Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.04 -1 2 603

A másik topic, az másik topic! De ha már itt tartunk, és itt vagy régóta motoz bennem a kíváncsiság... 

Néha belefinganak a kávémba, és te rezzenéstelen arccal továbbcsevegsz a fingóval is, meg velem is... De jó, OK! Nem a te kávédba fingottak bele, ez igaz. De az sem ritka, h a te kávédba finganak bele, és azt is uúgy reagálod le... Ez olyan furi...

Előzmény: Anyóca99 (601)
MrJones512 Creative Commons License 2019.08.04 -1 2 602

"Tulképp az a különbség, h az intelligencia egy készség, a műveltség pedig szerzett tudás."

Pont nem.

Az intelligencia része a műveltségnek.

Amit te műveltség alatt beadni próbálsz nekünk, az nem a műveltség, hanem pusztán tárgyi tudás.

Előzmény: robopassmeet (598)
Anyóca99 Creative Commons License 2019.08.04 -3 0 601

A másik topikban annyi kombinációs készségű embert látok , hogy ihaj-csuhaj ! :-)

A beirkájuk alapján mégse hiszem , hogy másik kettőt-hármat agyonütne az intelligenciájuk .

Előzmény: Törölt nick (600)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.04 0 2 600

Szerintem is szükséges a magas IQ-hoz valamiféle kombinációs képesség...

Előzmény: Anyóca99 (599)
Anyóca99 Creative Commons License 2019.08.04 -1 0 599

Szóval akkor nagyjából : aki pl.-ul tökhülye a matekhoz , az unintelligens . Akkó' én már így múlok ki az árnyékvilágból ......

Előzmény: robopassmeet (598)
robopassmeet Creative Commons License 2019.08.04 -2 1 598

Ez is jó, csakhát így nagyon banális h intelligencia az, amit az intelligenciatesztek mérnek:-))

Tulképp az a különbség, h az intelligencia egy készség, a műveltség pedig szerzett tudás.

Az igaz, h az intelligencia is fejleszthető, bizonyos határok között. De aki nem rendelkezik a megfelelő készséggel, az nem fogja tudni elsajátítani, mert nem tanulás kérdése. Ez ugyanolyan, mint ahogy egy fakezűből se lesz soha Paganini, akármennyit gitározik, mert arra születni kell. Éppúgy egy átlagos v az alatti intelligenciájú sem fog tudni felsőszintű matematikai műveleteket megtanulni elvégezni (pl integrálás) akkor se, ha egész nap magolja a szabályokat. Mert ugyanúgy nem fogja észrevenni a bonyolultabb összefüggéseket utána sem. Ellenben a műveltség egyszerűen szorgalom kérdése, mert tulképp a mások által már 'legyártott' információk megszerzettségének mennyiségét jelöli.

Előzmény: MrJones512 (595)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.04 -2 0 597

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.04 -1 2 596

Vannak egyetemes emberi értékek, amik közvetítésére a klasszikus művek is alkalmasak. Sztem keverni is lehetne a kortárssakkal... Ez a vagy klasszikus vagy kortárs annyira fatális... Kicsorbul belé a fatál is... :) 

Előzmény: Törölt nick (594)
MrJones512 Creative Commons License 2019.08.04 0 3 595

"Tod, az intelligencia meg a műveltség két külön dolog. Pölö, elképzelhető, h vki krvára művelt, mert beszabadult egy könyvtárba, és összeolvasott mindenfélét unalmában, de ha elétesznek egy másodfokú egyenletet, azt már nem tudja megoldani, mert a seggeléstől ugyan nem lesz intelligens."

Az intelligencia az, amit az intelligenciatesztek mérnek. Általában véve: problémamegoldó képesség.

intelligencia (főnév)Fájl:Intelligencia.jpg

1. Fejlett értelmi képesség, amely az élet problémáinak megértésében és hatékony megoldásában nyilvánul meg; megértő ítélőképesség.

Az ember intelligenciája megértésen alapuló oktatással növelhető. Az intelligencia fejlesztésének egyik módja az értelmező szótárak rendszeres használata.

2. Átvitt értelembenÉrtelmiségi foglalkozású személyek társadalmi rétege, csoportja.

A régi falu intelligenciájához a pap, a jegyző és a tanító tartozott. A városi intelligencia kedvelt találkozóhelye a helyi kávéház.

https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Intelligencia 

A műveltség meg egy kicsit más. Ott már belép a morál is.

1. Szellemi képzettség, lelki finomság. Széles látókörű hozzáállás és működési alap, amivel egy személy élete minden területén magánál és a környezetében élőknél képes a józan észt, és a hosszú távú jó és igaz megoldásokat használni céljai elérésére, környezete irányítására. Ez ahhoz vezet, hogy az egész közösségében jobb lesz az egyéni és közös jólét és sikeresség.

műveltség elérése nagyon fontos lehet mindenki számára. Ez a műveltség az igazán értékes.

2. Rengeteg adattal rendelkezés, amit nem feltétlenül használ a személy maga és társai javára.

Ez a fajta műveltség sok magolással elérhető. Aki nem tud hozzáértően kezelni valamit, az még kérkedhet a műveltségével.

3. Iskolázottsággal megszerzett tudás, amire egy személy oktatása, olvasmányai, valamint különféle tanulása során szert tesz.

Az író kitűnik nagy műveltségével a többi ember közül. Az igazgatóról kiderült, hogy van némi zenei műveltsége is.

4. Szellemi értékek összessége, amit egy közösség, társadalom története során kialakít, felhalmoz; a közösség életfelfogása, szokásai, a hétköznapi munkájában alkalmazott módszerek, műszaki és tudományos ismeretek együttesen.

