Ha forgórotor tölti az aksit és az óra kvarc akkor miért olyan mint egy jó "autómata", kvarc pontossággal. Ez sokkal inkább ugy hangzik mint egy sima kvarcóra, újfajta aksival (mint eco drive, kinetic).
A melohelyemen van egy listám a szerkezetekröl. Majd megnézem.
Tényleg nagyon sokan sznobságnak tartják ha valaki egy rendes mechanikus orája van. Mert ugye az nagyon drága. Én nem is reklámozom a melohelyen az orámat mert rögtön kapnám a lehurrogást...Pedig tényleg egy tök jo érzés az, hogy tudod az orád ami a karodon van 100 év mulva is menni fog rendesen.(100 év mulva hol leszek én már?....de akkor is! Nem ennek a modern müanyag digitális világnak a terméke.
Az orád pontossága függ a szerkezet "frekvenciájátol" A sima orák kb 2.5 Hz ek szoktak lenni. Pontosan nem emléxem de kb 10000-15000 féllengésüek. Ezeknek elég tág a pontossági osztályuk. KB 40mp naponta. A komolyabb szerkezetek 4 Hz es mechanikák. 28800 féllengés. Ezek már egy kategoriával pontosabbak. pl.az O+A seamaster professional diver napi max késés=0, sietés max=6mp. De ha jol beállítják napi 1-3mp et siet max.(ez van nekem) A késés soha nem megengedett sehol semelyik oránál. Léteznek még 5 Hz es mechanikák 36600 féllengés PL.Egyes rolex verziok,Zenith (nem egy nagy név de nagyon tuti szerkezeteket gyárt.)
Egyébként egy kvarc orában is van mechanikus szerk (kivétel a sokzenés nintendo stilusuak) Nagyon ritka, hogy ez a mechanika perciz. A legtöbbször még követ sem alkalmaznak hanem csak simán a tengelyek a házban forognak. Szal egy komoly mutatos kvarc orában is komoly mechanika szokott lenni. Ugyhogy nem lehet leirni még a mechanikát. A kvarcoknál az oszcilláciot egy kvarc vezérelt kis generátor vezérli és szinkronizálja.
Az ora szerekezetét elég nehéz megállapitani. Ha már láttál egy párat akkor rá ismersz egyes darabokra de nem feltétlen mindig. Van mikor a szerkezetre gravirozzák az azonositot. Nem mindig a felhasznált mechanika sorszámát irják rá. Soxor a cég saját lajstrom jele van rajta. Pl: O+A seamaster p.d. ETA 2892/2 de a gyár asszem 1018 nak titulálja. Szal kevernek kavarnak, csak hogy meg ne értsd. Elég nagy üzlet politika van benne. Van olyan amikor ugyan az a szerkezet ketyeg egy 350000Ft értékü orában mint egy 4.5 milliot éröben.
Barangoltam a net-en és az x-edik áruházban megtaláltam a pontos típusát. (4520.31) Köszi hogy az induló löketet megadtátok.
Egyébként a felhúzási problémára visszatérve. Nem ez a normális hogy egy kicsit nehezebben lehet felhúzni? Nincs senkinek ilyen irányú tapasztalata?
És a pontossága benne van a specifikációs tűrésében, vagy szétszedessem emiatt? Az az igazság hogy inkább nem nyúlatok hozzá az ilyen irányó keserű tapasztalataim miatt. (lásd lejjebb). Most hetente visszatekerek 1 percet. (Hiába a szerelemért áldozni kell :)
Nagyon sokat írtatok az Óra beléről. Azt honnan a francból lehet megtudni? Nekem az is új volt hogy nagy valószínüséggel nem is OMEGA van benne. (Nejemnek vettem valamikor egy PUMA órát és az órás azt mondta hogy nyugodtan vegyem csak meg mert a belseje CITIZEN. Ez egy 20-ezer alatti óránál Ok. De egy O+A-nál?) De ha azt mondjátok, hogy ez így jó akkor már tudni szeretném mi is van benne.
