A "Lélek" létezését régóta kutatja az emberiség - ahogyan az agyműködésel is ezt teszi. Vajon hol állunk tudományos szinten és mi a vallások álláspontja?
Bocsánat, hogy "kívülállóként" belepofázok - az ismereteim könyvből származnak. Én úgy tudom, hogy miután Buddha a meditációt tartotta a legfőbb "ismeretszerzési" útnak - a megvilágosodás feltehetően kétféle úton jön (jöhet) létre. mindkettőz szükségszerűen "be kell járnunk", ha akarjuk, ha nem. 1. Tisztába jövök önmagammal. Ez piszok egyszerűen hangzik, de ha belegondoltok, korántsem az. Az ember ébrenléte során folyamatosan gondolkozik. Nem feltétlenül világmegváltó gondolatok ezek, mégis - naponta kerül mindenki kisebb-nagyobb dologban döntési helyzetbe. Ezek az aprónak tűnő döntések egy idő után meghatározzák egy ember h a b i t u s á t , ami nem csupán a kérdésekhez való viszonyulását, hanem egész lényének "viselkedését" jelenti. Egy idő után az ember megtanul "önmagával bánni", tudja a saját sztereotípiáit, ismeri önnön reakcióit, gyengéit és erős oldalát, testi jelzéseihez való alkalmazkodását, stb. 2. Ezzel párhuzamosan mindenkire hat a közvetlen és nem közvetlen környezet. Ezt is meg kell tanulni kezelni, mégpedig úgy, hogy az összhangban legyen a "tisztába jövök önmagammal". A meditáció nem céltalan időtöltés, hanem egyfajta lelki, testi - feltöltődés - a tapasztalatok összegzése, a konklúziók levonása, a jó és rossz történések tudatosítása - egyszóval egyrészt önvizsgálat eredménye, másrészt az érzékelésekre, észlelésekre adott belső válaszok megadása. Az újraszületés, vagy újjászületés új meditációkat eredményez - és elér egy ponthoz az ember, amikor "átélte" ezt a világot. Egy bölcs öreghez hasonlítanám ezt az állapotot, aki képes már arra, hogy minden lényeges kérdésre választ tudjon adni.
Én is bevallom töredelmesen, hogy írásaidat olvasva egy ismerősömre hajazik a hangulatod, remélem nem lesz kopaszodás a vége, mert közeleg a tél.:D
Tréfát félretéve, ha hinduizmusból is szeretnél olvasgatni, majd linkeket hozok, mert azokat értelmes emberek írták, nem én.:)
Sőt, jobbat tudok. Egy hindu szerzetes felügyeli, szerkeszti az alábbi oldalt, és nem csak hinduizmus témákat érint(sok keresztény is van), vagy legalábbis csak érintőlegesen kapcsolja a témákhoz. Böngésszél benne bátran, biztos megtalálod benne azt, amire vágyakozol.;)
Ezt most a nadrág kontextusában, vagy a megváltódás, esetleg az armageddon eljövetelével kapcsolatban értelmezzem, mert nem világos.
Amúgy, ha mi a felhő szélén fogunk csücsülni, a Debrecen sem itt fog játszani, hanem fent passzolgatnak már ők is. Végülis drukkolni mindenhol lehet, nemigaz.:) Ott meg igazán elég széles a stadion, mindenki be fog férni.:)
Ez így is van jól, hogy különböző tapasztalataink vannak. Azt állítani, hogy mindenkinek beválik egy út, épp oly tévedés lenne, mint azt állítani, hogy senkinek. Sikeresség csak akkor létezik, ha létezik sikertelenség is. Pokol nélkül nincs menyország .. stb, stb .. etc ... :-)
Be kell vallanom töredelmesen, hogy a hinduizmus lényegéről (és főleg különbözőségéről, ami a buddhizmust illeti ) nagyon keveset tudok. Minden "okítást", ami kapcsolható a Lélekhez, - szívesen fogadnék, mert más dolog az ember saját hite és más (de számomra érdekes és fontos), hogy más vallás hogyan kezeli ezt a témát. Azt hiszem természetes, hogy az ember egy idő után annyira "leragad" a saját hitében, hogy nem is érdeklődik más iránt. pedig ez hiba. Még az általános műveltség is megkívánná, hogy azok, akik hisznek valamiben (ami nem materializmus), azok ismerjék - és főleg egyenrangúként kezeljék más Hitét. Érdekes egyébként, de én részemről azokat a (néha megdöbbentő és magyarázatra szoruló) egyezőségeket és hasonlatosságokat "gyűjtöm", ami összehoz két vallást és nem azokat, ami megkülönbözteti őket. Az említett könyv (mely a világvallásokról szól) a hinduizmust, a buddhizmust, az iszlámot és a kereszténységet tartja világvallásoknak, ami nyilvánvalóan a hívők óriási számából adódik - bármit is mondanak erre a materialisták. Az ő elkötelezettségük is csak egy Hit - csakhogy ők ezt soha nem fogják beismerni. Szóval - ha van kedved - dobjál meg néhány szóval a hinduizmus lényegéről - kérlek.
