No, urak, ma is tanultam pár dolgot. Először is két dolog, mindkettő volt már korábban, és mindkettő fontos.
Kesztyű Amit írtam, áll. Tehát azért van, hogy a tisztaság és igényesség látszatát keltse, és azért nem veszik fel, hogy ne ijesszék el a vevőt. És JP! Naponta mossák őket, úgyhogy valszeg azért láttad piszkosnak, mert valamelyik leányzó korábban letörölt vele egy polcot, és valszeg amikor bementél, ő is tapizni akart valamit, és nem figyelte, hogy pont azt vette ki a fiókból. ;-)
Pontosságmérés A Chronoswiss egyébként lenyűgöző, a gátszekezet működését bemutató kis kiállítási darabján Orosz úr ma bemutatta, hogy miként is működik valójában, és mi mivel van összefüggésben. Látatlanban ez elég nehéz, ezért nem is próbálom most ábra nélkül elmondani. Viszont van egy fontos részlet, amelyet korábban nem tudtam, de ma kiderült. A pontosságmérés egyik része (ahogy írtam) az, hogy egy műszerrel megmérik a billegő kitérési szögét. Mint mondtam, ezt a billegő mozgása által keltett két jellemző hang időkülönbsége alapján teszik. Mint kiderült, ez a hang nem a billegőtől származik, hanem a horgonytól. Amikor a billegő egyik szélső helyzete felől a másik felé tart, nagyjából középtájon odébblöki a horgony villáját, amely ezután úgymond „visszalök” egyet a billegőnek (emiatt nem lassul annak mozgása), majd attól függetlenedve továbbfordul, amíg egy pöcökben meg nem akad. Ez a hang ad lehetőséget a billegőkerék forgási sebességének meghatározására, ugyanis a billegőkerék pontosan meghatározott (emlékeim szerint jellemzően 57 fokos) szögű eltérést produkál a horgony villájával való találkozástól addig, amíg el nem válik attól.
Ezzel tehát a képlet utolsó ismeretlen eleme is meglett. De ábrával mindez sokkal egyszerűbb lesz ám!
James! A zsebóráikról nem sokat, de majd megkérdezem. Svájciak, nagyon igényesek (zafír üveges szinte minden órájuk), és ehhez képest feltűnően olcsóak. Ajánlott vétel mind!
A Lemania 5100 valamivel vastagabb, viszont kisebb átmérűjő, ezen kívül kövei száma azonos, járástartaléka pedig 2 órával több (48 óra) az ETA-Valjoux 7750-eshez képest. De.
Egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni. Nem az óra, hanem a kaliber,> tehát maga a mechanika kapja meg a C.O.S.C. minőségbizonyítványt. Logikus, hogy ha valamelyik óragyár kéri, hogy az általa megvásárolt és esetleg módosított Lemania szerkezeteket is teszteljék le, akkor meg fogják tenni. Az, hogy később ezeket (akár ETA, akár Lemania, akár bármelyik más szerkezetről van is szó) hogyan építik be az adott tokba, és az mennyiben fogja befolyásolni a járáspontosságot, már egy más kérdés.
Egyébként mindkét modellt az 1970-es években tervezték, és ha ennyi időt kibírtak, valszeg nem lesz velük gond a továbbiakban sem.
Novice! Annyira nem érdekel, hogy külön ennyit rohangásszak utána. A nagy bolt egyébként a Városház utcában van, a Kossuth Lajos utca felől menve kb. 50 m után a jobb oldalon (régen Panasonic bolt volt).
No, mára ennyit. Próblok majd valami avi-szerűséget gyártani a fenti dolog bemutatására.
Nemi eltévelyedések lezárása végett...
Ha elmész egy óraboltba(szalonba) kérj egy 1999-es, és egy 2000-es Tissot katalógust. A 99-esben benne lesz a Titanium Seven (ami nekem is van), többféle változatban, jelző nélkül. A 2000-esben a Titanium Seven oldalon fogsz látni KÉT órát, KÉTFÉLE méretben ... A neten valszeg csak az újdonságokat teszik közszemlére, és a női változat tényleg új. Egyébként meg néztem egy boltban, az enyém nagyobb átmérőjű, mint az analóg Titaniumok, kb 3 mm-rel.
Prof (illetve akik értenek hozzá)
Mit tudtok mondani a Tissot zsebórákról (kb 40kHUF), milyen szerkezet, mennyire tartósak (a szerkezet alapján), milyen járásbiztosak, pontosak stb.
