Szerintem hallgass Pigletre. A mostani diéta sajnos nem merülhet ki csak a süti elhagyásával. Aki erre alapoz, az elég rosszul értelmezi a diétát. Próbáld meg beszerezni a Fövényi könyvet. Nagyon sok hasznos tanács van benne.
Én is a dr. Fövényi könyve segítségével diétáztam, csak megerősíteni tudom amit elmondtál róla. :))))) Én is jókat ettem a diéta ellenére is, igaz nem volt annyira drasztikus a ch megvonás, mert 180 gr-t ehettem. Csak az első két hét volt nehéz, utána klasszul belejöttem.
A második terhességemnél citromlével ittam a 75 gr-s oldatot. Többször elgondolkodtam rajta, hogy a citromlé vajon mennyire befolyásolja a felszívódást. A 24. heti terhelésem jó lett, de mivel az első terhességnél gond volt, másodszor még kétszer kellett terhelést csinálni, de mindegyik negatív lett.
Időnként most is megcsináltatom a terhelés. legutóbb decemberben voltam. Terhelés után 2 órával 3,8 volt a cukor. Az igazat megvallva nekem ilyen alacsony soha nem volt, pedig éhgyomrit már néztek sokszor. Lehet, ez sem normális?
ja, azokat nem eszek... tejet sem iszok... (igazából egész életemben rühelltem a tejet... csak valahogy terhesen elkezdtem rákapni... de január óta leszoktam róla... itthon ugyanis nincs:) (max. zabtej... azt nagyon szeretem:)
Ami marad: hajdína, köles, zőccségek mint köret... megpróbálok több hüvelyest enni (bab, lencse - azok alacsony GI-sek)... esetleg barna rizs (de az szerintem havonta 1* talán...)
Reggelire: műzli (saját kotyvasztás- zabpehellyel stb.) joghurttal (de ezt nem szeretem csak tudom, hogy egészséges ezért kéne...) de majd átállok a zabkorpára... régen szerettem csak terhesen nem igazán csúszik...
Mellette: pipi, hal, vega felvágott (iszonyú rossz húsevő vagyok... de most a baba miatt kötelező)
Gyümölcsök: alma, néha körte... de most inkább alma (hála a jó égnek most nincs nyár ezért nincs kísértés... mi meg kizárólag idény jellegű gyümölcsöt eszünk... ami télen az alma és a körte...)...
Ja, és ott a tök... na azt mostanában nem veszünk... de imádom + tele van béta karotinnal... de azt tudom, hogy bűnözés mert magas a GI-je...
Ja.. és saját készítésű szigorúan cukormentes szilvalekvár (100% szilva... nagyon nyami:) ... na ennek is alacsony a GI-je... és a GL-je is..
Néha 1-1 kocka étcsoki... (10 dekában van 30 CH a csomagolása alapján... úgyhogy néha bele kell, hogy férjen...)
Ja, és ha nem bírok ellenállni akkor pattogatott kukorica... (de csak mértékkel... ha jól tudom ez is elég tiltólistás)
(+ zablisztes kaják... pl. csokipuding... de az is csak zablisztből, vízből és sima 100%-os kakaóporból)
Akit írtam, ő ezt alkalmazza:-)))) (amúgy elég sokan rajt kívül is)
Az kevés, már bocs, hogy no süti. A krumpli, a rizs elég magas CH tartalmú, szóval azzal is kéne vigyázni. A tejtermékekkel is érdemes óvatosnak lenni.
Én a Glikémiás terhelés alapján akarok diétázni... (vagyis már most is ezt nézem...)
(na ez a másik... nekem a sima szénhidrátszámolás logikátlan... a glikémiás index-szel kombinálva viszont már OK... na de hol találok olyan diabetológust aki hajlandó ez alapján dolgozni? Pedig ez a logikus megoldás ha a cél a vércukorszint minimális ugráltatása és szinten tartása... )
Egyébként én ezt csak annyiból tekintem diétának, hogy most no süti... egyébként meg inkább hosszú távra tervezek... nem szeretnék ugyanis 60 évesen cukorbeteg lenni... (ld. életmód vs. diéta...)
