A jázminra azt mondta a Pernesz Gyuri, hogy kb. augusztus közepén érik és ahhoz, hogy az aromái megfelelően előjöjjenek a borban, hűtve ajánlott erjeszteni, meg nem bőtermő, bár ez, ha az ember jó bort akar, amúgy se probléma.
Ja, értem, néha jönnek szembe velem is "érdekes" megoldások, vszínű ilyen helyről.
Kosmopolita volt nálam, annyira nem jött be szőlőnek, főleg borszőlőnek, csemege jellegű erősen. Bort nem csináltam belőle, de egyszer kóstoltam, nem nyűgözött le. Próbálj pár helyen kóstolni belőle bort.
Jázminból van egy tőke, meg pár csemete, az szőlőnek eszméletlen aromás, pár év múlva lesz talán bor is belőle. Most Viktort kóstolták páran, ha egyszerű bort szeretnél, szerintem jó választás lehet, amúri vonal, fagyálló. Egyébként pedig gyere.
Hosszú a sztori és összetett. Vegyesen keveredve a fórumon olvasottak, a Facebook különböző csoportjaiban megjelent "okosságokal" kiegészülve a YouTubeon a "híveknek" közzétett nagy oktató anyagokkal.
Napokban kijött a pályázat. Akit érint az már biztosan tud róla.
Kiszedek egy darab Zalagyöngyét, ami helyére Kékfrankost kell telepítenem. Mellette marad kb 0,3ha, ami 9db kb 100méteres sor. A területem legjobb talaja, de egy fagyos rész. Ide kellene valami bornak való rezisztens feher fajta. A pászta másik felén meghagyok bő fél hektár Zalagyöngyét, amivel együtt szeretném művelni ezt az új részt is. Az egyik jelölt a Solaris, a másik a Kosmopolita. Most már dönteni kell lassan, mert az oltocsapot be kell szereznie az oltványosommak.
Annak ellenére hogy még nem értem oda, de nagyon készülök hozzád megkostolni a te rezisztenseidet!
Azt hiszem, valami műsorról lemaradhattam. Viszont a rezisztens szőlők tényleg elvannak minimál kontakt szeres kezeléssel, van épp elég fajtám, tudom, tapasztalom. Persze nálam nincs 3m-es szálvessző, 50kg/ tőke, hanem a 90-100cm sortávba lehajtott, szálvessző, megfelelően zöldmunkázva, fürtritkítva. Ja, és jó területen többnyire. És persze ésszel kezelve, amikor szükséges. És jól mondod, nekem is évek kellettek, mire megtanultam, mit hogyan jó csinálni, milyen eszközöket kell hozzá választani.
Vannak emberek (pl én) a vasgálicon innen és vannak azon túl!
Szét kell választani a két világot és akkor nincs baj.
A "farmer gazda" akinek áprilisban fagykárt szenvedett a szőlője a fólia házban, de májusban már a peronoszpóra kínozta. Pedig ezek a szőlők rezisztensek és csak 3x kell évente permetezni.
Nem az a baj ha valakinek így jön össze, hanem hogy ezt hangoztazja, reklámozza, sokaknak irányt mutat.
Évtizedek kellenek tapasztalatokat gyűjteni, ami után talán valami irányt lát az ember.
Csak az a gond, hogy jó eséllyel stolbur fitoplazmás... be kellett volna érnie azoknak a vesszöknek, azokat nem védi semmilyen csirkézés, ráadásul a fitoplazma télre lehúzódik a gyökérzónába.
Tavaly őszi ültetésű Moldova csemetékkel vagyok gondban. Kb. 1m vesszőt neveltek idén, de nem akarnak beérni. Az oltástól 1-2 szem után teljesen zöldek, levelet sem dobták le. Mit lehet esetleg tenni, hogy a telet túléljék? Mi okozhatja ezt?
A mi klímánkon nem lehet egész évben zárt fóliában, mert akkor nem gyözi peronoszpóra ellen megvédeni, mert bepállik, azaz ki/fel kell nyitnia, így a szölönek a kacsokra igenis szüksége van, azokat nem diliflepniböl növeszti, a kötözés nem egyenértékü, mert nem osztja szét a terhelést a hajtáson, hanem csak a kötözés helyén hat.
Nem favorizálom a Bücs Sándort, és a videóit sem. Bár megnéztem mind. A kacsnak a lényege, hogy amikor nő a vessző akkor ezzel tudjon kapaszkodni abban amibe beleütközik. Legyen ez drót, vagy akár másik vessző.
A filmek amiben mutatja a kacslevágást, mind fóliába termesztett szőlőről szól. Ott nincs szēl, eső stb. A vesszőket rögzíti a a dróthoz.
