Hát úgy fél méterről egész jól látszik, de pl. 5-6 méterről már alig....:)))))
Na de komolyan: mivel a számlap és a tárcsák belseje is matt fekete, igy a lumineszkáló nagy ill. kismutató egész szépen dereng éjjel 2-3-kor is, valamint a 4 db pozicionáló pont is. (3,6,9,12.)
Ha valakit érdekes az USA-ban lehet még rendelni ~300 USD az ára.
Breki! Nehezen hihető, hogy egy kisszériás órát egyáltalán lehet kapni magyarországon. Bár ami igaz, az igaz. Egy Seikot még mindig nehezebb ilyen áron eladni, mint mondjuk egy Omegát kétszer ennyiért. Valahogy én is szívesebben vennék...
Nekem a Kinetic-kel és általában az ilyen mechanikus--elektromos órákkal az a nagy bajom, hogy a beépített akkumulátor/kondenzátor (utóbbi valószínűbb) élettartama erősen limitált. Bár egy normális mechanikus órát illik legalább háromévente (inkább évente) elvinni felülvizsgálgatni, én nem szívesen venném tudomásul, hogy egy viszonylag drága órát mondjuk 4-5 évente teljesen fel kell újítani (alatrészcserével) hogy működőképes maradjon.
Fortis
A tegnapi versenyen a lőtéren egy srácon láttam egy Fortist. Telesen feszesen hordta (bőrszíjjal), ami szerintem egy automata óránál normális magatartás.
A rezgéstől és ütődéstől pedig nem igazán érdemes félni (leszámítva mondjuk az 50 cm-nél magasabbról való leejtést), mert a legnehezebb alkatrész úgyis golyóscsapágyban ül, tehát kiesni csak igen komoly ötés hatására tudna.
Más különösebb órás dolog most nincs. A minap találtam egy egészen érdekes oldalt, de nem tudom, melyik volt az... :-(
Hi
No még egy kis Seiko
Utánajártam és a Prof által képileg is bemutatott Seiko kinetc Chrono egyedi gyártású óráját 380000 Ft -ért meg lehet rendelni a TMC Seiko Kft nél Bp Huba u. 10. Tel.3502063
Jpmaster
Jól néz ki az órád. A sötétben meddig látszik?
Egyébként volt kinetic a kezemben. Volt súlya ami már jó jel, és a formája is tetszik. A baj inkább az hogy sok gagyit is árul ezért ez meghatározza a róla alkotott képet.
Fortis heti összefoglaló. 4 nap után át kellett tennem a másik kezemre, mert olyan lazán hordtam mint a titán Citizent. A nagyobb súly a kézmozgás miatt úgy megütötte a kézfejet, hogy kellemetlen volt. Pihenésképpen áttettem a jobb kezemre és szorosabbra vettem a szíjat, így nem leng annyira.
Az automata szerkezet amúgy is nehezzebben viseli a nagy gyorsulásokat és ütődéseket.
Egyébként egyre jobban szeretem. Mindig találok valamit amit nézegethetek rajta.
Pontosság : az eltelt 7 nap alatt 12 másodpercet sietett teljesen rapszódikusan. Ami azt jelenti, hogy nem napi 2 mp-et. Ez idő alatt mindvégig a kezemen volt és a stopper is sokat járt. Ebben fürödtem ami hőmérséklet növekedést jelent, és a fagyban is rajtam volt ami viszont csökkenést. Mindent egybevetve a pontossággal sincs semmi bajom. No most egy kicsit megyek gyereket sétáltatni, de folyt köv.
Seiko Kinetic Chrono. Kis szériában, mint Breki is írta. Mellette a „végleges” változat, ez az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában még kiskereskedelmi forgalomba is került tudtommal. Szerintem az eredeti terv (mint szinte minden esetben) sokkal szebb.
Jah! És az óra nem automata szerkezetű, hanem a világon egyelőre egyedülálló Kinetic szerkezet van benne. Tehát az óra -- kicsit kifacsart megfogalmazással -- önfelhúzós-elektromos szerkezetű.
