Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 2009.01.25 0 0 9023

Nem csak mi tévedhetünk, vásárlók. Az igazság nem mindig odaát van :-)

Azok a régi moduljaik egész jók voltak, sőt, soxempontból ma is szépen megállják a helyüket. A B3 szimulációnál viszont az utóbbi 6-8 évben valóban lényeges fejlődés történt amibe már nem szálltak be.

Igazából min is véreznek el leginkább a klónok? A chorusvibrátón. Perka, click, leakage, regiszterek... itt is lehet hibázni a hangban, de többé-kevésbé mindenki megbírkózott a feladattal. Viszont a c3 vibrátóval a B4-ig (~kr.u. 2000) mindenki elvérzett. Mintha nem is volna fülük. Onnan a NewB3, Diversi, C1, VB3 már sokkal jobb úton, sőt kifejezetten jó úton halad.

Előzmény: djuice (9017)
okumoto Creative Commons License 2009.01.25 0 0 9022
Óóó, köszi! :)
Előzmény: Sycsa (9021)
Sycsa Creative Commons License 2009.01.25 0 0 9021
Előzmény: okumoto (9019)
oldrad Creative Commons License 2009.01.25 0 0 9020

Szevasz !

Örülök,hogy fellbbentetted a fátylat a szörnyű titokról, mert egy vékony, magas fiatalember maradtál volna számomra :-))

Minden nyilvánosság hasznos a Hammond megismertetése szempontjából, mert itt is sokszor elhangzott már, hogy a "széles néprétegeknek" legtöbbször közömbös, hogy milyen a hangszer: valami orgona, oszt' kever rajta a billentyűs.

A videoklipen valami olasz orgonát vernek szét, a hátsó nagy függőleges panelen jellegzetes alu-serlegek alatt vannak a tranzisztoros alaphang-oszcillátorok rezgőkörei, és kazlakban láthatók a Ducati sárga metálpapír kondijai. Ha tévednék, sorry. (elnyűttem egynéhány típust )

Viszont találtam egy kis bohókás zenei oldalt, akinek van türelme, és szereti a régi extrém hangszereket, érdemes végigbogarászni :

http://blog.modernmechanix.com/category/entertainment/music/page/4/

Ízelitő belőle, Laurens bácsi alkotott még ezt-azt :

Előzmény: benkodavid (9018)
okumoto Creative Commons License 2009.01.25 0 0 9019

Tehtube mester! Belinkelnéd mégegyszer azt a jutyúbvideóletöltő programot, amit legutóbb közzétettél! Légy szíves! Lelkiismeretesen visszakeresgéltem egész fórumot, de képtelen vagyok megtalálni azt a bejegyzést... (Ez, az a program volt, amivel mindenféle formátumban lehetett lementeni a videókat...)

Köszi

benkodavid Creative Commons License 2009.01.25 0 0 9018
én voltam a fiatalember! már küldtem postot, hogy aki teheti nézze meg! az L122-m látható és hallható 125-ös, egyrotoros, kétsebességes lezlivel, mindkettő fullcsöves, angol cucc, zongoraszállítók vitték a stúdióba. sajnos a jam session nagy stenkjében eltörtem a felső C-t a felső manuálon, de azóta már vissza pillanatragasztottam. a műsor tematikája amúgy a funk zene volt, és ezen kívül a ska-reggae tematikájú műsorban is játszom krsával, a paso zenekarom énekesével, sajnos azonban az a műsor bár jól sikerült, a tévések sikeresen félremagyarázták a dolgokat, és hiába mondtuk el, hogy a ska jamaikai, és a skatalites, a toots & the maytals, jackie mittoo, coxsone dodd, pinoeers, stbstb előadók találmánya és zenéje, a klipbejátszásokban csak madness, mighty bosstones, és GM49(!!) voltak, amik kb annyira ska, mint amennyire a boney-m funk, vagy amennyire a casio wk-1200 egy hammond b3. folytatom ontopic, ska-reggae videókkal, mind hammondos:

jackie mittoo - juice box

jackie mitoo & the soul vendors - ram jam
funk reggae, dirty reggae, skinhead reggae amerikából:
aggrolites - dirty reggae

aggrolites - free time
ebben a klipben szétvernek egy orgonát, ami nem biztos, hogy hammond és lehet, hogy tranzisztoros, de biztos valami használhatatlan hangszer, aki felismeri, írj meg mi az:
aggrolites - reggae hit L.A.
itt pedig az egyik legnagyobb hammondos reggae sláger:
harry j allstars - liquidatos
és egy kis pioneers, hammond és vox orgona szerűség:
pioneers - reggae fever

