Sajnos sokszor nem lehet kikerülni a permetezést,de próbáljunk tanulni egymástól!Ha hozzáértéssel csinálja valaki,akkor szinte"művészet".Kártevő gondok+megoldások,módszerek,eszközök...Szóval minden!
Érdeklődön tisztelettel, van valakinek személyes tapasztalata az olcsóbb árfekvésű akkumulátoros háti permetezőkannákról?
Lehet-e velük permetezni, vagy csak úgy néznek ki, mint egy virtigli permetezőkanna, de célzottan szórni nemigen lehet velük?
Kimondottan csak a háti kanna érdekelne, mert a fűszerpaprika területemen használnám elsősorban, ott a 38-40 cm-es sorközben a húzható-gurulós változatot nem tudnám használni.
Kézi pumpás kannákkal jól vagyok ellátva, csak az életkorom miatt a 40 sort (60 m hosszúak) leszórni már nagyon megerőltető számomra.
Ilyen drágát én nem vennék ! Nézz szét inkább a telepíthető permetezők közt ! Én is épp ilyesmi dilemmában vagyok ! A tavaszi lemosós permetezések sok lét igényelnek és az ember öregszik a háton hordott permetező nehéz ,a telepíthető meg minden a földön van csak a csövet húzigálod ahová kell ! Létezik robbanómotoros és 220voltos rendszerű is ,talicskára szerelt ,külső tartályos megoldások léteznek belőlük ! Nagyság rendekkel kényelmesebbek mint bármelyik háti gép !
Szeretnék érdeklődni pár alapvető kérdésről. Milyen permetezőt érdemes venni? Egy 1000nm-es kertől van szó, de abban van minden. Gyümölcsfa, szőlő etc...
Két választás ami érdekel:
Benzinmotoros vagy az akkumulátoros megoldás.
Sokáig a benzinmotoros gépekkel szemeztem de mostanában az akkumulátoros permetező is mint opció felmerült.
Valakinek van tapasztalata a Birchmeier permetezőgépekkel?
Ezen az oldalon az utolsó gép amit kinéztem: Link itt!
Nem olcsó de kérdés, hogy ez hozza e ugyanazt mint a benzinmotoros gépek? Vagy ezek gyengébbek?
Az utolsó kérdésem, hogy létezik olyan is ami 10 bár nyomásra képes, érdemesebb lenne inkább azt venni?
Mi a véleményetek? Kérlek segítsetek ebben az ügyben, nagyon fontos lenne.
A döntésben ami a benzinmotorostól elriaszt, hogy olaj dzsuva, keverék, hangos... de ha hatékonyabb akkor jó, csak ilyen kis területre érdemes-e?
Ha benzinmotoros akkor Stihl SR 450 amivel szemeztem. Bár valakik előttem írták, hogy függőlegesen tartva nem jól adagolja a keveréket és a fák nem kapják meg a permetlét. Nagyon bízom részletes válaszotokban. Nagy segítség lenne.
Átmostam vízzel, rázogattam, kijött. Kevertem újat. Chorus + dithane + alfa solo. Most már mindegy, de egyébként ezek mehetnek egy koktélban, vagy jobb lett volna külön? Kajszi,meggy,ribizli,köszméte,őszi is van, mindből 1-max2db, nem szeretnék mindnek külön keverni.
Feljött az aljáról rázással? VÍzzel próbáld ki, mielőtt újat keversz bele, hogy nem tömödött-e el valahol. Én egyszer vederben hagytam maradékot és csak kefével jött fel.
szerencsére még nem kötött bele, ki bírtam pucolni. Nem akartam ennyi ideig benne hagyni, csak hétvége óta nem hagyott a szél permetezni, este talán lesz rá esélyem. köszi
Szerintem négy nap alatt a Dithane kiülepszik, a Chorus pedig bomlásnak indul. A kiülepedett Dithánet elég nehéz lesz maradéktalanul kipucolni a permetezőből.Moshatod, rázhatod egy párszor.
Az a baj, hogy most két glialkás permetezőm van :) Indultam egy kicsi kézivel, aztán kellett a nagy háti. Most a hátit megteszem normál vegyszeres permetezőnek (akkor ezek szerint kimosható, bár lehet, hogy veszek egy újat) és a kicsi marad glialkás.
Ki lehet mosni. Egy kis mosogatószer, sok víz, rázzad is és sok öblítés, tiszta víz permetezés.
Jobb viszont, ha veszel 3000 Ft-ért egy kínai gyártmányú olcsó műanyag permetezőt. Amennyit neked kell 10 évig bírni fogja. (Az egyik 'glialkás' a másik 'vegyszeres'. Írd rá vastag filctollal!))
Egy egyszerű kérdésem lenne: glialka után kimosható (és ha igen, hogyan) egy szimpla háti permetező? Utána gyepre szeretnék gombaölőt és egyéb vegyszereket kifújni vele (nem szeretnék hibázni, mert nagyon fájna, ha kiirtanám a friss gyepszőnyeget).
