005.03.03 0 0 1566

bubbadiop

Ezt a nyilván nem akartak nyilas puccsot, Te sem gondoltad komolyan.

Hogy az USA-ban nem kaptak állampolgárságot az indiánok ekkor, az nem menti a magyar államot, hogy állampolgárainak jogát korlátozta. Talán ezért kellett megvonni a jogaikat? Ne beszélj félre.

A zsidótörvények nem menthetők semmilyen magyarázattal.

Ha ezt nem látjuk be, legközelebb a balkezesek ellen hozhatnak törvényt.

És meg is fogják akkor hozni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!