Szeretnélek megnyugtatni: a LISTAÁR a szerződésben épp azt jelenti, hogy ha csökkennek az árak, ahhoz képest IS 15%-kal olcsóbban kapod az alapszolgáltatást. Ez - ISDN használat szempontjából - mindenképpen pénzügyi pozitívum: legyen akár magasabb is a listaár (amit mellesleg kétlek).
Ami a Szereld magad... különböző (de: a 2000. novemberi ELSŐ akcióhoz képest jelentősen rosszabb) új(abb) variációit illeti, már nem ilyen pozitív a véleményem.
Az eredeti Szereld magad esetén (mely egy GVH bírság jótékony mellékhatása volt!) ui.
- NEM volt belépési díj (ugyan ISDN készülék sem, de a mai 19900 és 14900 különbözete 5000 Ft, tehát ennyit "vesztett" aki akkor ezt választotta)
- a 2 ÉV ALATT folyamatosan él a havi 2500Ft-os forgalmi díj kedvezmény (Sic!)
Az új akció (ez már kb a 4-5.) esetén a 10 ezres jóváírás esetén nagyon figyelj oda, hogy HAVI 2500 szerepel, ellenben a számlázási időszakod még véletlenül sem hónapra kerek (1.-30./31.), és könnyen eshetsz abba a tévedésbe, hogy nem használod ki az arra a FIZIKAI hónapra esedékes kedvezményt - mely ebben az esetben el is veszik Számodra (lásd az apró betűs kiegészítést!).
Én egy picit azért várnék, hátha lesz még az eredetihez hasonló akció! Ha nem feltétlenül szükséges a 2 beszéd/adat csatorna, akkor inkább várj ki műszaki okok miatt is: most (lásd lejjebi hozzádumálásomat) fog kissé letisztulni némely ISDN kiegészítő szolgáltatás működése (analóg porton) és ha ez majd sikeresen befejeződik, jobb szívvel fogom ajánlani (feltéve, hogy a régi analóg eszközeidet is használni kívánod).
És még egy - most még általam erősen vitatott, de szabadáras lévén nehéz talaj ! - különbség az ISDN "rovsára": az egyes speciális szolgáltatások (kimenő korlátozás fixen vagy jelszóval, 3-as konferencia, ÁTHELYEZÉS(sőt: itt ez már szerződésmódosítás is!!!), üzemszünet stb.) árai az analóg végpontokéhoz képest 2,3...3,4 (de áthelyezés esetén ha jól emlékszem 8,4) szeresek!!!
És még egy idevágó negatívum : az ÖSSZHANG csomag (minden ellenkező nyílvános anyaggal ellentétben) NEM rendelhető meg ISDN-re!!! (Még szép: maga a 3-as konferencia 300Ft+hangposta 150 lenne = 450, és ehelyett csak 150-et fizetnénk, ami 70%-os bevételkiesés lenne!).
Összefoglalásként: 56K-s analóg modemmel é sgyors géppel szvsz egyelőre csupán netes szempontból nem éri meg a 15-20 ezres akció!
OK, a szolgáltatások minősége és mennyisége minden képpen pozitívum ezért is fontolgatom az átállást, csak hát nem mindegy, hogy mennyit kell majd ezért letenni a kasszában.
E-miatt dilemmázok én is. A tájékoztató szerint a szerződés lejáratáig a mindenkori listaárból min. 15% kedvezményt adnak, de ha mégsem akkor mi van? A jelenlegi 6e HUF és egy esetleges jövő évi áremelést követően ki tudja mekkora előfizetési díj nekem már nem biztos, hogy megéri. Nem tudom, hogy lehet e arra számítani, hogy ha jövőre kialakul valami versenyhelyzet, nem fogják jelentősen emelni a szolgáltatási díjakat, vagy esetleg még csökkentik is?
Átcseszés azért biztos nincs a dologban. Néhány lapot visszamenve, és elolvasva a klf véleményeket valami kép azért kirajzolódhat belőle. Tény, hogy egyszerre beszélhetsz, netezhetsz. 64 k-val kapcsolódsz a szolgáltató felé, a kapcsolatfelvétel tényleg gyos, nem kell az üösszefütyülésre várni. A telefonon meg hasonló dolgokat művelhesz , mint a mobil készülékeden.
Nehéz erre válaszolni, mert a Matáv "hosszútávú" terveiről nemigen lehet tudni (pl. a kedvezmények, átalánydíjak alakulása). Ezekről nemhogy hosszú távon, de a dolgok következő havi alakulásáról sem lehet biztosat tudni.
