Keresés

Részletes keresés

gáborke Creative Commons License 2013.03.08 0 0 7114

Nem hinném, hogy bajuk lenne, a Vitaflora sem sokkal drágább, ha félsz vedd azt.

Előzmény: bakonyi gyerek (7111)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.03.08 0 0 7113

Carissa macrocarpa szokott lenni az egzotikusnovenyek oldalon.

Előzmény: küf (7112)
küf Creative Commons License 2013.03.08 0 0 7112

Sziasztok!

Új vagyok itt a fórumon, azt szeretném megkérdezni, hogy itt Magyarországon hol tudnék natálszilvát (Carissa grandiflora) venni?

köszönöm előre is

bakonyi gyerek Creative Commons License 2013.03.07 0 0 7111

Tele vannak az árúházak a többiekhez képest nagyon olcsó tápoldatokkal..citrus , leánder.stb. 1 liter 4-500 ft.Nekem  gyanusan olcsónak tűnik. Nem-e valami higított lötty? Ha valakinek valami infója lenne ezzel kapcsolatban , megköszönném.

zildi Creative Commons License 2013.03.07 0 0 7110

Ernyős akacia/Acacia Tortilis növényemet elajándékozom. 1996-ban ültettem a magot, jelenleg kb 1,5 m magas, nagy cserépedényben van. Garázsban telelt, tavalyi levelei leszáradtak, hozza az újakat, pár napja a kertben van.
"Afrikában és az Arab-félszigeten honos fa, melynek ernyőszerű koronája van. Hegyes tövisek és kis apró levelek jellemzik. Fehér-halványsárga, illatos virágai nyár közepén nyílnak. Rendkívül szívós növény. Termése világosbarna."
Budapesten I. kerületben lakunk.

Kátya2 Creative Commons License 2013.03.04 0 0 7109

Nem baj,lényeg,hogy megmaradt! :-))))

Előzmény: oleg14 (7108)
oleg14 Creative Commons License 2013.03.04 0 0 7108

Szia !

Kibontottam a takarást, sajnos 1 ága van, ezt nem tudom levágni mivel új törzset szeretnék nevelni belőlle.

Sajnálom. :( 

Előzmény: Kátya2 (7042)
kles Creative Commons License 2013.03.02 0 0 7107

Nálam 10-ből 3 kelt ki, eddig 2 maradt meg. Nem csak lassan nő, lassan is csírázik. Még tavaly júniusban vetettem el a magokat akkor egy ki is kelt, majd hamarosan kipusztult. A másik kettő pedig idén január elején (!) kelt ki. Ha kicsit megerősödnek én is majd kókuszrost + perlit keverékébe rakom. Egyenlőre maradnak búra alatt a radiátoron.

Előzmény: gáborke (7099)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7106

A módszeren lehet változtatni, de környezetnél(meleg,pára) érdemes maradni. Fajtától és magtól is függhet, az a bzi nagy levelelű egy jó egyed, van köztük két kisebb szóval változó. Fogok képet felrakni. Szerdán lettek ültetve, 3 hét és 2 nap, hogy nagyon pontos legyek.

Előzmény: Kátya2 (7104)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7105

Köszönöm. :) A mangó fajtája, a mag fejlettségétől is függhet, szerintem. De ha egészséges a mag, akkor annak azért elég szépen ki kell hajtania.

És ahány mag annyi féle képpen hajtanak, valamelyik mag szép nagy 'kövér', valamelyik kicsi. Ha kiszedésnél véletlen megsérül a gyökér kezdemény csúcsa, az én módszeremnél simán lenövi, ami simán földbe került nem tudott megindulni. Egyébként hiába egyik erős a másik kevésbé, ha nincs elég meleg a magból nem tud rendesen kifejlődni a növény. És az egész lényegét ez a sor össze is foglalja. :) Azt nem is írtam ide, hogy ezek 1 hetesen már kb. 5cm-es hajtásnál tartottak, második héten már megvolt a szár és a levelek kezdtek nőni, a harmadik héten már a nagyjának ki is fejlődőtt majdnem a levele azaz nem lógnak.

Előzmény: gáborke (7103)
Kátya2 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7104

Igen ,nagyon jónak tűnik,de most nem próbálom ki,mert most nekem is sikerült , én is egyéni elgondolás +új leírás alapján csináltam. A lényeg  a melegtalp ! Nem tudom hány napos a Tiéd ,enyém 3 . A levele a Tiédnek nagyobb sokkal , majd tegyél fel időnként képet,hogy lássuk az eredmény különbségét ! Majd én is rakok fel !