Ha valkit érdekelnek Fortis árak kérdezzen, ha Prof titkolózik.
Nemrég láttam a Fortis Pilot (PVD, a fekete Flieger, egyenes mutatókkal) modellhez van fekete fémszíj. Hááááát nagyon, nagyon jól néz ki.
Ja tényleg, ki tud valamit mondani a Lemania 5100 szerkezettel szerelt Fortis Cosmonaut órák pontosságáról, megbízhatóságáról. Mert - majdnem - mindegyik típus készül Valjoux 7750-el és Lemania-val is. A Lemania jóval drágább (több funkciója van), de pl. COSC csak a Valjoux modellekből létezik.
Nézelődtem körben órás újságok ügyében, teljesen sikertelenül. Nyilatkozzatok, kérlek, hogy mit és hol vettetek az elmúlt egy-két hónapban, mert a legnagyobb boltban egy csicsán kívül SEMMI nem volt, és nem is lesz!
Prof, ilyen sztorit a fizika előadónk is mesélt (jó rég). Ismerőse a harmincéves bogárral kiment Németországba és megmutatta a gyáriaknak, elmondta, milyen nagyszerű, hogy az autó még mindig kiválóan működik. Az illető egy új Golffal jött haza.
Előadónk fellelkesülve ránézett 30 éves Pobeda karórájára, és megkívánt egy újat. Megírta a gyárba, hogy van egy 30 éves Pobedája, és milyen nagyszerű, hogy még mindig remekül működik. Egy év múlva kapott a gyárból egy levelet: "Konyecsno"
H-pet! International Watch Corporation, a.m. IWC, mostanság leginkább IWC Schaffhausen. 1868-ban alapították meg svájcban, így az ötletem, hogy esetlag a „nagy költözés” dátuma (amikor a gyárat az Egyesült Államokból Svájcba telepítik) nem igazán bír segíteni. El kell küldeni az óra képét, sorozatszámát, a kaliber sorozatszámát és jelzését a gyárnak egy faxon vagy e-mail-en. Ha igazán régi az óra, és igazán működőképes, a korrekt gyártók általában felajánlanak helyette egy-két-három-sok órát cserébe.
A legszebb ilyen (off-topic) történet, amikor az egyik ismerősöm egy old-timer BMW-t vitt ki a germánokhoz, és hozott vissza helyette egy full extrás 750 il-t és egy akkor még ritkaságszámba menő BMW krosszmotort. De mondták neki a gyárban, hogy még nyugodtan válogasson két-három autót!
Basszus. De boldog is lennék, ha lenne egy Harwood Automatic-om... :-)
JP! Ööööö. És mit akartál tapizni?! ;-)
Figyeljetek! Néztem itt ilyen órás magazinokat, de marhára nem találtam sehol. Tudok javallani valamit? Újságos és újság. Angol nyelvű jöhet csak szóba.
Lehet, hogy tudtok nekem segíeni.
Van egy zsebórám, és alig tudok róla valamit.
Ez egy ezüst óra, és a számlapján International Watch Co. felirat található. Sorszámozva van, és abban is biztos vagyok, hogy háború előtti időkből származik. Próbáltam keresgélni a neten, hátha találok valamit, de nem sikerült.
Valakinek nincs egy apro infoja, amin el tudok indulni?
Hali!
Most vettem ki ket konyvet az egyetemi konyvtarbol,en mar korabban olvastam,de ismetlek. :)))
Valyi Odon:Oras szakmai ismeretek.1967-es kiadas,de a mukodes nem valtozott.!
A masik:Valyi Huba:Orajavitasi szakmai ismeretek.II.Az oraszerkezetek reszegysegei.Kiad.:1996.
A ketto sokban fedi egymast,az utobbiban mar elektromos orak is vannak,leptetomotorostol kvarcig,ugyhogy az elsoben tobb erdekesseg van.
Lehet kerdezni!
(Pl. tudjatok-e hogy mi a kulonbseg az angol,svajci es glashuttei kocsapagyfoglalas kozott?(Ma mar sajtoljak a koveket,igy ennek nincsen jelentosege)).
te_o
irodalom: Blancpain katalógus, Jean -Claude Bivers portré, Chrononsban megjelent cikk hegyek
meg ilyesmik.
