Keresés

Részletes keresés

Abulafia Creative Commons License 2005.05.03 0 0 2124

Herbert más könyveiben is igyekezett megfogni az éppen fejlődő tudományos eredményeket. Néha képes volt kapitális baromságokat is írni de az ökolőgiai fejtegetéseinek nagy része meglepően pontos.

Az általad említett idézet szerintem a biológiailag diverzebb rendszerek stabilitására utal. Sajnos azt hiszem véletlen, hogy ilyen szép és pontos.

A Védett Nőkben borzalmas blablákat ír a genetikáról. Mentségére legyen szólva, hogy a hetvenes években még aránylag kevesebbet lehetett tudni a dologról. Mglepő (számomra), hogy a pontatlanságok ellenére is nagy élvezettel olvastam a könyvet, az egyik kedvencem pedig általában háklis vagyok az áltudományos szövegekre.

A.

Előzmény: galendil (2122)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.05.03 0 0 2123
Egyetértek. Végül is van két film, amelyik közül bátran kiválaszthatja mindenki, amelyik tetszik neki. Nekem pld a Lynch-film egyátalán nem, más arra esküszik. Ugyanakkor a tévéfilmsorozatos, 6 részes verziót kedvelem, többször is láttam és élvezetsnek tartom. Ennél többet/jobbat nem is nagyon lohet kihozni és nem is nagyon van rá igényem. Mondjuk nagyon cool lenne, fremen-kék kontaklencsével járni az utcán, valami vastag nagy kabátban nyáron, amiből egy szívószál lóg ki a számhoz a hátamon lévő sörös palackból :-)
Előzmény: galendil (2121)
galendil Creative Commons License 2005.05.03 0 0 2122

épp most olvasom újra a dűnét

"Minél több az élet egy rendszerben, annál több helyet taálál magának az újabb élet""Az élet fokozza a környezetéletfenntartó képességét."

ezek a gondolatok nekem a Lovelock-féle Gaia hipotézist juttaták eszembe,habár pontosan nem emlékszem,de az kb 10 évvel a regény után jelent meg.

Nagyon szeretem ezt az ökológikus szemléletmódot a regényben ami sokszor a 80-as évek közepén megjelent fenntartható fejlődéssel rokonítható.

Bár lehet,hogy Herbert csak volt annyira bölcs,hogy felismerje azt,hogy véges térben nehéz a korlátlan növekedés legyen az akár egy bolygó(Föld,Arrakis vagy egy nagyobb térrész mondjuk az univerzum egy véges méretű darabja)

galendil Creative Commons License 2005.05.02 0 0 2121

Nekem nem hiányzik annyira,hogy új film legyen.

Amúgy vszeg azért nem mozdulnak rá a témára,mert ezt nehezebb átadni a fizetőképes vevőknek,meg a különféle izéket megvetető gyerekeknek(- Anyu/apu vedd meg a valódi műanyag kriszkést,a GI Joe Harkonnen katonát,vagy a trendi ibad kontaktlencsét).

Meg elég nehéz a szereplők állandó belső vivódásait is,gondolatait megjeleníteni, egyszer-kétszer még elmegy egy filmben de hogy csak mutatják a szinészt aki"magában beszél" de nagyon sokszor nem kivitelezhető. A forgatókönyvíró meg biztos hülyét kap attól hogy minden fejezetet olyan rövid szövegek vezetnek be amik bár kapcsolódnak a történethez,de nem túl szorosan viszont ezek elhagyásával az egész mű csorbul.

Szóval szerintem mindenkinek van képzelőereje és szerencsére elég nagy számban tudunk is olvasni is.

cloaked Creative Commons License 2005.05.02 0 0 2120
Azt hiszem amit írtam egyáltalán nem feltűnő, mert az arányok ott is megvannak... a háttérben lévők meg sokszor tényleg csak azért mások mert más ül odafenn, dehát ez nagyon nem mindegy...
Előzmény: Carvalho (2117)
Ghanima Creative Commons License 2005.05.02 0 0 2119

Úgy vélem, hogy nincs az az univerzum, amelyben az ész, mint olyan konstansan megmaradó mennyisége mellett nem lenne egyre növekvő a rászorulók száma... ;-)))

Ergo: a "nagy átlag" ugyanúgy nincsen birtokában a különleges tudásoknak.

