Keresés

Részletes keresés

Xenil Creative Commons License 2013.06.23 0 0 28751

Aiol19, nem tudtdtam hol jelezzem, úgy hogy ídeirom, hogy a fügés fórumon írtam neked privátot.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 0 0 28750

Gombára jó.

De van nálunk gombás betegsége a kákinak?

Ezt csak az öregek tudhatják. Majd megírják, reméljük.

Előzmény: Karger (28749)
Karger Creative Commons License 2013.06.22 0 0 28749

Gondolod ez nem megfelelő szer?

Előzmény: Törölt nick (28748)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 0 0 28748

A csutakszagú permetszer főleg monilia ellen jó. Meggyfavirágzáskor tökéletes.

Előzmény: Karger (28747)
Karger Creative Commons License 2013.06.22 0 0 28747

Nos mivel már csak egy gyümölcs van a kakin, és voltak sárgás levelek, úgy gondoltam hogy lehet hogy vas hiányos a sok eső miatt, és kapott is egy kicsit.

Viszont elvittem két levelet a helyi gazdaboltba, és a hölgy azt mondta hogy gomba, így ma lepermeteztem.

Remélem igaza van , és én voltam a bolond hogy nem elöbb permeteztem le, ha megáll a levélsárgulás, és az utsó gyümi is megmarad akkor jövőre körültekintőbb leszek, és már idejében adok neki gombaelleni szert.

Nem gondoltam hogy egy gomba okozhat gyümölcshullást, mert amikor kezdődött akkor még nem volt sárga levél. 

Ja ezzel permeteztem , remélem jó lessz folicur solo .

Szóval ha ti is jártok így akkor gondoljatok az esetemre.

Előzmény: ninovarga (28742)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 0 0 28746

Képek a fagyás utáni szanatóriumból. A nagylevelű miféle szerzet lehet?

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 0 0 28745

Ennek meg még a tojáshéj nem jött le a fenekéről és máris vannak (igaz) kopasz malackái (issai?). A másik meg halad rendesen ,ez a porzó vagy a Ken's red?

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 -1 0 28744

Ez nem áfonya ,ez jobb , ez fanyarka (nagyrész már lezabikálva):

ninovarga Creative Commons License 2013.06.21 0 0 28743

Az időjárás totálisan őrült voltának köszönhetően az idén alkalmunk volt megtapasztalni, mi történik, ha a virágzás alatt folyamatosan hűvös, mélyen az évszakos átlag alatti hőmérsékletű, csapadékos időjárás van. Az olyan jellegű idő, ami a kivivirágzás teljes időtartamát jellemezte a szőlő esetében katasztrófát okozott volna. Végignézve a környék termő kivilugasait, azt az általános érvényű megállapítást tehetjük, hogy a virágzás és terméskötés az átlagosnál is jobb volt. Ez megerősíti azt a meggyőződést, amely szerint a kivi klímaigényei a szőlőétől teljesen eltérőek, bizonyos vonatkozásban annak ellentettjei.

A beporzás sikerességének a kivinél a kötött gyümölcsök mérete a fokmérője, ami a tisztulást követően azonnal érzékelhető. A jól termékenyült virágokból szép, kövér, gyorsan fejlődő "malackák gömbölyödnek", amíg a rosszul kötöttek kicsinyek maradnak. Az idén a nem egészen tökéletesnek mondható, "bérapás" megtermékenyítés is nagyon jó kötést és sok "kövér malackát" eredményezett. A "rossz" időjárás tehát a kivivirágzás szempontjából JÓ volt. Bizonyítva, hogy minden relatív.:)))

Feltűnően sok idén a Haywardra általában nem jellemző dupla, vagy tripla (egy száron kettő, vagy három gyümölcs) kivi.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.21 0 0 28742

Sajnos a kákit ilyennek kell elfogadni. Ültetvényben az egymás közelében lévő ugyanolyan korú, fajtájú, azonos talajban, azonos környezeti feltételek mellett vegetáló fák közül az egyik leszakad a termés alatt, a másikon közepes termés van, a harmadikon szinte semmi nincs, mert mind leszórta. Ilyen látványban is gyakran van része az embernek. Az, hogy a hobbikertész egy (két) szem fája éppen hogy' viselkedik, a véletlen műve.

Amennyire bizonytalan termésmegtartó a káki, annyira biztos termésmegtartó a kivi. Annál ismeretlen fogalom a gyümölcshullás.

Előzmény: Karger (28740)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.21 0 0 28741

Megint elrúgott egyet. Még 14-en vannak.

Karger Creative Commons License 2013.06.21 0 0 28740

Nos a kakiszilvánál mára kritikus lett a helyzet, már csak 1 épp gyümölcs van rajta, ja meg két bebarnult termés. :(

Nem értem miért barnul be és esik le?!

Kezdek aggódni, pedig milyen sok gyümölcs volt rajta :(

ninovarga Creative Commons License 2013.06.20 0 0 28739

A kritikus hidegek nem a terep "nyitottsága" miatt alakulnak ki. A legalacsonyabb téli hőmérsékleteket a teljesen szélcsendes (derült, havas) éjszakák termelik ki. A szél csupán hidegérzetet okoz a melegvérű lényeknél, de jellemzően kritikus határ fölött tartja a (a hőmérővel mérhető) hőmérsékletet. Szélcsendes időben viszont a megállt légtömeg könnyen túlhűl a kisugárzás révén és a légoszlop legalján gyűlik össze a leghidegebb (ezáltal legnehezebb) levegő, a terep legmélyebb pontjain (völgyben, síkon, alföldön) eredményezve a legalacsonyabb hőmérsékleteket.