A honlapuk egyébként elég friss, nem rég rakták össze (nem kis hiányt pótolva).
A flash valóban lassú, de ha van türelmetek egyszer kivárni, megéri, mert szerintem
igen igényesanyag van mögötte (idő rövid története, half hunter watch, stb., stb., )
Aki gyorsabb, de kevésbé mély Blancpain anyagokra vágyik, kukkantson el ide:
The Swiss prestige , ahol a méltó társaság az
Ulysse Nardin és az Oris a Blancpain mellett. Kissé régebbi, de jó oldalak.
Szal. A fehér kesztyű lényegében a tisztaság és igényesség szimbóluma. Azt hivatott jelképezni, hogy az eladó vigyáz a termékre, amelyet a vevőnek szán, ugyanakkor kellően értékes darab az óra ahhoz, hogy „kesztyűs kézzel” bánjanak vele. Csakhogy a dolognak van egy hátulütője. Ha a vevő azt látja, hogy az eladón kesztyű van, megriad, hogy esetleg annyira kényes az óra, hogy ő, az utcától piszkos kezével már kézbe sem veheti. Ezért van az, hogy a kesztyű előkerül, de kézben marad, amíg a vevő ki nem megy az üzletből. Viszont aki a vevővel tárgyaló eladónak vesz ki órát, az kesztyűben teszi.
Na, ennyi a történet.
Te_o! A tipp majdnem jó volt. De egy dolgot figyelmen kívül hagytál. A korszerű órák felületkezelt, vagy simán csak a speciális ötvözet alkotta felülete annyira ellenálló a bőr savasságával szemben, hogy több éves hordás után sem tesz kárt benne még egy nő igen jelentős mértékben (ciklikusan) változó bőrfelszíni savassága sem. Egy újjlenyomat, különösen egy vadonat új órán, legfeljebb esztétikailag ronda, maradandó károsodást nem okoz.
Kurafi! Szép a történet. Mindezt a rettentő lassu villogó honlapról lested le, vagy irodalmad is van?
Harnjehu! No, akkor egyet értünk. Nekem leginkább az nem tetszik ezekben, hogy jelentősen rontanak a leolvashatóságon, különösen egy alacsonyabb fényerejű LCD esetén (amilyen a GPS-em példának okáért).
JP! No, ez hogy kitört-e, az más kérdés, és rohad hosszú lenne, és marhára nem lenne nyerő most beszélnem róla... :-/
Node. Hát ez az! Tíz percig tapiztad a girlt (melyiket, a nagyon vékony rövid barnát, vagy a kicsit nagyobbacska szökéset?), miközben rajtad volt a Ventura, vagy a Venturát csak utána vetted fel? :-)))
A Sztár Tomival kapcsolatban meg majd rárikkantok a főórásra, hogy csinájjon valamit. Bár én láttam szakadt kesztűt is... :-/
Óraátállítás mindenkinél sikeresen megtörtént?
Prof
U.i.: Remélhetőleg az órás levlista még a héten beindul. Holnap telefonálok, ígérem!
OFF:
"De nekem most konkrétan ez tetszene a legjobban egy számomra nagyon kedves valakinek a kezén..."
És ez már kitört rajtad, vagy még lappang???
De ugye nem fertőző...
:)))))))))))))))
Fertőztem én is eleget... :(
ON:
A Poenban a girl kivette a fehér kesztyűt, azzal a gyönyörű bal kezével, majd 10 percig tapiztam, felpróbáltam a Ventura-t. Szal ez inkább valami kereskedői dolog. Bár ha az, akkor ARRA a kesztyűre ráférne egy kis Tomi Sztár...
Prof,
az órámon levö fólia biztosan nem jobb, mint amiket próbáltál.
Az a titka, hogy csak sík felületre érdemes ragasztani, merölegesen kell ránézni és nem szabad töle sokat várni. Tehát semmi különös.
Zafírüvegre nem tenném fel, ahogy már korábban is írtam.
Üdv., harnjehu
Hali!
Hadd tippeljek feher kesztyu ugyben!(Bar nem akarom elvenni a kenyereteket.:)))
Nem azert van hogy ne puszta kezzel fogjak meg az orakat,csapagylemezeket,stb.,ui. az emberi kez savas PH-ja :) miatt ujjlenyomat maradhat a femen,ami belemarodik,es csunya.
????????????
