Keresés

Részletes keresés

Kulicz Creative Commons License 2016.07.23 0 0 1998

Ügyesen csináltad, megmentetted a fajtát. Az eredeti oltvány volt, v. gyökeres vessző? Leírásodból úgy tűnik, korán nevelted kordonra, hosszúra metszetted és megterhelted. Fénykép nélkül nehéz, de ha rövidre metszetted volna, most lehet, hogy az eredetin is méteres hajtások lennének. Más esetben az ilyen rövid, csökevényes hajtásokat atka fertőzés is okozhat, nálam pl.idén nagy harc volt ellenük, a fiatal dugványokat, hajtásokat különösen szereti ellepni. Más betegségek is közrejátszhatnak a visszamaradt növekedésben, az 1-2 éves tőkéket nagyon kell óvni, védeni. Valóban ritka és értékes fajták, gratulálok.

Előzmény: SHABIE (1997)
SHABIE Creative Commons License 2016.07.23 0 0 1997

Két elég értékes fajtám, amit nem szeretnék elveszíteni, a kiohó és a kismis lucsisztüj, mind kettő már tavaly termett az idén,kordonon nevelve csökevényes hajtásokat hozott,amik mostanra 10-20 centisek ,a vesszők ceruza vastagságúak,termés nem mutatkozott.

Kb egy hónappal ezelőtt csináltam róluk egy zöldbe zöld oltást egy másik tőke hajtásába,mert már akkor éreztem,hogy nem úgy nőnek mint a többi.Az alany egy erőteljes növekedésű kecskecsecsűnek lett véve ,de a magjai zavaróan nagyok és ezért oltottam át.Az oltásokon a hajtások, már több mint egy méteresre nőttek,idáig.

A kérdésem mitől pusztulhat le egy tőke ?

A tapasztalatom azonnal át kell oltani ha ilyen észlelés van.

Nagyon kíváncsi leszek jövőre ezek az oltások ,hogy fognak teremni ,és sajnálattal a lepusztult tőkét ki kell ásnom.

Ha valakinek van észrevétele megköszönném ha leírná.

Előzmény: Maci_P (1996)
Maci_P Creative Commons License 2016.07.22 0 0 1996

Először is gratulálok a sikeredhez, Falusi1. Szerintem ahhoz már késő van, hogy zöldbe-zöldet olts. Melegek is várhatóak. Viszont amivel növekedésre lehet késztetni az oltott hajtáscsúcsot, ha a többiről leszeded a vitorlát. A hónaljhajtásokról is. Ekkor a tőke elkezd erőteljesen növekedni újra. Ha az oltásod azért ilyen apró, mert kicsi a forradási felület, akkor nem fog megnőni nagyra, ekkor a többi hajtáson képződő új hajtásokat meghagyod, azok majd beérnek, jövőre meg újra olthatsz. Ha meg szépen megindul, akkor a többit 2 hét múlva kiszedheted tőből.

Előzmény: vlacko (1995)
vlacko Creative Commons License 2016.07.22 0 0 1995

Az utolsó esetben lehetne próbálkoznod zöldbe-zöld oltásokkal a megmaradt vad vesszőkön.

Így az alany kénytelen nemest nyomni, nem a sajátját.

Én nem voltam szívbajos, a visszavágott alanyon az összes hajtást beoltottam, ami később nőtt, azt könyörtelenül letörtem.

Előzmény: Falusi1 (1994)
Falusi1 Creative Commons License 2016.07.22 0 0 1994

Az oltás nehézségeiről, egy olyan kezdő mint én, külön rovatot tudnék indítani. A lényeg nem feladni még akkor sem ha az ember azt hiszi, hogy nála bénább nincs. Fontos, hogy a kezdeti sikertelenség kitartással párosuljon. Most pedig egy kis ízelítő a kezdő oltó megpróbáltatásaiból:

Hónapokkal ezelőtt írtam, hogy három tőkét próbálok átoltani. A jelenlegi helyzet sokat mond a nehézségekről:

Egy elrúgós fehér tőkén áprilisban 5 szemzést készítettem, majd látva az eredménytelenséget később még néhány zöldbe fást, sőt még héj alá oltást is. Már kezdtem beletörődni, hogy egyik sem sikerült, amikor több mint 2 hónap múlva az egyik szemzés megindult és most kettő, 2 méteres hajtása van.