És itt vala JP Master órája is, azzal a különbséggel, hogy az övé acél csatos és tokos
Szerintem igen igényes, normális kinézetű óra. Nekem szerencsére sikerült lebeszélnem magam a hasonlókról, mert soha az életben nem találtam volna olyat, amelyik 100%-ig megfelel kényes ízlésemnek (kivéve Breitling B-1).
Korábban nézelődtem Seiko lapokon, és sajnos egyiken sem találtam automata szerkezetű órát. Ez különösebben nem bírt meglepni, bár azt tudom, hogy kb. 8-10 éve még komoly óragyárnak (tehát automata és kézi felhúzású szerkezetekkel szerelt órákat bőven gyártó műhelynek) lehetett aposztrofálni. Sajna most többnyire gagyit árul.
Namost. A 600 ezer német márka uszkve 80 millió forint vagy 310 ezer dollár. Ekkora összeget összesen háromféle óráért lehet kiadni:
-- történelmi háttérrel rendelkező, esetleg működőképes muzeális darab (például Napoleon órája)
-- történelmi háttérrel nem rendelkező, jelentős ön-értéket felvonultató ékszeróra (mondjuk 300 év múlva egy most gyártott csupa-brill, csupa-platina óra)
-- nagyon jelentős ön-értéket képviselő, teljesen egyedi gyártású, megrendelésre készített ékszeróra kiegészítőivel.
De példaként álljon itt a pillanatnyi rekorder (infó from Óra Magazin):
Patek Philippe Graves zsebóra, ára 11 (tizenegy) millió (!!!) dollár, 2 milliárd 750 millió forint!
Gondolom nem fogják hordani. :-)
Példaként álljon itt a Breitling, már nem gyártott Montbrillant QP (korábban ha hasonlót említettem, akkor erre gondoltam) modellje. Ára 8 millió forint (34 ezer dollár). Egyszerű óra a maga nemében... :-)
No, ennyit a mostani reggelről. Délután, majd alvás után folyt. köv.
A Seiko gyárt automatát és nem is rossz a darab.
Igazi brutális búvárórától a Seikó 5-ösig több is van. De ezek a régebbi modellek.
Breki:
Seiko Kinetic Auto relay: Ha láttatok a Juróspóton reklámot, ott irtó jól néz ki.
A Fortis egyébként nekem is tetszik!
Prof:
Mél ment és a kép is, lécci tedd fel azzal a kiegészitéssel, hogy az acél az sokkal szebb, és a számlap teljesen fekete, felirat+mutatók fehérek. Igazándiból a Breitling Montbrillant-ra hasonlit de majd meglátjátok. Igazi rep.navigátor modell.
Ja még egy.
A Seiko csinált egy HPC (Handheld PC) jellegű órát is a neve Ruputer. Számítógép a kézen. Nem rossz. Egy Matsucom Inc nevű cég megcsinálta ennek a nagyobb testvérét. Igazán kiemelkedő paraméterekkel ( Pl 2Mb FlashRam 38.4 kb/s kommunikáció, IRDA) OnHand néven.
Folyt
Egy kicsit nyomozgattam Seiko ügyileg és elég érdekes dolgokat találtam. Szerintem ha így elkezdünk kivesézni egy óramárkát sok érdekesség kerülhet elő. Bár minél többen tesszük ezt annál érdekesebb lehet.
No szóval Seiko sorozatok
Auto relay Kinetic
Kinetic
Perpetual Calendar
Chronograph
Le Grand Sport
Ladie"s jewerly
Ezek közül a Kinetic auto relay nagyon érdekes. Ha 3 napig nem használod leállnak a mutatók és csak "memóriában" méri az időt. Ha néhányszor megrázod feléled és beáll a megfelelő mutatóállásra. Négy évig képes alvó funkcióban maradni mint a sivatagban egy növényi mag :)) Egyébként eszméletlen szép kivitelben is létezik.
www.seikousa.com nem tudom, hogy milyen minőség, de igen szép. Annyira nem lehet rossz. (bár engem már áttérítettetek az automata órákhoz, de ami szép az szép.)
