Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.08 0 0 28631

Naná :)...mellesleg a nektarinok is szépek/kár,hogy a rejtett tartalékok is ráéreztek.../

Előzmény: ninovarga (28624)
Ali-bá Creative Commons License 2013.06.08 0 0 28630

Behasítottad alul a bevezetett részt és tettél a hasítékba egy árpaszemet?

Előzmény: vlacko (28621)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.08 0 0 28629

Az első tavaszi jóidőben kiültetett vastagtörzsű cserepes Tipo kákim a fagyok után nem idulván fejlődésnek ugyebár azt hittem hogy bedöglött. Visszametszettem kopaszra , de nem használt, nem indult, nem hajtott. Végső próbálkozásként bő egy hónapja kiástam és máshová beültettem. Egy hete elkezdett rügyezni és hajtani !! :-))

Őszig vajon kikupálódik?

Az normális hogy a káki szilva (Mela) termései elkezdtek ritkulni? Némelyik a kocsánya felől bereped , maJd befeketedik a repedés és lepereg.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.07 0 0 28628

Vagy három hónapig! Mert ha egyszer valamire rááll....

Előzmény: Floo2 (28627)
Floo2 Creative Commons License 2013.06.07 0 0 28627

Ami persze nem jelenti azt, hogy 2-3 hét múlva, vagy éppen július elején ne lehessen 35 fok 3 hétig minden nap.

Úgyis ez lesz a vége.

Előzmény: ninovarga (28625)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.07 0 0 28626

Immár fél éve áll fenn ez a "kis" anomália.

Előzmény: ninovarga (28625)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.07 0 0 28625
Várható időjárás Európában (2013. június 10–23.)

A következő két hétben az előrejelzés szerint továbbra is Észak- és Kelet-Európában számíthatunk a sokéves átlagnál melegebb időre, a mediterrán térségben, valamint Nyugat- és Közép-Európában még várat magára az igazi nyár.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.07 0 0 28624

Az is innen való, ugye?

Előzmény: Törölt nick (28623)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.07 0 0 28623

Az én Pinkcotom már 3 éves :)...már 3.

Előzmény: ninovarga (28618)
Papa360 Creative Commons License 2013.06.07 0 0 28622

Szia!

Tavasszal fás dugvány laza talajba árnyékos helyre.

Előzmény: vlacko (28621)
vlacko Creative Commons License 2013.06.07 0 0 28621

Köszönöm Bori, akkor valszleg három-négy hónap elég lehet neki, ha kedvező a csillagok állása. Egy hete vezettem bele egy virágosládába két hajtást, talán őszre le lehet választani.

Előzmény: Jbori (28620)
Jbori Creative Commons License 2013.06.07 0 0 28620

A minikivit télire lefedtem földdel, és miután kibontottam, volt olyan hajtása aminek a szára föld alatt maradt. Két hete leválasztottam a tőről, és már kis gyökerei lettek. Elültettem, és szépen zöldül. A levágott hajtásokból letüzdelve is majdnem mind megfogta. Sikerült egy termő minikiviből 4-et szaporítani. Árnyékoltam, és sokat locsoltam őket.

Előzmény: vlacko (28610)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28619

"Szerintem az a Lovászi Magnolia nem egy nagyon jó kinézésű  példány, nem elég dús a lombja, láttam már szebbet is."

De, gondolom, csúnyábbat sokkal többet.:)))

Sajnos a kutyák rondán megtépázták az alsó ágait. Teljesen szabályos "karácsonyfa" volt még tavaly is. A sűrűsége az évszakkal változik. Most dobta le a tavalyi leveleinek egy részét, miközben az idei új lombja még nem teljesedett ki.

Előzmény: Madrone (28617)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28618

Az itteni "csúnya", téglavetésre és cserépgyártásra adalékanyagok nélkül is alkalmas agyag szerintem a növényekkel is csodákat tesz. Én sok pozitívumot tulajdonítok ennek.

Elemér bácsi egy(!) éve ültetett Pinkcot kajszija és 3. éves ujjas óriása a tormafődi fődben (tormafődben)  :)))

Előzmény: ninovarga (28615)
Madrone Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28617

"Olaszországban a normális, közepes magyarországi éves csapadékmennyiségű (600-700 mm) helyekhez hasonló csapadékú területeken is gyönyörű, dúslombú egyedek vannak. Leginkább a lovászi példányra hasonlítanak levélzetben, habitusban, alakban."

