Keresés

Részletes keresés

jpmaster Creative Commons License 2000.01.25 0 0 737
Ja, és a Poen-ban va SINN óra, az se pite.

Ki, mit tud róla?

Ilyet találtam:
http://www.timezone.com/
http://members.linkonline.net/bobmc/
http://www.watchgallery.com.au/frame.htm

Ez meg főleg szakértőknek való, a "kedvencemről"
a ZENITH -ről:

http://www.timezone.com/WatchSchool/The%20Horologium/Zenith410/zenith410.shtml

JP

Előzmény: jpmaster (735)
jpmaster Creative Commons License 2000.01.25 0 0 736
Ja, és a Poen-ban va SINN óra, az se pite.

Ki, mit tud róla?

JP

Előzmény: jpmaster (735)
jpmaster Creative Commons License 2000.01.25 0 0 735
Haliho!

>Zenith will lose Rolex as a customer for their "El Primero" movement in the near future. A marketing manager from Zenith declares that they are trying to find a way to sell their watches in the USA.<

Ehhez mit szoltok?

JP

nacso Creative Commons License 2000.01.25 0 0 734
csá, SEGÍTSÉG
A www.poen.com-ot kb 2 órája nem tudom elérni, segítség én vagyok gagyi vagy télleg nem működik?
Ahogy napok óta olvasgatom a hozzászólásaitokat a végén még remény ébred bennem, hogy talán egyszer kiművelem magam. Nagyon tetszik a tartalom, igényes és részletes, csak így tovább ...

Előzmény: Piri (733)
Piri Creative Commons License 2000.01.24 0 0 733
Hol lehet olcsón Swatch Irony órát venni??
Mindenhol ugyanannyibe kerül??

Sydney 2000-t keresek kéket

jpmaster Creative Commons License 2000.01.24 0 0 732
Szasz!

Ismereteim szerint Seiko ill. Citizen quartz szek. van bennük. A Sector az design.

IMHO javithatónak kell lennie.

JP

Előzmény: nacso (729)
Thomas Creative Commons License 2000.01.24 0 0 731
Hali,
Ugye!! megvettetek es mar olvastatok a NAPI GAZDASAG mai szamat!?

Egyebkent meg van a velemenyem a svájciakrol, meghogy pontossag.?
Elkuldtem nekik az oram gyari szamat es nem tudtak megmondani, hogy mikor gyartottak?!!
Igaz elnezest kertek, hogy csak azt tudjak, hogy 1912 oktober vagy november volt a gyartasi ido. :-))))))))))) (ezust zseb, a hatuljan a fedel alatt ott az 1900-as vilagkiallitas nagydija erre a tipusra)

Egyebirant tisztelem es becsulom a mindenfele tudasu quartz orakat, de ha jol tudom akkor a holdon a Hasselblad fenykepezogep mellett is tsak egy hagyomanyos Omega volt. (ja a fenykepezogepeket fenn hagytak, egy arany es egy ezust szinu, barki elviheti !!)

Szoval szerintem ha ORA, es ha SVAJCI akkor az nem quartz...

Egyebirant a cikkben leirtak kisertetiesen egyeznek azzal amit a Margit hid pesti hidfojenel levo
oras emlitett a mult heten az orakkal, oravasarlassal kapcsolatban. (Falk Miksa u. 50m a villanyostol)
Udv
Thomas

gvass1 Creative Commons License 2000.01.24 0 0 730
Aszongyak nalam szagertobbek, hogy Sectorbol automatat erdemes venni, azokban turheto ETA szerkezet van. Es kozepes az arfekvesuk.
A kvarcszerkezeteik allitolag javithatatlanok. Es ahhoz meg dragak.
Előzmény: nacso (729)
nacso Creative Commons License 2000.01.24 0 0 729
Sziasztok,
Miután a tájékozottság alaposan hátba vágott és sikerült magamhoz térnem, rögtön kérek is egy kis segítséget!
Az érdekelne, hogy érdemes-e, szabad-e SECTOR típ. órát vásárolni? Előny, hátrány..., megbízható, gagyi??????
Nagyon köszönöm, nacso
Mákos Creative Commons License 2000.01.20 0 0 728
jpmaster !
Bizony Tőled ! Egy helybelit megpróbáltam meggyőzni arról, hogy márpedig a Liszt Ferenc téren van az órás. (40 éve lakik ott) Aztán amikor mondtam, hogy Császár, rögtön mondta a másik "zeneszerzőt". :))
Mégegyszer köszi a címet !
Mákos
Előzmény: jpmaster (726)
Alexa30 Creative Commons License 2000.01.19 0 0 727
Miskolciak és nem miskolciak, gyertek, nézzetek be a Miskolci kávéház c. topicba!
jpmaster Creative Commons License 2000.01.19 0 0 726
MÁKOS!!!

