Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ezek valóban szépek,az enyémeknek tizede volt mikor kiültettem. Nem is volt nagy növekedés,pedig vártam a csodát. Egész évben kb 1m-re nőttek a hajtások a tőkéken.
A legtovább és a legjobb állapotban fent maradók.... a fürtök 90%-a néhány töppedt,száradt bogyótól eltekintve teljesen egészséges.Fontos,hogy ezek még első termések(csak nyelvészeknek)
Otelló és Kékfrankos keverékéből készítettem vörösbort,héjon érlelve 10napig. Üvegben sötétebb mint a cola.:) Cukorral kiegészítettem,s igen jól sikerült szinte harapni lehet.:)
"Október második felében érik elfogadhatóan magas (17-19 mustfok) cukorfokkal és gazdag savtartalommal. Termôképessége jó, vitális fajta. Rothadásra nem különösen érzékeny. Téltûrése kiemelkedô, a gombabetegségekre nem fogékony. Bora csersavban gazdag, mély színû és kemény karakterû."
Köszönöm a tippet. Ismerem a Nérót de legalább egy hónappal előbb érik mint a Cabernet, így legfeljebb a házasítás jöhetne szóba.
Egyébként van Néró tőkém, de nagyon rossz tapasztalataim vannak a termékenyüléssel, konkrétan a virágzás utáni fürtszáradással. (Ha érdekelnek a részletek keress vissza, a téma részletesen ki volt tárgyalva.)
Ami pedig engem illet én a testes, vastag, sötét színű vörös borokat kedvelem, függetlenül attól, hogy a mai ízlés éppen milyen.
Idővel valóban mélyül a szín és sajnos enyhén a barna fele is hajlik. Nálam azonban ez ritkán fordul elő, mert általában nincs annyi, hogy "túlélné" a két éves kort annak ellenére, hogy maximum alkalmanként 2-3 dl-t iszom, a család többi tagja pedig legfeljebb alkalomszerűen, még ennyit sem.
Növelnem kellene a termőterületet, de mivel gyakorlatilag mindent egyedül kell csinálnom, ez már így marad.