Keresés

Részletes keresés

piglet Creative Commons License 2007.01.09 0 0 559

dr. Thaisz Erzsébet, Péterffy Sándor utcai kórház belgyógyászat, őt keresd meg esetleg, elég profi az ügyben.

Amúgy melyik kórházról van szó?

Előzmény: Törölt nick (556)
Törp Creative Commons License 2007.01.09 0 0 558
majd időnként rákérdezünk, tényleg elmúlt-e ;)))
Előzmény: Törölt nick (557)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 557
:) normálisan nem bűnözök ennyit :) Csak most valahogy iszonyúan elengedtem magam... de már elmúlt :)))))))))
Előzmény: Törp (555)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 556
Sajna egy hét a kórházban egy ezerágyas szobában moslék kajával nem pihenés... otthon lenni az pihenés... (sajna a 2 ágyas szobára kicsi az esély és nekem most kicsit sok arra az 5 napra a 15e Ft... az egyágyas napi 10e-s tarifája meg pláne rossz...)

De már eldöntöttem, hogy max. egy éjszakára vagyok hajlandó befeküdni... Belőlem nem fognak kórházi beteget gyártani... utcai ruha rulez :)

(nem vagyok beteg... csak a cukrom magasabb... a kettő nem ugyanaz...)

A metformin a sejtek inzulinérzékenységét növeli, tehát nem gátolja az inzulin felszabadulását hanem a felhasználás hatékonyságán javít...

franc... akkora a dilemma... van egy doki aki PCO szakértő ő még akkor is javasolja a metformint ha az embert inzulinra fogják... mert még akkor is van értelme...

Ez olyan disznóság... nem az zavar, hogy magasabba cukrom (az benne volt a pakliban) hanem, hogy olyan szituba akarnak kényszeríteni amibe én nem akarok belemenni... és marhára nincs kedvem amiatt harcolni és stresszelni magam...

Ja... egyébként a 18. hét óta iszom a kecskeruta teát... de nem tudom, hogy ér-e valamit...

Cukros tüneteim nincsenek... semmi...
Előzmény: kollina (552)
Törp Creative Commons License 2007.01.09 0 0 555
hát ha hajlamos vagy rá, és ezek szerint igen, akkor sajna képes. fogd vissza magad :)
Előzmény: Törölt nick (553)
Törp Creative Commons License 2007.01.09 0 0 554

nálam csak azért volt úgymond kicsit alaposabb vizsgálódás, mert harmadik terhesség révén (tehét mindháromban előjött a diabétesz) sajnos elég nagy esélye volt annak, hogy ha inzulinra állítanak akkor az már végleges lesz. és sajna most is gyanús, hogy nem álltak teljesen helyre a dolgok a baba megszületésével, úgyhogy ha csak lightosan is de még mindig diétásan eszem. ez van :)

Előzmény: kollina (552)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 553
Egészségesek lettek... nem volt komplikáció... a 40 év alatt... (több ismerősöm is végig szedte... egészséges babáik születtek, semmi magas vércukor...)

(a gáz az, hogy az ucsó 1 hónapban tényleg sok cukrosat ettem... de képes egy hónap kilengés ilyen brutál eredményt produkálni? Mennyi idő kell az értékek normalizálására? kb. egy hete megy újra a normál étrend... semmi krumpli, semmi rizs, csak teljes kiörlésű kenyér, semmi tej stb.)
Előzmény: Törp (551)
kollina Creative Commons License 2007.01.09 0 0 552
Azért a terhesség alatti inzulin igény kicsit bonyolultabb annál, hogy saját szakálladra elkezd szedni a metformint. Ezt mindenképpen meg kell beszélni a dokiddal, vagy egy jó endokrinológussal, vagy diabetológussal. A metformin gátolja a túlzott inzulin felszabadulást, a terhesség idején - főleg a vége felé - meg normális esetben is nő egy kicsit az inzulin igény. Végig lehet gondolni, hogy milyen következményei lehetnek, ha nem a megfelelő adagban szeded a gyógyszert. Ha PCO-s vagy akkor gondolom ismered is.