Ha a cimet itt olvastad, akkor tőlem kaptad!!!

(Liszt F.-Jókai térrel kapcsolatban bocs, ha átvertelek, ezt 2 festőművészt mindig keverem:)))))))))) )

JP

Előzmény: Mákos (725)
Mákos Creative Commons License 2000.01.19 0 0 725
HGyuri !
Tegnap vittem be Császár úrhoz a Jókai téren (a Liszt Ferenc térrel szemben) a régi Marvin órámat átnézésre. Jövő héten lesz kész.

ZaLa !
Nekem a kedvenc kvarcórám a Longines Oposition Chrono. Itthon még nem lehet kapni. http://www.oposition.ch, illetve http://www.ashford.com

Üdv: Mákos

jsipos Creative Commons License 2000.01.18 0 0 724
Böngészés közben találtam a következő címet:
http://www.ozdoba.net/swisswatch/watchaddress.html
Nagyon jó (bár még annyira friss, hogy nem teszteltem le teljesen); jónéhány svájci óragyár internetcímére lehet könnyedén eljutni + a földi címük telefonszámokkal stb.
Ja, találtam pár oldalt, ahol az órák szériaszáma van feltüntetve éves bontásban. Van, amelyik így szól: 1857 - 1000. Döbbenetes! (És azóta folyamatosan!)
jsipos Creative Commons License 2000.01.18 0 0 723
Sziasztok!
Valaki (bocs, nem lapoztam vissza a nevéért) írta, hogy az Omega koaxális szerkezetéről régebben volt egy anim. ott, ahonnan most JB köszön.
Az animáció letölthető most is; a cím: http://www.omega.ch/n2_bond.html ("See the Coaxial...").
Szépen ketyeg stb., de igazából a lényeget nem nagyon mutatja be. Pár másodperces mozi, amin egy halvány vázlatrajz mozog - ha jobban értenék hozzá, talán felfognám az elvet.
Üdv!
ZaLa Creative Commons License 2000.01.18 0 0 722
Üdv. azoknak, akik meg tudják különböztetni az órát az időmérő eszköztől!
Rögtön egy kérdés: létezik egyáltalán
-kvarc (bár állítólag ez már nem is óra)
-kis másodpercmutatós (a 6-osnál)
-naptáros (lehetőleg panoráma-ablakos)
-zafírüveges
-svájci
-vízhatlan
óra? Ha igen, köszönettel venném a nevét, elérhetőségét. Üdv.: ZaLa
HGyuri Creative Commons License 2000.01.18 0 0 721
Kösz Prof, bíztam bennetek :) Közben egészen kezdek kiművelodni óra ügyben, de sajna valakinek igaza volt valahol lejjebb abban, hogy minél jobban megismeri az ember az órákat (vagy bármit), annál jobbra törekszik. Nekem személy szerint a Jaeger-LeCoultre tetszik mint stílusban, mint kidolgozásban. A belsejével még biztosan kibékülnék, de az árával nem hiszem :)

Egyébként van egy eléggé rossz külso állapotban lévo arany Marvin örökség a családban, és mindenhonnan elküldtek, azzal, hogy nem érdemes felújításra szétszedni... (még a Poénban is ezt mondták :(
ANY ADVICE? (csak a számlapja kopott..)

Minden jót Mindenkinek!

Egy dilettáns rajongó :)

Prof Creative Commons License 2000.01.18 0 0 720
Haliho!

Most kezdek el egy brutális munkát, úgyhogy pár napig igencsak read-only fórumtag leszek.. :-/

Mindegy, gyűlik a péndz a Fortisra... :-)

HGyuri!

A Roamer-ről csupán annyit tudok, hogy nagyapámnak az volt. Svájcinak tudtommal svájci, bár ezzel a kijelentéssel a Bulovás baki óta eléggé óvatosan bánok. A Neten szinte semmi információ róla, a magyar forgalmazóról pedig semmit sem tudok. De kérdezgetek feszt. Türelem!