Szerintem Észak-Olaszországban azért több a csapadék mint nálunk, jóval üdébb, párásabb az a terület mint Magyarország.

A másik meg az, hogy a tél jóval enyhébb és ez a kettő hatás együtt váltja ki azt, hogy az ottani fák dúsabb lombúak lesznek.

Szerintem az a Lovászi Magnolia nem egy nagyon jó kinézésű  példány, nem elég dús a lombja, láttam már szebbet is.

Legközelebb Abbáziában/Opatijában tudok hatalmas, öreg, dúslombú, gyönyörű Magnolia grandiflorákat.

Ott a tenger mellett nagyon jól érzik magukat, enyhe a tél, meleg a nyár és a csapadék is jó sok. 

Előzmény: ninovarga (28615)
Madrone Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28616

"Ha ez itt ennyire sértetlenül túlél, dombi fekvésben nyilvánvalóan az évszázad legkegyetlenebb teleit is sértetlenül túlélhetné, amikor esetleg ott is előfordulna egy-egy olyan hőmérséklet, mint ezen a szinten elég gyakran."

Természetesen túlélne a dombon.

De mennyire lenne szép?

Ha öntözetlen körülmények között lenne, mint a szőlő, füge, gránátalma nem biztos hogy nagyon szép lenne.

Valószínűleg kiritkulna.

Ne felejtsük el, hogy a mediterránban és nyugaton, ahol a téli hőmérséklettel nincs gond (vagyis nem kell dombra "menekülni", mint nálunk) a legszebb, legdúsabb, leghatalmasabb idős példányok általában sík területen víz mellett vannak.

A faj őshazájában is ilyen helyeken él.

A növények életében valóban az egyik legfontosabb fizikai tényező a hőmérséklet, de a másik ugyamilyen fontos meg a víz (hacsak nem pozsgás növényről van szó).

Az már egy másik dolog, hogy mi emberek sokkal könnyebben tudjuk szárazság esetén pótolni a vizet (általában), mint  egy zord hideg télen megvédeni a túlzott lehűléstől nagyobb területen nagyobb növényeket.

Ezért jóval egyszerűbben megvalósítható egy jó fagylefolyású dombra felvinni a vizet, mint egy jó vízellátottságú sík területen biztosítani a téli fagyvédelmet.

Az elsőhöz vízvezeték vagy kút kell, míg a másikhoz növényházat kell építeni és esetleg még fűteni is.

A kettő megvalósításának egyszerűsége és költsége között azért van egy "kis" különbség. 

Előzmény: ninovarga (28587)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28615

"Visszatérve a Magnolia grandiflorára, sok helyen látok olyan fiatal példányokat, amelyek lombozata meglehetősen ritka.

Szerintem dúsabbnak kéne lenniük. Nyilván ez azért van mert 1500 mm helyett legfeljebb csak ennek a fele az évi csapadék."

Olaszországban a normális, közepes magyarországi éves csapadékmennyiségű (600-700 mm) helyekhez hasonló csapadékú területeken is gyönyörű, dúslombú egyedek vannak. Leginkább a lovászi példányra hasonlítanak levélzetben, habitusban, alakban.

Előzmény: Madrone (28613)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28614

Van. Az esetek többségében az örökkévalóság is kevés hozzá.:))

Előzmény: vlacko (28610)
Madrone Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28613

"Jól emlékszel, -19,2 fok volt a leghidegebb 1985 januárjában.

1987 januárjában -18,6 fok."

Az előző hozzászólásomban hivatkoztam egy cikkre, ami a Soproni Erdészeti Botanikus Kert növényeinek téltűrését elemezte a nyolcvanas évek közepének zord telei után.

Ma megkerestem a cikket és kiderült, hogy rosszul emlékeztem, ugyanis ebben az áll, hogy 1987 január végén és február elején Sopronban huzamosabb időn keresztül mértek -25 fok körüli értékeket!

Mediterránum fórumtárs visszaemlékezése szerint Barabits Elemér is - 25 fokot említett, amit  a Magnolia grandiflora túlélt.

