Keresés

Részletes keresés

_attis Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28721

Ha 4 évesen mégy csak 10 cm, akkor nem viszi túlzásba a növekedést. :)

Ha virágzás után erősen megnyomod tápanyaggal, akkor tapasztalatom szerint könnyebben dobálja el a terméseket.

Vagy rügyfakadás előtt adjál neki Osmocote-ot, vagy a természetes gyümölcshullás után szórd meg azonnal oldódóval.

Előzmény: Karger (28720)
Karger Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28720

Sziasztok!

Szeretnék kérni némi segítséget, remélem itt találok egy hozzáértő embert.

Van egy kb 4 éves, 10 cm magas Diospyros kaki fám ami idén tavasszal lett kiültetve, és szépen is virágzott, kb 18 gyümölcs kezdett el fejlődni rajta, de amikor olyan 1-2 cm nagyok, leestek a fáról, most még 5 van rajta, ennyi maradt. Amikor még több volt, direkt nem ritkítottam meg, gondoltam megvárom mely gyümölcsök fejlödnek jobban , és a kissebbbeket eszedem. Ma viszont kissé aggódni kezdtem, mert egy két levele is lesárgúlt. Öntözve van , turbót kapott kéthetente.. Mi a gond, mi lehet a baj?  

A másik a mi érdekes az a kamcsatkai mézbogyó, amin a bogyók olyan 2-3 mm körül megáltak a fejlődésben , mint akire ráijesztettek.

Valakinek van valami ötlete?

vlacko Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28719

gesztenye ügyben azt mondanám, hogy mivel elszigetelt állományokról van szó, ezért egy idő után az ivaros szaporítás is eléggé őrzi a kialakult fajtajelleget.

A somogyban található iharosberényi fajta pld. beazonosítható nagyon kellemes ízzel rendelkezik, és ezt ivaros szaporítással is megtartja.

A nagymarosi meg nem kényes a talajra, sokan szerzik be a csemetéket az elvadult állományokból a Dunakanyarban, és mindenütt azt a jellegzetesen ízetlen, szőrős héjától nehezen váló, ámde talajra érzéketlen karaktert hozza.

Előzmény: ninovarga (28715)
Cívis50 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 28718

Szerintem nem. Nekem is van ilyen,  egzotikusdisznovenyek.hu   kertészettől vásároltam, Goji- ként, de szerintem ez  a  magyar verzió, a termése keserű. Aztán szárított édeskés kínai Goji gyümölcsből kinyert magot ültettem, annak a termése édes és a levele is más, hosszú keskeny.

Egymás mellé vannak ültetve, a széles levelűt már tavasszal ki akartam irtani. A termések egyébként küllemre nagyon hasonlóak, de a keserű aszalva gyakorlatilag maga a héj, azaz nincs rostos anyag tartalma.

a  vásárolt " Goji "           a vásárolt  és a magról ültetett együtt

A magról ültetett Goji, a közös képen, a felső két ág ( ferde V betűt formáló), keskeny világoszöld levelekkel, a vásárolt "Goji" az alsó egy ág (balról jobbra vékonyodó), szélesebb, zömökebb sötétebb zöld levelekkel.

Harmadszorra csak sikerült!

Előzmény: Törölt nick (28684)
Cívis50 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 28717

a vásárol"Goji"                a vásárolt és amagról ültetett együtt

Szerintem nem. Nekem is van ilyen,  egzotikusdisznovenyek.hu   kertészettől vásároltam, Goji- ként, de szerintem ez  a  magyar verzió, a termése keserű. Aztán szárított édeskés kínai Goji gyümölcsből kinyert magot ültettem, annak a termése édes és a levele is más, hosszú keskeny.

Egymás mellé vannak ültetve, a széles levelűt már tavasszal ki akartam irtani. A termések egyébként küllemre nagyon hasonlóak, de a keserű aszalva gyakorlatilag maga a héj, azaz nincs rostos anyag tartalma.