Persze van olyan ismerősöm, aki végig szedte a metformint, de ő gyakran járt ellenőrzésre.

Én is konzultáltam több dokival is, az egyik nem értette, hogy miért kell nekem az inzulin, a másik azt mondta, ártani nem árt.

Azért elsősorban az orvosra hallgass. Egy hét nem a világ, legalább pihensz egy kicsit. Én csak azért akadtam ki, a kórházi bentfekvés miatt mert tényleg semmit nem csináltak velem. De látod, másnál meg mindenféle kivizsgálás volt.
Előzmény: Törölt nick (549)
Törp Creative Commons License 2007.01.09 0 0 551
én nem tenném.. de te tudod. próbáld meg keményen tartani a diétát, az elég sokat segít, meg a gyorsan felszívódó cukrokat minimálisra csökkenteni. az éhgyomori nekem is mindig jó volt.. a terhelésesek meg szinte soha. (csak kérdés, nem kötözködés, a külföldi statisztikák mellett ott volt az a felmérés is, hogy azok a babák akikilyen végig metforminszedéses terhességből születtek egészségesek lettek-e? és csak születéskor vagy későbbiekben okozott-e ez valami problémát? mert ugye ez a dolog így teljes..)
Előzmény: Törölt nick (549)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 550
Fú... ez brutálul hangzik...

Szerencsére a dokim normális... csak ha jól sejtem a feletteseivel kell majd megharcolnom a szabadságomért :)

Itt még szó sincs inzulinról... tehát nem azt fogják csekkolni...

Na amibe én nem mennék bele, hogy emiatt császár legyen... vagyis előtte konzultálnék vagy 3-4 orvossal...

Nekem az az érzésem, hogy a dokik túllihegik ezt a dolgot... marhára be vannak ijedve, hogy műhiba miatt bepereli őket az ember... úgyhogy marad annak a felajánlása, hogy aláírom, hogy saját felelősségre nem fekszem be...
Előzmény: kollina (548)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 549
a gáz az, hogy én tudom miért van ez mert már a terhesség előtt kivizsgálták... nálam az alap a PCOS és inzulinrezisztancia ami miatt a 18. hétig metformint szedtem (belőle 4 hétig illegálisan)... aztán hülye fejjel abbahagytam :( Komoly hiba volt.. Metformin mellett tökéletes volt a cukrom és nagy valószínűséggel az is maradt volna.

CSAK... itthon nem engedélyezett terhesség alatt... (külföldön igen... már 40 éve használják)... engem meg folyamatosan ijesztgettek... én meg hülye fejjel bedőltem az ijesztgetéseknek...

Csak hát senki se vette eddig komolyan az IR-em én meg ennek hatására kissé struccpolitikát folytattam...

Főleg, hogy az éhgyomrim mindig jó volt (a 7,7-es terhelésesnél 5,5, a mostani 9,2-esnél meg 5.0)

Szóval ez van... azt kéne kiderítenem, hogy most elkezdhetem-e újra szedni a metformint... akár fű alatt is (tehát árthat-e, ha most visszaszoktatom magam...)
Előzmény: Törp (547)
kollina Creative Commons License 2007.01.09 0 0 548
Én a 27. héten voltam bent a kórházban inzulin beállítás miatt. Semmit nem csináltak, én mértem napi 6-szor a saját vércukor mérőmmel a cukrot evés előtt és után és azt nézték meg. Ja, és a kaját sem úgy kaptam, mint akinek a cukrát kell beállítani. 6-szor kellett volna ennem, bent meg 3-szor kaptunk kaját. Az uzsonnát, a tízórait és még a pótvacsit nekem kellett megoldani, ami elég röhejes volt úgy, hogy bent fekszem. Szegény párom hozta mindig a kaját. Nekem nem csináltak 24 órás vérvételt sem, meg 24 órás vizeletgyűjtést sem a kórházban. (24 órás vizeletgyűjtést itthon kellett megcsinálni)

De minden korházban más a szokás, szerintem faggasd ki a dokit, neki tudnia kell mit fognak csinálni veled. Ha semmi komolyat nem mond, akkor inkább szorgalmazd azt, hogy ne kelljen bent feküdni. Nem mondták, hogy fogsz kapni inzulint? Ha kapsz inzulint, azért kell bent lenni, hogy ha bármi van - rosszul leszel -, egyből közbe tudjanak lépni, aztán módosítják az adagot. Ha nem kapsz, akkor diétát tartani otthon sokkal könnyebb.

