Keresés

Részletes keresés

Prof Creative Commons License 2000.03.09 0 0 887
Hali!

Elfelejtettem. Elméletileg nem valószínű, hogy lenne külön neve annak a részek, amit említettél, mert ugye vagy a tok vagy a számlap része. Esetleg az üvegráma része is lehet, de az azért eléggé mókád szerkezetű óra kell legyen, hogy ellentétes irányú ráma tartsa az üveget...

De most egy kicsit korán van, úgyhogy inkább nem írok több sültbaromságot. Még a végén kimoderálnak a listáról... :-)

Prof

Prof Creative Commons License 2000.03.09 0 0 886
Hali!

SLR! Pontosan rátapintottál a két lényegre. Egyrészt a lünetták, legalábbis az ún. búvár-lünetták tipikusan előrejelzésre szolgálnak, csak hogy nem eljövendő időponthoz visszaszámlálásra, hanem az adott időponttól mért eltelt idő mérésére (hogy pontosan miért 15-ig van perces beosztás, azt egy búvár tudná megmondani).

Namost hétköznapi felhasználásra szerintem jobb lenne egy ellentétes irányú percbeosztás, mert akkor a telefonáláskor (húsz perc múlva itt és itt) egyszerűen csak a 20-ast rá kell állítani a percmutatóra, és már lehet is tudni, hogy mennyi időd van hátra (nem kell oda-vissza számolni, hogy akkor most hova is állítottad, és hogy akkor az mennyi idő is). Ezért tetszik a nagy titánium tokos Sinn (Kaliber, S&W titán revkó mellett fotózva, egy korábbi Óra magazinban is benne volt), néhány Fortis, a Breitling B1.

A másik rátapintás pedig a kéjérzet. Alapvetően egy normális óra önmagában erekcióra adhat okot, de egy kellemes felhúzókorona, vagy egy szépen ketyegő-klattyogó lünetta mellé már elkelhet a 100-as papírzsebkendő... :-)))

Én meg asszem megyek pénteken és órabuzulok egyet a Poen-ban. :-)

Prof

Előzmény: Törölt nick (885)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.08 0 0 885
Kösz Prof és James.

Ezek szerint forgatható lünetta esetében az is egy szempont, hogy a ~ forgatása mennyire könnyű, arettálása mennyire határozott, illetve kétirányú-e. Vagyishogy mekkora kéj megforgatni :-)

Ha ez jól működik, elég hasznos lehet rövid időtartamok "előjegyzésére".

Még egy szaxó kérdés: a számlapot közülvevő, még az üveg alatt lévő felület, mely néha hengeres, néha kúpos és alkalmanként beosztás, esetleg minta is lehet rajta. Ennek van magyar neve? Kösz: SLR

Előzmény: Prof (884)
Prof Creative Commons License 2000.03.08 0 0 884
Hali!

Igen. A toktól elkülönült egységet alkotó, az üveg rögzítésére szolgáló fém keret. A mozgathatóság nem szempont (sok Breitling is le van csavarozva), de szerencsés dolog. A lünettát manapság már nem az üveg rögzítésére használják (vízállóság nehezen megoldható), hanem egyszerűen a tokra van rápattintva. Én előnyben részesítem az ilyen órákat, mert a funkcionalitásukon kívül jól védik az óra üvegét. És egy lünetta csere még mindig olcsóbb, mint egy zafír üveg...

Terminológia (magyar, egyelőre igen szegényes, néhol hibás, de használható): Poen.

Később természetesen bővülni fog. Aztán lesz egy komoly cikksorozat az Óra Magazinban (most találgatjuk kifelé), amelynek egy komoly szakmai szótár is része lesz természetesen.

Meg vagyunk mi itt, meg lesz majd a levelező lista is.

Prof

Előzmény: Törölt nick (882)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.08 0 0 883
Én is itt következtettem ki, hogy mire gondolt az , aki lünettát emlegetett ... Ha forgatható, akkor általában 60-as (perc) beosztása van, ha nem, akkor tachyméter (így kell írni) skála van rajta, sebességméréshez (a másodpercmutató megmutatja, hogy egy km-t milyen átlagsebességgel tettél meg).
Előzmény: Törölt nick (882)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.08 0 0 882
A lünetta az, amit az ángélus 'bezel'-nek mond és néha forgatható? Hol tanulhatom meg a terminológiát?
Előzmény: Törölt nick (880)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.08 0 0 881
Volt egy japán divatőrület sok évvel ezelőtt: a Miyoko. Barnás, gyöngyházfényű, vastag lakkréteg, ha emlékeztek. Egy-két év múlva sokak kezén lehetett látni tropára lekopottan amíg szégyenükben el nem dugták.

