A probléma azzal van, hogy bár az egészséges szív sportszívvé válása után fokozatosan csökkenő mozgás esetén visszafejlődik normális szívvé és ez teljesen normális (ámde egyre ritkábban előforduló élettani folyamat) addig pl. a testépítők annyi érmerevítőt pakolnak be a szervezetükbe, hogy ezt nem tudja kockázat nélkül visszafelé megtenni. (Meszesedik az érfal).
Ismerek testépítőt, akinek azt mondta az orvos, hogy ha leáll a napi 2*2 órás edzésről, akkor szívmegállást kockáztat. Szóval az egészséges szív a kulcsszó, meg a fokozatosan csökkenés. És ezt azzal az izomtömeg növelő mennyiséggel, amivel feltúráztatta a szervezetét már elég "kivételes" megcsinálni.
Nem vagyok orvos, és nem is testépítek (most már) - elég érdekesen néznék ki vele :) további információval félek már nem szolgálhatok ...
"ahhoz, hogy minden dobbanás előtt felszívja a szükséges vérmennyiséget fokozottan szüksége van a vénák billentyűinek tevékenységére, ami csak megfelelő mennyiségű mozgás esetén biztosított."
Szerintem ez csak részben igaz. Attól, hogy valaki leáll a sporttal még működnek az izmai, mert ugye az nem csak a sportolók kiváltsága, és azok segítik a visszapumpálást a szívbe (azért van ott némi szívó hatás is). A vénabillentyűk csak egyenirányítanak, és ezt is a sporttevékenységtől függetlenül teszik.
De egyébként ha legközelebb bizonytalannak érzed madad, akkor elég a google.com-ba beírni a keresőszót "vénabillentyűk" és magyar nyelvű orvosi találatok tömkelege kacsint vissza Rád :) ami segíteni fog a világban való eligazodásban.
További szép napot kívánok Neked! :) és jó böngészést a gugliban, a téma gyönyörű, feldolgozásához megéri az ismeretszerzés :)
jó hallani újra felőled, régen láttalak, még régebben beszélgettünk.
Igazad van, a sport egészséges, a versenysportokról írtam és a testépítésről.
Sportszívnek nevezi valóban, és megrövidíti az élettartamot - én úgy tudom.
A vénáknak vannak billenytűi, melyek az idő folyamán eltűnhetnek, károsodnak. A mozgás többek között azért is tesz jót, mert karban tartja ezeket a vénabillenytűket, amelyek megakadályozzák a vér "visszaáramlását".
Nem a szív keringeti a vért, legalábbis nem egyedül. A rugalmas artéria falak, az artériák ritmikussága és a vénabillentyűk ugyanúgy hozzátartoznak a vérkeringési rendszerhez, mint a szív. Jó veled beszélgetni. :)
nem tudom miért csodálkozol ezen, a testépítés önmagában sem az egészséges életmódról szól. Ha sokáig csinálja valaki pl. akkor annyira megnagyobbodik a szívtérfogata - és igaz ez majdnem minden versenysportra -, hogy tulajdonképpen leállni sem tud vele, mert a szív önmagában kevés a vérkeringés fenntartásához, ahhoz, hogy minden dobbanás előtt felszívja a szükséges vérmennyiséget fokozottan szüksége van a vénák billentyűinek tevékenységére, ami csak megfelelő mennyiségű mozgás esetén biztosított. Szóval szerintem az élsport egy kicsit káros az egészségre hosszú távon, csak ezt nem illik mondani....
Ha megnézed a honlapot jobban, alapban az jön le, hogy a jó sportolóeredmény csak "kivétel" lehet, ha vki vega. Ezt olyan szerzőkkel "bizonyítják" (mint a cikkben alább) akik a vegetarianizmus "káros" voltát bizonyítják, még ha meg is említik, hogy nagyon nehéz, és bonyolult így a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és persze a fehérjebevitel. Ez így is van, csakhogy aki vega, sztem, alapban jobban odafigyel, mit, s hogyan eszik. (De arról soha egy szó sem esik, hogy a húsfogyaszás milyen veszélyeket, fertőzéseket, és hosszútávú hormonháztartás-módosulást is okozhat)
itt a mondat ami nevetséges:" Egy sporttáplálkozási konferencián hallhattam Kőbán Ritát a számára kötelező cégreklám után a vércsoportdiéta+testkontroll és más, mai tudásunkkal átverésként definiálható módszerek használata mellett felszólalni. Érdemei elismerése mellett megjegyzem, kiábrándító volt. És ezek az élsportolók, akiknél egy tized-, vagy századmásodperc is döntő lehet az eredmény szempontjából."
Nem. Bár ha egyorrú és kétkezű volt, akkor valószínű én voltam, ezek egyedi ismertetőjelek... Máskor legyél bátrabb... ;-)
Pl: Bocs, te tudsz egy bioboltról a nyauckerben (ejtsd nyóc) a Baross uccában? Vagy valami hasonló csalafinta módon. Vagy direktebben: "Bocs, te vagy tuja?" Ha nagyon hülyén néz rád, mehetsz tovább gyorsan.
Egyébként ne zavarjon, hogy hülyének néznek: - mert ha igaz, akkor azért, mert az az igazság ;-) - ha nem igaz, akkor meg azért, mert tudod, hogy nem az az igazság... ;-)
Nincs esélyed, azóta szörnyű módon meghíztam. :) De tényleg. Az egyik tanítványom szerint az arcom szívalakúra gömbölyödött.
Képzeld, a múltkor a piacon 3x is oda akartam menni egy Thulyának vélt emberhez, de nem tudtam kitalálni, hogy milyen kérdést tegyek fel, hogy ne nézzen az illető 'hülyének', ha mégsem Te lennél... :) Nem tűnt fel neked ilyesmi? /Pedig egy belső hang azt súgta, hogy nem tévedek, de mindegy/
Téged még a háttértárolón tárolt képből megismerlek talán. Egy tengő-lengő csontvázat kell emlékeim szerint keresnem, aki vérszegényes módon sovány, és egy nagy halom savanyú pofa kíséri, ha minden igaz... ;-)
Ha valaki dszeb-nek szólit én leszek, de nem biztos... ;-)