Chronograph
Egyedi és érdekes. Készült egy sorszámozott négy különálló számlappal szerelt órája is. Állítólag forradalmian új technológia, 38 rubin a csapágyakban 1000 db os széria. http://www.seiko.hu/p-seiko-kinetic-chrono.html
A perpetual calendar 100 évre programozva tudja mutatni a naptári napot. Erről tud valaki valami részletesebbet?
Érdekes automata Seikót még nem találtam. Attól még lehet.
Folyt köv
Az Óra Magazin három napja a boltokban. Nekem ma jött meg, bár tegnap azért belekukkantottam a lőtéren. Mostigazán látványos dolog nincs benne, viszont szakmai alapozáshoz kitűnő ez a szám. Hogy mást ne mondjak az ETA, mint az egyik legnagyobb szerkezetgyár történetét, szerkezeteit mutatja be az egyik vezércikk. Szó van a Zenith óramárkáról, az egyik legnívósabb svájci márkáról. Van szép 5 Hz-es, stopperes kronográfjuk. Nem piskótka. Az ára sem.
Szerintem megéri az árát (már az újság).
Szucsr! Mondasz valamit. De azért egy próbát megér. Telefonon felhívja Breki a boltot, megkérdezi egy füst alatt a sorozatszámot is, a cápabőr szíjat is, a hátlapot is. Így legalább tisztázódhat a dolog.
No, viszont van itt egy érdekes kérdésem. A szerelmem tegnap előtt elkezdte tekergetni az óráját (valami egyszerű kvarc szerkezetes, naptáras mutatós picinység), kérdezem, mit csinál. Aszongya, hogy 31 napos a naptárja, és rövidebb hónapok után át kell tekerni a következőre. Felvetődött bennem a gondolat, hogy a dátumkijelzős automata szerkezeteknél hogyan is működik ez. Szintén 31 napos a tárcsa, és a rövidebb hónapok után tekergetni kell, vagy az órát vásárláskor beállítják, hogy a pontos dátumot mutassa, és a szerkezet szépen kövesse a hosszabb/rövidebb hónapok változását? Ehhez a legoptimálisabb becslések szerint is kell egy olyan szerkezeti elem, amely négy évente tesz meg egy teljes ciklust (tehát a szökőévet is belekalkulálja). Ez mechanikailag igen nehézkes szerintem. Annó, még a korábban említett rádióműsorban mondott valami olyat az egyik illetékes, hogy a Longine órák többségének naptárszerkezete olyan, hogy átlagosan 35-40 évente kell hozzájuk nyúlni és átállítani bennük egy kis kallantyút a további kb. 35-40 évnyi pontos működéshez.
Ugyanakkor az logikus, hogy a naptár megfelelő működéséhez az órának nem szabad megállnia. Egyszer mutattak egy kis szériában (évi kb. 10 darab) gyártott órát egy újságban, amely a Breitling Montbrillant PQ-hoz hasonlóan kb. 20 féle különböző információt mutatott az időtől a holdfázison és ár-apály fázison át a naptárig. Namost az órának mecahnikus, de kézi felhúzású szerkezete volt, és egy doboza, amely figyelt arra, hogy az óra megadott időközönként megfelelően fel legyen húzva. Ha esetleg a szerencsétlen tulajdonos akár csak egyszer is elfelejtette felhúzni az óráját és az néhány napnál tovább állt, az óra teljes újraszabályzása kellet (logikusan a gyárban).
Szerintem Breki hatlapjanal a kovetkezo a helyzet: az ora ara tartalmaz egy hatlapot, a vevo megmondhatja, hogy az milyen legyen. Ezzel nem egy potalkatreszt vettel, nem fizettel kulon az atlatszo hatlapert, vagyis nem jar ketto. Velemenyem szerint nem kell adniuk a masik hatlapot, es nem is fogjak, felesleges idokidobas es adrenalinpazarlas az utanajaras.