Előzmény: Törölt nick (7100)
gáborke Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7103

Nagyon jó a leírás 5+++, kisértetiesen hasonló ahhoz amit én tapasztaltam.:)

Viszont én tapaszlaltam különbséget a magok származásától függően is.

Egyszer a nagybani-ról kaptam magokat, ezekről készült képeket régen fel is tettem, 2 év alatt fölém nőttek, 2 centi vastag gyökérnyakkal.

Ilyen nem észleltél hogy ettől is függ? Mert lehet tényleg a csirázási módszer néha nem volt megfelelő, én ezt a származásra fogtam, de nem is figyeltem meg a csirázási módok különbségeit.

Olyan is előfordult hogy pár nap alatt berohadt, lehet az tényleg hideget kapott.

Előzmény: Törölt nick (7100)
gáborke Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7102

Tulképp tápanyagmentes a kókusz, ezért is jó az érzékeny növényekhez, hisz a bomló szerves anyagok kórokozók melegágya lehet. Ha már a növény nem a magból táplálkozik rendszeresen kell tápozni emiatt a közeget, de ez nem tér el a "normál" tápozástól.

Előzmény: csoer (7101)
csoer Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7101

Bocsánat, hogy belekotyogok. Gondolom korábban már szóba került (vagy sem) a téma, de így is, úgy is nem árthat feleleveníteni.

Tehát a kókuszrost perlit keverékről van szó, melyet én is rendszeresen használok, de e kettő fele-fele arányú keverékét csupán mag ültetéshez.

Nagyon fontos a levegős, jó vízáteresztő talaj, de mennyi tápanyag van a kókusz rostban?

Mert a perlitben szerintem semmi.

Előzmény: gáborke (7099)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7100

Mangó fejlemények:

Sikerült nagyon ráérezni a mangó mag csíráztatására. Már van leírás is a blogomban, akit érdekel érdemes elolvasnia.

A link: http://egzotikusnovenyek.blogspot.hu/2013/02/mango-mag-csiraztatas.html

Képek:

A simán elültetett mangó így néz ki:

Az én módszeremmel:

Hogy hogyan csináltam a linkre kattintva meg lehet nézni, és mielőtt valaki rávágja, hogy a simán elültetett mangó azért vézna mert éppen rossz magot fogtam ki, annak elárulom, hogy nagyon sok magot ültetem már, tavaly is pont így jártam. :)

gáborke Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7099

Igen van egy. Magról ültettem 10 db magból egy kelt ki, kb. 4 éves már. Szubtrópusi, hüvösben telel a citrusokkal, de az első 2 évben érzékeny a gombára, nagyon óvatosan kell locsolni (nyáron is), és érdemes ilyenkor még inkább 15 fok körül tartani télen, később már 0-2 fokig bírja. A kifejlett nagy fák -5-6 fokot is bírnak. Nagyon lassú növekedésű.

Én az érzékeny gyökerűeket mindig kókuszrost (jó minőségű alacsony EC-jűbe) és perlit keverékbe ültetem, igy nincs velük általában gond. Sztem a savanyú talajt is bírja és vmennyi meszet is, mivel klorózis csak ritkán üti fel a fejét.

Előzmény: kles (7096)
Mandinka* Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7098

A Sao Pauloi ismerősöm szerint ott gyomnövénynek tartják a szamóca guavát és semmire sem becsülik a gyümölcsét. Európában meg jó pénzért árulják a magokat/csemetéket:)

Előzmény: gáborke (7093)
Kátya2 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7097

Nekem brazil guavám van ,már láttam tavaly rajta virágot ,de nem kötött,most jobb helyen telelt ,szebb is, remélem az idén köt rajta egy kettő !Magról kelt,volt több anno ,de már elosztogattam. Piros guava magot ,ha lesz valakinek  eladó ,az idén megpróbálnám! Vagy ha van valakinek palántája ,szívesen cserélek!

Előre is köszönöm!   Kata

kles Creative Commons License 2013.03.01 0 0 7096

Gáborke, a fényképeid között nézelődve láttam, hogy van jaboticaba-d. Pár kérdésem lenne a tartásával kapcsolatban. Magról ültetetted vagy kis növényt szereztél be? Nevelése megegyezik-e a többi mirtuszféléével (szubtrópusi vagy inkább trópusi körülményeket igényel)? Semleges vagy savanyú földbe érdemes ültetni?

nzs30 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 7095

Sziasztok.

Van jópár darab eladó KHAKI SHARON, másnéven HURMA (datolyaszílva) magom eladó. 50 ft darabja. Minimum 10 darabot tudok küldeni, postán. Vagy személyesen átvehető Szigetszentmiklóson.