A terhességem előtt is így kajáltam... teljesen Ok volt:)
Szerintem először is no stressz, biztos hallottad már azt a mondást, hogy "ne idegelj, mert felmegy a cukrom":-). Másodszor is diéta, szigorúan betartva! Igenis a diétával is lehet jókat enni, csak meg kell szokni. A dr. Fövényi könyve szerintem alapmű. Ebből származik ez a rész, ami nekem szinte a Bibliám volt, már ami az alapelveket illeti. Ésszel végiggondolva sok mindent lehet enni, max mennyiségileg más módon.
(egyébként én pont azon filóztam, hogy nem-e én idéztem ezt elő magamnak... mert annyira "sejtettem", hogy gond lesz a cukrommal... szinte vártam... persze nem szó szerint de tudat alatt... csak, hogy bebizonyítsam, hogy nekem van igazam... aztán a 7.7-nél már boldog tulajdonosa lehettem a magas cukornak... a többi meg már jött magától... szóval most ezt az ördögi kört kellene megszakítanom:)
A 7,7-tel semmi baj nincs, az normális 75 grammos OGTT 2 órás eredménynek, aki pedig azt mondja, hogy nem, na az sem ért a dologhoz. A hócsukám tele van ezzel a sok hozzá nem értő, pánikoltató dokival. Ha a határérték 7,8, akkor ami alatta van az jó, és nem kezdünk el vészmadárkodni, hogy juj meg jaj...
A mostani 9,2-öd vacak, ez tény.
Én mondjuk tudok olyan kórházat, ahol szerintem "tenyésztik" a cukrosokat. Ééééérdekes módon arányaiban több az ott "felfedezett" cukros mint máshol.
ez már a kontroll volt sajna... (az előző a 24. héten 7,7 volt... csak elsunnyogtam az ünnepek miatt a dokim felhívását...)...
Mondjuk az tényleg vicces, hogy az előző előtt kétpofára zabáltam a csokit, most meg már néhány napja szénhidrátszegényen kajáltam... erre ez lett az eredmény... Most biztos voltam benne, hogy OK lesz...
(Köszi a linket :) De miért kell lassan meginni? Nekem mindig azt mondták, hogy csak hajtsam le úgy könnyebb... )
szerintem itthon a túlélés egyik kulcsa a lázadás:))))
Pedig ez fontos érv... szerintem a babának 100* többet árt 5 napi stresszelés amikor még attól is undorodok, hogy a WC közelébe menjek + bármit megfogjak mintha egy napon át ide-oda küldözgetnek vizsgálatokra...
Ez van... sajna a férjem abban a kórházban műtötték anno és igazából már a gondolatától is rosszul vagyok... de a szülés az talán más lesz... (a kaját meg majd behozatom:)
Mondjuk a dokim ezt tudta rólam amikor elvállalt :) Mármint, hogy nem vagyok egyszerű eset és soha nem fogadom el azt amit az orvosok nem tudnak logikusan megindokolni :) Szerencsére jó fej (ezért is választottam:) és tényleg megpróbál ehhez alkalmazkodni...
(a logikus dolgokat persze mind elfogadom... én is tudom, hogy tilos a dőzsölés, hogy oda kell figyelnem mit eszek stb. ha inzulin kell szerintem abba is simán beletörődök a baba érdekében... mert ezek tényleg logikusnak tűnő dolgok és 2,5 hónapon át fél lábon is kibírom ha szurkálni kell magam... )
Pl. mert pont a 24. hét környékén szokott a leggyakrabban előjönni a terhességi cukor. Én mondjuk simán csináltatnék egy kontrollt, de ez én vagyok a fő lázadó, és persze nekem könnyebb volt mert nem az első gyereknél volt ez.