A fluoreszkálás/foszforeszkálás tárgykörben annó még általános iskolában elmondták a lényeget. Az egyik fénytárolás, a másik pedig, ahogy gvass is írta, kémiai reakció. Hogy melyik melyik, arról fogalmam sincs...

A tritiumos festés egyébként messze van az egészségkárosító hatástól. Az egyik lapon (majd megkeresem) elég alaposan felvázolták a T betűs jelzéssel ellátott órák mibenlétét. Ezt általában a Swiss Made felirat egyik vagy mindkét oldalán lehet látni, és azt jelöli, hogy az óra világító festése tritium alapot kapott. Az alapozó festés (a tritium) sugárzása szabvány szerint nem haladhatja meg a 25 milliCourie értéket. Ez töredéke az egészségre ártalmas szintnek.
Az óra tokozása és maga a zafírüveg is komoly sugárzásmegfogó tulajdonsággal bír, és bár maga a festés még elszopogatva sem okozna különösebb bajt, az ilyen jelzésű órák javítását kizárólag erre felkészült órásmesternél ajánlják.

No, ennyit mára...

Jólét!

Prof

jpmaster Creative Commons License 2000.01.17 0 0 719
Mákos!

Ha nekem órával kapcsolatban mennem kell akkor a V. Nádor-Arany J. u. sarkán a Hamvadtői mesterhez, vagy a Liszt F téren a Császár úrhoz megyek.

Gvass1!

off:
eladtam a Magnumot!!!
on:
A tritiumos festés bizony (enyhén) rádióaktiv!

Prof!

"Hali! Off, bocs. JP! Küdj egy Emilt a prof@mail.datanet.hu-ra kérlek, van egy private kérdésem."

mél az ment (Köszi a kép felrakást), de nem jött amit várok azóta is. {jpmaster1@yahoo.com}

JP

Előzmény: Mákos (715)
gvass1 Creative Commons License 2000.01.17 0 0 718
haho,
a triciumos "vilagito" festekek ugy mukodnek, hogy a radioaktiv bomlas szolgaltatta energia adja a hozzakevert (rafestett) kemiai anyag fenykibocsatasat (gerjesztett allapotat).

A foszforeszkalast okozza kemiai reakcio, gyakorlatilag ezek tulajdonkeppen lassu egesi folyamatok.

Előzmény: jpmaster (717)
jpmaster Creative Commons License 2000.01.17 0 0 717
Prof!

Az én órám csak akkor "világit" amikor előtte fény érte.

OFF:

Ugy emlékszem hiányos iskolai tanulmányaimból, hogy a flureszkálás vegyi folyamat rész, mig a lumineszkálás az elnyelt fény által gerjesztett fénykibocsátás IMHO a tritiumos festés ennek a továbbfejlesztett (javitott) változata.

Na erről kérdezzünk + valakit aki ért hozzá (Fizikus vagy vegyész)

JP

Előzmény: Prof (713)
HGyuri Creative Commons License 2000.01.17 0 0 716
Tisztelt Ti!
Élveztem olvasgatni a leveleiteket, jó érzés tudni, hogy van hozzáértő magyar ember :)
A minap kaptam egy Roamer Stingray órát, és nem tudok róla semmit. Hálásan venném, ha az óráról nem is, de a gyárról kaphatnék némi véleményt.
Köszönök mindent!
Gyuri
Mákos Creative Commons License 2000.01.17 0 0 715
Sziasztok !
Van egy kb. 50 éves Marvin karórám. Ki szeretném tisztíttatni, rendbetetetni. Az óra szépen megy, szerintem nem kell benne semmit cserélni. Régebben elvittem egy óráshoz, aki azt mondta, ha ilyen pontosan jár, akkor nem ajánlja a szétszedést, tisztítást stb... Azért biztosan ráfér egy rendbetétel. Melyik szervízbe vigyem ?
Köszi!
BREKI Creative Commons License 2000.01.17 0 0 714
Prof
Igen Tritiumos. Ahogy írtad a bányában is mutatná az időt. Sőt még látnám is :))). Ha fény éri a utána sötétben olvasni lehetne mellette. Reggelre is jól látható minden szám és a mutatók.

Rátapintottál a legszebb részére. A tükröződésmentes zafírüveg. Minden szögből tutira látszanak a mutatók, nem csillog, és tényleg olyan mintha csak a számlap lenne. Volt több zafírüveges órám, de ilyet eddig még nem láttam.