Nem tudom miért, de az a rossz érzésem támadt, hogy akkortájt mi már a Debrecennek sem fogunk drukkolni. Hacsak nem valamelyik felhő szélé csücsülve.......
Igen, erre próbáltam anno rávilágítani, mikor is elkezdtem Neked buddhistát hajkurászni.:)
Pont azt mondtam, hogy a buddhizmus Buddha óta kivált a hinduizmusból(előbb nem tudott, mert Buddha nélkül nem volt buddhizmus:D) és "csinált" egy "magányos farkasként gondolom úgy, hogy újjászületés az nem reinkarnáció"(azért van idézőjelben, mert Buddha tulajdonképpen nem írt le semmi tanítást, szóval akár nemúgyvan is lehet). Ha nem érted, az nem jelenti azt, hogy a Te készülékedben van a hiba. Az én, hangsúlyozom, az én meglátásom az, hogy ugyanarról beszél, csak nem ilyenségben van a kontextus, hanem olyanságban, ami rögtön mérföldekkel teszi távolabb az egyik értelmezést a másik hogyishíjáktól'. Remélem mostmár minden világos.:)
Szóval buddhistáért is azért adtam ki körözést, hogy magad döntsd el, hogy van különbség, vagy nincs, vagy izé. Mert az is egy lehetőség.
Én az ismereteimet Glisenapp (ha jól emlékszem a nevére) Nagy világvallások - című könyvéből szereztem túlnyomórészt. Sokkal kevésbé volt érthető, mint ahogy most részletezted, úgyhogy HA NAGY LESZEK MEGHÁLÁLOM !
szívesen. ha bármi kérdésed felmerül, tedd fel nyugodtan, akár itt, akár más topikban. a Ki van itt buddhistában még buddhista tanítók is vannak. én sajnos, nem vagyok az, csak egy tanulatlan világi :)
Kösz az "okítást". Én az ismereteimet Glisenapp (ha jól emlékszem a nevére) nagy világvallások című könyvéből szereztem túlnyomórészt. Meg kell, hogy mondjam, nem volt ilyen részletes, mint ahogy elmondtad - KÖSZ.
Hát ugye kétezer évre nem tudok visszanézni - de a gyerekkoromra (50 évvel ezelőttre) igen. Lévén akkor 12-13 éves, már jól emlékszem az akkori nyarakra és telekre. Azt kell, hogy mondjam - az eltelt időhöz képest rohamosnak mondható a felmelegedés. Az, hogy voltak közben kemény telek, a lényegen nem változtat. gyerekkorom nyaraira a 25-26 fokos átlaghőmérséklet volt a jellemző. A telek "normálisak" voltak, pl. nem volt olyan, hogy ne "fehér karácsonyunk" lett volna. A tél után márciusban elkezdődött a tavasz. Az időjárás nem volt olyan szélsőségesen "hektikus", mint manapság. Ősszel ősz volt, nem a 30 fokról esett vissza eg yhét alatt a hőmérséklet 5 fokra. Egyszóval sokkal kiegyensúlyozottabb volt az éghajlat.