Mas: az Omega honlapjan olvashato, mely markak tartoznak a cegcsoporthoz (Swatch Group):
Luxus szint: Blancpain, OMEGA, Rado, Longines.
Kozepes szint: Tissot, Certina, Mido, Hamilton, Pierre Balmain.
Also szint: Swatch, Flik-Flak, Lanco.
Egyedi cimkek: Endura, Calvin Klein.
Prof
Megpróbálom behajtani az eredeti hátlapot.
Menjunk olyan sorrendben ahogy írtad. Kezdjük a Seiko-nál. Én még Japán óragyárként ismerem, bár mint mondtam eléggé kezdő vagyok. Ismereteim szerint Svájccal az Arctura-kollekció megjelenésével került kapcsolatba amikor a híres svájci formatervező, Jörg Hysek megtervezte. Az alsó-középkategóriás kvarc szerkezetekkel kezdte, de egyedi fejlesztésként a Kinetic technológiát bevezetve a környezetbarát jövő óráját hozta létre. A kéz mozgási energiáját elektromos energiává alakítva egy tároló egységben raktározva működteti az órát. 3-7 napi képes a tárolt energiából működni. A tároló élettertamáról nincs információm. A kinetic gyártásakor sok egyedi szabadalmat is bejegyeztettek. A Citizen után ők is használmi kezdték a titántokozást, ami nagyon jó mert bőrbarát, könnyebb mint az acél ezért a nagy óráknak sem zavaró a súlya, nem lessz tőle fekete a csuklód ha megizzad a kezed, szóval tuti.
Még utánanézek a konkrét típusaiank is.
Folyt köv
Véleményem szerint egy cserealkatrészt (a levett hátlapot) te kifizetted. Nem úgy szólt a dolog, hogy te odaadod a régit, ők pedig adják az újat. Bár konkrétan használati értéke nincsen számodra, azért mégis fizettél érte. Aztán mi van, ha megunod az üveg hátlapot? Veszel hozzá egy telit? Azt mégis mennyiért?
Szal nem kötelező, de szerintem logikus érvekkel megmagyarázható, hogy miért is kellett volna odaadniuk a levett hátlapot.
Az ötlet nem rossz. Nekem igazándiból csak benyomás-szerű élményeim vannak az egyes óragyárakról. Ezekről persze tudok írni.
Seiko
Az alacsony árfekvésű óráik kizárólag kvarc szerkezettel készülnek, legalábbis hazánkba mást nem hoznak be. Minőségben nem térnek el egyik konkurrens cégtől sem. Egy-két kiemelkedő modelljük van, ezek ára a hasonló tudású nagyobb márkákhoz képest elfogadhatóbb (például mélységmérős búváróra). A Kinetic sorozat érdekes technológiai megoldásokat vonultat fel, és bár maga az ötlet kíváló, az akkumulátor kb. 5-7 éves élettartamát kihagyják a hírdetéseből (ennek cseréje pedig elég idő- és költségigényes). Asszem van saját automata szerezetük (de azt nem tudom, hogy mibe raják).
Bulova
Nagyon szép forma- és ízlésvilágú, klasszikus értékekre támaszkodó órák. A belükről semmi információm nincsen.
Omega
A klasszius svájci óragyártás egyik alappillérét jelentő cég. A koaxiális rendszer kitalálásával valamit csináltak, de hogy ebből a jövőben mi lesz, azt még senki sem tudja. Minőségi órákat gyártanak, elfogadható árfekvésben.
Breitling
A repülős órák non-plus ultrája. Az egyik legdrágább automata szerkezetes óra előállítója (Montbrillant PQ, 36000 dollár, nagyjából 9-10 millió forint). Drága, igényes órák, speciális ötletek (vészjelző adó az órában például). A felhasznált mechanikákhoz és anyagokhoz képest brutálisan magas árat számolnak.
Fortis
A repülős órák klasszikusai. Megbízható szerkezeteket gyártanak, zárt, hagyományos elvekből táplálkozó formavilággal. Inkább funkcionalitás, semmint külcsin. Talán az egyetlen teljesen analóg és teljesen önfelhúzós ébresztős kronográfszerkezet. Sajnálatos, hogy nem szereznek minden órájukra egyedi minősítést.