ez csak egy kis önkényes szemezgetés volt, de általánosságban elmondható., hogy a 60-as, 70-es évek jamaikai zenéjében (ska, rocksteady, reggae) igen fontos szerep jutott a többnyire ritmushangszerként használt hammondnak, sokszor használák leslie nélkül is.
Előzmény: oldrad (9015)
djuice Creative Commons License 2009.01.25 0 0 9017
Ha egyre gondolunk, Emuék csináltak több célterületre dolgokat: Vintage modult az analóg dolgoknak, Carnaval modult a latin típusú zenékhez, de volt nagyzenekari hangszerelésre is külön. Így nem rontották el egy minden egyben hangszerrel, mindenki azt vehette amire szüksége volt és ott tényleg a teljes minta memória a célterületnek volt kihasználva, nem furulya meg gitár hangszínekre. De ott a B3 is: színtiszta Hammond mintákkal. Ez jó volt a zenésznek és méginkább a cégnek mert többet eladhatott. :) Az Emu ezek miatt is úttörő volt akkor, meg magát a hangmodul koncepciót is ők hozták be a köztudatba! Az Orbit akkor olyan hiánycikk volt, hogy mikor megjelent, komoly ellátási problémák voltak belőle annyira vitték. És tényleg vaskos grooveok szóltak belőle. Ki volt elégítve mindenki ízlése, nem szűklátás ez szerintem.
Az hogy a hammond modellezésük nem a mi igényeinknek megfelelő, abban rejlik hogy ők nem is azt akarták elérni. Gondolom ha egy eredeti hű fedélzetű hangszerre lett volna szükség, azt is megcsinálják de aki ilyet igényelt az úgy is az igazit használta. Magát az orgona hangszint visszaadni így egy ROM-player modulból, v samplerből egy jobb mintával gond nélkül meg lehetett valósítani az univerzalitás feladása nélkül. Pl azért nincs az Emu cuccokban leslie effekt sem, mert megmondták, hogy azt jól lemodellezni egy algoritmussal sokkal nehezebb mint a lassú és gyors mintákat felvenni és utánna egy okos gondolattal csak át kell keverni őket egymásból hangerőben...
De nyilván egy sampler nyitottságából adódóan ez "Tube" módra, a saját elképzelésnek is nyitott utat jelentett amint tudjuk. :)
Előzmény: tehtube (9014)
Qqberci Creative Commons License 2009.01.24 0 0 9016
Fassang Lacinak is lesz egy "Hammond inside" mûsora...
Előzmény: oldrad (9015)
oldrad Creative Commons License 2009.01.24 0 0 9015
Lapoztam a TV-n, és örömmel láttam, hogy a magyar MTV 18-kor kezdődött műsorában egy magas vékony fiatalember bemutatta a stúdióban ülő gyerekeknek a Hammond orgona rejtelmeit, ami egy kis örömzenébe torkollott a műsor végén a nézők közreműködésével. Végre elindult valami a hangszerünk népszerűsítése érdekében !
tehtube Creative Commons License 2009.01.24 0 0 9014

Szűklátókörű gondolkodás. Volt egy cél piaci szegmens és már másban nem is tudtak gondolkodni, Creativitásuk leragadt ott. A félprofi otthoni/stúdiós felhasználóknál.

Én is csodálkoztam '97-ben kezdő szempleresként hogy Biljarski Emil, a Korai öröm billentyűse beépített vinyóval ezt használja fellépésekre. Aztán ha nem is tudtam (akartam) akkor még beépíteni a vinyót, de az akkori kikevert kedvenc Ensoniq Hammondjaimat bemintáztam és 3 floppyról töltöttem be koncertek előtt. Persze akkor is a jófajta Allsound LA2700 lacin szólalt meg, nem magában. Nemrég kaptam erről a megoldásomról egy félórás videót amit 10 éve vettek föl, nagyon megörültem neki.

Előzmény: djuice (9013)
djuice Creative Commons License 2009.01.24 0 0 9013
10-15 éve a teknősöknek külön gyártott ilyen motyót az Emu! Orbit és PlanetPhatt modul szériák voltak azok, persze nem kizárt hogy samplert is használtak, de azok főként stúdiókba, filmscore dolgokban működtek, pláne mikor 1m. Ft-nak megfelelő összegért adták bővítetlenül... Csak jóval később kezdtek zuhanni az árak. 2003-ban még 4-5 kilóért adtak használtan egy E6400-at. Ma? 80 és 140 között megy.
Amúgy a teknősök nagy gyártója a német Quasimidi volt még!
Ami viszont érdekes hogy eleve a samplerek több kimenettel jöttek. Hogy nem jutott eszébe az Emunak hogy ők is vonal mintákból csináljanak hammond modult? Még a nagy samplerek leslie orgona mintái sem közelítik meg a B3 modulom célirányosan erre készült hangjait és ez sem teljesen tökéletes. (mondjuk igaz, eleve sound track felhasználásra lett csinálva nem egy élő Hammond leváltására)
Előzmény: tehtube (9012)
tehtube Creative Commons License 2009.01.24 0 0 9012