Sajnos a neten sem lehet mindent megtalálni... :-(( Nincs jobb ötletem, meg kell próbálni a márkaszervízt, úgyis mennél a felhúzási nehézség miatt, ott biztosan többet tudnak mondani róla.
És hátha a Tasztaltársk közül valakinek jobb ötlete is van...
Köszi a címet.
Találtam egyet ami nagyon hasonlít, de mégsem az. "Omega De Ville 4500.31" A szíja a formája, az alakja mind ugyanaz, DE
amit én találtam az Automatic és dátumos volt, az enyém felhúzós (egy felhúzással 30 órát ketyeg). Vajh az enyém a közelében jár a tipusának vagy irtó messze?
Ha érdekel és elmondjátok hogyan akkor be is inzertálhatom a jpg-t.
Kérdés: Azt honnan tudhatom meg hogy mi van benne?
Zoom !
Talán ezen a helyen lehet a legtöbb órát megnézni :
www.ashford.com
De érdemes valamilyen keresőproginak (pl Altavista) megadni a márkajelzést, és biztos rengeteg helyet fog találni.
A sietéshez és a nehéz felhúzáshoz mégiscsak egy hozzáértő órásnak kellene látni a szerkezetet, szerintem csak akkor lehetsz megnyugodva.
A visszafelé állítás csak a naptáras óráknál tilos és csak naptárváltás idején, a naptárszerkezetek nyilván nem müködnek visszafelé. A Te órádon ahogy írtad ez a probléma nem áll fenn.
Kedves órakedvelők és szakértők!
Nagyon örülök hogy találtam ezt a topicot. Sok mindent megtudtam, de még több kérdés is felmerült bennem.
Nemrég kaptam ajándékba egy új Omega mechanikus felhúzós karórát. Sajna semmi papír hozzá nincs. Így még a tipusjelzését sem tudom. Az órán meg az omega feliraton és a sorozatszámon kívül semmit nem találtam. Csak az árát tudtam meg 2300 DM. Ha tudtok segítsetek megválaszolni néhány dolgot.
1. Nem tudtok néhány webcímet ahol fényképek közül ki tudnám választani az enyémet és így a leírás alapján megtudnék róla egysmást?
2. Naponta 10 mp-t siet. Ez természetes egy mechanikus óránál vagy pontosításra szorul. (Tudom: Baross u 20, elolvasgattam a topicot első hozzászólás elött:-)
3. Irtó nehéz felhúzni. Minden reggel bennem van a frász hogy túlhúzom aztán kampeca. Ráadásul reggel mikor felébredek puha a kezem és csúszós is egy kicsit.
4. Itt olvastam valahol az elején hogy nem szabad fisszafelé állítani. Igaz-ez? Egy kicsit megütköztem rajta. Az enyémen nincs dátum és a mpmutató külön tengelyen van 6 óránál.
Abban kezdek biztos lenni hogy zafirüveges, mert már egyszer odaütöttem a falhoz egyszer meg az aszfalthoz (Na igen a defekt még öltönyben is előfordul, bár én nem öltönyben voltam:-).
Előtte egy digi-ana Citizen-em volt. Ez volt az első igazi órám. Nagyon - nagyon szerettem. 8-évig hordtam. Sajna a második elemcsere után por mehetett a mechanikába mert meg megállt a mutató. A kvarckijelzés tökéletes maradt. Ez lehetett az élettertama vagy szétszedés tette tönkre nem tudom, de nagyon megrendült az elemes órákban a bizodalmam. Ez a mostanit még jobban szeretem. Hihetetlen hogy meg tudja kedveltetni magát. Ahogy a kezemen hordom, azt érzem hogy egyre jobban hozzámnő.
Ez a topic meg segített abban hogy ne érezzen sznob-nak magam. Köszönet.
mwr !