1. a buddhizmusban nem lélekvándorlás van, hanem újraszületés. a brahmanizmusban az átman új testbe költözik. a buddhizmus viszont azt tanítja, hogy a halmazok "szétesnek", megszűnnek, felbomlanak - és a 4. halmaz, a késztetések biztosítják az új halmazok létrejöttét és a két személy közötti kapcsolatot. fontos azonban kiemelni, hogy a halmazok állandóan változnak, így az egyik újraszületésnél meglévő késztetések a következő újraszületésig akár teljesen megváltoznak. tágabb értelemben a késztetések halmaz a karmát is jelenti. a következő személy tulajdonságait (a többi halmazt) így a késztetések határozzák meg. 2. nem. a késztetések határozzák meg, hogy alsóbb, vagy felsőbb létsíkra születik meg valaki (itt már megérkeztünk a buddhista kozmológiához). a buddhizmusban hat létsík van: éhes szellemek, pokollakók, állatok, emberek, harcos titánok, istenek. a jó karma felsőbb szinten történő újraszületést eredményez, a rossz karma az alsóbb szintre küld. a nirvána az újraszületések megszüntetését jelenti, amikor a késztetések megszűnnek, így a halmazok utolsó felbomlása után nem születik újra a személy. ezzel valószínűleg megválaszoltam a nirvána és Isten Országa közötti kapcsolatot firtató kérdésedet is. 3. idézek innen: http://a-buddha-ujja.wikidot.com/halmazok-mv "2. érzés (védaná6), a tapasztalás érzelmi tényezője (kellemes, kellemetlen, semleges) miből áll: a 6féle érzékszervi tapasztalás7 nyomán kelő érzések
(...)
3. észlelés (szannyá9), a dolgok beazonosítása a tulajdonságaik, jellegzetességeik alapján miből áll: a 6féle érzékszervi észlelés: formák, hangok, szagok, ízek, taktilis élmények és az elmében zajló jelenségek"
4. a véleményem az, hogy ezek a csodák részben metaforikusan értelmezendők, részben talán a különböző létsíkokon élő lények különböző tulajdonságaira utal. további zavarbaejtő tanítás, hogy a különböző létsíkokat nemcsak úgy képzelhetjük el, mint valami "bizarr", távoli dolgot, hanem mindannyian megtapasztalhatjuk a saját elménkben nap mint nap, akár pillanatról pillanatra más létsíkon létezhetünk. például ha valaki dühös lesz valami miatt, egy pillanat alatt a pokolban találhatja magát, majd különböző feltételek és a saját késztetései függvényében megnyugodhat, (pl. kiengeszteli valaki), és visszakerül emberi létsíkra, vagy máshová. ugyanígy, amikor örömöt élünk át, isteni létsíkra kerülhetünk, vagy ha valamit el akarunk érni, és nagyon erősen küzdünk érte, akkor a titánokhoz. mindezt a késztetéseink irányítják (KARMA). ez az újraszületéskor is pontosan így van, csak ott a többi halmaz sokkal hatalmasabb változásoknak van alávetve.
igen, a Buddha hangsúlyozta, hogy a meditáció szükséges a megvilágosodás eléréséhez. a meditáció során elnyugszanak az érzékek, csökken az elme mozgása, könnyebben érzékelhető a kapcsolat a halmazok között, azaz könnyebbé válik a tanítás belátása. de fontos kiemelni, hogy nem hitről van szó, hiszen a Buddha sem hittel érte el a megvilágosodást. egyszerűen csak megvizsgálta, hogy is van ez, kicsoda ő maga, és hogyan léteznek a dolgok. nekünk ugyanezt kell tennünk.
Ez tökéletesen világos - az emberi civilizációt nem lehet "visszafordítani" - legalábbis minimum annyi ezer év kellene hozzá, mint amennyi alatt a mai formája létrejött. Lehetetlenség - tehát ezért is állítottam, hogy a jelenlegi "világhelyzet" "irreverzibilis", vagyis visszafordíthatatlan. Ez olyan, mint az emberi öregedés folyamata - késleltetni lehet az antioxidánsokkal (kis mértékben !!!!!!!), de megállítani nem, visszafordítani pedig végképp nem. Egyébként a napsugárzás hasonló folyamat csak a mi tyúk..... életünkhöz képest óriásival több idő alatt megy végbe, mígnem olyan hőmennyiség zúdul a Földre, hogy az élet megsemmisül (ha még akkor egyáltalán lenne.)
azt hallottam, amerikában forró nyarakon sok járó motorú, bezárt autó áll a plázák parkolóiban, hogy ne merüljön le a légkondi, ami azért kell, hogy vásárlás után hűs autóba ülhessenek az emberek...
egyszer egy kedves ismerősöm (nő, mindenki eldönti ez hogyan jön ide :) új autót kapott. ebben az előző autójától eltérően volt légkondicionáló berendezés is. az első héten sikerült lemeríteni úgy az akkumulátort, hogy bikázni kellett az autót :) ugyanis nyár volt, várakoznia kellett egy parkolóban valakire, és álló motorral üzemeltette a légkondicionálót. egy órán belül lemerült az aksi :)
ennek nem lettek annyira komoly következményei. de kis számolás, egy autó akkumulátora 55Ah, 12V-nál ez 660Wh, 11db 60W-os izzót égetett egy órán keresztül mindössze azért, hogy komfortosan várakozhasson. erről beszéltem az előző hozzászólásomban...