Nézem a Rado-kat, tetszenek, de ez az emlék mindig beugrik. Hogy bírják ezek a sötét, magasfényű Rado-k a strapát?

Törölt nick Creative Commons License 2000.03.08 0 0 880
slr

A fényes cucc szerintem polirozott, persze nem voltam a gyárban, amikor csinálták :). A két félkör a lünetta helyett van, védelmi funkciókat is betölt (pont ezen görcsöltem egynapos korában, hogy fog kinézni ...). Habár kapott már egy-két kokit, tartósnak tűnik. Onnan gondolom, hogy egyszerűbb anyagokat ennyi idő alatt már látványosan leamortizálok (hardex kristály az nem volt komoly ellenfél). A leggyengébbnek az övcsat tűnik, azon vannak nyomok, szerintem az más eljárással készült. A szij erős darab, a szemek hasonlóan kapcsolódnak, mint az O+A Seamaster-é, de csak egy helyen van csapolva (az O+A kettő asszem). El is tartott vagy 25 percig kivenni két szemet a boltban...
Az arany(ozott) órákrül én is csak rosszat hallottam, inkább csak disznek jók.

Előzmény: Törölt nick (878)
GOMBOCA Creative Commons License 2000.03.08 0 0 879
Sziasztok!

Ismeri valaki a Cortebert márkát? Minden információ érdekelne.

G

Törölt nick Creative Commons License 2000.03.08 0 0 878
Mi a véleményetek az órák tartósságáról? Itt elsősorban a burkolatra gondolok. Sok órán van aranyozás, ami szerintem hamarabb megkopik, minthogy a szerkezetnek bármi baja lenne. Láttam már olyan 'ékszer-órát', ami nem tömör arany volt, és a kéz természetes nedvei felmarták a 'finish'-t. Ha látok egy titánium órát arany díszítéssel, mindig arra gondolok, hogy fog ez kinézni öt-tíz év múlva. A titániumnak semmi baja, az aranyozás meg rég megkopott. Hogy van ez? James, a Te Seveneden hogy vannak a fényes részek? Rá van galvanizálva vagy anyagában van kipolírozva?
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 877
Mielőtt kajánul mekkérdeznéd, a Breitling koronáját tekergettem...
Előzmény: Törölt nick (876)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 876
Amikor engem a Breitlinggel kisértésbe vittek, ennél sokkal-sokkal jobb árat kaptam (volna)! Képzeld, a Lafayette Breitling standján egy francia és egy kínai hölgy árult - mindkettő tudott magyarul :-) Tekergettem egy darabig, de feltörte az ujjam, nem úgy mint a Tissot.

Mellesleg a két óra nem ugyanaz, legalábbis formáját tekintve nagyon nem. Nekem tetszik az új AS magasabb kijelzője, nagyobb számlapja. Szerintem kevésbé éxer kinézetű, mint a Seven az ő fényes díszítéseivel.

Elemcsere: azért a jelenlegi lendkerekesem régebb óta jár megbontatlanul, mint az átlag kvarcóra... (már amikor jár, ld alább :-) Azóta néha direkt lengetem, ha biztosra akarok menni. Ha meg pontos akarok lenni, a telefonomra nézek :-)

Előzmény: Törölt nick (875)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 875
:)
A katalógusban még "csak" Titanium Seven volt a neve. Legalábbis az enyémnek. Egyébként Pont azon gondolkodtam, hogy nem biztos hogy jobban örülnék most, HA meg tudtam volna venni a Breitlinget. Persze nagyon tetszett, de én nem ékszernek hordom, és fél millával a kezeden sétálni ....
Előzmény: Törölt nick (874)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 874
Legfeljebb a Tissot webdesigneréével? :-)
Előzmény: Törölt nick (873)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 873
slr

Én is ugyanígy gondolkodtam, de ha igaz lenne, akkor abban a szervizben egy mechanikus órát még annyira sem tudnának kezelni, vagy tisztítani, mert az azért bonyolultabb. Egyébként a szaki külön elmondta, hogy kb 10 perc volt a beállítás, és kb 20 a "visszacsomagolás" és nyomáspróba.
"Ladies" - A Kígyó utca sarkán lévő boltban van a kirakatban Titanium Seven, egy analóg (ugyanakkora, ugyanúgy néz ki), és mellette egy feleakkora NŐI óra, ami ugyanaz, csak kisebb. Szóval szerintem megnyugodhatsz (és én is), nincs gond az ízlésünkkel :).