Ez valóban egy viszonylag új technika. Tulajdonképpen egy kvarcvezérlésü óra (tehát nagyon pontos) ötvözve egy forgórotoros mechanizmussal, ami itt nem egy rugót húz fel, mint a hagyományos automata órákban, hanem egy generátort hajt, ami áramot termel a kvarcóra akkumulátorába. Erre azt állítják, hogy soha sem kell elemet cserélni az órában, de erre még nincs bizonyíték. Ugyanis a ma ismert akkumulátorok élettartama véges, max 10-15 év. Ezután a generátor hová fogja tölteni a megtermelt áramot? Valószínüleg mégiscsak ki kell cserélni az akksit. Azért az elmélet valóban jó, egy automata "felhúzós" óra kvarcpontossággal.
Ebben még az is felháborito ha mondjuk nem akarod megvenni több százezerért ujonnan hanem mondjuk használtat keresel. Ugyan ez a kereskedö olyan brutális árat fog mondani, hogy leteszed a hajad.
Szomorú, de nincs értéke a régi óráknak, legalábbis a Doxáknak nincs. Kb. 5 éve (az első lakáshiteleink idején :-) én is elvittem becsüshöz a "papa óráját". (A nagyapám a múlt században született és fiatal korában kapta az órát úgy 192x-ben. Mai is működik, egész pontos: -1/2 perc naponta.) Szép duplafedeles ezüst Doxa, gondoltam kisegít minket ha muszály. Egy frászt: 3000 Ft-ot (na jó mai értéken legyen a duplája) kínáltak érte. Hát ennyit a régi órák értékéről vagy inkább a vele "kereskedőkről"...
Nem tudja valaki mit jelent az, hogy "Autoquartz technológia" ? Már több helyen is láttam, a Tissot meg Fortis órákkal kapcsolatban. Állítólag valami nagy újdonság ?!
Ruppy !
Én azt az órát nem akartam mindenáron eladni, hanem az értékére voltam kíváncsi, és ezt meg is mondtam neki. Ha a fazon azt mondja, hogy az óra megér x Ft-ot, de ő csak négyezret tud (akar) adni érte, akkor egy szavam se lenne. De ő határozottan és komolyan mondta az összeget, és ez az ami felháborított. Na mostmár mindegy, ezek után is várom a Taszaltársak véleményét, értékítéletét a Doxámmal kapcsolatban !
Most voltam a Cora ban. Egy csomo ora volt kirakva. Egytöl egyig mind komoly márkák másolatai voltak. Azt azért becsültem bennük, hogy rá irák a saját nevüket. (TIMEX) Azok az orák szinte tökéletes másolatoknak tüntek.
Ez tényleg szemét dolog volt. Manapság egy sima felhuzos Doxa 43500-45000 Ft. Egy régi szerintem még többet ér. Furcsa világ van, manapság a müanyag ora a divat. Ha meg venni akar az ember egy rendes automata orát pl: monjuk egy életre vagy még az unokának is jo lessz cimszoval még a használtak is 50000 töl indulnak. Eladni nagyon nehéz. Manapság kb 20-30 ezerért már olyan kvarc orát lehet kapni ami tökre ugy néz ki mint egy igazi ora. Ezért nem nagyon keresik a mechanikusokat. Pedig... :(
Találtam egy hirdetést az Óra Magazinban, egy Bartók Béla úti órásmester régi zsebórákat (stb) vesz "magas áron" . Elvittem a Doxámat megmutatni. Megnézte, elismerte, hogy valódi, a kora is annyi, amennyit gondoltam, tényleg jár. Ezután azt mondta, hogy 4000 Ft-ot (négyezer!) ad érte. Ledöbbentem, percekig nem kaptam levegőt. A boltjában körülpillantva egy müanyag Casio kvarcóra is többe kerül! Szerintetek komoly ember mondhat ilyet? Azért ez mégiscsak egy nyolcvanegynehány éves müködő Doxa ! Persze megköszöntem, és elhagytam az üzletet.