Egy nemest eldobott vadalany beoltásával 5-ik éve kísérleteztem eredménytelenül. Az idén két zöldbe fást és egy héj alá oltással próbálkoztam. Itt is látva a sikertelenséget, kb. egy bő hónap elteltével hagytam a vad hajtásait újrafejlődni, hogy jövőre is legyen mivel próbálkozni. Amikor a vad új hajtásait akartam rendezgetni észrevettem, hogy az egyik zöldbe fás megindult. Nosza letördöstem az összes vad vesszőt .A megindult oltás jelenleg egy arasznyi, de egy másik is mozgolódni látszik. Nem tudom beérik e még őszig.

A harmadik egy szintén rúgós Cab. Franc tőke. Ezen is készítettem még áprilisban 6 szemzést. Szinte mindegyik megindult ahogy szokott, legalább is nálam, majd megállt 2-3 kisleveles állapotban és leszáradt. Ekkor ezen a tőkén is készítettem vagy 5-6 zöldbe fás ill. héj alá oltást. Több mint egy hónap után itt is megindult egy zöldbe fás, de az eredeti vesszőket itt is hagytam megnőni. Most fogalmam sincs mit csináljak. Az eredeti vesszőket itt már nem merem letördösni, mert ha a megindult oltás nem fejlődne elég gyorsan és nem érne be, az eredeti vesszőket pedig eltávolítom, lehet hogy a tőke elpusztulna.

Hát ennyi egy kezdő megpróbáltatásairól. Kíváncsi vagyok az észrevételeitekre és a jövőre vonatkozó tanácsaitokra.

suske76 Creative Commons License 2016.07.21 0 0 1993
Levegőben fás oltás alatt mit értesz?
Chip szemzést alvóra csináltatok már?
Három hete szemeztem néhányat, eddig úgy néz ki élnek, de ne mertem már hajtóra meg kíváncsi is vagyok.
Előzmény: pintjano (1989)
pintjano Creative Commons License 2016.07.20 0 0 1992

"de mint látod mindég van aki felybe (fej,s nem fely) vág ,és kioktat,tehát uralkodónak született."

Szőlőszem nem ilyen, tévedsz, nagyon is készséges és segitőkész... olvass vissza.

Ami elkészült -honlap--és a korábbi sok szőlőismertetéseknek nagyon sokat köszönhetünk.

Sokaknak-nekem is--adott ellenszolgáltatás nélkül azokból a fajtákból, ami nem volt neki ingyen.

Sok munkája van az egészben, tényleg egy kicsit fogd vissza magadat. Nem kell "csípőből tüzelened".

Erre, ha bármit válaszolsz én nem fogok (mert nem is leszek 3 hétig internet és gépközelben, s nem célom, hogy megsértődj)...

üdv PJ

Én is gondoltam szólok, de megelőzött

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1991)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.19 0 0 1991

Elnézést kérek ha megsértettelek volna,de nem volt szándékos én legalább felpörgetem a fórumot  ami sokszor hetekig áll ,de mint látod mindég van aki felybe vág ,és kioktat,tehát uralkodónak született.Mint az élet más területén midenkire esik egy olyan ember aki figyeli ,és azonnal oktat vagy büntet.De erről ő nem tehet, mert megszokta és egész életében ezt gyakorolta.

Előzmény: gyurka kertész (1990)
gyurka kertész Creative Commons License 2016.07.19 0 0 1990

tisztelt fórumtársak !! elnézést szeretnék kérni ha valami olyat irtam ami sokaknak nem tetszik . Én csak megszeretnék tanulni a szöllő és a gyümölcsfa oltás minden részletét hogy egyszerén is tovább tudjam adni a fiamnak vagy éppen akit érdekel a kertészet és szereti is csinélni ! remélem ez nem bűn ?? hogyan tudok feltölteni fotót hogy ti is lássátok miról vagy milyen állapotrol is szeretnék kérdést feltenni!! köszönöm!!

pintjano Creative Commons License 2016.07.19 0 1 1989

Idén a fás oltásokból--sok-- egy-kettő sikerült. Mult évben szinte az egész. Oltások takarása bizonyára kevés volt a fagy miatt. S épp akkor jött a fagy -itt minusz 5- amikor éppen indultak a fás oltások.