Longines
Az egyik legelitebb, még az elfogadható árkategóriába dolgozó óragyár. Hagyományos alapok, nem elszállt design. Sajnos olyan melléfogásokkal, mint a Lindberg-sorozat, rontottak saját hírnevükön.
Swatch (merthogy ők is svájciak ám!)
100% divat, 0% belbecs. Olcsó kvarc szerkezetek, rettenetesen rossz anyagminőség, de az legalább svájci precizitással egyenletes minőségben. Van saját automata kaliberük, de ezt szinte egyáltalán nem tervezik bele az óráikba.
Tag Heuer
Az all-purpose sportórák nagy öregjei. Brutálistól az elegánsig minden van. Ritkán használnak automata szerkezetet, jobban kedvelik a kvarc beleket. Hozzáteszem, sajnos. Jó marketingstratégia, de nem sokkal több előny mondható el a cégről. Minőségükhöz és értékállóságukhoz képest nagyon drágák.
Chronoswiss
Kimagaslóan érdekes technikai megoldások, egyedi, vagy egyedileg módosított hagyományos szerkezetek. Nagyon igényes kidolgozás, bár mindez már az ésszerűtlenség határát súroló árakon.
Ennyi telt tőlem mára.
Jólét!
Prof
U. i.: Megjelent az Óra Magazin. Holnap jön meg postán, majd beszámolok!
Igertem, hogy referalok a hasznaltan vett Omega Speedmasterem pontossagarol. Nos: az eddigiek alapjan napi 5-15 masodperc a _kesese_, fugg attol, hogy a kezemen van-e, vagy leteszem napkozben is (ejszaka mindig leteszem), valamint, hogy megy-e a stopper.
A jellemzo (egesz nap a kezemen van, nem megy a stopper) az a 8-11 mp-es keses, tehat ha jol be lenne allitva, akkor belul lenne a 0-6 mp-en. Sajnos itt Szegeden nem tudok semmi olyan helyet, ahol be tudnam allittatni, Pestre meg ritkan megyek.
5-7 masodpercre akkor megy le a keses, ha nappal sincs a kezemen, ilyenkor a Ruppy altal mar emlitett okok miatt gyorsabban jar, es ez merheto.
13-15-re akkor megy fel, ha megy a stopper egesz nap. Persze nincs szuksegem a stopperre egesz nap, csak a teszt kedveert jarattam nehanyszor. Tapasztalt mas is ilyesmit, hogy a szokasoshoz kepest kesik az ora, ha megy a stopper?
Prof
Sajnos nem kaptam semmiféle hátlapot csak ami rajta van.
Szerinted az járna? Ha igen ki kell vernem a balhét.
Egyébként lenne egy ötletem. Ez egy nagyon önző felvetés, de lehet, hogy nem csak nekem lenne tanulságos, és mindenki tanulhatna belőle. Abból indultam ki, hogy én számítástechnikával foglalkozom, de az gépészmérnökként végeztem anno és ezekben a témákban eléggé ismerem a számítógép ,autó gyártmányokat, felépítést beszerzést és egy jó ár teljesítmény viszont is fel tudnék vázolni. (Ha computerben tudok valakinek segíteni írjon magánban) Mivel az órákkal kapcsolatban ti vagytok profik, mit szólnátok hozzá ha sorbamennénk az említésre méltó óramárkákon és mindenki elmondaná mit tud és mit tart róla, hol lehet megnézi (WEB), illetve magyarországon ki forgalmazza. Szóval egy kis óramagazint indítani itt. Lehet, hogy eszent ötlet?
Szal elöljáróban. Ma meggyött a Tag hivatalos 1999-es (nem 2000-es!) katalógusa. Igen szép kiállítású, bár én (szakmabeliként) szebbé tudtam volna tenni. Az órák nem teljes választékát mutatja be, így például a Link sorozatról egy árva szó sincs benne. Nem mutatja be a rendelhető számlapszín/szíj kombinációkat, ahogy azt sem, hogy az egyes órák milyen lehetséges mechanikával rendelhetők. Látványos, de nem túl nyerő.