A Hammond orgona kifejezetten élő műfaj. Ez a fajta hardev ellenben stúdióbeli, otthoni felhasználásra készült szerintem. Hanxerelők, filmzenészek, vagy csak otthon szintidiszkóbugyborékoltatók lehet a célközönség. Persze ha belegondolok hogy a nagyon is bevált szemplerem 10 éve a tehhnósok legkedveltebb masinája volt... :-)

Előzmény: szimizso1 (9011)
szimizso1 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 9011

Sohasem szerettem a mindent egybe alapon készült dolgokat. Ezért nem vettem mini/midi tornyot. Szerintem is egy kicsit távol esnek a kezelőszervek a zenésztől. Játék közben meg valószínű nem is lehet őket pontosan kapcsolgatni. Viszont, ha koncert elött be van lőve a cucc, és csak a képernyőt kell bökdösni, még használható is lehet. Azért az itthoni nagy vasat nem adnám egy ilyenért az tutti!:-)

Előzmény: djuice (9009)
tehtube Creative Commons License 2009.01.24 0 0 9010
Távolról ugatja orgonálás szempontjból a rendes hangszereket. Vakítás. Nem csak a kütyük, bizgyentyűk száma a lényeges. Nemcsak hangkeltés van, hanem ergonómia is.
Előzmény: djuice (9009)
djuice Creative Commons License 2009.01.24 0 0 9009
Hát igen, de legalább arra nem lehet panasz hogy nincs minden funkció testközelben! :) Amúgy évek óta létező dolog már és használják is!
Először én is megrémültem mikor anno azt láttam hogy ezek képesek akár egy 19"-os érintős lcd monitort beépíteni... A hamichord ilyen szempontból csak ipari tanuló mellette. :)
A távzenélésben is vannak agyamenések. Egyszer Steve Wonder úgy adott koncertet régebben hogy otthon nyomta a billentyűket és akkoriban még telefonmodemes kapcsolattal adta le a midi jeleket, a több száz km-el arrébb lévő koncertcsarnokba, ahol is a faszányosan berendezett színpadon midi-távvezérelte a hangszereket, zenész meg óne! :) Gyakorlatilag mint ha lemezről hallgatták volna az egészet, és százával fizettek rá belépőt!!! :DDD
Előzmény: szimizso1 (9008)
szimizso1 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 9008

Na ezzel már távsegítséggel is lehet zenélni:-) Elég, ha a címre elküldöd a ketyerét, és ott rádugják a netre.......... Ezek egyre lehetetlenebb hangkeltő eszközök.

Előzmény: djuice (9007)
djuice Creative Commons License 2009.01.23 0 0 9007
ha már egyszer klónok, legyen teljes a kép! :)
djuice Creative Commons License 2009.01.23 0 0 9006
Ha már Tehtube nem találta a saját klippjét...
K.ZS. video
tehtube Creative Commons License 2009.01.23 0 0 9005
Jó lenne :-)
Előzmény: djuice (9004)
djuice Creative Commons License 2009.01.22 0 0 9004
Engedelmetekkel, Tube és Mókusmisi, tolmácsolom néhány barátom üdvözletét, akiknek elnyerte tetszését a belinkelt esi4000 und hamikord-b4 páros video. ők nem azok az igennagy hammond betegek, de a jót nem vetik meg...
Utólagos engedelmeddel megadtam a számod Tube, az Emu hangbank miatt, ne csodálkozz ha ismeretlen szám csörgetne majdan...
(bízom benne ezzel nem váltok ki közutálatot...)

Másrészről gratula minden zenei törekvésnek és megmozdulásnak! Nocsak! Valami kezd beindulni?!
tehtube Creative Commons License 2009.01.22 0 0 9003

A Take Five jazzklub kezd a Hammond otthonává válni. Triton, B2B3, Smárton+1, Kaltenecker, Random szerda... Littlebig tökéletesre épített B3/122-ese ott is lakik. Rendszeresen kihozza a színpadra, tegnap épp a Random szerda nevű ismerős arcok egyesülete kíséretében. A legtöbb zenekarnév mögött ő található. Az akusztikus zongora és a Nord E. pár mozzanata mellett a hangsúlyos fő szerep a Hammondé volt. Nincs mit hozzátennem, tökéletesen szólt. Minden tartományban és minden hangerőben. Ehhez persze a 21H-sított 760-as is méltó partner volt. Meg természetesen a zenésztársak. Ízes jazz groove-ok, blokk részletek, effektek, többször kifejezetten hard elemek is szóltak. A középső koncertblokkot felvettem. Nagyon jó felvétel lett, aki nem hiszi nálam utánajárhat (mindhármat felvették, keverőről) CD-jük is kapható a korábbiak válogatásából. Feltétlenül javaslom.

