Én két hete boldog tulajdonosa vagyok egy leandernek, így abszolút tapasztalatlan. Olvasgattam itt a fórumon a hozzászólásokat és nagyon sokat tanultam tőletek a gondozásukról. Szeretném, ha ez a gyönyörű növény jól érezné magát nálam. De sajnos nem tudom, hogy mi lehet a baj, mert rengeteg bimbó van rajta amik egymás után potyognak le. Napfényes, fedett teraszon van a leanderem, frissen átültetve, két-három naponta locsolom így tavasszal. Mit csinálok rosszúl?
Ami bugás csemetéket márciusban kitettem a fóliába azok áprilisban virágoztak. Majd kitettem őket a szabadba, de most mintha inkább visszafelé fejlődnének mint előre:-((
Köszönöm, az enyém idén fog először virágozni. kicsit aggódtam,hogy nem-e Emile Sahut lesz.
Volt még Békefitől az Olasz bordó, tavaly az egyik kisebbik tövemet eladtam erre az idén télen kiment az anyatövem, ebből be kell majd egyet szerezzek...
Most, hogy mondod, emlékszem, hogy amikor ott jártunk nála, akkor láttunk valami nagyon szép bordót. De arra is emlékszem, hogy nem vittem volna haza...
Eddig a május nem nagyon kedvez a virágok fejlődésének, nálam jelenleg ez a legfejlettebb buga (egy mezei dupla rózsaszín), a face-n már idei virágokat mutogatnak (talán üvegháziak?):
Kint van a kertben, kicsit beásva, attól tartok, hogy ha megint kiviszem a fürdetés után, akkor megint megtalálják a hangyák. Egyébként milyen kárt tehetnek a leanderben?
Merítsd el a cserepet egy vödör vízben. Tedd be meleg helyre 1 napra. Másnapra elpusztulnak a hangyák. Ha nincs szerencséd és tele van hangyatojással, szükség lehet beöntözni pl Dimilinnel.
A leanderek nem igényelnek kókuszrostot, felesleges nekik, prímán elvannak a kötött talajban. Ebből a kettőből - nem akarlak elkeseríteni - nem lesz fa forma. Ahhoz viszonylag hosszú fejdugvány kell.
Az igazi pünkösdik nálunk is még csak bimbóban vannak, de van az a másik, a fás bazsarózsa, vagy más néven peónia, az máskor tényleg max két nap alatt levirágzik, most meg vagy egy hete ott van..., ám ahogy hallom, éppen jégeső veri a tetőnket...!
Minden le van lassulva a hűvös éjszakák miatt. Az orgona melegebb időben pár nap alatt elvirágzik, most hetek óta nyílásban van. Máskor itt nálam az anyák napja előtt bőven lemegy, most meg szépen kitart akár még egy hétig. A pünkösdi is szép hosszan virágzik, más években pár nap.
A leander tényleg csak áll, én is itt toporgok és várok türelmetlenül.
nyugi. Várj vele még vagy két hónapot. Van olyan, amelyik gyorsan újrahajt, és van, amelyiknél baromi sokat kell várni rá. (És persze van, amikor egyáltalán nem hajt újra, de az nagyon ritka.)