Én meg semmi pénzért nem feküdnék be egy hétre, és nem vetném magamat egy automatikus császár alá. Ez ugyanis nonszensz. Sokkal inkább keresnék alternatív megoldásokat a problémára, nem elbagatellizálni kell, sokkal inkább a helyén kezelni. Az a kórház, amelyik szerint 1 hétre kell befeküdni, meg a kiírt időpont előtt már 1 hónappal, az szakmailag a számomra erősen megkérdőjelezhető. Én kétszer mentem szembe a saját kórházam elméleti protokolljával, mindkét esetben nekem volt igazam.
Csak azt nem értem, hogy miért a sima éhgyomrit nézik és attól teszik függővé a terhelésest a 24. hét előtt... mert nálam az most is 5,0 volt... ami azért nem brutál...
Egyébként a Sotén van a belgyógyászom aki a metformint felírta... csak amikor utoljára láttam még minden OK volt a cukrommal ezért ő egyáltalán nem parázott...
15-én megyek vissza hozzá... (ő sem meri felírni a metformint terhesség alatt egyébként... itthon senki se meri felírni... de nekem nem is az kellene, csak egy rábólintás... mert feliratni simán fel tudom és még van is itthon vagy 2 havi adag... )... egyébként anno ő is mondta, hogy ha kell akkor átad az ország egyik legjobb diabetológus csapatának... hááát... hajlok erre... bevallom Kistarcsában ennyire nem bízok meg (csak ne lenne olyan jó a szülészete...)...
Ja igen... és most beszéltem az egyik orvos barátunkkal aki a lelkemre kötötte, hogy ne hagyjam, hogy stresszeljenek, ne feküdjek be 5 napra, zavartassak le minden vizsgálatot nap közben hacsak nem tudják teljesen megindokolni a benntalvást... Szerinte a TB miatt van az 5 nap... így jutnak extra pénzhez... Ja... és kiadta, hogy írassak fel vércukormérőt (de utánanéz hátha ő is felírhatja), vezessem egy füzetben a súlyommal és vérnyomásommal együtt... és ha megyek a dokihoz dugjam az orra alá... így lesz hivatkozási alapom, hogy én otthon is jól tudom kezelni a dolgot... szóval ez lesz most... diéta + méricskélés...
Szerintem nagyon gondold át, hogyan döntesz, és ne az legyen a legfőbb érv, hogy moslék a kórház (még ha ebben nagyon igazad is van). Azért ez nem vicc, komoly problémáknak mehetsz elébe.
Sajna egy hét a kórházban egy ezerágyas szobában moslék kajával nem pihenés... otthon lenni az pihenés... (sajna a 2 ágyas szobára kicsi az esély és nekem most kicsit sok arra az 5 napra a 15e Ft... az egyágyas napi 10e-s tarifája meg pláne rossz...)
De már eldöntöttem, hogy max. egy éjszakára vagyok hajlandó befeküdni... Belőlem nem fognak kórházi beteget gyártani... utcai ruha rulez :)
(nem vagyok beteg... csak a cukrom magasabb... a kettő nem ugyanaz...)
A metformin a sejtek inzulinérzékenységét növeli, tehát nem gátolja az inzulin felszabadulását hanem a felhasználás hatékonyságán javít...
franc... akkora a dilemma... van egy doki aki PCO szakértő ő még akkor is javasolja a metformint ha az embert inzulinra fogják... mert még akkor is van értelme...
Ez olyan disznóság... nem az zavar, hogy magasabba cukrom (az benne volt a pakliban) hanem, hogy olyan szituba akarnak kényszeríteni amibe én nem akarok belemenni... és marhára nincs kedvem amiatt harcolni és stresszelni magam...
Ja... egyébként a 18. hét óta iszom a kecskeruta teát... de nem tudom, hogy ér-e valamit...
nálam csak azért volt úgymond kicsit alaposabb vizsgálódás, mert harmadik terhesség révén (tehét mindháromban előjött a diabétesz) sajnos elég nagy esélye volt annak, hogy ha inzulinra állítanak akkor az már végleges lesz. és sajna most is gyanús, hogy nem álltak teljesen helyre a dolgok a baba megszületésével, úgyhogy ha csak lightosan is de még mindig diétásan eszem. ez van :)
Egészségesek lettek... nem volt komplikáció... a 40 év alatt... (több ismerősöm is végig szedte... egészséges babáik születtek, semmi magas vércukor...)