Kurafi! Az O+A coaxiális mechanikájának leírása gyöhet ezerrel!
Jah... Idézet from Poen site... http://www.poen.com
Érdemes elolvasni az órakultúráról szóló részt.
Breki!
Szal arra gondoltam korábban, hogy ha egy mód van rá, ne az óráBAN keresd a sorozatszámot, ha keresed, hanem mondjuk valamilyen, az órához mellékelt papíroson, vagy az eredeti hátlapon (ha odaadták, amit azért erősen remélek). De mondom, tudtommal a Flieger sorozatot nem számozzák, pláne nem egyedileg.
A szíjnak utánanézek. A Poent úgyis meglátogatom a minap, és a környéken egyébként is van pár hasonlatos bolt. De az biztos, hogy olcsó nem lesz, legalább egy tizesre számolj, ha nagyon jó, talán ennek kétszerese is lehet (biztonsági záras csat függvénye).
Prof
A "sokat tud" már az új szemléletemből fakad. Nem a Casio telememo 300hoz viszonyítok már hála nektek, hanem végiggondolom, hogy pusztán mechanikus úton milyen nehéz megoldani minden plussz funkciót (stopper, alarm, stb, és még a méret se legyen túl nagy.
Köszi az infót, de lenne egy kérésem hozzád vagy akinek van egy kis ideje. Mivel én Debrecenben lakom nem minden nap rohangálok fel pestre. Ha jártok olyan helyen ahol fekete cápabőr szíjat árulnak biztonsági csattal (és lehetőleg nem a legdrágább hely) megköszönném a címét illeve az árát.
Kurafi
Köszi a biztatást. Ha van még ifód szívesen tanulok, mert most még szivacs állapotban vagyok, csak szívom magamba a tudást.
Szerintem választásod egy nagyon szép és igazán profi óra.
A napi 1 mp-es elmászás egy mecha szerkezetnél több, mint oltárian jó!!!! Még napi 2-3 mp is irtózatosan jónak számít, ha belegondoltok, hogy a C.O.S.C. certifikát követleménye (chronometer) -4 .. +6 mp közötti napi eltérés. A FORTIS amit választottál, nagyon tuti.
Mitól csoda a mechanikus szerkezet? Nos lássuk csak:
Egy napban 86,400 mp van. Ha egy szerkezet csak 5mp-et mászik el naponta, akkor 0,0057%,
(57 ezredszázalék), azaz 99,9943% pontossággal méri az időt. Pusztán rugók és fogaskerekek
segítségével..
A csuklónkon lévő kis "májkrémdobozban" a gátrendszer tolja előre a kerékművet, ez végzi a legnagyobb munkát a szerkezetben. A te FORTISod is óránként 28,800-szor teszi ezt, ami 4 év alatt több, mint EGY MILLIÁRD impulzus (TIK), amit a gátrendszer továbbított. Ez kb. hatszorosa az emberi szív teljesítményének..!
Van még egy pár ehhez hasonló érdekesség, ha érdekel benneteket :)
Hát ezekre gondoljatok, amikor egy nemes óra ketyeg a csuklótokon, és valaki fikáz, hogy
az ő X Ft-os kvarcórája is ugyanúgy mutatja az időt.
Prof!
Ha az OMEGA shockwave flash-ből nem is derült ki, röviden megírom majd mi a pláne az új
coaxial Hemmung (escapement) -ban-ben. Mint minden forradalmi ötlet ez is pompásan egyszerű, csak kitalálni volt 20 év :) Azér gondolom nemhiába állnak sorba az óragyárak a licenszért :)))
Szeirntem alapokat tud, és ez most nekem fontosabb, semmint tovább keressem az amúgy is megfizethetetlen tökéletes órát. Én több éve hordok tépőzáras szíjat, azt nagyon megszerettem, fém szíjas órám tizenvalahány éves koromban volt utoljára, akkor a szar minőségű, még valami nagyon allergén anyaggal felületkezelt szíjtól szépen kipattogott a csuklóm. Azóta nem hordtam, de a Sphere és benne Sharon csuklóján a brutál nemtommilyen búváróra (azóta sem tudtam kideríteni, mit is hordtak) eléggé megihletett. Bár gondolkozom párhuzamban a másik két eshetőségen is (tehát a szetten).