Előzmény: Törölt nick (872)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 872
James, ha jól értettem, te kibontattad a Titanium Sevenedet bár nem volt rossz? (mellesleg azóta láttam olyan katalógust, ahova nem írtak Ladies-t...) Én azért nem vettem még drága elektromos órát, mert nem bíztam benne, hogy Magyarországon korrektül le tudják venni és vissza tudják tenni a hátlapját, és közben nem teszik bele a főváros porát, meg tiszteségesen tömítést is cserélnek benne. Szóval attól féltem mindig, esetleges kedvesemet mindenképpen megerőszakolnák az első elemcserénél... Túlzott az aggodalmam? Nem ismerem a hazai órásokat?
Előzmény: Törölt nick (871)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 871
HGyuri

Üllői u. 21. Én azért vittem oda, mert ott garanciajegyr terhére ment az eksön. Ha kíváncsi vagy a szerkezetre, szerintem meg fogják mondani, mi van benne. Ha nem garanciális, előtte nézd meg a falon az árlistát, hogy mennyiért néznek bele.

Előzmény: HGyuri (864)
te_o Creative Commons License 2000.03.07 0 0 870
Hali!
En is a nemes egyszeresuget,a preciz funkcionalitas szepseget tudom ertekelni leginkabb,de nagyon tetszik az is,ha mindezt meg egy kicsit esztetikailag csiszoljak.
Az izlesem valtozik,folyamatosan.Egyszeruen minel tobbet foglalkozik az ember egy dologgal,annal jobban csiszolodik a hozza valo erzeke is.No meg minel jobban atlatja a teljes spektrum atlathato reszet,annal jobban tudja ertekelni az egyedi,furcsa,elso latasra talan nem is hetkoznapian szep dolgokat.Na igy vagyok en az orakkal. :)
Elektronikus szerkezetekrol nem sok infom van,de nem tartom elkepzelhetetlennek,hogy abban a japanok jobbak.
De egy mecha szerkezet mar onmagaban is egy szep,muveszi alkotas.
te_o
Előzmény: Törölt nick (869)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 869
Kösz a választ. Mások véleménye, vonzódása, szempontjai is érdekelnének. Változik-e például az ízlésetek? Legyen az óra gazdagon díszített vagy puritán? Ha már az elektronikus szerkezeteknél vagyunk, mi tesz különbséget egy Seiko/Citizen és egy svájci között?

Én mechanikus automata órát hordok. Két éve erős felindulásból vettem egy elektromos Casio-t. Az USA-ban voltam egy egyhetes, szavazásos értekezleten. Napi tizenkét óra ülésezés, szavazás, még az ebédet is a helyünkbe hozták. Utána lágy cirkálón, tükörsíma úton 'haza', ágybazuhanás. A negyedik napon feltűnően korán érkeztem - az órám szerint - úgy kellett elvernem az időt, hogy túl korán ne legyek. Mikor végül odaértem, a parkolóban már feltűnően sokan álltak. Az ülésteremben négy földrészről vártak rám, már több, mint egy órája. A több napos nem-mozgástól megállt az automata órám. Oltári égés volt. Hazafelé az első repülőtéren vettem egy villanyos Casio-t. Azóta is ott ketyeg a szekrényben, hullapontosan, fáradhatatlanul...

A név? A harmadik szemem. Single lens reflex. De a Merci sem lenne rossz...

Előzmény: Prof (867)
Prof Creative Commons License 2000.03.07 0 0 868
IDE

U.i.: Uccsó html próba, megígérem! :-)

Prof

Prof Creative Commons License 2000.03.07 0 0 867
Hali!

SLR! (Honnan is a név?)