(a gáz az, hogy az ucsó 1 hónapban tényleg sok cukrosat ettem... de képes egy hónap kilengés ilyen brutál eredményt produkálni? Mennyi idő kell az értékek normalizálására? kb. egy hete megy újra a normál étrend... semmi krumpli, semmi rizs, csak teljes kiörlésű kenyér, semmi tej stb.)
Azért a terhesség alatti inzulin igény kicsit bonyolultabb annál, hogy saját szakálladra elkezd szedni a metformint. Ezt mindenképpen meg kell beszélni a dokiddal, vagy egy jó endokrinológussal, vagy diabetológussal. A metformin gátolja a túlzott inzulin felszabadulást, a terhesség idején - főleg a vége felé - meg normális esetben is nő egy kicsit az inzulin igény. Végig lehet gondolni, hogy milyen következményei lehetnek, ha nem a megfelelő adagban szeded a gyógyszert. Ha PCO-s vagy akkor gondolom ismered is.
Persze van olyan ismerősöm, aki végig szedte a metformint, de ő gyakran járt ellenőrzésre.
Én is konzultáltam több dokival is, az egyik nem értette, hogy miért kell nekem az inzulin, a másik azt mondta, ártani nem árt.
Azért elsősorban az orvosra hallgass. Egy hét nem a világ, legalább pihensz egy kicsit. Én csak azért akadtam ki, a kórházi bentfekvés miatt mert tényleg semmit nem csináltak velem. De látod, másnál meg mindenféle kivizsgálás volt.
én nem tenném.. de te tudod. próbáld meg keményen tartani a diétát, az elég sokat segít, meg a gyorsan felszívódó cukrokat minimálisra csökkenteni. az éhgyomori nekem is mindig jó volt.. a terhelésesek meg szinte soha. (csak kérdés, nem kötözködés, a külföldi statisztikák mellett ott volt az a felmérés is, hogy azok a babák akikilyen végig metforminszedéses terhességből születtek egészségesek lettek-e? és csak születéskor vagy későbbiekben okozott-e ez valami problémát? mert ugye ez a dolog így teljes..)
Szerencsére a dokim normális... csak ha jól sejtem a feletteseivel kell majd megharcolnom a szabadságomért :)
Itt még szó sincs inzulinról... tehát nem azt fogják csekkolni...
Na amibe én nem mennék bele, hogy emiatt császár legyen... vagyis előtte konzultálnék vagy 3-4 orvossal...
Nekem az az érzésem, hogy a dokik túllihegik ezt a dolgot... marhára be vannak ijedve, hogy műhiba miatt bepereli őket az ember... úgyhogy marad annak a felajánlása, hogy aláírom, hogy saját felelősségre nem fekszem be...
a gáz az, hogy én tudom miért van ez mert már a terhesség előtt kivizsgálták... nálam az alap a PCOS és inzulinrezisztancia ami miatt a 18. hétig metformint szedtem (belőle 4 hétig illegálisan)... aztán hülye fejjel abbahagytam :( Komoly hiba volt.. Metformin mellett tökéletes volt a cukrom és nagy valószínűséggel az is maradt volna.
CSAK... itthon nem engedélyezett terhesség alatt... (külföldön igen... már 40 éve használják)... engem meg folyamatosan ijesztgettek... én meg hülye fejjel bedőltem az ijesztgetéseknek...
Csak hát senki se vette eddig komolyan az IR-em én meg ennek hatására kissé struccpolitikát folytattam...
Főleg, hogy az éhgyomrim mindig jó volt (a 7,7-es terhelésesnél 5,5, a mostani 9,2-esnél meg 5.0)
Szóval ez van... azt kéne kiderítenem, hogy most elkezdhetem-e újra szedni a metformint... akár fű alatt is (tehát árthat-e, ha most visszaszoktatom magam...)