Neked inkább azt javallanám, hogyha fent jársz, ne feltétlenül Fortis szíjat vegyél, hanem a Petőfi Sándor utca elején (vagy lényegében bárhol az „ékszerésznegyed” boltjaiból) egy neked tetsző cápabőr szíjat. Valamivel olcsóbb, mint a Fortis saját szíja, alapból biztonsági zárral árulják, sokkal jobban bírja a nedvességet (izzadást is), mint a szarvasmarha/sertésbőr szíjak és valamivel tartósabbak is. Bár fölrakatni úgyis csak a Poenban tudod.
És hát igen. A vastagság. A minap olvastam egy tesztet valamelyik nagyobb Fortisról (Flieger sorozat), és az ipse a saját csuklóját 6,5-7 collosra írta. Namost ez ugyi egy vastagabb női csukló (kb. 16,5--18 cm), és ezen szerinte jól mutatott az óra. Hát, nekem nincs kifejezetten brutális csuklóm, de még az általam kiválasztott viszonylag kicsi és vékony óra is elég dominánsan terpeszkedett rá.
De mindenképp jobb érzés volt, mint a Casio műanyag semmisége... :-)
Agh. Mikor lesz már április...
U.i.: Ja! Akinek kell a Fortis árlista, sikítson, küldön privátban (Word).
Prof
Szerintem tényleg szép óra. Elolvastam a leírását és sok mindent tud. Szerintem azonban bőrszijjal szebb. Bár ez tök szubjektív. Oldalról nem láttam róla képet. Ugy gondolom azért vékonyabb mint a 7750 es szerkezet ami nem hátrány. Az egyetlen gondom ez az új órámmal. Én is akarok egy bőrszíjat rendelni.
Breitling! Néhány hónappal ezelőtt még én is azt gondoltam, hogy minden óragyár saját szerkezetet használ, és tulajdonképpen fogalmam sem volt, mi miért és hogyan is működik. Azóta részben az itt olvasottak hatására, részben az Óra Magazin (Gvass, a hírdetésért egy fél doboz sorozat jár nekem a PP-vel! :-) ) olvasgatása által. Persze rengeteg minden nem tudok, de idővel az ember ugyi tanul.
Ha küldenél linket az O+Á-ról, akkor megnéznénk szerintem szívesen. Vagy akár magát az órát is belinkelheted, aztán minden nap más próbálja ki a topicolvasók közül. Jah. És végülis akkor a Breitling maradt, és lett az O+A, vagy Breitling ment, O+A jött?
Breki!
Jah. Lehet mondani. Egyelőre aktívan kevéssé, bár egy repülő szerkezet azért van a szobámban. Igazándiból az anyagi lehetőségeim plusz az idő (ez utóbbi jobban) hiányzik hozzá. Kisgépes látvarepülés, kisgépes műszeres repülés és forgoszárnyas repülés érdekel a leginkább, és persze az űzött sport, a siklóernyőzés. A többi valahogy nem igazán vonz. Jah, és persze több tízezer repült órám van szimulátoron.
Egyébként Ref. 611.22.11 M -- Fortis Cosmonauts Automatic GMT fém szíjjal.
Megkaptam ma a Poen legújabb árlistáját Fortis órákra. Aszongyi:
fenti modell: 204 000 (bőr szíjjal 192 ezer), ez bizony kemény 44 ezer forinttal drágább, mint két héttel ezelőtt volt (testvérek közt is 24 százalékot dobtak az árakon). Viszont a Cosmonauts Set (bőr táska, fémszíj, bőrszíj, szövetszíj, szíjcserélő, füzetke meg dobozka) feltűnően olcsó, mivel a fém- és a bőrszíj együttesen kb. 42000 forint. Lehet, hogy majdan benevezek egyre, feltéve, ha nem akarnak egyből két szíjat rámsózni (egyet az órához, egyet a szettel).