Én tavaly novemberben ugrottam be egy ilyen ISDN-be, amivel műszaki szempontból egyelőre meg vagyok elégedve. A bosszantó az a 11 hónap, amikor már az elvileg "szabad versenyhelyzetben" is a Matávhoz leszek emiatt láncolva. Most még nem lehet előre tudni, hogy ez mennyiben fog nekem hátrányt jelenteni.
Egyszóval az érem másik oldala az a 2 éves szerződés, amit alá kell írnod, ezt kell nagyon átgondolni!
Azt szeretném megtudni, hogy véleményetek szerint érdemes-e belecsúszni a Matáv szereld magad ISDN akciójába. A prosi szerint kb. 20e HUF-ért ISDN telefonnal együtt megkapod az NT-t, amire soros vonalon keresztül direktben rá lehet kötni a PC-t. Szóval a modemet vagy ISDN kártyát is meg lehet spórolni. Ráadásul kapsz 10e HUF forgalmi kedvezményt és év végéig "csak" 4875 HUF a havidíj. Szóval ez így első hallásra elég csábító. Természetesen a prosi az érem másik oldalát nem mutatja be, ezért lennék kiváncsi a Ti véleményetekre is.
Szóval a kérdés az, hogy rohanjak megrendelni a csomagot, mert itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy olcsón ISDN-re fejlesszek, vagy valami átcseszés van a dologban, ami miatt nem érdemes foglalkozni vele.
Idelinkelem a ETSI nevű szabványosítással foglalkozó nagybecsű testület kereső-gépének címét:
Ide egyszerűen be tudod magad regisztrálni és az összes ISDN ajánlást (is) megtalálod - akár on-line olvasásra, akár pdf-ben letöltésre.
Ha célirányosan akarsz keresni, ajánlom, a netMod v24-es kiadásának könyvében a szolgáltatás-specifikációs részben odabiggyesztett EN300xxx és ETSI xxxxx ajánlásokat!
De van egy rossz hírem! Ezek mindegyika (legalábbis ISDN készülékkel) kiváálóan működik.
Analóg készüléken (NT POTS/TA)legjobb tudomásom szerint "csak" a CCBS (újrahívó) nem működik, de az új firmware már a PKI-nál van, csak kérdés, mikor engedik ki a "plebsznek" :-)
Azonban minden olyan "ügy", amivel gond van (pl. flash elfogadás nyugtázása hanggal netMod-nál, hívás-típus egyeztetés) a szolgáltató egyedi speckója alapján készül az NT gyártója által, tehát sem hozzáférhető "szemantikai minimkum" sem valamiféle kvázi-ajánlás nincs. (Ha tudok szerezni, azt közreadom).
De mondok egy-két csodát az ETSI ajánlás szerint kivitelezett CCBS-ről is: simán kijelzi az ISDN készülékem (Profiset30) a CCBS lehetőségét (két szembe-nyíl) akkor is, amikor egyértelműen nem fogja elfogadni az aktiválást! (kiakadt, blokkolt a hívott; mobil-száma hívott; a saját számod a hívott(Sic!) stb.,stb.,stb.).
És - ha van Mindenkinek-ed, akkor talán nem, de - vagyonokat lehet "eltesztelni" ilyen-olyan apróságokkal!
Én is ilyenekkel szórakozom "szabadidőmben", de CSAK netMod-dal, mert 1. az van, 2. az tetszik, 3. már így is épp elég felesleges cucc van itthon ! :-)))
Begyüjtöttem néhány analóg porttal is rendelkező NT műszaki leírását.
Nevezetesen:
Quante iNTegral2,
Intracom netMod
Elcon NT1+2ab
Elcon NT1+2ab+V.24
Úgy tűnik lehetőségem lesz tesztelni is ezeket, összevetni képességeiket, szolgáltatásaikat.
Esetleg az eredményeket össze lehetne foglalni ISDN-nel vagy valamely NT-vel foglalkozó web oldalon.
De azt hiszem, először is az ISDN szolgáltatásainak szabatos definícióját kellene összehozni. Volt kérdés a fórum elején pl. a készülék hozdozhatóság, vagy pl. a díjazási információk küldése. Volt már ezekre korrekt válasz? (még nem jutottam az olvasásban a végére)
Szívesen közreműködök ilyen dolgokban, ha megkerestek. (Mindent az ISDN-t használó fórumtársak informálása, elégedettsége érdekében! ;-)) )
Udv Patye!