A magról ültetett Goji, a közös képen, a felső két ág ( ferde V betűt formáló), keskeny világoszöld levelekkel, a vásárolt "Goji" az alsó egy ág (balról jobbra vékonyodó), szélesebb, zömökebb sötétebb zöld levelekkel.

Előzmény: Cívis50 (28716)
Cívis50 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 28716

a  vásárolt " Goji "           a vásárolt  és a magról ültetett együtt

ninovarga Creative Commons License 2013.06.18 0 0 28715

A mediterrán térség nagyon sok körzetében megfordultam már és a fügével kapcsolatban a józan ésszel ellentétesnek tűnő tapasztalatokra tettem szert. Klíma- és talajadottságok tekintetében rengeteg, fügetermesztésre kiválóan alkalmas helyen gyakran mindössze egy, vagy két fajta fügét talál az ember, lépten-nyomon ugyanazokkal találkozik kiterjedt területen. Ráadásul, sok esetben nem is tetszetős, vagy jóízű fajtákról van szó, hanem olyanokról, amelyek, érzékelhetően a véletlenek folytán éppen meghonosodtak ott.

A jelenség nem ismeretlen. A környékünkön nagyon elterjedt szelídgesztenyéből a rengeteg egyed között csak hébe-hóba találni egy-egy érdemleges gyümölcsöt termő példányt. Az emberek így szokták meg, a gesztenye rendszerint elhullajtott magból spontán kelt, aztán lett belőle, ami lett. Hasonlóképpen nem foglalkozik senki módszeresen fügefajták szelekciójával a mediterrán térségben.

Miután jó pár tartomány fügefajtáit végignézte az ember (és az érdemlegesekből esetleg egy kis gyűjteményt csinált), meglepődik, ha az ismerős helyeken egy-egy újabb fajtára lel.

Ma Triesztben találtam egy fát, ami jól érzékelhetően eltér az eddig megismert fajtáktól. Nyomon fogom követni és majd elválik, érdemes-e vele foglalkozni.

.. úti képélmények:

ninovarga Creative Commons License 2013.06.18 0 0 28714

ninovarga Creative Commons License 2013.06.18 0 0 28713

A valódi érés előjeleként elkezdődött az "álérés" a fügéknél

ninovarga Creative Commons License 2013.06.18 0 0 28712

Fejoa és szabadban telelő olajfa

ninovarga Creative Commons License 2013.06.18 0 0 28711

Szirmot bontott a Fejoa Tormaföldén

ninovarga Creative Commons License 2013.06.18 0 0 28710

Gránátok

ninovarga Creative Commons License 2013.06.18 0 0 28709

Az akác-monokultúra helyett egyre több az akác-füge "társulás". (Örvendetes módon.)

ninovarga Creative Commons License 2013.06.17 0 0 28708

Ezeket biztosan kineveli. A kivi megtartja terméseit, nem úgy mint a káki, amin a virágözön után katasztrofális a kis gyümölcsök hullása.

Előzmény: Törölt nick (28706)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.17 0 0 28707

Csak tavaszival van tapasztalatom. Az biztosan jó.

Előzmény: marinmegye (28704)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.17 0 0 28706

Nem rajtad múlott,én ennek is örülök...hát még ha legalább egyet ki is nevelene :))

Előzmény: ninovarga (28702)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.17 0 0 28705

Nem,az Aurorát -több kajszival együtt- egy gyöngyösi nagytermelőtől kaptam.

Sajnos az ellenálló kajszról nem sikerült a szemzés...nekem se sikerül mindig:(

Előzmény: ninovarga (28703)
marinmegye Creative Commons License 2013.06.17 0 0 28704

sziasztok ! itt is megkérdezem

lehet nyáron gránatalma hajtásvéget/fás ágvéget dugványozni?