Így, - gondolom- feleslegesnek tartja a kacsokat.
Ő is, és Rebrik Úr is szigorúan profitra termel. Ezek szerint nekik így jó.
A fólián kívül nem igen mutatnak be termesztést. Gondolom ez másodlagos.
Kacsokat? Nem lehet, hogy hónaljhajtás? Mert elég sok helyen rosszul használják rá a kacs kifejezést. Persze annak a levagdosása is eléggé furcsa dolog lenne... és finoman írtam ;-)
Kérdezném, hogy rendelt-e valamelyikőtök már Bücs Sándortól? Nála elvileg minden általam keresett fajta megtalálható a listája alapján, de három napja nem reagál semmi levélre. Kinek mi a tapasztalata az eladóval.
Fajtaazonossággal, rendelési idővel, csomagolással voltak gondok?
A nemest egyáltalán nem. A fakéreg azért van, mert az volt kéznél. Régebben csináltam azt, hogy egy festékes vödröt raktam rá az oltványokra minden más nélkül, és kibírták. A vízáteresztő zsák szerintem nem jó, mert a levegőt is átengedi, így a hideget is.
Köszönöm! A nemesrèszt azèrt fedi föld, vagy csak a fakèreg? Fakèreg helyett lehet szalma ? A nejlon helyett esetleg PP zsák?(valamennyire szellőzik, vizet átengedi?) Bocs a sok kèrdèsèrt ès mègegyszer köszi!
Sziasztok! Rendeltem oltványokat de csak tavasszal szeretném elültetni, elszeretném vermelni de még nem csináltam ilyet, szeretnék segítséget, gyakorlati tippeket kérni kérni.
Ha jól emlékszem van Persil vagy valaki nemrég leirta hogyan szokta, de az istenért se találom meg
Passz. Biztos sok összetevős a dolog...Legjobban azzal jársz, ha csináltatsz talajelemzést, aztán szakemberek segítségével keresel megfelelő alanyt a terveidhez.
Amit még nézek, hogy teljes összevisszaság van az 5BB és az 5C mésztűréséről. Valahol nagyon határozottan írják, hogy az egyiknek magasabb a mésztűrése, valahol ugyanannyira mondják, hogy a másik a lényegesen mésztűrőbb. Na ezt hogyan?
Szerintem ha abból indulunk ki hogy a saját gyökerű az ami a szőlő (az a bizonyos fajta) növekedêse-érése szempontjából "eredeti"
Akkor a"vad alany" vagy mindegy minek nevezzük 41B stb. mind valamelyest ezeken változtatnak. Gondolom nem sokban de jó pár nap előbb vagy később az biztos.
Ezt úgy is csak úgy tudnánk meg mondani, ha egymás mellé ültetünk egy "sajá gyökerüt" és egy "oltottat" ugyan abból a fajtából.
Szevasz. Nem tuxom, hogy milyen szőlőket vettél de erős növekedésűeket, és nagy rezisztenciával rendelkezőket (gondolom)
Lugasnak szánva, előte gondold át hogy hova ülteted azêrt hogy a későbbiekben ne legyenek útba.
Véleményem, bár sokaknak eltêr az ültertéssel kapcsolatban:
Legalább 60x60x60 gödör. Az aljára én mindíg zsákos marha trágyát szoktam tennyi 10 cm. biztos., erre kb 5 cm földet. ( amikor kiásod, a ferlső ásónyom földet külön , többit külön tedd) a felső rêtergből. Bele teteszed az oltványt, a gyökerét (előtte jó egy marêknyi hosszra vissza vágod, vannak akik csak pár cm. vágnak le belőle, legalább este vízbe állitod hogy szívja meg magát, ki tudja mikor vettêk kia földből. Ha kontênerres akkor ez nem kell.) gyökerét eligazgatod (szétteríted) kezded betemetni a felsőrétegű földdel. Jó 15 cm után kézzel jól megnyomkodod/ tömörited.. Arra figyelj, hogy az oltvány, ( a gyökérrel ellentétes vége) be van színes parafinozva ( általában a a piros az az kék szőlő, zöld a fehér szőlő) legalább 5 cm kint legyen a gödör teteje fölött. Én ilyenkor 10 -15 L vizet szoktam önteni, hogy jól beiszapolódjon, így kiszorítva levegőt a gyökerek közül. Amikor beitta jöhet a maradék föld. Karót vagy, pálcát tenyomsz mellé. Én pet palackot szoktam az alját-tetejét levágni, és ráhúzni (védelem)
Az első nehéz, a többi szórakoztató. Ne add fel örülj az egészségnek!!!!!!!!!