Sajna délelőtt lesz egy kis munkám (a hét végén is gépet raktam össze) így csak délután tudok utánanézni a Bulovának.

Mit szóltok az új óramagazinhoz? A Zenith-en meglepődtem. Nem gondoltam volna, hogy van ilyen modern kivitelű órája. Eddig csak a régi fazonokat láttam, de azok nem tetszettek. Az a Breiling viszont király. Gyorsan utánanézek a WEB lapjukon, hogy milyen kivitelben és szerkezettekkel lehet kapni. Lehet hogy ilyen lesz a következő órám?

Prof Creative Commons License 2000.01.16 0 0 713
Hali!

JP!

Hagyományos fluoreszkáló vagy tritiumos festés van az órán. Utóbbi (legalábbis elméletileg) akkor is világít, ha hetekig egy fekete dobozban pihen. A bevilágítástól persze fényesebb lesz, ami idővel elhalványul, de egy alap világosság azért megmarad. Szóval, melyik is?

Bulova

Egy Joseph Bulova nevű cseh emmigráns alapította 1875-ben New York-ban. Én gyakorlatilag teljesen svájci óragyárnak hittem, ehhez képest semmi köze nincs hozzá. Node nézzük a lényegesebb részeket.
1923-ban egységesítették és szabványosították az összes Bulova óra belső szerkezetét, így bármelyik óra adott alkatrészét bármelyik másik Bulova óra azonos alkatrészével helyettesíteni lehet. Ügyes ötlet, de hogy néz ki egy autógyár összes modellje azonos motorral???
1926-ban ők csinálták az első rádiós órareklámot: „A hang megszólalásakor este 8 óra lesz. B - U - L - O - V - A Bulova idő.
1927-ben, amikor Lindbergh átrepülte az Atlanti óceánt New York-ból Párizsba (a világon elsőként) piacra dobtak egy 5000 darabos szériát a nagy repülő képmásával. 3 nap alatt elkapkodták. A következő néhány évben további 50 000 ilyen óra talált gazdára. Ugyanebben az évben jegyzik először a céget a New York-i tőzsdén.
1928-ban bemutatják az első rádiós órát.
1935-ben meghal az alapító.
1941-ben megcsinálják az első tévéreklámot is. Dettó ettől az évtől az amerikai kormányzatnak segítenek katonai órák, speciális időmérők, repülőműszerek és finom megmunkálást igénylő torpedóalkatrészek gyártásában.
1945-ben órásiskolát nyitnak a háborúból visszatért, valamilyen defektussal rendelkező veteránok részére, segítve őket a visszailleszkedésben.
1952-ben, az első elektromos órával (ha-ha) elérik, hogy a napi járáspontosság 2 mp alá csökken. (hahaha)
1954-ben bemutatják az első, 23 köves automata órájukat, amelynek minden alkatrészét az Egyesült Államokban állítják elő (ennek mi köze a svájci órákhoz?!?!?, na mindegy).
Egy 1955-ös felmérés szerint az amerikaiak több Bulova reklámot látnak, mint bármilyen másikat az összes lehetséges ipari terméket és az összes lehetséges származási országot beleértve. (Nyomultak rendesen)
1960-ban felkérést kapnak a NASA-tól (amerikai űrkutatási hivatal) egy olyan óra kifejlesztésére, amely az űrbéli körülményeknek megfelel. Összesen 46 amerikai űrmissziónál használnak Bulova órákat. Ugyanebben az évben továbbfejlesztik az 1948-ban kifejlesztett fotó időmérőjüket többek között sport időmérési célra is. Ezt úgy ötlötték ki, hogy egy infravörös érzékelőt raktak a startpisztolyra. Az érzékelő kvázi meglátja a torkolattüzet, és abban a pillanatban indítja az időmérőt.
1961-ben az Accutron, az első normálisan működő elektromos óra Johnson elnök szavaival élve a Fehér Ház első hivatalos „Az Állam Ajándéka” címet kapja. Politikusoknak és más fontos vendégeknek adják.
1962-ben az Accutron lesz az első óra, amelyet a kalauzok használhatnak.
1967-ben az Accutron az egyetlen óramárka az Air Force One-on (az amerikai légierő elnöki különgépe).
1969-ben egy Accutron szerkezetet is elhelyeznek a Holdon egy nagyobb felszereléscsomag részeként. Dettó ekkor bemutatják az első kvarcvezérlésű órát (???).