A zöldbe fás csak az nem sikerült, amelyiknél gyenge volt az alany (az alanyok is megfagytak) csak védett helyen(támfal, ház falánál, vagy éppen közelében) tudtam oltani--ott részben megmaradtak a zöldhajtások. Szóval egy kicsit még az zöldre fás is időjárásfüggő. Amikor meg a zöldoltások-szemzések - ideje volt, akkor éppen kánikula jött, abból is csak kevés sikerült. Az árnyékolás--idén prábáltam-- a túző napon nem ért semmit, másutt igen.

Jövőre épp lehet forditva lesz.

Idén próbáltam--mert ilyet kaptam (Afuz Ali)-- egészen érett félfás zöldoltást (már vastag és tiszta fehér volt bele), néhány sikerült, de csak ahol volt egy kis árnyék.

Egyébként eddig egészen zsengét oltottam. Mindig többféleképpen, hátha bejön az egyik...

Levegőben  fás oltást csak egyet csináltam semmi (igaz ott is fagy jött), szerintem nem kisérletezem vele. Már korábban is próbálkoztam, de ha össze is jött, végül később megadta magát...

"nem adom fel" PJ

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1986)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.19 0 0 1988

Mély tisztelettel meghajlok,és igazad van.

Előzmény: szölőszem (1987)
szölőszem Creative Commons License 2016.07.19 0 0 1987

Csemegeszőlőfürt!

Sokkal több tiszteletet szeretnénk ha tanúsítanál a fórumtárs(Gyurka kertész) iránt.

"hirtelen annyi sok mindent hordtál össze",Egyáltalán próbáltad MÁN,vagy csak DOBÁLLÓZZOL itt a betűkkel"Ezek a kifejezések nem ide valók.Rossz tanár lenne belőled,mert türelmetlen vagy,és még helyesen sem tudsz írni.Aki az idén oltott először,az ne kezdje itt az oltást oktatni,és ekézni a másikat.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1986)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.19 0 0 1986

Én az idén oltottam ,szemeztem először szőlőt.

Nálam is hasonló az arány a zöldbe fás,kivéve amit a kutyák kirugdostak,Még olyant is csináltam,hogy az elvágott hüvelyk ujjnyi zöld háncsa alá,oldal megvágása nélkül betoltam a szívószál vékony ferdén megvágott fást.

Csináltam május elején zöldbe fás szemzést a szem mostanra a vesszővel együtt óriásira,hüvelykujj köröm nagyságúra duzzadt és 1 centire kiemelkedett,már azt hittem alvó lesz,most látom hogy július végére megpattant,és hajt.

Fásba fás alig sikerült fásba fás szemzésnél a tőke kar nem adta a héját.

A zöldbe zöld viszont mind sikerült .

A kézben oltásom amit bb 5 be angolnyelvesen oltottam viszont siralmasan eredt.

Előzmény: Ali-bá (1985)
Ali-bá Creative Commons License 2016.07.18 0 0 1985

1982-ben kezdtem szőlőt oltani. :-)

Nekem legjobban a tavaszi zöldbe-fás oltás vált be. Mostanság már 80% körüli az eredményesség.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1983)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.18 0 0 1984

Hirtelen annyi sok mindent hordtál össze,hogy nehéz rá válaszolni,kezdjük a legelején egy 2 éves veszőt miért vágunk vissza, én örülök ha5-6 méteresre nőnek mivel így a gyökerük is kb ilyen hosszúra fejlődik,majd 5 6 éves korukban ráérek zöd hajtást ritkitani,és persze tavaszal beállítani a rügyek számát.

Előzmény: gyurka kertész (1982)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.18 0 0 1983

Április végén mán elkezdheted az oltást minden olyan vesszőt amit úgyis levágnál beoltasz, legalább 10 féle oltásmód van így csinálhatsz vagy 100-at utána júniusban függetlenül,hogy

sikerült e vagy nem tőből kimetszed. Ez az iskola első éve,utána majd írjál a 100-ból hány sikerült ,és léphetsz a második osztályba.Mit gondolsz az Ali -bácsi hány éve csinálja,és ő is így kezdte ,mint mindannyian sok sok kudarccal.

