Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A szőlő papírforma szerint január 10ig mélynyugalmi állapotban van. (vannak kivételek de az elenyésző). Ezután már lehet szedni vesszőt és oltani, gyökereztetni. Viszont a korai oltás/gyökereztetés egyik hátránya, hogy kevés a természetes napfény. Vannak növénylámpák, de a kék led lámpák nem a leghatékonyabbak. A drága nitrogénlámpák és neoncsövek nem biztos hogy megéri kicsiben. Most kínában az UV ledszalagok és ledlámpák is megjelentek, drágább mint a sima kék led, de talán hatékonyabb.
Ha pedig később oltasz, akkor a nemest kell tudni eltárolni úgy, hogy ne kezdjen el megindulni.
Szia! Köszönöm a tanácsokat!! Gyökereztettem már sokat... De én ilyen kísérletezős fajta figura vagyok.. :-) Azért ez a nevem mert ott is vettem földet.. Egyébként debreceni vagyok.. :-)
Hey-hey, -Tokay, az a legjobb ha más kárán tanul az ember, de a saját kárán a legbiztosabb. nevedből ítélve földim vagy , ahogyan most csináltad biztosan kudarc lesz , a tömény trágya Ph-ja naturban nem jó, ha lakmuszpapírral vagy más módon megtudod mérni,és gipsz por hozzá adásával belehet állítani a Ph-t, de inkabb semleges legyen mint erős. a tápanyag pótlásnál is van egy határ 10liter vízhez 3 kanál műtrágya /Max/ 12-naponta mert felborul az egyensúly és égés jön létre mind a gyökérnél mind a levélnél.https://www.youtube.com/watch?v=tm-9WiSLeIo, ha valaki segítene lefordítani ,csak az essenciáját meg köszöném.
üdv:szöllőszem igen ezt a gyökeresztetési módot én is kipróbáltam és nagyon szép számban be is vált ! arra lennék kiváncsi a tőkékről levágott vesszőket gyökeresztetés utántól számolva valyon mikor mutatja meg első termését ??? arra is kiváncsi lennék hogy a gyökeres vesszőt kiültetés előtt vagy mikor lehet átoltani vagy azt hogy szokták erről tudna valak egy magyar videót felrakni hálás lennék köszönöm előre is !!
Kísérlet ON.. Egy új bio trágyát próbálok ki.. A kísérlet lényege hogy rendesen túl van trágyázva a föld.... elvileg.. Vajon mi fog történni?? Kiég a cucc?? Vagy éppen ellenkezőleg és nagyon durván fog fejlődni???
A munka igazából a lombgyűjtés volt. Kicsit régebben pedig az idei oltások helyét és az alsó 3-4 rügyet tekertem be hullámpapírral, több rétegben. Tavaly tartósan - 19 C° alatti hideg volt és egy bevédett oltásom sem fagyott így el. Régen kukoricaszárral, vagy szalmával csináltak hasonlót, néhány fokot ki lehet vele védeni.
Kellemes Karácsonyt kivánok mindenkinek! Még új vagyok a fórumon ,kezdő a szőlészetben.Volna egy kérdésem a profikhoz.Van egy tőkém amit virús támadott meg ,nem fejlődik ,rövid izközük ,söprüszerü levelek .Mit tegyek ,mert már a melette levő tőken is megjelent egy pár söprüszerü levél?. Ha kiásom ,a földet a gyökerei körül elhordom ,esetleg fertőtlenitem ,elégséges? A tavaszal szeretnék helyébe másat ültetni.
Tavaszra tervezek ~5-5 gyökeres- vagy konténeres oltványt telepíteni Teréz, Pölöskei muskotály és Vénusz fajtákból.
Az lenne a kérdésem, hogy egy egykarú középmagas kordon művelés mellett kialakítanék négy termőalapot, amelyeken felváltva 2 szálvesszőt és 2 ugarcsapot metszenék, az működhet e?