Nekem először a diétát kellett csinálni, majd két hét után bementem egy 6 pontos profilra. E miatt nem kellett befeküdni. A diéta beállítás miatt sem. Egy diabetológus elmondta mit és mennyit lehet enni. A 6 pontos profil után mondták az inzulint (a terhelésem 7,71 lett, de volt egy 8,1-es érték a profilban) és jött a fenti befekvés. Második terhességnél megmondtam a dokinak, hogy ha megint probléma lesz, felejtse el, hogy befektet. Szerencsére elő sem jött a terhességi diabétesz.

Mivel a dokim szerint magas volt a cukrom (megjegyzem a háziorvos egyfolytában azon csodálkozott az értékeim alapján miért kell nekem inzulin) , a 38. héten már be kellett feküdni, és császár lett, mondván, hogy a fájdalom vércukor emelő bla, bla, bla... Császár után a gyereket elvitték két órára megfigyelni. Mivel nem volt baja, utána lekerült a csecsemős osztályra.

Előzmény: Törölt nick (543)
Törp Creative Commons License 2007.01.09 0 0 547
egyáltalán nem inzulinszagú. és sokkal jobban jársz ha bemész, akár arra az 5 napra is, mert kiderülhet olyasmi amire pl nem is gondoltál. nálam volt 10 és 12es érték is, mégse kellett az inzulin (pedig 3. cukros terhesség), diéta mellett lettek ezek az értékek mire rájöttek/jöttünk, hogy a tejcukrot egyáltalán nem tolerálja a szervezetem, minimális mennyiségben sem .
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 546
A doki halál komolyan gondolta az egy hetet... mondtam neki, hogy gondolom egy napos a dolog (én eddig csak 1 naposról hallottam...)... erre mondta, hogy nem és tényleg 5 nap... nekem ez durván hangzik...

+ ha reggel bemegy az ember és este hazajön azzal mi a baj? (azon kívül, hogy úgy nem jár annyi pénz a TB-től...)

(hát...a kórházi kajából meg ha lelőnek se bírok enni... ezzel nem tudok mit kezdeni... max. majd megkérdezem milyen kaját vigyek magammal... )

Jajj de gáz ez az egész :( Az egy napos befekvésbe már beletörődtem... de 5 nap még viccnek is rossz... (igazából már egy éjszaka is rossz vicc... )

Meg az zavar, hogy már beleéltem magam, hogy ma lesz az UH :( utoljára a 18. héten nézték meg a babát... így meg azt se tudom, mi a helyzet a magzatvízzel...

Ja... és ebben a kórházban a cukrosokat a szülés előtt 1 hónappal!!!!! befektetik... szerintem ez se normális (na ezt a meccset is jobb, ha jó előre lejátszom)... főleg, hogy az infóim alapján az alatt az egy hónap alatt semmi extra vizsgálat sincs (még diétás kórházi kaját sem tudnak adni... és extra UH sincs stb.)
Előzmény: Törölt nick (544)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 545
24 órás: igen, éjjel is vesznek vért, ha jó fej a nővérke, az ágyban megcsapol, ha nem, ki kell mászni az ágyból és kimenni a vizsgálóba
Előzmény: Törölt nick (544)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 544

Szia!

Szerintem nem butaság bemenni néhány napra. Valószínűleg nem kell bent lenned öt napig. Csinálni fognak egy 24 órás vérprofilt, 4 óránként vérvétel, pisigyűjtés 24 órán keresztül, illetve diéta beállítása, begyakorlása. Az első nap bemész, másnap reggel kezdik a 24 órást, vagyis a 3. napra leszel kész. Utána elvileg hazamehetsz, papíron meg bent leszel még. Nekem 8,9 volt a kétórás, nem lett inzulin. Szerintem menj be mindenképpen, a 24 órást másként nem tudják megcsinálni. És ha tényleg csak azt a sovány kosztot eszed, amit ott kapsz, nem valósíznű, hogy gond lesz a 24 órás vérptofilon. Meg lesz valószínűleg még egy extra uh, hogy minden rendben van-e odabent is.