Előzmény: Karger (28738)
Karger Creative Commons License 2013.06.20 0 0 28738

Nos akkor nem aggódom. Én Érden vagyok pest megyében, itt azért  nem olyan nagyon nyitott a terep, de azthiszem télire a tövét be fogom csomagolni. Ma kapott folyékony turbót, és a mézbogyó is, remélem a többi gyümölcs már nem potyog le.

Mindenesetre köszönöm a tanácsokat.

Ha ez a kakiszilva beválik, akkor még biztos fogok ültetni ilyet, vagy valami más unikumot.

Előzmény: ninovarga (28735)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.20 0 0 28737

ninovarga Creative Commons License 2013.06.20 0 0 28736

Látom, Te a fügét nem bízod a véletlenre! :))) A fóliaház biztos megoldás.

Ez a "karlovaci (károlyvárosi) fehér" valóban nagyon hasonlít az általam Triesztben felfedezetthez. Majd ha érik, könnyebben megállapítható lesz az azonosság, vagy a különbözőség.

Előzmény: piesha (28734)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.20 0 0 28735

Tulajdonképpen helyesen jártál el az ültetésnél. DE! Az elmúlt néhány tél (a legutolsót kivéve) alföldi/síkvidéki/völgyi tapasztalatai alapján nem baj, ha az oltási pont kevéssel a föld alá kerül, mert a nemes rész totális lefagyását el lehet vele kerülni. Így a növény képes a föld/hó alatt épen maradt részéből újra nemest hajtani. Persze ez csak egy kényszermegoldás, de ilyen értelemben hasznos. Dombon mi továbbra is normális módon ültetjük a kákit.

Előzmény: Karger (28732)
piesha Creative Commons License 2013.06.20 0 0 28734

Előzmény: ninovarga (28715)
piesha Creative Commons License 2013.06.20 0 0 28733

Nekem hasonló lehet.Horvátorszagban vettem mint Karlovacka bijela.

Előzmény: ninovarga (28715)
Karger Creative Commons License 2013.06.20 0 0 28732

Én két mézbogyót ültettem, és ahol vettem ott ezekről már műlt évben ettek bogyót az eladók, ja és ez is gyönyörűen virágzott. 

Remélem azért nem lőttem mellé ezekkel a növényekkel, mert én hajlok a különlegesebb fajok ültetésére.

Szóval akkor neked se lessz mézbogyód.

Namost a kakiszilvára visszatérve, lehet hogy elhibáztam az ültetést, mert ahol az oltás van az nem került föld alá. olvastam valahol hogy az oltást is be kell ásni 15 cm-ert, máshol meg azt hogy nem. Én odáig ültettem el amilyen magasan a füld a cserépben volt.

Hibáztam, vagy így jó?

Előzmény: Gy.Ibi (28731)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.06.20 0 0 28731

Az én mézbogyóm is így járt,aztán el is múlt róla mind.Még egy évet adok neki.Kellett nekem szibériai áfonya,mikor a Réka,Duke cserépben már első évtől terem.

Előzmény: Karger (28720)
Karger Creative Commons License 2013.06.20 0 0 28730

Köszi szépen az infókat, és igen 180-190 cm -t akartam írni. Jó a korát csak saccolom, mert tavasszal vettem, de gondolom ehez a magassághoz a 4 év az reális.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28729

Ikerszülés :))

ninovarga Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28728

A gránátalmavirágzással nehéz betelni.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28727

A kismalacok nagyon gyorsan süldővé cseperednek.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28726

Én csak örülök neki, hogy egyáltalán van nekem .

Ezt kereken három hete csomagoltam ki a világosszürke pvc zsákból. :-) Állítólag Li fajta. Kicsit szúrós.

Lehet, hogy megtalálta a helyét.

Tavaly próbálkoztam egy csomagküldős csokifával, de az olyan csenevész volt, hogy ahogy arra tévedt egy vakondok a kutyám egyből végleg rendbetette. :-(

Előzmény: ninovarga (28725)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28725

A virág a jujuba esetében sem egyenlő a terméssel! Az én oszlopos magonc fajtám tavasztól őszig folyamatosan virágzik de csak a nyár közepe után jövő virágok kezdenek kötni.

Előzmény: Törölt nick (28722)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28724

Bizony, a tápanyag, vagy a túlzott vízellátás hullást okoz. (Gondolom, 100 cm-t akartál írni. Négyéves növénynek azonban az is kicsi.) A gyümölcshullás szempontjából a káki egy nagyon kényes faj. Éppen ma szembesültem vele, hogy a húszéves, hatalmas fám szinte teljesen termés nélkül marad, miután egy hihetetlen virágözön után szinte totális abortusz tapasztalható nála. Ugyanakkor a tőle 30 méterre lévő O'Gosho fajtán nem számottevő a hullás. (Legalábbis egyelőre.)

Tipo

O'Gosho

Mindez úgy, hogy nem kaptak eltérő kezelést és elvileg az O'Gosho a kritikusabb (keményen édes) fajta. Na, akkor most legyünk elég okosak! :)))

Előzmény: Karger (28720)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28723

Nem tudom, tudod-e, miért tűnik ki minőségével az iharosberényi fajtakör. Milyen előzmény vezetett oda, hogy ott egy ilyen, többségében jó minőségű termést adó állomány alakulhatott ki?

Előzmény: vlacko (28719)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.19 0 0 28722

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!