Szal hogy egy bármilyen (nem feltétlenül svájci) mechanikus szerkezetű órát mi emel egy Casio fölé?

Észérvekkel:
-- a tartóssága
-- az a mód, ahogy a funkciót a mérnöki technológiával és a művészettel házasítják
-- a benne rejlő technikai megoldások
-- az a tény, hogy a legpontosabb mechanikus szerkezetek egyike

Nem észérvekkel:
Alapvetően más érzés egy ilyen órát használni és birtokolni. Nem úgy kell érteni, mintha egy Tomagocchi-d lenne (vagy hogy is híjják), de hasonló. Gondoskodást, törődést igényel, egészen mást, mint egy elektronikus karóra. Tulajdonképpen egy mechanikus szerkezet, amelyik él. Rajtad. Attól, hogy viseled (mondjuk az automata felhúzószerkezetű órák esetében), de legalábbis használod (és naponta-kétnaponta felhúzod). De ez nagyjából olyan dolog, mint hogy az ember nem tudja megmondani, miért is néz meg mondjuk egy autót, repülőgépet vagy más emberalkotta szerkezetet (bármit). Jó érzés.

Természetesen lehet egy elektronikus óra is jó. Sőt, nagyon jó. Pontosságban természetesen messze felette van egy mechanikus órának. Viszont más érzés. Más tudás lapul a beliben. A jelentős svájci gyártók is készítenek nívós elektronikus órákat.

Logarléc? Hát, nem egészen. Az a számolótárcsa, amely néhány óra lünettáját díszíti (Breitling B1, Seiko nemtommi, Casio Navihawk stb.), nem logarléc. Alapvetően arányszámolásra, szorzásra és osztásra van kitalálva, és ezt a tisztjét alapjában (egy óra méretétől várható pontossággal) be is tölti. Jópofa dolog, bár gyakorlati hasznossága asszem csekély.

Az Aerospace-hez hasonló kijelzővel a Breitling is, és több más gyártó is készít modelleket. A legnagyobb kedvenceim egyike, a B1 is ilyen pédul. Vagy a nem oly rég emlegetett Tissot Titanium Seven (ha jól emlékszem). Praktikus, mert egy analóg kijelzésű óra szépségét és funkcióját egyesíti egy digitális kijelzésű óra viszonylag bő szolgáltatásválasztékával.

Gyuri!
Az órádban, ha mecnaikus szerkezet van, nagyjából 90%, hogy valamelyik ETA ketyeg.

Na, most megyek.

Addig is nezzetek ide!

Prof

Előzmény: Törölt nick (866)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 866
Kopp-kopp, szabad ide bekukkantani? Szabad amatőr kérdéseket feltenni? Érdekelne, hogy Ti mit értékeltek egy órában. Mi az, amiért rajongani lehet érte, sok pénzt kiadni, vagy legalábbis vágyni rá. Mi az, ami a számotokra egy drága mechanikus órát egy Casio fölé emel? Lehet-e egy kvarcóra is értékes, nagyrabecsülendő darab?

Én elsősorban a nemes egyszerűséget értékelem. Amikor egy óra nagyon funkcionális, és nagy műgonddal, arányérzékkel tervezték. Ez után, de ennél még magasabbra értékelem a zseniális, működő találmányokat. Mikor kettősfém szerkezettel kompenzálják a hőtágulás hatásait. Tükörszimmetrikus szerkezettel a perdületet. Mikor egy parányi fémalkatrészt úgy formálnak meg, hogy abszolút mérethelyes, ráadásul mint térbeli testnek az összes felületét megfelelően kezelik: mattra, fényesre, csiszoltra, ahogy kell. Viszont nem vagyok (sajnos) óraértő.

Zseniálisnak tartom a logarlécet is! Kár, hogy már a kutyának sem kell! (bár mintha egyes Breitling órákban még ma is lenne (?)) Magam inkább számológépet használok. Hogy van ez az órákkal?

Villanyórában nekem csúcs az Aerospace. Ez az egyetlen óra, ahol a digitális kijelzőt szépen megcsinálva láttam, és nagyon funkcionális! Tetszik, hogy alaphelyzetben semmit nem jelez ki.

