Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Én ma írtam neki egy szállításról érdeklődő levelet, ha válaszol, tovább adom.
Nálatok hogy állnak a citrusok? Nálam elég későt kipakolás volt, azóta meg szinte folyamatosan esik az eső. Szinte minden növény áll és vár a jó időre. A tavalyihoz állapothoz képest óriási elmaradásban vannak. Siralmas.
Jó erőteljes növényke! Gondolom, azért termést még nem hagynál rajta, ha lenne sem... Vagy igen? Mindig érdekelt hogy a valóságban milyen gyümölcsök lesznek a magoncokon. Mert ugye általános nézet, hogy "rosszabb minőségű", mint az anyafajtán. Oké, de ha csak 10 dekával kisebb lesz egy pomelo, akkor ez kit izgat? :)
Szóba került nem régen a lonc és előkerült részemről néhány fotó.
Nem citrus kategória, de ha már szóba került felrakok kettő fotót a kedvenc loncaimról (rózsalonc több fajta), nagyon erőteljes és finom illatot áraszt több mint egy hónapig.
A rózsalonc (nem mindegyik) illata és látványa csodás.
Hogy visszatérjünk a citrusokhoz. Az utolsó "óriás" obovata kumkvat. Ebben volt szép nagy mag is, nem tudtam ellenállni, elültettem. :) Ha nem jön be, majd szanálom őket.
Sajna a hozzáférhetőségnél: jelenleg nem kapható ez a termék. (Szerintem őket is néztem, mikor keresgéltem, rémlik a weboldal). Na nem baj, ne offoljuk tovább a topikot, beszéltem a kertészettel, ahol vásárolni szoktam, őszre ígértek csemetét.
OFF: Várj! Én azt olvastam a leírásokban, hogy az illatos lonc termése szív alakú. Igazából a kertészeti egyetem arborétumában láttam, akkor még nem tudtam mit, utólag azonosítottam, hogy ez lonc. (Most megnéztem, a téli meg az illatos ugyanaz a fajta, a leírások szerint).
Viszont: nehezen szaporítható dugványról? Ez nem derült ki a leírásoknál.
Beszerzési lehetőségnek örülnék, de nekem kifejezetten a Lonicera fragrantissima kéne (ezt nem találtam most a kertészetekben).
Off: van loncom, több fajta. Van illatos futó, aminek van valami bogyója, és van téli lonc, aminek van szív alakú termése, de az nem illatos (emlékeim szerint).
Csak egyet sikerült eddig szaporítanom.
De szívesen megadom a beszerzési lehetőséget, nagy a választék és nem drága növény.
OFF. Ha jól olvastam másik topikban, neked van illatos loncod. Idén tavasszal láttam meg, milyen aranyos szív alakú termései vannak, és nem is a virágai, hanem emiatt szeretnék. De hiába hajtom a kertészetekben, mindenhol csak a "nemesebb" fajták vannak, legalábbis most. Úgy olvastam, dugványozással szaporítható. Esetleg nem kérhetnék pár hajtást? (Ha igen, akkor mélben megbeszéljük).
Én azt hiszem, hogy valami más lehet a háttérben, hiába írta ezt. Lehet, Tátrainál nem jön össze,hogy egy utat összehozzon? Tényleg bosszantó, főleg, hogy nem is válaszol (mármint a levelekre). Vagy akkor mondja azt, sorry, mégsem jön össze ez idén... Legalább biztosat tudnánk.
Múltkor láttam valami okos "gardening hack" videót, leturmixolták a banánhéjat és ment a szobanövény tövére. Abban is van valami hasznos?... Mehet a citrus alá? Anyósom a kávézaccot szokta nekem adni.
Rengeteget vettem olasz származékút és ismerem a stílusukat. Kókuszrostban kételkedem és biztos, hogy nem.
Vulkáni kőzet és tőzeg a keverékük. Egyébként a legtöbb kertészet minőségi tőzeget (pld. Kekkila) használ szaporításhoz és olaszok még tele nyomják vulkáni kőzettel.
Az OBI-tól is vásároltam többször és azokra is ez volt igaz.