Amugy a Blancpain telleg nagyon 'ott van',gyonyoruek.
te_o
A Blancpain JB1735 társaságról
csak annyit, hogy az öt legrégibb svájci óragyár egyike, és a következő a cég hitvallása:
Since 1735, there has never been a quartz Blancpain watch...
and there never will be. :))
A nevük egyébként fehér kenyeret jelent ami 100%-ban kifejező, mert abszolút letisztult formákat képviselnek, semmi csicsamicsa. Tessék megnézni honlapjukat, nem gagyi ;)
A manufaktúrát egyébként a 80-as évek végén teljesen padlóra küldte a japán hétmuzsikás karcóra dömping. Évi 8 darabos (!!!) gyártással indultak ójra, amikor
a SWATCH group megvette és megmentette őket kilencvenvalahányban.
(Viva Nicholas Hayek und J. Biver, de az egy másik hozzász. témája)
Az elmúlt évben kb. 8000 db-os szériára futottak fel a termeléssel.
Hosszú leszek. Végre visszatértem, de nem sokáig... :-S
JP! Tudom. De nekem most konkrétan ez tetszene a legjobban egy számomra nagyon kedves valakinek a kezén... :-)
A Zenit meg télleg... :-)
(OFF: próbálj meg másról írni, nem yahoo-s címről!)
Harnjehu Namost erről a fóliáról regélnél nekem még egy kicsit? Milyen, hol kapni, mennyiért stb. Mert amit én eddig láttam, az bizony akármit csináltam, látszott az üvegen...
Vacsek! Sajna nincs ötletem. Hirdetni kell feszt, de nem most, hanem majd az év vége felé, karácsony előtt (úgy októbertől). Talán, de csak nagyon talán akad rá vevő.
Motochron órák Na, én ámultam, mert ugye a szép autók még szebb műszerfalai mindig is ámulatba ejtettek. A repülőműszerek meg pláne. A dolog megoldása rém egyszerű. Vettek pár száz ETA kalibert, automatákat is, kvarcokat is vegyesen, és köréjük építettek egy szimpla órát, amelynek a számlapját és a mutatóját megdizájnolták egy kicsit. Ennyi. A dolog szépséghibája, hogy az óra funkcionalitását jelentős mértékben lerontja (egyik másik leolvashatatlan).
Breki! Figyi. Ha mindentudó óra kell, vegyél egy digitális vagy digit/analóg kvarcot. Az, hogy egy automata órába ébresztő szerkezetet raknak, annak a kárára, hogy a hét napjait jelző funkció kiesik, szerintem ésszerű kompromisszum. Másrészt pedig van olyan óra, amelybe mindkét komplikáció be van építve. Csakhát, nem Fortis és nem annyiba kerül.
SLR! Nem tudom. A héten gyön meg Baselből a Poenos ember (hehe, ez mókás), és akkor kérek Venturára is árajánlatot.
Viszont asszem te kerestél itt erőtartalékot is jelző órát. Óra Magazin 2. szám 16. oldal. Nivrel, a típust nem tudom. ETA 2892-A2, külön 24 órás kis számlappal 12 óránál, dátumablakkal 3 óránál, és erőtartalék-mutatóval 6 óránál. Acél tok, bőr szíj. 42 óra járástartalék, 28800 féllengés óránként.
Kurafi! Bancplain infó természetsen jöhet!
Mindenki Egyelőre sem a telemetriai skála, sem a fehér kesztyű témában nem nyilakotznék, mert nem szeretnék esetleg ordas marhaságot állítani igazként. Gondolok valamire, de ez korántsem biztos, hogy jó.
Basel pedig asszem épp holnap (vasárnap) ér véget.
No, ennyit mára. sok érdekességgel nem lettetek gondolom okosabbak. :-)
Kellemes óratekergetést vasárnap reggelre! :-) (Én már egy kivétellel végeztem.)
Sziasztok !
A MOTOCHRON órák működése engem is érdekel......
Más : Ha tud valaki a neten DOXA oldalakat az
feltétlenül írja le,én nem találtam össz-vissz 1-et
azon is csak 1 db pilótaóra árválkodik ..
Lehetséges ez,v csak én vagyok vaksi..?
megpillantottam a Motochron lapot , hát nos hogyismondjam.
Nem teljesen értem, hogy hogy működik. Forgó mágnes, örvényáram, Lorenz hatás OK, de pl
mitol kezd el forogni akármi egy akár egyenletes sebesség mellett?