Szóval. Ezt én itt mos beírtam, kitörölni már nem fogom. De egy olyan óragyár, amelynek történelme ilyen hatalmas érvényű fordulópontokban bővelkedik, nekem igazán nem bír tetszeni. Ettől függetlenül az óráik (itthon kapható óráik) többsége igen szép, klasszikus formát követ, bár ezek szerint a belsejük minden, csak nem megbízható svájci szerkezet.

Forrás: http://www.bulova.com

Nem érdemes megnézni.

Omega legközelebb... Arról leglább el lehet mondani, hogy tényleg az első óra volt a holdon (mindannyian Omegát viseltek). Egy holland haveromnak ugyanabból a sorozatból van egy órája. Az órásmester, amikor kb. 2 éves felülvizsgálta, az addigi legpontosabb órának találta (ilyen korral), és nyitásra bejelentette vételi szándékát, méghozzá nem is kis összegre (kb. félmillió forintot ajánlott). Persze nem kötöttek üzletet.

No, mára ennyit.

Nem, mégsem. Breki! Két dolog. Egyrészt jó lenne, ha megnéznéd az órád leírásában, hogy a naptárral mi a helyzet (állítgatni kell-e rövidebb, 30 napos hónapoknál vagy sem), illetőleg arra is kíváncsi lennék, hogy mondjuk reggel, amikor felkelsz, és az órát még nem érte fény, vajon mennyire világos (a Flieger elméletileg tritiumos festést kap). Jah! És ugyi zafírüveges? Gusztustalan, mi?

Aki még nem látott egyébként igazi tükröződésmentesített, zafírüveges órát, annak fogalma sincs, milyen az, hogy ránéz az órára és CSAK a számlapot látja, az üveget nem. Persze komolyabb fényforrások (lámpa, nap) tükröződik, de nyoma sincs a környező világnak (tárgyak stb.). Iszonyú király... :-)))

Hali!

Prof

Előzmény: BREKI (712)
BREKI Creative Commons License 2000.01.16 0 0 712
Hali
Mivel úgy látom a Seiko- kimerítettük, jöhet a következő Prof után szabadon a BULOVA
Erről az óráról sajnos nem tudok semmit. Utána kell néznem. Aki tud valamit az kezdheti a hozzászólást.
jpmaster Creative Commons License 2000.01.16 0 0 711
Hali!

"Jól néz ki az órád. A sötétben meddig látszik?"

Hát úgy fél méterről egész jól látszik, de pl. 5-6 méterről már alig....:)))))

Na de komolyan: mivel a számlap és a tárcsák belseje is matt fekete, igy a lumineszkáló nagy ill. kismutató egész szépen dereng éjjel 2-3-kor is, valamint a 4 db pozicionáló pont is. (3,6,9,12.)
Ha valakit érdekes az USA-ban lehet még rendelni ~300 USD az ára.

PROF!

Nem jött mél a Yahoo-ra.

Császtok:

JP

Előzmény: BREKI (709)
Prof Creative Commons License 2000.01.16 0 0 710
Hali!

Breki! Nehezen hihető, hogy egy kisszériás órát egyáltalán lehet kapni magyarországon. Bár ami igaz, az igaz. Egy Seikot még mindig nehezebb ilyen áron eladni, mint mondjuk egy Omegát kétszer ennyiért. Valahogy én is szívesebben vennék...

Nekem a Kinetic-kel és általában az ilyen mechanikus--elektromos órákkal az a nagy bajom, hogy a beépített akkumulátor/kondenzátor (utóbbi valószínűbb) élettartama erősen limitált. Bár egy normális mechanikus órát illik legalább háromévente (inkább évente) elvinni felülvizsgálgatni, én nem szívesen venném tudomásul, hogy egy viszonylag drága órát mondjuk 4-5 évente teljesen fel kell újítani (alatrészcserével) hogy működőképes maradjon.

Fortis

A tegnapi versenyen a lőtéren egy srácon láttam egy Fortist. Telesen feszesen hordta (bőrszíjjal), ami szerintem egy automata óránál normális magatartás.
A rezgéstől és ütődéstől pedig nem igazán érdemes félni (leszámítva mondjuk az 50 cm-nél magasabbról való leejtést), mert a legnehezebb alkatrész úgyis golyóscsapágyban ül, tehát kiesni csak igen komoly ötés hatására tudna.

Más különösebb órás dolog most nincs. A minap találtam egy egészen érdekes oldalt, de nem tudom, melyik volt az... :-(

Jólét!