Emailben vagy telefonon bővebb tájékoztatás.

06 30 395 0624

Nagy Zsolt

oleg14 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 7094

Húúú, ilyet keresek !!

Ha pár héten belül nem sikerül szereznem, valakivel tudnék cserélni valamire ?

Igaz én is most kezdtem, de hátha ?

gáborke Creative Commons License 2013.02.24 0 0 7093

Itt egy tálnyi:)

Előzmény: oleg14 (7092)
oleg14 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 7092

Nagyon szépen köszönöm amit leírtál !!!

Lenne egy hatalmas kérésem, nem tudnál egy képet feltenni a piros guava gyümölcsről ?

Előre is köszönöm, legyen szép napod !

Előzmény: bakonyi gyerek (7091)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2013.02.23 0 0 7091

Olvasgatva a fórumot föltünt, hogy oleg 14   a 6946-os hozzászólására nem nagyon kapott kielégítő választ. Megpróbálok neki válaszolni. De hangsúlyozom, nem vagyok profi csak egy hobbis - flugos amatőr.    Cherimoya,,      Van egy 4 éves 2 méter magas növényem  , aminek a tetejéből az ősszel 1 métert levágtam.Különben már 3 méter lenne. Tavaly volt rajta 2 db virág, de nem kötött . Kiváncsian várom az idei virágzást . A levelének különleges illata van. Tél végére a levelek besárgulnak , nagy része le is hullik , de tavasszal kizöldül és újrahajt.Régebben is volt 2 növényem , de azok fiatalon elpusztultak.Télen egy enyhe fütésű üvegházban  8-10-fokon , nyáron a szabadban tartom.    Guava,,    Termő piros szamóca guaváim vannak. Nagyon finom szamóca ízü gyümölcsöket terem.  És a magnövény tényleg terem 3 éves korában.Ugyanúgy tartom mint a cherimoyát.    Feioja,,     Tartása ugyanúgy mint az elöbbi kettőnek. Ez is egy örökzöld,ráadásul a termése is zöld.Lapos kagyló formáju jó ízű.Nekem most nincs , ami volt elcseréltem más növényért.    Phisalis,,     Ha jól tudom ez a földicseresznye.Több éven keresztül tartottam, először edényben azután  a veteményeskertben. Palántáról mint a paradicsomot úgy ültettem a kertbe.Őszre már értek a termései .Cseresznye nagyságú, sárga finom jóízű különlegesség. Pár éve már nincs.    Papaya,,    3 évig kisérleteztem vele , azután föladtam.  Annyira melegigényes, hogy azt sehogy se tudtam neki biztosítani. Tavasszal ültettem a 10-20 centis palántákat nagy edénybe az üvegházba.Nyár végére már 2 méteres volt és virágzott sőt a kis gyümölcsök is megjelentek rajta . Azután  ugye mindig jött a tél.és vége. Egyébként önporzós volt .       Peppino,,    Sokan dicsérik , de nekem nem jött be az íze . Fóliasátorba ültettem a palántákat,hogy meghosszabbítsam a tenyészidőt.  Hatalmasra nőttek a bokrok, pár darab termés is lett ,de nekem nem ízlett..     Maracuja és fügekaktuszom nem volt.  Röviden ennyi . Remélem valamit tudtam segíteni.

bakonyi gyerek Creative Commons License 2013.02.19 0 0 7090

Köszi.Majd akkor megpróbálom úgy csinálni.

Előzmény: Törölt nick (7089)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.19 0 0 7089
Szia

Azért mert sokáig írtad, nagyon boszantó tud lenni, én is megjártam párszor. Ha sokáig írod, és nem vagy benne biztos, akkor kijelölöd a szöveget, jobb klikk és másolás. Ha elszálna, akkor az üres mezőbe jobb klikk és beillesztés.
Előzmény: bakonyi gyerek (7088)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2013.02.19 0 0 7088

Na most meg elküldte.Tegnap egy hosszabb szöveget kétszer begépeltem és nem tudtam elküldeni.

bakonyi gyerek Creative Commons License 2013.02.19 0 0 7087

Miért van az hogy nem küldi el a szöveget, ill. elküldi a nagy semmibe.  Eltünik amit írtam , és nem jelenik meg a fórumon?

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.19 0 0 7086
Rendben, köszönöm.
Előzmény: Törölt nick (7084)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.19 0 0 7085
Nem semmi. Gondolom biztos szereti a munkáját.
Előzmény: Törölt nick (7083)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!