Egy fülest is kaptam, február közepén Littlebiq kijön egy igazi Hammond trióval. B3, dob, gitár. Klasszikusok mellett (Smith, McGriff...) több saját szerzeményt is előad.

Előre szólok, ezt ne hagyjátok ki ha szeretitek a Hammondot, tényleg olvassátok, írtok a fórumba ill. Bp. vagy környékén laktok.

akapuli Creative Commons License 2009.01.21 0 0 9002
Szabi is játszik Hammond-hangszíneken, de szerintem itt nem fog.
Előzmény: Dick17 (9000)
tehtube Creative Commons License 2009.01.21 0 0 9001

Létezik. Méghozzá az egyik legrégebbi előadótól. BILL DOGGETT : Honky Tonk. Lényegében ugyanaz. Erre épül egész életműve. Azután 32 évvel később a negyedik orgonistától ugyanez.

0. Fats Waller, 1. Wild Bill Davis, 2. Bill Doggett, 3. Jackie Davis, 4. Jimmy Smith

A plakát is jól mutatja a hazai állapotokat. Nagyszámú kíváló zongorista mellett lámpással kell keresni a hammondosokat.

Előzmény: Dick17 (9000)
Dick17 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 9000

kicsit off:

a csatolt kép alapján jut eszembe - létezik bugi-vugi Hammondon?

oldrad Creative Commons License 2009.01.20 0 0 8999

Fiatalkori kedvencem, Lou Bennett :

http://www.afana.org/jazzorgan.htm

tehtube Creative Commons License 2009.01.20 0 0 8998

Ez a Brian Auger féle zseniális.

Másik kedvencem ugyanez a Vanilla Fudge -tól. Totál más, de szintén a B3 uralja.

Előzmény: LittleBig2 (8997)
LittleBig2 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 8997
Holnap, azaz január 21-én Take5 klubban lesz Random Szerda. Amitől ez érdekes lehet, hogy lesz Hammond orgonázás, sokszor basszussal együtt!
http://www.myspace.com/randomszerda

Helyszín: Paulay Ede u. 2., kezdés: 21.00 óra, belépő 1000Ft amiből 500 leiható.
Itt meg egy remek klipp közepén remek hammond szólóval.

http://www.youtube.com/watch?v=WpizS9h-1Xk&feature=related
Sycsa Creative Commons License 2009.01.20 0 0 8996
OFF: Igen, ezt már tisztáztam Lion-nal. Egyszer találkoztam egy "Best Rickenbacker songs" listával, amin előkelő helyen szerepelt a Fireball, innen a meggondolatlanul magabiztos kijelentés. Bocsi érte.

Kiváncsian várom a Lord-követőket. Paplooo játékában vannak hiányosságok, de a soundja jó, a legtöbben sajnos még idáig sem jutnak el. A múltkori ugrálós pasasnak nagyszerűen szólt az orgonája, kirobbanó volt a játéka de... számomra sok a de, inkább nem is vágok bele. :-) Nemsokára felrakok egy sajátvideót...
Előzmény: tehtube (8994)
tehtube Creative Commons License 2009.01.20 0 0 8995
Mégegyszer köszi ezekért a spanyolokért! SpeakLOW Az 1-2-3-6-os számuk nekem nagyon bejön. Hol egy cédé tőlük?!!!
Előzmény: benkodavid (8987)
tehtube Creative Commons License 2009.01.20 0 0 8994

OFF: lehet hogy biztos, de három képen az évfordulós cd füzetén látjuk Glovert a De Lane Lea stúdióban. Mindháromban Jazzbass. A stúdiómunka jórészt még 1970-ben volt.

ON: viszont a bajszos orgonista B3 mögött ül, tehát gondolom volt a stúdióban, nem kellett hoznia a céhármasát.

Erről a paploo nevű youtube-osról inkább lebeszélnélek. Sehol nem találok számodra követendő momentumot nála. Csak nyomkodja a billentyűket nagyjából hasonlóképp és sajnos leegyszerűsítetten, de nem zenél, muzsikál. Körbenézek alkalomadtán jófajta Jon Lord követőknek :-)

Előzmény: Sycsa (8990)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!