Első olvasatra nekem még ismeretlen az ember ilyetén való megfogalmazása - de megpróbálom értelmezni. (lehet, hogy közben akaratlanul kérdezek is, amiről azt hiszem, hogy értem.)
1. A brahmanizmus és a buddhizmus is lélekvándorlást tanít 2. A lélekvándorlás különböző élő fajokra, élőlényekre is vonatkozik, vagy ha már valaki elérte az ember-szintet, az mindig emberként születik újjá, a szüntelen ismeretszerzés mindig egy fokkal feljebb viszi, - majd a Nirvánába kerül és nem születik többé újra. A Nirvána - lényegét tekintve megegyezik az általunk, ill Jézus által meghirdetett Isten Országával ? 3. Az érzékelés belső, az észlelés külső ingerhatás következménye ? 4. Ismereteim (amelyek, mint tapasztalod rendkívül hiányosak) szerint a buddhizmus is tanít ún. szellemi lényekről, melyek csodákra is képesek. Továbbá - Buddha legfőbb tanítása, hogy a megismerés a meditációkon keresztül lehetséges (nálunk imák Istenhez, Jézushoz, stb.)
a globális felmelegedés megállíthatatlan, mert sokkal több energiát használunk el, mint azt a józan ész megengedné. hatalmas és kielégíthetetlen igényeink és vágyaink miatt van ez így.
egyszer elkezdtem kiszámolni, mennyi pénzből, hogyan lenne érdemes megvalósítani egy minden szolgáltatótól független házat. tehát nap+szél+vízenergia, nincs gáz, nincs áram, nincs benzinmotor :) hát, az jött ki, hogy a megtérülés olyan hosszú idő lenne, hogy olcsóbb ha bevezettetem az áramot és mindent azzal fűtök-mozgatok-világítok. de a számolás során képbe jöttem, hogy mennyi energiát fogyaszt el egyetlen háztartás. aztán kíváncsi lettem, és összehasonlító számolásokat végeztem, hogy az autók mennyi energiát használnak fel, aztán hogy ez hogyan viszonyul az ember saját erejéhez.
olyan kép alakult ki bennem, hogy az igényeinket sürgősen és hatalmas mértékben vissza kellene fogni. hatalmas pazarlás folyik és ezt nem foghatjuk a "másokra", a politikára, az államra, vagy a többi államra, vagy a gyárakra, vagy a szomszédra. be kell csuknunk a hűtő ajtaját, le kell kapcsolnunk a lámpát ahol nincs rá szükség, nem szabad ész nélkül szellőztetni a lakást télen és még sorolhatnám. valahol itt kéne kezdeni.
namost azt ugye mind érzékeljük, hogy mennyire lehetetlen ezen a szinten változást elérni :) ezért kezdtem úgy a hozzászólásomat, hogy "a globális felmelegedés megállíthatatlan".
Oksa. Kérdésem a következő: Változott-e az elmúlt kétezer évben a Föld és a Nap bármiféle vonatkozásban(közelebb jött, vagy távolabb, melegebb lett vagy nem, vagy ami még eszedbe jut)?
Nincs mit kedves buddhista testvérem, de az ÜGYI-nek címezd léccike, mert Ő kérte. Szóval majd szerintem Ő fog válaszolni, én csak megfigyelőként vagyok jelen.:)
Amit az ember b............ el, az talán, de csak talán.... megállítható. A globális felmelegedéshez azonban az ember csak hozzájárul - annak az alapja a Naptevékenység és hát azt nem hiszem, hogy az életben valaki is befolyásolni tudná. Ha csak nem költözünk le párszáz évre a földfelszín alá és ott építünk ki egy vegetáló szinten álló élővilágot. Azonban az édesvíz és főként az oxigén - utánpótlással igencsak meg kellene küzdeni. (Ha egyáltalán lehetne.)