Én a 27. héten voltam bent a kórházban inzulin beállítás miatt. Semmit nem csináltak, én mértem napi 6-szor a saját vércukor mérőmmel a cukrot evés előtt és után és azt nézték meg. Ja, és a kaját sem úgy kaptam, mint akinek a cukrát kell beállítani. 6-szor kellett volna ennem, bent meg 3-szor kaptunk kaját. Az uzsonnát, a tízórait és még a pótvacsit nekem kellett megoldani, ami elég röhejes volt úgy, hogy bent fekszem. Szegény párom hozta mindig a kaját. Nekem nem csináltak 24 órás vérvételt sem, meg 24 órás vizeletgyűjtést sem a kórházban. (24 órás vizeletgyűjtést itthon kellett megcsinálni)
De minden korházban más a szokás, szerintem faggasd ki a dokit, neki tudnia kell mit fognak csinálni veled. Ha semmi komolyat nem mond, akkor inkább szorgalmazd azt, hogy ne kelljen bent feküdni. Nem mondták, hogy fogsz kapni inzulint? Ha kapsz inzulint, azért kell bent lenni, hogy ha bármi van - rosszul leszel -, egyből közbe tudjanak lépni, aztán módosítják az adagot. Ha nem kapsz, akkor diétát tartani otthon sokkal könnyebb.
Nekem először a diétát kellett csinálni, majd két hét után bementem egy 6 pontos profilra. E miatt nem kellett befeküdni. A diéta beállítás miatt sem. Egy diabetológus elmondta mit és mennyit lehet enni. A 6 pontos profil után mondták az inzulint (a terhelésem 7,71 lett, de volt egy 8,1-es érték a profilban) és jött a fenti befekvés. Második terhességnél megmondtam a dokinak, hogy ha megint probléma lesz, felejtse el, hogy befektet. Szerencsére elő sem jött a terhességi diabétesz.
Mivel a dokim szerint magas volt a cukrom (megjegyzem a háziorvos egyfolytában azon csodálkozott az értékeim alapján miért kell nekem inzulin) , a 38. héten már be kellett feküdni, és császár lett, mondván, hogy a fájdalom vércukor emelő bla, bla, bla... Császár után a gyereket elvitték két órára megfigyelni. Mivel nem volt baja, utána lekerült a csecsemős osztályra.
egyáltalán nem inzulinszagú. és sokkal jobban jársz ha bemész, akár arra az 5 napra is, mert kiderülhet olyasmi amire pl nem is gondoltál. nálam volt 10 és 12es érték is, mégse kellett az inzulin (pedig 3. cukros terhesség), diéta mellett lettek ezek az értékek mire rájöttek/jöttünk, hogy a tejcukrot egyáltalán nem tolerálja a szervezetem, minimális mennyiségben sem .
A doki halál komolyan gondolta az egy hetet... mondtam neki, hogy gondolom egy napos a dolog (én eddig csak 1 naposról hallottam...)... erre mondta, hogy nem és tényleg 5 nap... nekem ez durván hangzik...
+ ha reggel bemegy az ember és este hazajön azzal mi a baj? (azon kívül, hogy úgy nem jár annyi pénz a TB-től...)
(hát...a kórházi kajából meg ha lelőnek se bírok enni... ezzel nem tudok mit kezdeni... max. majd megkérdezem milyen kaját vigyek magammal... )
Jajj de gáz ez az egész :( Az egy napos befekvésbe már beletörődtem... de 5 nap még viccnek is rossz... (igazából már egy éjszaka is rossz vicc... )
Meg az zavar, hogy már beleéltem magam, hogy ma lesz az UH :( utoljára a 18. héten nézték meg a babát... így meg azt se tudom, mi a helyzet a magzatvízzel...
Ja... és ebben a kórházban a cukrosokat a szülés előtt 1 hónappal!!!!! befektetik... szerintem ez se normális (na ezt a meccset is jobb, ha jó előre lejátszom)... főleg, hogy az infóim alapján az alatt az egy hónap alatt semmi extra vizsgálat sincs (még diétás kórházi kaját sem tudnak adni... és extra UH sincs stb.)