Prof

Előzmény: BREKI (709)
BREKI Creative Commons License 2000.01.16 0 0 709
Hi
No még egy kis Seiko
Utánajártam és a Prof által képileg is bemutatott Seiko kinetc Chrono egyedi gyártású óráját 380000 Ft -ért meg lehet rendelni a TMC Seiko Kft nél Bp Huba u. 10. Tel.3502063
Jpmaster
Jól néz ki az órád. A sötétben meddig látszik?

Egyébként volt kinetic a kezemben. Volt súlya ami már jó jel, és a formája is tetszik. A baj inkább az hogy sok gagyit is árul ezért ez meghatározza a róla alkotott képet.

Fortis heti összefoglaló. 4 nap után át kellett tennem a másik kezemre, mert olyan lazán hordtam mint a titán Citizent. A nagyobb súly a kézmozgás miatt úgy megütötte a kézfejet, hogy kellemetlen volt. Pihenésképpen áttettem a jobb kezemre és szorosabbra vettem a szíjat, így nem leng annyira.
Az automata szerkezet amúgy is nehezzebben viseli a nagy gyorsulásokat és ütődéseket.
Egyébként egyre jobban szeretem. Mindig találok valamit amit nézegethetek rajta.
Pontosság : az eltelt 7 nap alatt 12 másodpercet sietett teljesen rapszódikusan. Ami azt jelenti, hogy nem napi 2 mp-et. Ez idő alatt mindvégig a kezemen volt és a stopper is sokat járt. Ebben fürödtem ami hőmérséklet növekedést jelent, és a fagyban is rajtam volt ami viszont csökkenést. Mindent egybevetve a pontossággal sincs semmi bajom. No most egy kicsit megyek gyereket sétáltatni, de folyt köv.

Prof Creative Commons License 2000.01.15 0 0 708
Halihó!

No, akkor kezdjük.

Seiko Kinetic Chrono. Kis szériában, mint Breki is írta. Mellette a „végleges” változat, ez az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában még kiskereskedelmi forgalomba is került tudtommal. Szerintem az eredeti terv (mint szinte minden esetben) sokkal szebb.
Jah! És az óra nem automata szerkezetű, hanem a világon egyelőre egyedülálló Kinetic szerkezet van benne. Tehát az óra -- kicsit kifacsart megfogalmazással -- önfelhúzós-elektromos szerkezetű.

És itt vala JP Master órája is, azzal a különbséggel, hogy az övé acél csatos és tokos

Szerintem igen igényes, normális kinézetű óra. Nekem szerencsére sikerült lebeszélnem magam a hasonlókról, mert soha az életben nem találtam volna olyat, amelyik 100%-ig megfelel kényes ízlésemnek (kivéve Breitling B-1).

Korábban nézelődtem Seiko lapokon, és sajnos egyiken sem találtam automata szerkezetű órát. Ez különösebben nem bírt meglepni, bár azt tudom, hogy kb. 8-10 éve még komoly óragyárnak (tehát automata és kézi felhúzású szerkezetekkel szerelt órákat bőven gyártó műhelynek) lehetett aposztrofálni. Sajna most többnyire gagyit árul.

Namost. A 600 ezer német márka uszkve 80 millió forint vagy 310 ezer dollár. Ekkora összeget összesen háromféle óráért lehet kiadni:
-- történelmi háttérrel rendelkező, esetleg működőképes muzeális darab (például Napoleon órája)
-- történelmi háttérrel nem rendelkező, jelentős ön-értéket felvonultató ékszeróra (mondjuk 300 év múlva egy most gyártott csupa-brill, csupa-platina óra)
-- nagyon jelentős ön-értéket képviselő, teljesen egyedi gyártású, megrendelésre készített ékszeróra kiegészítőivel.

De példaként álljon itt a pillanatnyi rekorder (infó from Óra Magazin):
Patek Philippe Graves zsebóra, ára 11 (tizenegy) millió (!!!) dollár, 2 milliárd 750 millió forint!
Gondolom nem fogják hordani. :-)

Példaként álljon itt a Breitling, már nem gyártott Montbrillant QP (korábban ha hasonlót említettem, akkor erre gondoltam) modellje. Ára 8 millió forint (34 ezer dollár). Egyszerű óra a maga nemében... :-)

No, ennyit a mostani reggelről. Délután, majd alvás után folyt. köv.

Jólét!

Prof

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!