Természetesen nem állandóan akarom cserélgetni vegyszert glialkával, csak eddig glialkát használtam benne 2 évig (fűtelepítés előtt) és most hogy van fű, most már másra kellene.
Mindegyikbe kell túlnyomásnak lennie és azt le is lehet ellenőrizni. A vegyszert szállító cső végét le kell húzni onnét ahol bemegy a porlasztófejbe és a levegőt szállító cső oldalához kell kötni. Ha most vizet töltesz a tartályba és lezárod a permetszeres tartály sapkáját ugyanakkor kinyítod a vegyszert szállító cső csapját akkor a tartályban és a csőben azonos szinten kell állnia a víznek. Elindítod a gépet és a vízoszlopnak emelkedni kell 40-50 cm magasan a tartály vízszintjéhez képest. ha nem meg kell keresni az okát, cső eldugult vegyszertartály sapka nem zár rendesen.
A túlnyomáscső azért vezet a tartályba,hogy a folyadékoszlop magasságától független legyen a folyadék adagolása.Ha ez nem lenne akkor tele tartálynál a vegyszer adagolás több lenne,mint pl fél tartálynál.
Na ezt sem tudtam hogy oda cső vezet a ventillátorból ! Lehet azon nem is volt amivel én dolgoztam ?? Vagy ledugózták ,elképzelhető ! A tsz-es szakik bármit kitalálnak !
Azok a háti légkeveréses permetezők amibe nincs külön vegyszer szivattyú azoknak a csövét is nyugodtan fölemelheted és kiviszi az anyagot. Ezek úgy működnek hogy a vegyszertartályba a ventilátorházból egy csövön keresztül túlnyomást idéz elő aminél nyugodtan megemelheted a szórócsövet. Ha nem tömít rendesen a vegyszertartály teteje vagy ez a túlnyomásos cső el van dugulva akkor nincs túlnyomás. Csak érdekességképen mondom el olcsón vettem egy Ciffareli M88-as permetezőt ami szintén rosszul működött de azért mert az előző tulajdonos egy gumidugóval lezárta a túlnyomócsövet.
Amivel én permeteztem annak nem tudom a számát ,de a Mávintéző fórumtársnak hogy milyenje van nem is néztem az biztos hogy sthil ! A fái viszont betegek ez tuti és eszt ennek tudom be hogy ha nagyon felemeli nem szór ,vagy lehet hogy szór csak nem eleget ,maga a permet látszik csak a fene tudja a mennyisége mennyi ! A volt főnököm is kipróbált vagy három félét is és a cifarelli lett a nyerő ! Én is gondolkoztam ezen de a kor másfelé gondolkoztat ,én valami kézikocsis ,vagy talicskás ,eszközre gondolok inkább ,vagy amit a traktor hátuljára fel tudnék bigyeszteni és a gardán tekerné !
Technikailag semmi bajom vele csak ha nem figyelsz erre az apróságra hogy ne emeld magasra a fújó csövet hiányos lesz a permetezés ! Ezért is írtam a vegyszerszivattyús gépet, annak mindegy hogy tartod a csövét mindig viszi a vegyszert !
Gondolod viccből írtam ,permeteztem olyannal és azért írtam a csipőből való tüzelést ,mert nem viszi a vegyszert ha magasra tartod a csövét ! De nem rég voltam az egyik fórumtársnál aki szintén sthil permetezőt használ ,és meg is látni a fákon ! Gondolom magasra tartotta a fújó csövet és a fákon kimaradt a vegyszer, mert sok fa részlegesen beteg nála !
Miért ne lenne jó a Stihlék permetezője?Azt használom 7 éve megelégedéssel,és halj csodát kezelt metszett fákat bepermetezek vele,még a 7,m-s diót is.Komfortos könnyű gép,nem mondom nem olcsó,de az elmúlt 6,évben még nem kellett semmi hozzá.Próbáld ki,és utána mond véleményt.
Kevéske tapasztalatom szerint a sthilék permetezője nem olyan jó ha már ilyenben gondolkozol csak vegyszerszivattyúsat vegyél a többi csak ráfolyással dolgozik ,de ha felemeled a szóró csövet nem fúj vegyszert ez tapasztalat ,csak a csípőből tüzeléssel fújja a vegyszert rendesen ! Cifarellit mondják jónak ! De a gyümölcsfákkal a gazda is öregszik közben a fa meg nő ,jobb volna valami talicskás ,vagy kézikocsis permetezőt használni azt az idősebbek is jobban oda tolják ahová kell és a kézi pisztoly meg nem nehéz 10méter csővel a fán körbe is érsz ! Léteznek villanymotoros ,és robbanómotoros verziók is ! Én már ilyet nézegetek egy ideje !