Fogalmam sincs kinek van igaz, az is lehet, hogy mindenkinek, ha különböző pontokon mértek.

A cikkben azonban az lenne a logikus, hogy a Botanikus Kertben mért értékeket említik fel.

A cikkben elolvasva a Magnoliáról szóló részt, megtudtam, hogy legalábbis a bot. kertben nem volt  sérülésmentes akkor az áttelelés.

A következő volt a helyzet:

A fiatal néhány éves példányok a takarás ellenére teljesen elfagytak. 

Az idősebbek kb. 50%-os lombelfagyást szenvedtek. A csúcsrügyek is elfagytak, ezért a növények habitusa is megváltozott.

Csak nehezen tudták sérüléseiket helyrehozni. dekorációs értékük csökkent.

Még egy gondolat a témához, az előzőekhez kapcsolódóan.

Sokszor beszélünk arról, hogy egy növény mekkora hideget bír ki. Ez egy dolog.

Az meg egy másik dolog, hogy mennyit bír ki úgy, hogy szép is marad.

Évekig túlélhet egy növény teleket úgy, hogy nem pusztul el, de megcsúnyúl és szenved.

Igazi túlélésről viszont csak akkor van értelme beszélni, ha a növény fajára jellemző szép, dekoratív marad.

Ugyanez a nyári szárazság túlélése kapcsán is elmondható.

Visszatérve a Magnolia grandiflorára, sok helyen látok olyan fiatal példányokat, amelyek lombozata meglehetősen ritka.

Szerintem dúsabbnak kéne lenniük. Nyilván ez azért van mert 1500 mm helyett legfeljebb csak ennek a fele az évi csapadék.

A Budai Arborétumban is az épület melletti idős példány szép dús, de az a kisebb, amelyik a tűző napon van az csúnya kiritkult. 

Előzmény: Floo2 (28595)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28612

Hayward kivipergoletta az egyik muraszemenyei udvarban, a Mura árvízszintje fölött 3 méterrel:

ninovarga Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28611

"Cseresznyefányi" káki az egyik letenyei fogorvosi rendelő udvarában. Településen bár, de lenn, a síkon.

vlacko Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28610

Esetleg van valakinek tapasztalata abban, hogy mennyi idő alatt gyökeresedik le egy bújtatott kivi hajtás?

ninovarga Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28609

A másik, környéken elterjedt cifravirágú díszgránátalmafajta, amire múltkor hivatkoztam. Egyes virágai már el is nyíltak, miközben a termő fajták csak most fogják elkezdeni a virágzást.

zoolko Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28608

Vettem két hawyardot Szegeden a virágpalettába, termőst, elég nagyok és dúslombúak. Rengeteg ága van, most kiültettem és várok, de metszenem kell az biztos.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28607

Mini- és maxikivi bébik 2013.

Minibébik

Tomuri József és Hayward Annamária gyermekei:)))

Belen Lajos és Soreli Tünde gyermekei:)))

(Az egy évvel ezelőtt kiültetett növények, függőleges szálon nevelt, törzsnek szánt vesszőin. "Haywardéknál" elképzelhetetlen lenne.)

ninovarga Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28606

Ültetés után várj egy kicsit, hogy lásd, mit akar tenni az új környezetben! A további beavatkozás annak a függvénye lesz.

Előzmény: zoolko (28604)
zoolko Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28605

Köszönöm Nino!

Előzmény: ninovarga (28603)
zoolko Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28604

és ültetéskor már metszhetem, vagy várjam míg a gyökerek elkezdenek nőni? kb3 hét.

Előzmény: ninovarga (28603)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28603

Ha továbbra is csak kokárda jellegű hajtásai maradnak, akkor egészen lenn kell visszametszeni, hogy képezzen egy erőteljes tősarjat, ami leváltja a csökött fás részt. Az lesz a törzs.

Előzmény: zoolko (28602)
zoolko Creative Commons License 2013.06.06 0 0 28602

de ez a nyújtózkodni akaró hajtás a tövében, vagy fentebb leendő? mert csináltam már így ahogy mondtad, de csak úgy állt, nem nőt semmit. ültetés után azonnal metszhetem?

Előzmény: ninovarga (28601)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!