Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ha ilyen régóta pihentetett, akkor az szerencsés, legalább telepíthető hamar - gondolom azokat a régi vadakat úgysem akarnád oltogatni.
Ha a másik részeden mindenképpen oltani akarsz, akkor a visszavágáshoz: ha nem hozott a tőke az alsó részen fattyúhajtást, amire vissza tudnál térni, akkor kb. 30-40 cm magasságban vágjad el. És csak az egészséges tőkét hagyjad meg, aminek a belseje gyanús (Esca, Eutypa stb), azzal ne foglalkozz, vágd ki ( Rambo barátunk jó kis leírása: http://szolo.blog.hu/2007/10/01/a_szolotoke_megbetegedesei_1 ).
Jó fajtákat találtál, finomak, könnyen egészségesen tarthatóak.
A különböző későbbi oltócsap-beszerzésekhez tegyél el alanyokat, pár év múlva helyben átolthatod az akkor beszerzett fajtákra.
Ez a föld már vagy 8 éve pihen.. Néha a szomszéd azért szántatta fel hogy ne terjedjen hozzá át a gaz.. A szőlőt viszont senki nem gondozta.. Így futott arra amerre csak tudott... Most vissza kell metszenem mindet hogy erősödjön.. Aztán majd ki fog derülni hogy mit lehet vele kezdeni.. De mivel nagy a terület ezért arra gondoltam hogy egy részét mindenképpen átoltom.. Aztán ki fog derülni hogy jó vagy rossz ötlet volt-e.. Ha teljesen tönkre fog menni az sem érdekel mert most vettem 500 tő szőlőt.. Persze cirka 20 fajtát... Többnyire borszőlő illetve hibrid fajták... Pölöskei.. Irsai.. Median.. Néró.. Eszter.. Hamburgi muskotály.. Zala gyöngye.. Ezek már vannak..
Egy jó tanács, amit vagy megfogadsz, vagy nem. Pár éve én is nekiálltam átoltásoknak. Sajnos nem minden év alkalmas rá (aszály, jégverés, fajtaidegen csapok) így több éven át dolgoztam vele, sokat - nagyon sok tőke legyengült és ott tartok, hogy elég sok pótolnivalóm van. Ha a tőkék nem hoztak erőteljes hajtásokat az idén (mondjuk legalább ceruzavastagságú 6-8 db, szép hosszú, amit június végén vissza kellett alaposan vágni...), akkor nem érdemes átoltásba belevágni. A képeiden ha jól látom, a tőkék valami érdekes módon vannak tartva, nem látok egyértelműen törzset/karokat/termőalapokat. Nem biztos, hogy érdemes átoltást csinálnod.
Az egyik területedet úgyis újra kell telepíteni, lehet, hogy érdemesebb mindegyiket. Kivágod most télen, ha tudsz, hordatsz rá trágyát, beleforgatod 40-60cm mélyre, tavasszal vetsz bele zöldtrágyának való növényeket, jó esetben ősszel már tudsz ültetni (bár az sem árt, ha 2-3 évet is pihenteted akár).
Az átoltás miatt 2-3 év múlva lenne teljes termésed. Ha jól elő van készítve, az új telepítés jól megindul, 4 év múlva azon is lesz közel teljes termés, és 20-50évre megvan az erőteljes ültetvényed
Mint írtam át szeretném oltani ezeket.. Kérdeztem is hogy van-e valakinek itt Csillám avagy Fanny fajtája.. Mert akkor vennék vesszőket tőle.. Illetve minden egyéb erős növekedésű és ellenálló fajta érdekel.. !!
Ha már a bemutatkozásról van szó.. Én is új vagyok.. Ami a képeken látható azt vettem .. Elhanyagolt állapotban.. stb.. Ezt kell rendbe raknom tavasszal.. Illetve ezt szeretném átoltani.. Remélem tudtok majd segíteni.. ;-)
Egyetértek veled és woodruff fórumtárssal is! Ez így elég soványka Borisz részéről! Remélem/jük/ bővebb információt is szolgálni fog! Én mindenesetre várom!
Arra nem gondolsz hogy sok embernek esélye sincs hogy öntözze a szőlőjét!
Véleményem szerint sok múlik a fajta habitusán is,mert én nem tudok öntözni de a kétéves Nizinám bombasztikus volt viszont néhány kétéves gyökereztetés alig ütötte meg a kétméteres vesszőt! Óriási a különbségek vannak fajták között!
Arról nem is beszélve hogy jeget is kapott nem is akármilyet de őszre úgy kikupálódott hogy senki nem mondta volna meg hogy Június végén milyen siralmas állapotban volt!