Az edzőtáborban csak elárulják, hogy kiből áll az új gárda. Di Gregoriot sajnálom, Szása az egyetlen, akinek a keze alatt igazi hegyimenő válhatott volna belőle. Neki az liberális nevelés, ami a francia csapatokban van, nem való. Imádom Boyert, de az a rögeszméje, hogy elég, ha egy profi nem szed tiltott szert, és végrehajtja az ajánlott edzésprogramot. Pedig nem, van akihez kell a kilencágú korbács, és a marseille-i pont ilyen.
Miután holnap edzőtáborba vonul az Astana, ellenben még nem jelentették be a csapat összetételét, szerintem itt az ideje egy kis leltárnak.
Akik bizonyosan maradnak (15 fő)
Bazajev, Djacsenyko, az Iglinskij testvérek, Kangert, Kasecskin, Kessiakoff, Kiserlovski, Kreuziger, Lorenzetto, Masciarelli, Petrov, Tiralongo, Vinokurov és Zeits.
Akik nem bizonyosan, de valószínűleg maradnak (5 fő):
Fofonov, Gasparotto, Grivko, Nepomnyjascsij és Renev.
Akik érkeznek(8 vagy 9 fő):
Borut Bozic, Janez Brajkovic, Francesco Gavazzi, Jacopo Guarnieri, Dmitrij Muravjev, Simone Ponzi, Kevin Seeldraeyers, Jegor Szilin és talán Alexander Susemojn.
Akiknek sorsa bizonytalan (2 fő):
Juffre és Mizurov, bár utóbbi a friss pletykák szerint Iránba igazol.
Akik távoznak (5 fő):
Clarke, Davis és Vaitkus a GreenEgde-be, Di Gregorio a Cofidisbe, Gurov és Stangelj visszavonul, utóbbi valószínű a csapatnál marad, mint direktor vagy tanácsadó.
A probléma az, hogy ez - még ha Mizurovval nem is számolok - 30 fő.
A szabályok szerint 28 versenyzője lehet az Astanának, ha nincs újonc a csapatban.
A névsorból szerintem csak egyvalaki számít újocnak: Susemojn, ha ő is szerződést kap, akkor lehetnek 29-en. Így vagy úgy, legalább egy valaki nem fog beférni.
Én megértem Szását, nem lehet alacsony fizetésű állás díszorosznak lenni Nurszultán elvtárs birodalmában. Ezzel együtt, lehet, hogy még tenni is tud valamit a népéért.
"Miért van olyan érzésem hogy ezzel úgy akarják eltávolítani Szását a csapattól mintha előléptetnék..."
Azt zörgi a haraszt, hogy Andrej Mizurov egy iráni csapathoz fog igazolni, ráadásul vete tart Davide "Tintin" Rebellin is.
Nagyon sok vizet nem zavart Andrej a csapatban, d valószínűbb hogy azért adték ki az útját, mert Aidar embere volt...
A csapat közben hétfőn edzőtáborba vonul.
Három napig Olaszországban lesznek Montecatini Terme-ben, majdátruccannak a spanyol üdülővárosba Calpe-ba.
Hogy mire fel ez a kétlakiság azt nem írják, de az olasz város mellett szerintem az szólt, hogy a közeli kórházban végezték el egy éve is az orvosi vizsgálatokat a spanyol hely mellett meg a jobb időjárás.
Halljátok, ez olyan, mint egy politikai krimi. Szóval, amíg Szása harcképtelen volt a combnyaktörése miatt, Aidar Mehmetov elvtárs megpróbált puccsot végrehajtani ellene a csapat tulajdonosainál. Sötét tervéhez felhasználta Adrej Kaeshechkint mint helyettes összetett versenyzőt. Már-már nyerni látszott, amikor Szása meggyógyult, visszatért hazájába, és minden politikai kapcsolatát felhasználva egész pályás letámadást indított Mehmetov ellen. Szása Vinokurov, aki fénykorában nyolc éve Belokival, Armstronggal és Ullrich-kal volt versenyben a centenáriumi tour győzelméért, természetesen könnyedén kifilézte elhájasodott agyú Mehmetov elvtársat. Talán még meg se izzadt.