Node más: A sebességet cool le lehet olvasni (Repülős változat különösen rulez) , de én hirtelen nem bírtam leolvasni a kafa modelleken,
hogy mennyi időt mutatnak. :(
A 180 meg 360 db-os szériáik mellett viszont aránytalanul nem drágák ($1500 a legdrágább?)
Szal jó poén.
nem tom pontosan volt-e már, vagy még csak lesz a baseli órakiálltás. Ha valaki tud bővebbet,
(volt kinn, látott valami tutit, vett valamit ;) , linkhegyek vagy ilyesmi) szal írjon!!
Hátha volt valami nagy durranás az idén is, mint tavaly az O+A Koaxial ütőszerkezet.
Amiről egyébiránt a 2000 jan/febr-i Chronos legalább 5 oldalon ír. Senki ne rohanjon a boltba,
én is várok még egy ilyen csoda megvásárlásával (limited edition, 1,2M HUF), amíg gyakorlatban bizonyít a piacon :)))
Elég érdekesen fikáznak a konkurenciánál. Az egyik érv, hogy még nincs tőbb éves tapasztalat, magyarán hogy hogyan fog viselkedni a szerkezet pl 2, 5, 10 és sok év mulva.
Blablabla
Na ja ez egy REAL újdonság, 200 éve bevált dolgot lecserélni, az kérem egész érdekes bír lenni. Ehhez legalább egy O+A kell.. Noha pl Glashütte bagatellizál, a Blancpain bejelentette, hogy használni fogják amint lehet az új szerkezetet. Nekem kérem ennyi elég. Irány a kassza :)
Ha a Blancpain konzervatizmusáról szóló kedves adalékot nem ismernétek, csak szóljatok!
Kedves tudatlan sorstársaim!
(tegnapelőttig én is az voltam)
Akkor leleplezem a telemetriai skála mibenlétét:
A telemetria az ugye távolságmérés.
A Zenith El Primero Fly-Back (Prof. 766) 20-as osztása, vagy bármilyen osztása is erre szolgál. Az adott sebesség függvényében, az egységnyi idő alatt megtett távolságot, mint viszonyszámot mutatja. Hogy miért pont 20 az osztás? Erre a választ Prof úrtól várom, SZVSZ a rep. térkép léptéke komolyan belejátszik. (1:20.000, 1:200.000)???
Minderre a Váci u.-i Orex eladó fiatalember válasza: "Hát az egy távmérő." vezetett rá, meg a 0.94 IQ/cm.
A fenebe, hogy itt csupa titkolozo ember van!
Prof a feher kesztyuvel, Te meg a telemetriai skalaval. Azt tudnam, minek a levlista, ha nem osztjuk meg a tudasunkat egymassal. :-)
Természetesen kizárólag Ksasa előbbi, revidiáló irásával kapcsolatban foglalkoztam a kukac kérdéssel. :)
Horgászni se szeretek, sőt, ha a "más"-ik fajta "kukacozás" kötelező lesz, akkor illegalitásba megyek és komoly partizántevékenységbe fogok !!!
:)))))))))))
ON:
Prof!
(valami tré a yahoo-nál, meglapom a levelet, de nem birok válaszolni. ha megy akkor fogok)
Megtekintettem (ujfent) a Zenith-et!
Ha jobban megnézed (nekem is új volt) a dátumablak bal szélén ott a hiányzó a 1/5-ös skála.
UGYHOGY MOST MÁR IGAZÁN NINCS MIÉRT SZIDNI !!!
:)))
Ja, és rávezettek mi a telemetriai skála !
te_o!
Hát ezek a Ventura-k amik nekem tetszenek nem kis darabok!
Viszont megspórolhatod a konditermet, csak hetente másik kézen kell hordani.
:)))
BREKI!
Nekem is fontos a stopper, és az alarm.
Föleg az alarm. De erre a mobilt használom.
Jobb, pláne pulcsis-kabátos időben.
Szal Zenith Fly-Back: 525k HUF a Petőfi u.-i OREX
(tavaly 640 volt!!!)
Ventura Loga: 610k POEN
SINN: 325k POEN
Bocsánat, most esett le... Rosszul írtam, természetesen kígyó, csak ezek a mailos kukacok voltak a fejemben. Semmiképp nem akartalak megbántani... Billentyűbotlás volt. /Angol tudásom igencsak szerény.../