Előzmény: gyurka kertész (1981)
gyurka kertész Creative Commons License 2016.07.18 0 0 1982

miért van az a szöllőnél hogy egy ideig szépen fejlődik aztán ha visszavágom hogy ne fusson tovább és ki kaccsolom akkoe elkezd felkopaszodni betegség vagy mi okozhatja ezt ???? sajnos most teremne másodjára de még azt is összeszárad foghílyas a fürt és nem fejődik ki teljesen mi lehet az oka ??? segitségeteket köszönöm előre is!!!!

gyurka kertész Creative Commons License 2016.07.18 0 0 1981

persze hogy próbáltam már csak nem sikerült !! kérdés ha sikerült volna kérnék segitséget?????? enyire egyszerü !!! amúgy a gyümölcsfát már sikerült megtanulnom hogy kell oltani már itt hon is sikerült megy cseresznyével meg őszibarack sárgával sőt áfajta rózsa is van egy tövön amit anyumnak csináltam !! további szép napot!

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1977)
gyurka kertész Creative Commons License 2016.07.18 0 0 1980

email elküldve köszönöm a segitséget

Előzmény: Ali-bá (1979)
Ali-bá Creative Commons License 2016.07.18 0 0 1979

Írjál emailt.

Előzmény: gyurka kertész (1978)
gyurka kertész Creative Commons License 2016.07.18 0 0 1978

nagyon szépen köszönöm a segitséget mikor tudnánk talizni de csak délután 5 óra körül lenne jó mert addig dolgozom ??? szivesen tanulnék egy kis szakmai élő gyakorlatot!!! köszike előre is!!!

Előzmény: Ali-bá (1976)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.17 0 0 1977

Egyáltalán próbáltad mán,vagy csak dobállózzol itt a betűkkel?

Előzmény: gyurka kertész (1975)
Ali-bá Creative Commons License 2016.07.17 0 0 1976

Nézd meg ezt: http://szolo.blog.hu/2010/06/27/zoldbe_fas_oltas  

és ezt is: http://www.kaszasoltvany.hu/

/Ha kell segítek, nem messze lakom./

Előzmény: gyurka kertész (1975)
gyurka kertész Creative Commons License 2016.07.17 0 0 1975

sziasztok gyümölcsfába már sikerült a sima párositással több fát is beotani ezt már jól meg tudom csinálni de még nem árt a gyakorlás !! Debreceni lakos vagyok és a szöllő oltást szeretném még megtanulni eddig sajnos nem sikerült segitsetek létszives !!! személyes találka meg egy két jó tanitásos gyakorlati oktatást is meg szeretnék tanulni van itt olyan aki segitene ebben??? köszönöm előre is !!!!

Kulicz Creative Commons License 2016.07.08 0 1 1974

Alakulgatnak idei oltásaim:

Már csak óvni kell őket, vihartól, jégtől, perzselő naptól, aszálytól, téli-tavaszi fagytól, stb.

Kulicz Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1973

Számíthatsz rá, február környékén nagy élet szokott itt lenni oltócsapok cseréje kapcsán!

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1972)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.05 0 0 1972

Ez olyan mint a te gyereked lenne óvod,véded, te hoztad létre ,ez az én gyermekem,óvom védem.Sok sikert hozzá és remélem februárban megkeresel, és további új fajtákat adhatok.

Előzmény: Kulicz (1971)
Kulicz Creative Commons License 2016.07.05 0 0 1971

Nálam is a zöldre fás oltás a legeredményesebb, de azért van néhány sikerem a törzsbe szemzéssel is, egyet megmutatok:

2015-április 26-án,

és ma:

ugyanez másik helyzetből 2015:

és még egy mai kép:

Idén viszont nem készítettem törzsbe szemzéseket, mert nem voltak olyan átoltandó tőkéim, a zöldre fás oltás mindent visz.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1963)
pintjano Creative Commons License 2016.07.05 0 0 1970

Idén kaptam elég fás--tkp.félfás-- AfUz Ali oltócsapokat, és azokat sem szoritottam meg nagyon, s pláne nem kapott még plusz szigetelőszalag "szoritást" és több megeredt belőle (csak a tűző napon lévők közül nem). Eddig ehhez képest alig fás oltásokat csináltam, nem volt több sikerem mint most...

A többi zöldoltásnál--kevésbé fás-- többször nézegetni kell, mert könnyen bevágódik még a nylon csik is.

Réegebben volt, hogy el is tört (nem figyeltem időben rá). üdv PJ

Előzmény: vlacko (1969)
vlacko Creative Commons License 2016.07.05 0 1 1969

zöldoltásnál különben sem jó, ha túl szoros a kötözés.

Előzmény: vlacko (1968)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!