A műszaki műveltség fejlődése töretlenül halad tovább. Az ifjúság műveltsége különbözik az idősebb korosztály műveltségétől.

5. Megnyilvánult tudás egy helyen és korban; egy közösség, társadalom élete során használt műszaki és tudományos ismeretekkel, módszerekkel elért eredmény.

Az ország műveltsége látszik az életkörülményein és sikerein. A műveltségük gyümölcsei azok, amiket az emberek élvezhetnek életükben. Korunk egyik jellemzője az erkölcsi műveltség hanyatlása.

https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/M%C5%B1velts%C3%A9g

Előzmény: robopassmeet (590)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 -3 1 594

Hosszú generációkon keresztül ugyanazokon a könyveken nőtt fel mindenki Magyarországon, de nem ez a szokványos, sőt.

Ha megnézel bármilyen külföldi gyerekirodalmi tanulmányt, mindenhol kortárs művekkel akarják olvasóvá nevelni a gyerekeket, nem 100 éves könyvekkel, mint nálunk. Merthogy az élet is más, nem érzik át a lényegét, nem áll közel hozzájuk az érintett mű mondanivalója.

Előzmény: Törölt nick (588)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 0 2 593

:)

Előzmény: robopassmeet (592)
robopassmeet Creative Commons License 2019.08.03 -2 1 592

Azt én sem állítottam, h kizárják egymást, csak a két szélsőséget vázoltam fel:-) De örülök, h így már érted, mellik fogalom mit takar:-)

Előzmény: Törölt nick (591)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 -1 1 591

Jahjj már Robóka... Nem erről van itt szó... Egyik dolog nem zárja ki a másikat... És a műveltség csiszolhat az intelligencián is.

Am, jahh, tudom... persze... De örülök, nagyon sokat segítettél ebben nekem... ;) :P

Előzmény: robopassmeet (590)
robopassmeet Creative Commons License 2019.08.03 -3 1 590

Tod, az intelligencia meg a műveltség két külön dolog. Pölö, elképzelhető, h vki krvára művelt, mert beszabadult egy könyvtárba, és összeolvasott mindenfélét unalmában, de ha elétesznek egy másodfokú egyenletet, azt már nem tudja megoldani, mert a seggeléstől ugyan nem lesz intelligens. Meg a másik véglet is, vki krvára lusta, és asse tuggya, mijaza a talpramagyar, viszont olyan összefüggéseket is észrevesz, amiket mások nem. Nem véletlen az 'őrült zseni' sztereotípia: ha megfigyeled, a nagy filozófusok, feltalálók többnyire kicsit kettyósak. Ugyanakkor mégis gyakorlatilag minden találmány, aminek a körülöttünk levő épített környezetet köszönhetjük, az őáltaluk felfedezett összefüggéseken alapszik.

Előzmény: Törölt nick (588)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 0 3 589
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 -1 3 588

A nevelkedés is befolyásolja az intelligenciát. Életkor... hm... Vannak ún. klasszikus művek, amiknek általánosnak kellene, h legyenek, mermivelhogy örökérvényűek... Úgy gondolom ezek valamiféle hidak a generációk, trsdlmi osztályok között, amik mindenkinek meg kellene, h legyenek, h tuggyanak egymással kommunkiálni. Persze, vannak újabb alkotások, és változik a világ, és ez OK... De hogy mondjam... Pl, ha elmentem egy úttörő táborba, akkor biztos lehettem benne, h a borsodi cigánypurdénak uúgy megvan mondjuk a A két Lotti, vagy a Lessie, stb... Tehát volt bennünk vmi ami egyforma... Vagy a népmesék pl... Szálldogáltak generációról generációra... Ma már vhogy falak vannak a generációk, trsdlmi osztályok között, és nincs rajtuk ajtó... 

Előzmény: Törölt nick (586)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 0 1 587

Mármint úgy érted, hogy nem akarja elrontani a barátságot.

Persze, hogy lehet

Előzmény: next_opponent (579)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 -3 0 586

Köcce... :)))

Egyébként tök jó játék lenne, bár szvsz nem biztos, hogy az intelligenciának szólna, inkább életkor kérdése. :)

Vagy nevelkedésé.

Előzmény: Törölt nick (584)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 0 2 585

Tesztnek sem volt utolsó... :)

Előzmény: Törölt nick (584)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 0 2 584

Neked megsúgnám, de akkor más is mekktuggya... Egyébként volt vki aki kitalálta... :)

Előzmény: Törölt nick (581)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 -2 0 583

Egy pasitól inkább a didiket vártam. :p

Előzmény: MrJones512 (582)
MrJones512 Creative Commons License 2019.08.03 0 2 582

Dedók.

Előzmény: Törölt nick (581)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 -2 1 581

Ezt sohasem fogjuk megtudni. :(

Előzmény: liebElla (574)
next_opponent Creative Commons License 2019.08.03 -3 1 580

Idetalált pár köcsög mínuszolgató. :-)

next_opponent Creative Commons License 2019.08.03 -1 0 579

Az nem lehet, hogy ez nem elterelő szöveg?

Előzmény: Törölt nick (506)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 0 2 578

Igen, sajnos írásban nem nehéz félreérteni vmit. Még élőszóban is megesik. Örülök, h kulturáltan meg tudtuk beszélni! :)

Előzmény: next_opponent (577)
next_opponent Creative Commons License 2019.08.03 -2 0 577

Magamra vettem azt a mondatodat, hogy nem kell rombolónak lenni. Ha nem nekem szántad, akkor bocs. :-)

Előzmény: Törölt nick (484)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 0 2 576
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.02 0 4 575
liebElla Creative Commons License 2019.08.02 -4 0 574

Btw, mi is volt a ddk megfejtése?

Előzmény: Törölt nick (572)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!