2 evert. Meg dec 31-ig egy olyan csomagot kell hasznalni, ami +1500Ft-ert ad 10-20% kedvezmenyt a hivasokra. Utana viszont mar lehet hasznalni az alap ISDN elofizest. Ennyit asszem meger. Most mar csak azon mulik, hogy a jelenlegi, (kedvezmenyes idoszakban) korlatlan elofizetesem tenyleg atvihetem-e ISDN-re. Holnap kiderul, ha minden ok, akkor meglesz a szerzodes. :)
Pont-pont, ha az NT-re (az egyik pont) csak egy! ISDN végberendezés (ez a másik pont, tipikusan ISDN alközpont) csatlakozik.
A multipontnál a multi arra utal, hogy az NT-ből induló S0 buszra több (max 8!) ISDN eszközt szándékozol csatlakoztatni.
Ha analog készüléket is használnál, akkor analóg porttal rendelkező NT szükséges, PMP konfigurációval.
ISDN PC kártya csatlakoztatásához az S0 buszra négyeres vezeték szükséges, a megfelelő nyolcérintkezős csati középső négy ere használatos.
128k-s netezéshez sem kell további kábel, hisz az S0 buszon ott van mind a két B csatorna.
A PC-n a beállításoknál az MLPPP lehetőséget kell engedélyezni.
Olyankor persze a telefonhasználat almás!
További kérdésekre is megpróbálok lehetőség szeint válaszolni.
Udv!
Felig off leszek, mert nem Matav, hanem Vivendi ISDN. Van most egy egesz jo akciojuk, aminek kereteben szeretnek ISDN-re valtani. De eleg keveset tudok errol. Szoval lenne par kerdesem.
Mi a pont-tobb pont (ha igaz, ezt roviditik p-mp-nek) es a pont-pont kapcsolat? Az arjegyzekben irjak mind a kettot, csak azt nem, mik ezek.
Ha nem v.24-es NT-t kerek, akkor hogy kell osszekotni az NT-t az ISDN kartyaval? Telefonzsinorral? Ha esetleg mindket vonalat hasznalni akarom netezesre, ahhoz is eleg 1 kabel?
Kösz Patye, tajképpen külső eszköz is jó lenne, csak vannak régebbi gépeim, amiken nincs USB, és az említett masinák kevésbé bővíthetőek. Viszont IRDA és PCMCIA mindegyiken van. Ezért kerestem PCMCIA megoldást, de egy IRDA-s külső megoldás is nagyszerű lenne.
Láttam én már karón varnyút!
Meg panelházban olyan védő-vezetéket, amin ott volt a fázis!
Tehát nem elég az egyszeri mérés!
Javaslom továbbá - biztos ami biztos -, hogy szerezz be egy villámvédő patron-párost (pl. a Trendex-nél a Budafoki úton) vagy ami a legjobb, egy villámvédő-dobozt (a vonal két vezetékéről a föld felé, aminek nagyon "keménynek" kell lennie, levezeti a 200-500V-nál nagyobb túlfeszültségeket - VDR vagy varisztor nem kell kívülre, mert az van az NT-ben is, megnéztem!).
Hát akár egy kilómétert is húzhatsz, ha nem T-ben kábelezel!:-)
Nézd meg az nt1 (de akár a letölthető netMod) leírását és abban érzékletesen ábrázolják a lehetőságeidet!
Kicsit hülye kérdés: faterod vonala nem légkábelen megy oda?! nekem gyanúsan túlfeszültség-szaga van ennek az elszállásnak (vagy a központ oldali NT1-ET kártya, mely a 96V-os névleges feszejt - ami azért 100V is lehet - is okozhat ilyesmit, bár ez azért érdekes, mert szvsz ezt a tápfeszt a 48V-os fesz. kétszereztésével állítják elő).
Vagy van egy erősáramú kábel a közelében és esetleg át-át üt/vezet.
Épp most telefonált megint a faterom, hirtelen megszakadt a net-kapcsolat, és a telefon hangja is alig érthetővé, borzasztó torzzá vált. Intracom NetMod van náluk, ez már a második ilyen típusú megpusztulása a doboznak néhány hónap alatt. Tud valaki valamit mondani, mi okozhat ilyet, és hogy lehet ellene védekezni?
Halihó, tudna valaki ajánlani nekem egy ISDN modemet PCMCIA kivitelben? NT1 + 2ab + V24-em van, de nem szeretem, hogy a V24 zsinór hosszára vagyok korlátozva. Vajon egy nagy lakást be tudnék drótozni ISDN telefonzsinórral úgy, hogy a notebookot bárhol rádughassam?
Légyszi, dobj egy mail-címet, amelyik él is (a hotmail-es "user account inactive" hibával reject-el! Lenne egy kis "esszém" Neked!
Üdv
Maus Robi
mikimaus