Azt hiszem, nem szeretnék Szása Vinokurov ellensége lenni.
A saját jövőjéről nem tudtak belőle sokat kihúzni, úgy fest minden képlékeny még.
Lapage szerinte is elmegy, viszont Szedun még egyáltalán nem biztos, hogy az Astana-2 vezetője lesz.
A gyakornokok közül Grudzev marad, a többiek mennek az Astana-2-be. Ha jól értem szerződést hosszabbítottak Nyepomnyjascsijjal is.
Hogy hol és mikor lesz a csapatbemutató, az még nem dőlt el. Szép lenne egy prezentáció Asztanában, de vannak hátrányai: a felkészülési időszak fontos időszakában kellene hosszú és fárasztó utazásnak kitenni a versenyzőket. Másik kérdés, hogy mekkora legyen a felhajtás, mert az erre elvert pénzt a versenyzők juttatásaira is lehetne költeni.
Szása szerint a mezek nem fognak változni.
Végül egy igazán jó hír: Mahmetov elvtárspajtás szerződése november 1-gyel lejárt, és Vino szerint nem hosszabbították meg. Aidar tehát távozik – Szása sok sikert kíván neki az új munkahelyén és köszöni amit a csapatért tett :-) – az utódjáról pedig nem tudni semmit.
Egy makacs megfázás után először készülök a kertbe, levelet gereblyézni. Nem hiszem azonban, hogy ez meg tudná változtatni az álláspontomat: szerintem igazad van:-)
Két órát kertészkedtem és közben azon járt az agyam, hogy mire kellene az Astanának Mencsov.
És arra jutottam, hogy semmire...
Először is van (lesz) a csapatnak két kiváló kapitánya: Kreuziger és Brajkovic. Igaz, hogy egyikük se nyert GT-t - könnyen lehet hogy nem is fognak – de jó felkészüléssel és versenynaptárral nagyon jó eredményeket érhetnek el.
Ha Mencsovot is megvennék, akkor már egészségtelenül sokan taposnák a sarat a három nagy körverseny kapitányi pozíciója körül.
Másodsorban van nekünk egy svéd montisunk, akiből kis munkával remek háromhetes menőt lehet faragni. Kessi idén bizonyította, hogy sokra képes, lehetőséget kell neki adni, hogy minél többet versenyezzen és akkor nem lesz probléma a harmadik héttel sem.
Aztán itt van Kasecskin, akiben bőven több van, mint amit idén mutatott. Rendbe kell tenni körülötte a dolgokat, ha a csapat versenyzője, akkor a csapat versenyzője és vita nincs. Ezt mindenkinek tudomásul kell(ene) venni, még akkor is ha az illetőt Alexander Vinokurovnak hívják, és esetleg a Kazah Kerékpárszövetség elnöke lesz. Sőt, pont neki és pont abban a pozícióban kellene a legjobban támogatni. Az persze más kérdés, hogy nem szabad neki sem hülységeket nyilatkoznia.
Végül Merncsovval kapcsolatban is vannak fenntartásaim.
Gyenisz Nyikolajevics kiváló kerékpáros ez nem vitás, de az idei szezonban bemutatott Tiborc panasza - Hamlet nagymonológ kombináció után nem tudom, mire fel szeretne 1,8 millió Eurót. (a friss hírek szerint nem az Astana ajánlott ennyit, hanem ő kérne, de a csapat ennyit nem tud/hajlandó fizetni)
Mencsov ott és akkor teljesített jól ahol és amikor jól érezte magát. A Rabobank ilyen hely volt, a Geox nem. És hogy az Astana ilyen lenne-e az nagy lutri.