HGyuri Creative Commons License 2000.03.07 0 0 865
Bocs lemaradt: A Tissot órámban elvileg T882K kaliber megy. Nem találtam SEMMI infót erről a weben. Még az ETA oldalán sem. Lehet, hogy nem is ETA?
Előzmény: HGyuri (864)
HGyuri Creative Commons License 2000.03.07 0 0 864
Önhatalmúlag megszavasztam Nektek a legintelligensebb társaság címet. Komolyan!

Kirk Kapitány! Legyél olyan kedves megírni nekem, hogy hol ez a szervíz! A szervízkönyvben 3 cím is van...
És ha esetleg tudod, plíz írd meg nekem milyen szerkezet található az órámban (Tissot Desire)
hegedusgy@mail.deltav.hu amennyiben private akarod küldeni az infót.
Mégeszer kössz minden választ!
Gyuri

Előzmény: Törölt nick (852)
Prof Creative Commons License 2000.03.07 0 0 863
Hali!

De... Francba

Poen Chronometrie On-line

Prof

Prof Creative Commons License 2000.03.07 0 0 862
Hali!

Most volt szerencsém egy mindkettőn számára igen tanulságos telefonbeszélgetést folytatni Orosz Gáborral, aki -- mint kiderült -- csak az „isten” a boltban, nem a tulajdonos. :-)

Jó hír! A Poen internetes oldala újra aktív! (Remélem sikerült megcsinálnom a linket...)

A tartalom bővülésére még egy picinykét várni kell ugyan, de az is meglesz. Dettó igen jó hír, hogy lesz levelezési lista, méghozzá hamarosan!

Aztán van itt olyan, hogy hamarosan elkezdenek egy valamilyen cikksorozatot az Óra Magazin keretein belül, amely elég alapos szakmai alapozást fog adni mindannyiunknak. Tényleg, van itt köztünk olyan elvetemült, aki nem olvassa?! :-)

Mára ennyit. Ha nagyon unni fogom a munkát, leírom majd, hogy mitől is jár az óra egyáltalán.

No, pá!

Prof

U.i.: Ha ez így megy, akkor nem fogom kibírni ezt a másfél hónapot!!! :-)

Prof Creative Commons License 2000.03.07 0 0 861
Hali! Ez csak teszt! Prof
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 860
Prof

A Tissot Seastar automata (női) a w.citi.center pincéjében láttam 31k. A Bulova a Petőfi S. u. és a Párisi sarkán lévő boltban (nem tudom milyen üzlet). Meglepne, ha nem ETA lenne bennük. Hasonló cipőben járván nekem azt mondták, hogy női automata (jelenleg a boltokban) Omega és úgy 250k körül kezdődik. Szerintem Te előbb tudsz infot szerezni az általam emlitettekről, de érdemes megnézni. A Logo lehet hogy jobb, de nem ilyen elegáns.
Az előbb rosszul irtam, az órám nem 40 csak 38 mm széles és a számlap kb 32 mm.

Előzmény: Prof (859)
Prof Creative Commons License 2000.03.07 0 0 859
Hali!

Címek persze gyöhetnek, sőt! Meg típusok is! És kit érdekel a reklám?

Az elvárások egyszerűek:
-- megbízható automata szerkezet, 4 Hz lehetőleg
-- jól olvasható, nem feltűnő számlap, de _számok nélkül_
-- fém szíj, lehetőleg biztonsági zárral (a mostani nemtommilyen pici óráját már vagy négyszer hagyta el majdnem véletlen kinyílás miatt)
-- olyan max 100 kHUF.

A Bulovában milyen szerkezet lehet?

Prof

Előzmény: Törölt nick (858)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 858
Prof

A tok 40mm széles korona nélkül, és analog/digital, két "képernyővel, mint a Breitling. A sima analóg (kvarc) Titanium-ban van igazi női, 25mm széles. Viszont Tissot-ban van automata is, 3 méretben. Épp pénteken néztem ki a kedvesemnek egy automatát, hihetetlen 31kHUF árban (Tissot Seastar) egy nagy Centerben. (Ha nem reklém, leírom hol). De a Petőfi S. u. egyik óraboltjában van egy Bulova automata szintén női, ua az ár, szerintem nem rossz. Gondolom ezekben is ETA cucc van, csak nem kell az OMEGA feliratért fizetni öt nullát ...

Előzmény: Prof (857)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!