Előzmény: cloaked (2114)
Ghanima Creative Commons License 2005.05.02 0 0 2118
Ami azt illeti, nekem Lynch filmjéből szinte az egyetlen, ami tetszett, az Rambaldi féregmegoldása volt. Ja, és az Aliát alakító kislány, őt igazán jól megtalálták!!!
Előzmény: Carvalho (2113)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.02 0 0 2117

Nem gondolom, hogy a Dűne az univerzumban egyáltalán nem a maihoz hasonló emberek élnek.

Az tény, hogy az előtérben levők többsége valóban nem hétköznapi.

Előzmény: cloaked (2114)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.02 0 0 2116
Annyi lóvé nem lesz egyhamar, hogy a Dűne univerzumból sikerfilmet lehessen csinálni. Éppen ezért gondolom úgy, hogy a vizualizációnak új utakat kell keresnie.
Előzmény: Dr.W.Gy. (2115)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.05.02 0 0 2115
Akkor lehet jó filemt csinálni, ha sok a lóvé. A Gyűrük Ura is szar lett volna, ha nem több száz milliós a költségvetése. A Lynch-féle rövidfilm nyilván alkalmatlan a bemutatsára, a minisorozatok hosszúságilag már azok, de ez meg kis költségvetésű tévéfilmsorozat. Felvevő piac meg nincs akkora, mint a starwarsnak vagy a gyűrükurának. Azaz, veszteséges lenne egy ekkora szuperprodukció.
cloaked Creative Commons License 2005.05.02 0 0 2114

Szerintem a könyv megfilmesítése ritka nagy problémákba ütközik... először is, mint páran vázolták már, a több szálas, összetett cselekmény, amiből így elég nehéz az összefüggéstelenség veszélye nélkül kihagyni... a 84-es filmben (amennyit képes voltam megnéyzin belőle;) pl néha egészen irritáló volt az összefüggéstelen jelenetek folyama egy-két helyen.

Ami szerintem fontosabb: ebben az univerzumban egyáltalán nem a maihoz hasonló emberek élnek (hiszen erről szól az egész), a többségük (főleg az előtérben levők) mai szemmel valójában hihetetlenül tudatos típus.. és az ennek hiánya miatt ma átlagban végül is elterjedtnek mondható ostobaság (az ember magával és környezetével kapcsolatos tévhiteinek aránytalan többsége) szintén nincs meg... a mellékszereplők többsége is nagyjából tisztában van azzal, meddig terjed az "okossága", a képességei. Tehát eleve szükséges egy "ritka erős tudatú" forgatókönyvíró, rendező (akiknek mellesleg jól kell érteniük a könyv "üzeneteit", a lényegét) és olyan profi színészek, akik szinte nem létező személyiségeket képesek hitelesen eljátszani, főleg anélkül hogy "na mi most nagyembereket játszunk el" hatás jöjjön elő, ami szerintem látszott a 2000es változaton.

Carvalho Creative Commons License 2005.05.02 0 0 2113

Teljes mértékben igazad van! Talán éppen ezért lenne jó, ha valami módon vizuálissá válna a Dűne univerzum. Például szerintem ki kellene írni egy pályázatot, amelyben a férgek megjelenítése lenne a feladat. Valami olyasmi módon lehetne - egyik oldalról - megközelíteni, ahogy az kentaurokkal megesett:

A kentaur természetrajta (Anatómiája, élettana, viselkedése és kultúrökológiája 1., jav. és bőv. kiad.) Írta: Csányi Vilmos természetkutató; rajzolta: Makovecz Benjámin grafikusművész Helikon Kiadó.

Nyilván lenne, aki 3D számítógépes grafikát küldene be, esetleg mindjárt animálva, ... stb.

Lenne még néhány faj, amelyeket örömmel megnézném, hogy ki hogyan képzel el.