Én a 33. héten voltam bent.

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 543
Sziasztok!

Kérdésem lenne...

Szóval 9,2 lett a 2 órásom és 10,sok az 1 órásom (most a 30. hét legelején vagyok)... szóval a dokim egy hétre be akar fektetni kivizsgálásokra... amibe én nem mentem bele (ld. bemegyek reggel és este hazajövök az miért nem jó?)... nem tudom minek ez az egy hét... máshol 1 napig tart a kivizsgálás...

Szerintetek mit lehet egy héten át vizsgálgatni?

A 9,2 nekem már nagyon inzulinszagú :( Vagy ilyenkor még van esély arra, hogy csak diéta lesz?

Köszi!

(a 24. héten 7,7 volt a terhelésesem... aztán jött a karácsonyi időszak... )
wywywy Creative Commons License 2007.01.05 0 0 542
Nálam pl pont ez volt. Megszületett a lányom, leesett a cukra, teáztatással rendbejött, de egy napig figyelték, nem kaptam meg, és másnap is sokszor elvitték.
És nekem a 28. héten még semmi bajom nem volt. 40+1-en szültem jún 14-én, és máj 6án jött elő a cukor, ami a 35. hét. Miután Csákány doki elküldött a SZabolcs utcába, ahol mondták, hogy regeteg kismamának csk 3X. héten jön elő a cukor.

(csak pozítív példaként mondom, hogy van egy fiam azóta, akinél nem voltam cukros a terhesség alatt, pedig rengeteget szurkáltak, ellenőriztek)
Előzmény: somanya (239)
Rebarbara10 Creative Commons License 2006.12.15 0 0 541
Köszi!
Előzmény: Törölt nick (539)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.15 0 0 540

Nemtom, kiderült-e  a válaszomból: a mozgás csökkenti az értéket, a szénhidrátdúsabb étkezés a megelőző időben nem feltétlenül növeli, a szénhidrátszegény étkezés viszont inkább növeli az értéket szerintem.

Előzmény: Rebarbara10 (537)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.15 0 0 539

Szerintem ne aggódj!

Amikor én voltam terheléses cukorvizsgálaton tavaly nyáron, akkor a védőnő aszonta, hogy előtte nap szénhidrátszegényen egyek, semmi kenyér, sok hús, zöldség (de ebből is lehetőleg ne rizs vagy krumpli).

Másnap megittam a löttyöt, ültem a vérvételi helység előtt 2 órán keresztül, 8,9 lett. Azóta is sajnálom, hogy nem mentem el sétálni, mert akkor csökkent volna annyival, hogy talán a határérték alá esett volna. Így viszont mehettem kéthetente tesztebéd evészet után sorbanállni, amit legfőképpen azért hagytam volna ki, mert 12-től du. 4-ig ott kellett ülni az eredményért. (Nálunk így van, hogy a magas eredmény után 2hetente tesztebéd, vagyis 12-kor megeszed a kiszabott dagot, majd asszem egy vagy két óra múlva leveszik a vért.)

Utána, amikor megvolt ez a fent említett 8,9-es eredmény, a leletpapír hátoldalán volt egy tájékoztató (éppen időben...), hogy hogyan kell készülni a terheléses cukorra, eszerint pedig 3 napig szénhidrátdúsan kellett volna enni =8-O

Vagyis én a lehető legtöbbet tettem azért, hogy magas legyen a cukrom, előzőn nap kiéheztettem a szervezetemet a szénhidrátra, majd nem is segítettem "neki" elégetni mozgással.

Úgyhogy nem hiszem, hogy hamis eredményt kaptál volna, szerintem ha nagy baj van, akkor biztosan nagyon magas a cukorérték, és rosszul is van az illető emiatt sokszor.