Mi a véleményetek ? Miért nem mondja azt, hogy nem érdekli a dolog, esetleg ingyen otthagyhatom ?! És miért hirdeti magát ? Ha telefonon megmondja (felhívtam előtte), hogy nem kell neki Doxa, akkor nem bumlizok keresztül a városon ! Őszintén szólva ez a hozzáállás nagyon megrendítette a bizalmamat az órásokban. Na jó, talán nem kéne általánosítanom. Tisztelet a kivételnek.
Tasztaltársak !
Örököltem egy szép zsebórát a nagyapámtól. Fémtokos (nem arany vagy ezüst) Doxa, a fedelén belül az van belekarcolva, hogy "Gézától '918 VIII 17". Feltételezem, hogy akkor kaphatta az öreg valakitől. A fehér porcelán (?) számlap picit meg van repedve, de egyben van, és jár! Naponta ugyan néhány percet késik, de nem vészes. Nem vagyok tisztában az értékével, tudna esetleg valaki mondani valamit róla? Esetleg (fájó szívvel) megválnék tőle, sajna a pénzhiány ... Kérlek Titeket segítsetek, hová, kihez fordulhatnék? Vagy mindenképp őrizzem meg, tényleg szép darab ?
Köszi a segítséget, Lesliev.
Bocs, hogy belerondítok itt a nemes ROLEX-ek témájába, de:
Van egy 5-6 éves TISSOT PR100-as órám. Sima, mezei, zafírüveges, állítólag(?) 100m-ig vízálló, 399 DEM-ért vettem akkoriban.
Azóta 2x cseréltek benne elemet, kivétel nélkül mindig Tissot szervizben.
A bánatom az, hogy (annak ellenére, hogy mindkét elemcserekor új tömítőgumit is kaptam) a legkisebb esőzéskor is bepárásodik.
A BorkuTime szervizben azt mondta a tulaj, hogy azért van, mert a felhúzó tömítése (2 vagy 3 van benne) elfáradt. Rendelhetne hozzá 7-8 kFt-ért újat, de ugyanúgy beázna azután is.
Kérdem a Tasztaltársakat, tényleg így van, egy közel 40.000 Ft-os óra tényleg csak 6 évre szól?
Ez egészen biztos. Nagyon ritkán van a Rolexnél szerkezet váltás. Ez a mechanikus automata szisztéma elég kiforrott ugyhogy csak a szijakkal az oraházakkal tudnak igazán variálni. Persze azért van kivétel mert pl a Rolex Daytona ban istenkáromlo modon ETA szerkezet ketyeg. Ilyen a világ.
A Rolex is csinál kvarc orát. Hihetetlen. Elég drágák. Olyan modernkedö formájuk van ...hmm érdekes.
a swatch group megvette a breguet oragyarat. ami a szivem egyik csucske, de allitolag meghagyja azt statuszaban, tehat embereket nem bocsajtanak el es tovabbra is az exkluziv orak gyartasa fog folyni.
Szal, komolyabb kerdes, a ROLEX alapmodellje is télleg olyan jó, mint a több millás, értem ezalatt a pontosságot (óramű, ahogy olvasom u.a.)
Meglepodtem az alapmodellek arain, mar $1500tol kaphatoak...
Megéri a ROLEX név?
Haho,
Ja, valoban tegnap kijott a nyomdabol az Ora Magazin.
A tartalombol:
Omega Dinamic es Breitling Premier osszehasonlitas
Fortis-tortenet
Pilotaora-teszt
Patek-Philippe Aquanaut
Perrelet-orak
Casio GPS-ora
A Doxa multja
IWC-Schaffhausen
Royal Oak
A svajci oragyartok rovid tortenete
es hassolo effelek