Előzmény: angyalhentes (2112)
angyalhentes Creative Commons License 2005.05.01 0 0 2112
Azert azt nem mondanam, hogy egyszerubb az univerzuma (legalabbis ha a Szilmarilokat is hozzaveszed, meg a nyelveszeti okfejteseket is), csakhogy a Gyuruk Ura alapvetoen egy mese, a Dune meg alapvetoen nem. (Es ha mar itt tartunk, pontosan ugyanez a helyzet a Csillagok Haborujaval is.)
Előzmény: Carvalho (2110)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.05.01 0 0 2111
Szerintem alapvető különbség, hogy a Dűne egy könyv amiből film lett (vagy lenne), míg a Star Wars egy film volt, amit kaidtak könyv formájában is, de gyakorlatilag egy kissé olvasmányossá tett feldúsított forgatókönyv volt a klasszikus három rész Kozmosz FK sorozata.
Előzmény: Carvalho (2110)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.01 0 0 2110

Igazad van:

"Dr. Torkos Attila a végleges kézirat alapos áttanulmányozásával segített elkerülni a következetlenségeket."

Dagad a keblem a honfiúi büszkeségtől!

Szerintem egyébként 10 éven belül nem lesz értelmes és sikeres megfilmesítés. A Dűne univerzuma sajnos/szerencsére kissé bonyolultabb, mint a Gyűrűk Ura, vagy a Csillagok háborúja, nem könnyű forgatókönyvet írni egy ennyire sok szálon futó, rengeteg finoman megrajzolt karaktert használó cselekmény folyamhoz. Szerintem a hagyományos film keretei szétfeszíti.

Előzmény: The Second Moon (2109)
The Second Moon Creative Commons License 2005.05.01 0 0 2109
Igen, a köszönetnyilvánításban megemlítette Attila nevét (lsd. magyar nyelvű folytatások), segítségét a következetlenségek kijavításában.
Előzmény: Carvalho (2108)
Carvalho Creative Commons License 2005.04.30 0 0 2108

Ez meglepett.

Azt is tudod, hogy mit szólt ehhez Brian Herbert?

Előzmény: The Second Moon (2107)
The Second Moon Creative Commons License 2005.04.30 0 0 2107
dr. Torkos Attila a Szukits szineiben, nem Brian Herbert.
Előzmény: Carvalho (2106)
Carvalho Creative Commons License 2005.04.30 0 0 2106

Szia Dr.W.Gy.!

A Szukits kapta össze a sorozatot, ganézta ki az ellentmondásokat, vagy Herbert fia?

Carvalho

Előzmény: Dr.W.Gy. (2101)
orcinus-orca Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2105
OFF

A kilencvenes évek végén keményfedővel megjelent egy átfésült fordítású változat a Neuromancerből.
Előzmény: nebamun (2102)
Abulafia Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2104

"Mond az a név még valamit, hogy CoVBoy? :-)"

:-)

Itt lehet nosztalgiázni:

http://pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/ujcov.html

A.

Előzmény: Dr.W.Gy. (2103)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2103
Lehet. Nekem meg van a Hugó Science Fiction sorozatban mindhárom (a folytatás Count Zero meg a Mona Lisa Overdrive is). Ha gyatyábaszedik őket és összehangolják, plusz egy kis extrával ellátják, ahogy az ilyen könyveket el szokták (ellentmondás gyűjtemény, kronológia stb.) megveszem újra. A játéknak volt valami lenyűgőző hangulat amikor a Kuang 11-essel nyomtam a jeget a Gemenschaftsbank Zürichnek :-) Lehet hogy a sok játék (és a Commoder Világ újság leírása volt az, amitől érthető volt). Mond az a név még valamit, hogy CoVBoy? :-)
Előzmény: nebamun (2102)
nebamun Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2102
A Neurománc egy hírhedten félrefordított kiadás. Netes topicokban sokat emlegették az irtózatos lajterjakabokat. Nekem a könyv valahogy nem állt össze a végére (sőt), lehet hogy ebben ennek is komoly oka volt. Egy új fordítás mindenképpen elkelne. A C64 játékot én is imádtam.
Előzmény: Dr.W.Gy. (2101)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.04.11 0 0 2101
Nekem meg épp az tetszik, hogy a szukits összekapta magát és a művet, közös fordításra hozta és kiganézta az ellentmondásokat stb. Én szeretem a nagyobb, mutatósabb vastagfedeles könyveket, pláne ha ilyen sorozatosak és egyformák. A paperback vackokat kevésbbé, igaz, azt könnyebb utazás közben olvasni. Most olvastam el nagy Clarke odüsszeiás könyvet és nagyon jól megcsinálták azt is (már várom a Stanislaw Lem összest meg a William Gibson neurománcait). Nekem a Neuromancer volt olyan, hogy a C64-es játkot nyüstöltem és csak utána tudtam elolvasni és nagyon bírom (ez az igazi mátrix számomra, amit valszeg jó érzékkel lenyúltak a filmhez).
Előzmény: galendil (2100)
galendil Creative Commons License 2005.04.11 0 0 2100