No, mára ennyit. További kellemes órázást mindannyiunknak!
Most jött el a pillanat, hogy bevaljam mindenkinek, hogy én imádom az órákat, de a szerkezethez meg hasonló dolgokhoz nem értek. Prof, lehet, hogy nagy a Breitling, de most vettem délben egy Omega Seamaster Proffessional -t ez se semmi. Az előbb voltam benn a főnökömnél amikor elővillant az ingem alól elég furcsán nézett rám.
Ja igen azért már művelődöm szerkezet ügyileg is.
jpmaster
Sajnos én sem vagyok hozzáértő, sőt automata órákkal is csak most kezdtem foglalkozni, ezért még nekem elég fontos szempont, hogy tetszik e az óra vagy nem. Az említett órák valószínűleg sokkal jobbak mint amit vettem, de az áruk is magasabb, és nekem jobban tetszik a Fortis. Az előzetes körkérdés során senki sem akart lebeszélni róla, illetve nagyon lesujtó véleményt sem hallottam a Fortisról. Ezért vettem meg. Persze ha bővülnek ismereteim és több pénzem is lesz lehet sőt biztos, hogy le fogom cserélni, de az eltelt néhány nap nem okozott csalódást. Azért is örülök neki :)
Na, aszongyi. Lemented az oldalt (forum.cgi). Megnyitod WordPad-ben. Megkeresel egy reszt (az eredeti Netscape/IE oldal alapján), ahol kép van. A kép hivatkozása (szóközök nélkül persze) nagyjából így fog kinézni:
< b r > < i m g s r c = h t t p : / / w w w . o m e g a . c h /stb. stb. stb. >
Ezt masold ki sima Copy paranccsal, a http: utáni részbe pedig írd be a kép lelőhelyét a neten.
Ezt a szöveget simán illeszd be (Paste) a hozzászólásod szövegébe.
Ha csak HDD-n van meg a kép, küldd el nekem, én felrakom, és persze elküldöm a képet ide is.
Jólét!
Prof
U.i.: Teljesen szerelmes vagyok eljövendő Fortisomba... :-)))
U.i.2.: Mákos! Szerintem. Bármennyire is tetszik az Opposition, szerintem egy kvarc szerkezetes óráért, mégha Longine is, esetleg a beliben ETA kvarc szerkezettel, nem igazán érdemes közel 200 ezer forintot kiadni. Sőt. NAGYON nem érdemes.
Mákos! A gyárak adatait (mégha MSRP, ajánlott végfelhasználói árról van is szó) soha nem szabad alapul venni. Érdemesebb a nagy on-line ereskedések környékén körbenézni, és az árak után tapogatózni. A kinti discount árak (az MSRP --5--25%) nagyjából fedik azt az árat, amennyiért az órát idehaza meg lehet szerezni, az eltérés (a felső árkategóriában természetesen, tehát 150-200 rongy felett) 10-15% maximum.
Ami alapból példaértékű lehet: a Breitling B1 (hajdani nagy kedvencem) kinti discount ára egy-két helyen 450 és 500 rongy között volt, idehaza pedig karácsony előtt 475000 forintért volt kirakva a Petőfi Sándor utcában.
A Longines kell, érdemes a Vörösmarty téren érdeklődni, nekik van a legnagyobb választékuk, és -- legalábbis tudtommal -- ők foglalkoznak az elsődleges importtal is (mint a Poen például a Momo Design, a Swatch, a Fortis, a Chronoswiss márkákkal).
JP!
Aszongyi. Teszt követezik. Aztán a folytatás.
Breitling!
Szerintem -- ha a dőlt számok idétlenségétől eltekintünk -- ez a Breitling legsikerültebb sorozata. Csak hát az ára... Meg nekem a mérete...
Azért legalább valami tájékoztató jellegű információt adhatnál.