Egy virágzó/termő fácskáról  vennék le. Vagy várjam meg a kora tavaszt?

ninovarga Creative Commons License 2013.06.16 0 0 28703

Az Aurora tőlünk származik, ugye?

Milyen lett a tormaföldei "moniliaálló" fajta? Termett már?

Előzmény: Törölt nick (28701)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.16 0 0 28702

Egy kicsit vontatottan ment a porzó eljuttatása, de a képeken láthatók kétségtelenül jól kötöttek.

Előzmény: Törölt nick (28700)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.16 0 0 28701

Lassan itt is :Aurora

Big Red

T.cot

Előzmény: ninovarga (28676)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.16 0 0 28700

...de a képek lemaradtak :   5 db-ot találtam....csak legalább egy maradjon meg :)

Előzmény: Törölt nick (28699)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.16 0 0 28699

A koránt sem ideális körülmények ellenére /viharos szél,eü gond,nagyrészt elvirágzott termős virágok/ mintha lett volna eredménye az inszeminációnak :)) Nem szeretném elkiabálni,de...:

Előzmény: ninovarga (28637)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.16 0 0 28698

Izgalmas kérdés, milyen növények lesznek a teskándi dugványaiból...

Előzmény: ninovarga (28697)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.16 0 0 28697

A többször ismételt "tipikus ujjas óriás kontra teskándi ujjas óriás" témában egy újabb érzékletes példa:

Tipikus ujjas óriás a rá jellemző habitussal és gyér elsőterméssel

ninovarga Creative Commons License 2013.06.16 0 0 28696

Többször adtunk már olyan tanácsot, hogy amennyiben helyszűke van a kertben, a porzós (Tomuri) kivit akár csökkentett terjedelemben is lehet működtetni, mivel rövid vesszőkön is hoz virágot. A hatalmas méretű "bérapa-kivi" azonban olyan tapasztalatokkal gazdagított bennünket, ami azt mondatja velünk, hogy ajánlatos a porzós kivit is szép nagyra növeszteni. Ennek akkor van különösen jelentősége, ha az időjárás szeszélyei miatt a porzós és termős virágzási ideje nagyon "szétcsúszik".

Az első képen együtt láthatók elvirágzott porzós ágak (bal sarok) és már bőven fejlődésben lévő kis gyümölcsök. A másik képen ugyanennek a hatalmas porzós növénynek a teljesen beárnyékolt ágain még mindig  bőven vannak nyíló virágok. Mindez egy olyan évben, amikor a termős növények "megcsúsztak" a virágzásban. Egy ilyen hatalmas porzó még ilyenkor is képes akár "túlvirágozni" is őket.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.16 0 0 28695

Fügekivi

ninovarga Creative Commons License 2013.06.15 0 0 28694

Gránátvirágzás

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.15 0 0 28693

Nana, dehogynem!

Remélem ,hogy a kérdés csak annyi, hogy fog-e az idén teremni vagy sem .

A hatvanas években még minden valamirevaló falusi fagyal sövénybe (garádba) volt ületeve Lycium is. A fagyalt nyírták és a Lyciumot meghagyták (ennek a hajtásain mindig volt itt-ott 1.5-2cm-es hosszúságú kb 60 fokban elálló kerek keresztmetszetű vékony 0.5-1.0mm-es kereszmetszetű fokozatosan hegyesedő tüske (vagy ágtövis ?) ). Fiatal hajtsait csalán és hagymalevéllel vegyesen összeaprítva kicsit megnedvesítve darával  és kezdetben reszelt keménytojással is megszórva ettették a kiskacsákkal. Egy se fordult fel. )(:-)) . Gondolom ez lehet a Lycium Barbatum. Atropinban dús mérgező növény (!!)  ( fiatal hajtása ezek szerint még nem annyira mérgező a kiskacsáknak).

Előzmény: ninovarga (28689)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.15 0 0 28692

Fügeország

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!