Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Boldog új esztendőt kívánok minden fórumtársnak és családjának!! Sikerült alaposabban tájékozódni új fajták iránt.. Vannak olyanok amelyekről azt írják hogy a rezisztenciája kiváló!! Rendelek pár fajtát aztán teszt.. Ha érdekel a beszerzési forrás titeket akkor írjátok meg.. De jelzem hogy németül kell beszélni hozzá.. A fordítók elég gyengén fordítják a magyart németre..
Minden szőlésztársnak sikerekben gazdag Újévet kívánok! Az elmúlt év is bebizonyította, hogy a szőlő nagy "túlélő" növény, túlélte a téli extrém fagyokat, egyben kiszelektálódtak azok a fajták, melyek a nem megfelelő élőhelyekre valók. Sok új fajtával gazdagodtunk, melyek még nem bizonyították, hogy itt Mo.-on is megállják a helyüket vagy azért, mert nem az elvárt minőséget adják, vagy nem ellenállóak. Ezek tesztelése a következő évek feladata lesz. A fajta leíráson és bemutatáson túl fontos lesz a jövőben, hogy minél több élőhelyről gyűjtsünk, és tegyünk közre termesztési tapasztalatokat itt a fórumban, hogy mindenki számára elérhető legyen.
Ehhez kívánok nagy-nagy lelkesedést, és kitartást!
Minden fórumozónak és olvasóinak is Boldog Új évet kivánok! Sok örömet a szőlő termesztésben!
Nagyon sokat tanultam a hozzászólásokból, ezért is éreztem elsőnek hozzászólva köszönetet mondani és jókivánságot írni.
Magamról röviden a szőlős életemről:
Az út elején vagyok a csemege szőlő termesztés területén, így hozzátenni hozzáadni az itt leírtakhoz még nem tudtam, szakmailag nem tartok ott.☺ 4 éve keztem egy barátomtól kapott Eszter és Palatina dugványokkal. Két éve pedig Vénusz és Moldova oltvány került a gyengébb dugványok helyére.
Tavaly nyáron minden elvitt a lisztharmat, lepotyogtak a levelek, majd a fürtök is oda letek, kivéve a Vénuszt. Lemosó permetezést, és lombtrágyázást alkalmaztam. A barátom abszolut nem permetezett. Neki nem volt semmi problémája töllem 30 km-re Szekszárdon.
Aztán a fagy tovább tette a dolgát. Természetesen kivéve a Vénuszt. Így most a Vénusszal ismét pótoltam a hiányokat, Zaporozsec kerüt be próbára. Ezekről azt olvastam teljesen rezisztensek, amit a Vénusz már bizonyitott is. A Palatinákat is ki szeretném kicserélni teljesen rezisztensre, ami haszonló tulajdonságú lehet, a jelölt Phoenix. Másik probálkozás a Millenium mazsolának. Összesen 100 db tő van telepitve.
Jelentem a tisztelt fórumtársaknak hogy beszerzek " Phoenix" nevű szőlőfajtát.. Egy év múlva tudok majd osztogatni belőle!! Német nemesítés.. Állítólag abszolút rezisztens..!!! Rommá van favorizálva!!!
A szőlő papírforma szerint január 10ig mélynyugalmi állapotban van. (vannak kivételek de az elenyésző). Ezután már lehet szedni vesszőt és oltani, gyökereztetni. Viszont a korai oltás/gyökereztetés egyik hátránya, hogy kevés a természetes napfény. Vannak növénylámpák, de a kék led lámpák nem a leghatékonyabbak. A drága nitrogénlámpák és neoncsövek nem biztos hogy megéri kicsiben. Most kínában az UV ledszalagok és ledlámpák is megjelentek, drágább mint a sima kék led, de talán hatékonyabb.
Ha pedig később oltasz, akkor a nemest kell tudni eltárolni úgy, hogy ne kezdjen el megindulni.
Szia! Köszönöm a tanácsokat!! Gyökereztettem már sokat... De én ilyen kísérletezős fajta figura vagyok.. :-) Azért ez a nevem mert ott is vettem földet.. Egyébként debreceni vagyok.. :-)