Rebarbara10 Creative Commons License 2006.12.15 0 0 538
bocs, a betűért, nem tudom mit történt...
Rebarbara10 Creative Commons License 2006.12.15 0 0 537
Most olvastam egy helyen a cukorterheléses vizsgálat előtt mit kell tenni:

-Kérjük, hogy a vizsgálat előtt este 8-kor könnyű vacsorát egyen, utána csak vizet igyon. Az étkezésmentes időszaknak 10-16 órán át kell tartania.

-Fontos, hogy az oldat elfogyasztása után nem szabad fizikai munkát végezni, mert az az eredményt meghamisítja. Tehát gyalogolni, sétálni vagy például addig gyorsan bevásárolni sem szabad!

Én egyiket sem tartottam be, mert nem tudtam. Tehát nekem szerintem nem volt könnyű a vacsorám, egész hétvégén akkor édességet zabáltunk,másrészt a cukorivás után bevásároltam, sétáltam, amíg eltelik az a két óra.

Tudja valaki ezek mennyiben (csökkentik vagy növelik) a vércukor értékét? Köszi

piglet Creative Commons License 2006.12.14 0 0 536
Nekem ezt az értéket pont a Dr. Csákány M György mondta, aki a terhességi cukorban elég jó, de a nemzetközi kutatásokban is ez szerepel.
Előzmény: kollina (535)
kollina Creative Commons License 2006.12.14 0 0 535
Nem tudom, hogy sok-e a 6,2. Szerintem a SOTE-n kicsit szigorúan veszik a dolgot. Nekem átlag 5,5-t mondtak, amitől én is kiakadtam, de aztán amikor elkezdtem a diétát meg a reggeli inzulint, utána simán meg volt az 5,5-ös átlag.

Most, hogy nem vagyok terhes, néha szoktam mérni 1-1 nap étkezés után 1 órával, és simán 5,5 alatt van.

Azért a 7-es érték étkezések után szvsz sok, de én nem vagyok orvos. Kérdezz rá a háziorvosnál, vagy egy diabetológusnál.
Előzmény: Babapiskóta (534)
Babapiskóta Creative Commons License 2006.12.14 0 0 534

Az átlag 6,2 az már sok? Én azt hittem hogy ez a 7-es érték ez minden étkezésre igaz... Amikor én mértem itthon (mostanában elmaradt), szerintem nekem simán 6 fölött volt az átlag...  (de azért mindig 7 alatt volt) Akkor az most rossznak számít?

A dokim csak a reggeli utáni 1 órást nézte meg 2 hétente, és mivel az mindig jó volt, ezért nem is foglalkoztunk tovább a témával.

Előzmény: kollina (533)
kollina Creative Commons License 2006.12.13 0 0 533
Nekem a SOTE I-n nézték, hogy az étkezés után 1 órával mért értékek átlaga 5,5 vagy az alatt van-e. És a 6,2-t már soknak találták. :((

A tej+zsemle után 1 órával 7 mmol/l a határ. A cukrosvíz után 2 órával meg 7,8.
Előzmény: szundi22 (530)
Rebarbara10 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 532
piglet, szundi22 köszi!
piglet Creative Commons License 2006.12.12 0 0 531

Hivatalosan egy órával az étkezés után 7 mmol/l-nél alacsonyabb érték a megfelelő.

Rebarbara less be ide.

(mellékesen jegyzem meg, hogy az összes olyan orvost, aki határérték közeli, éppen alatti értéknél hisztériás rohamot kapva örjöngve 150 grammos diétára ítél, azt hónapokig tartanám ezen a diétán, és ezen hónapok  alatt kötelező jelleggel belgyógyászatot, gasztroenterológiát és dietetikát kellene tanulnia)

Előzmény: Rebarbara10 (529)
szundi22 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 530
Nálam 6,5 volt a határ, de az sem igazán szép, ha minden étkezés után 6,5 körül van. De mindenhol mások az elfogadott értékek. Van ahol az étkezések után 1 órával mért értékek átlaga nem lehet 5,5-nél magasabb,de nálam ezt nem figyelték.
Előzmény: Rebarbara10 (529)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!