úgy látom a nagy könyv hatására mostanában mindenki Herbert könyveit olvassa : )))

korábban még nem irtam ide,de egy ideje olvagatom a topikot

Herbert Dűnéje nekem is nagy kedvenc, ő is azon írók közé tartozik akik vhogy annélkül hogy bárki előzőleg ajánlotta volna hirtelen az érdeklődésem középpontjába kerül.(ilyen volt pl Tolkien is,akit így meg tudtam ismerni a filmes hajcihő előtt).

A Dűne kapcsán az első emlék a Dune 2 számítógépes játék volt. Majd évek múltán jött az érzés,hogy nekem ezt a könyvet el kell olvasni. A kozmoszos változatban sikerült is hozzájutni a könyvtárból. Az egész mű megfogott maga a történet is,de legalább annyira a háttér,a Dűne ökoszisztémája stb.(Itt is csak tolkieni párhuzamokat tudnék hozni, mivel GYU-ban is a függelékeket , és Szilmarilokat is annyira szeretem mint a magát a gyűrű történetét.)

Késöbb megtudtam,hogy több kötet is létezik,bár a címüket nem tudtam és a megjelénési sorrendet sem,így pl az istencsászárát(mivel ehhez hozzájutottam) rögtön az eredti könyv után elovastam. A szukits kiadásába jutottam hozzá az újabb kötetekhez és végre megtudtam,hogy hány kötet is van egyáltalán.

Néhány gondolat:

Szukits könyvek:bár nekem a legtöbb ebben a formátumban van meg nem tetszenek,nagy méretű könyvek vastag papírral rossz olvasni őket.Sokkal jobban szeretem a kisalakú"zsebméretű" formátumot a sci-fi könyvekben.De legalább a beltartalom kárpótol.

Előjáték sorozatot beszereztem Az Atreides házat el is olvastam nem volt különösebb problémám vele a többit is biztos el fogom olvasni csak megvárom az egytelen ismeretlen/beszerezhetlen  könyv a káptalanház kiadását.

k.j. andersont többen leszólták annyira nem rossz író X-files könyvei kifejezetten tetszettek.

Dűne film-Lynch: Lynch is nagy kedvenc ez a film volt életem első dvdje,az összhatásban adta azt amit a könyv így én meg vagyok vele elégedbve.

Dűne film-minisorozatok: A Dűne gyermekeit láttam és azzal is meg voltam elégedve.

Herbert regények:Zöld agy :Érdekes gondolatok vannak benne,de azért nem ér fel dűnei magasságokba,de környezetvédelmi téma miatt a zöld könyvek között alapműnek gondolom.

Lélekvadász:nem sci-fi de ALAPMŰ

Több könyvét is ismerem,de vagy még nem sikerült beszerezni pl Védett nők-Fehér Pestis vagy még az elovasandók kategóriában van

bocs hogy hosszúra sikeredett

a Shai-hulud legyen veletek

Ghanima Creative Commons License 2005.03.22 0 0 2099
Jelentem, szavaztam a Nagy Könyv külföldi ágára..., gondolom, kitaláljátok, mire... Annyi csak a gubanc, hogy az első öt kötetre lehet, valamiért a hatodik kimaradt a lehetőségek közül, ki érti ezt... :-o
Ghanima Creative Commons License 2005.03.22 0 0 2098
Sajnos, nem láttam, de azt gondolom, hogy mindenhol hasonló nagyságrendű árakra lehet számítani... :-(
Előzmény: Abellio (2093)
Ghanima Creative Commons License 2005.03.22 0 0 2097
Amennyire a kirakat távolából láttam, jó állapotban volt a borító...
Előzmény: Mr_Fusion (2092)
Abellio Creative Commons License 2005.03.22 0 0 2096
eppenseggel ragaszkodnek, egyedul ez hianyzik a klasszikusok kozul :)
Előzmény: Discus (2095)
Discus Creative Commons License 2005.03.22 0 0 2095
ha nem ragaszkodsz a könyv formához (vagy amíg megszerzed, ez is megteszi), az http://slp.dwalin.ru/ -ra épp most került fel.
Előzmény: Abellio (2093)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!