" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Gosztolából az út Lentihegyen keresztül vezet Lentibe. Van kerékpárút is lent a tó mellett az erdőn keresztül. Gyalogosan 1 óra a fűrdő. Horgászni lehet a sárberki, a dedesi, a sárdi tavakon. Lenti szélén gokartpálya. Erdei kisvasút egészen Kistolmácsig. A környező "hegyek" : Lentihegy,
Gosztolai hegy, Lendvadedes /nagy füge/, Dedeskecskés, Lendvakecskés, Tenkehegy. Ezek 10 km-en belül. Kicsit távolabb Lovászi, Csörnyeföld, de ez már a Jánosék felségterülete :o)
Éppen azt akartam írni, hogy kiváncsian várom, (holnap) milyen érdekességeket sikerül felkutatni a környéken. De látom, az első kis ujjas óriás után nem is sokat kellett kutatni. Ha kell, a napokban majd segítünk navigálni.
Vasárnapig maradunk . Sikerült magunkkal csalni a fiunkat is , bár őt mostanában csak a motorok és autók érdeklik (ha jól emlékszem 17 éves koromban nekem kicsikét másabb volt anno az érdeklődési köröm:). A CsI amúgy a monogrammom. A Sancho meg az egyetemen (DOTE) volt a ragadványnevem. A nejem mostanában kezd belelesegetni a topikos írogatásokba képekbe. Korábban kifejezetten haragudott érte ha megkértem , hogy ne közelítsen tele kávéscsészével a klaviatúrához, de már ő is kezdi használni a PC technikát , mert a munkája rákényszeríti.
Engem édesapám szoktatott rá a termő föld szeretetére és ezen keresztül a természet botanikai szemszögből való szemlélésére szelíd de kitartó csendes paraszti szoktatással (mint ahogy a kiscsikót is mindig az anyja mellé kötik a szekeres emberek). A végén beletanultam a földdel, szőlővel ,gyümölcsössel való foglalatosságba és kívülről fújtam a szőlőkötözés közben mesélt katonatörténeteit, de már sajnos nem mesél. Már tudok úgy kapálni , hogy nem a homlokom , hanem a derekam fájdul meg tőle, de azért a kapálást máig sem szerettem meg . Fák ,bokrok, metszés ,szemzés inkább az én világom.
Most rossz az idő , de szét fogok nézni a környéken, megprőbálom a szőlőhegyeket is meglátogatni.
Ne haragudj a korábban feltett képekért! Csak azt akartam szemléltetni ,hogy sikerült kimazsolázni, hogy hogyan lehet a fórummotort rávenni arra , hogy a képet nagyfelbontásban is hozza.
Kedves Szancsi, (akiről én eddig azt hittem, hogy Sz. Ancsi, vagy Szan(-). Csi(lla) és inkább lehet férje, mint felesége) :))), kedves nejeddel együtt fórumoztok? Mert ha nem, vigyázz, mert minden lépésedet titokban figyeli! Nem lehet véletlen, hogy pont ide fizetett be! :))) Meddig maradtok?
Mindjárt ott, a közelben is fügék, kivik és kákik tucatjait láthatod/fotózhatod!
Mihelyt az időjárás engedi, nyugodtan barangolhattok a közeli szőlőhegyeken, senki nem fog gyanakvóan nézni rátok! Kezdeményezzetek beszélgetést az érdekesebb növények gazdáival (ha éppen ott tartózkodnak) nem lesznek elutasítóak, inkább nagyon barátságosak!
A feleségem kisütötte , hogy a nyári kirándulásunkat Lenti mellé Gosztolára szervezi. Dobzse-dobzse válaszoltam neki, csak hagyjon már kertészkedni !
Na ma megérkeztünk és mit látok ( bár épp zuhogott az eső) : Becsehely, Csörnyeföld, Tormafölde .... hmm-hmm valami elkezdett motoszkálni a fejemben. Hát én már erről mintha valahol olvastam volna valamit ! Debizonyám! Rádöbbentem! Gyönyörű vidék lesz ez! Remélem sok fotót csinálhatok majd. Még a temető is igen kultúrált ,ami mellett megálltunk a begörcsölt lábszáraimat megmozgatni.
A szár végén levő két uccsó rügy megindult, van erre vmiféle megoldás?:) A felső rügyet hagyjam meg, ezt sugalja a paraszti eszem. Vagy az alsót? Csak egy maradhat:D
Soha semmilyen vegyi anyagot nem érintkeztettünk ezekkel a fajokkal (kivi, káki, füge, jujuba asimina), se műtrágya, se permetszer formájában.
A képen az udvaromban lévő növények láthatók: a háttérben oszlopos jujuba, középen balról asimina, jobbról közelebb káki (Tipo). Láthatóan minden példány egészséges, annak ellenére, hogy soha nem zaklattam őket semmilyen szerrel. Pedig itt a környezeti körülmények nem a legoptimálisabbak, lévén egy patakparti fagyzug.
Mikor ültetted ezt a fanyarka bokrot? Saját dugvány, vagy vásárolt?
A közelünkben is van egy szép fanyarka bokor, egyelőre csak legelésztem róla, mivel közterületen áll :) , lehet, hogy majd arról szaporítok magamnak én is...