Tudod nekem az a cikk jut az eszembe erről a biztonságról, hogy a pillepalackra is azt írták tuti dolog, aztán most kiderült, hogy tele van mikró műanyag darabkákkal. Senki nem tudja milyen hatással vannak a szervezetre.
A tisztítás és a súly nem esik annyira latba, hisz inox vagy műanyag mindegy, egy ember tudja kezelni a fahordóhoz képest. Viszolygásom nekem is van kicsit a műanyagtól, de mindenhonnan az jön vissza, hogy biztonságos. Ez az áttetszőség tetszik, a sima szürke tartályok nem jönnek be :) Köszi a véleményt.
A fejtéssel mégis várok egy hetet. Egy vödör kiengedése és ízlelése után ugyanis azt tapasztaltam, hogy a kénhidrogén szag gyorsan eltűnik viszont igencsak savas még, ezért a savtompítás ráfér.
Ahogy mondani szokták még pötyög, az az apró buborékok még jönnek a felszínre.
Korai szüretelésű aránylag magas savtartalmú szőlő alkalmas rozénak. Az enyém már 3 hete hordóban :)
Én 4 órát áztattam, elég szép színe lett. Viszont kellett némi cukor hozzá mert a kékfrankos csak 16 MM-es lett. Igaz kevertem Pinoval, aminek 20 MM volt a cukorfoka.
Először is mérj savat, mert ha már alacsony a sava, nem jó rosénak, csak vörösnek. A cukrát is mérd meg, de én ezeket még leginkább a szüreti időpont eldöntése előtt tenném meg, próbaszüret jelleggel (20-50db bogyó is elég, sok tőkéről, a fürtök különböző helyeiről). A léelválasztás ideje attól függ, milyen mély színt szeretnél, és mennyire sok idén az adott területen a színanyag, lehet, hogy rögtön le lehet venni a levet, de akár órák áztatása után is. Figyeld a must színét, az alapján dönts. De az erjedés, kezelés után a bor színe világosabb lesz, mint a must. A rosé 11-12 alkohollal, relative magasabb (6-7g/l) savval jó, tehát az alapanyag 18,5-19MM 6,5-7g/l körül legyen. Legalábbis az én ízlésemhez ez passzol.
Egy kérdés:ki szeretném próbálni az idén/kb.50L/a kékfrankos szőlőből rosé bor készítését.Mi is a pontos eljárási módszer?Ledarálom a szőlőt és rögtön le kell választani a mustot a ledarált szőlőről?Majd esetleg ha szükséges a mustkok megfelelő beállítása?Úgy kell javítani a mustfokot mint a fehérborok esetében?
Nem ülepítettem és nem nyálkáztam így rövidesen lefejtem. Marad még így is elég finomseprő az esetleges almasavbontáshoz, mert, mint írtam, alig látszik a tisztulás mértéke.
Úgy gondolom én is, hogy a fejtés után eltűnik a kénhidrogénesség és elég lesz egy visszafogott kénezés.
Ha ülepítettél/nyálkáztál, akkor jó, amit Jocó mondott, de ha nem csináltál ilyet, akkor ne hagyd a durva seprőn. Abból (is) jöhet a kénhidrogénesség. Nyílt fejtéssel akár távozhat is belőle a szag.
Én azt javasolnám, hogy kénezd le (nem tudom mekkora mennyiség de én az 5%-os törzsoldatból 200 literhez 3 dl-t öntök ilyenkor) majd egy hét után fejtsd át. Előfordul, hogy csinálok ilyenkor is egy derítést a fejtés előtt 2 nappal.
Aztán hagyd pihenni 2-3 hétig és derítés, visszafejtés, lezárás, örülés :)
Fehérbor első fejtési időpontjával kapcsolatban mindig bizonytalan vagyok ezért szeretnék tanácsot kérni.
A zajos erjedés kb. két hete befejeződött, azóta is ugyanazon acéltartályban van. Egyáltalán nincs még letisztulva, enyhe kénhidrogén szaga van és még érződik a szénsav kóstoláskor.
Erjesztéshez fajélesztőt használtam. A pince 20 C fokos volt, a mustot ezért erjedéskor hűtöttem.
Úgy gondolom, hogy a fejtésig még tisztulnia kéne, ugyanakkor félek a kénhidrogén szag erősödésétől, ha még a durva seprőn hagyom.
Ha az előéletüket nem ismered, te hiába kénezted havonta. Attól, hogy elég benne a kénlap még nem jelenti azt, hogy nincs bajuk.
Javaslom, hogy a fenéknyíláson világíts bele és az akonanyíláson nézz bele. Talán elárul valamit a dongák belseje, de legjobb lenne egyet szétszedetni szakemberrel. Ekkor kiderülne van e értelme ragaszkodni hozzájuk.
Esetleg töltsd tele vízzel és áztasd 2-3 napig. A víz színe és szaga is sok mindent elárul.
Penészes,rohadt szőlőt nem szabad kénezni,ha mindenképp bort akarsz belőle csinálni,akkor külön erjeszteni az egészségestől de jobb inkább cefrének,pálinkának eltenni.
Kénezni lehet az egészséges mustot is,véd a különböző borbetegségektől.Cefreáztatáskor is szokták,illetve az első fejés után is.
Hideg pince esetén hidegtűrő fajélesztős beoltás is kell,mert nem fog megindulni az erjedés magától.Mindenki maga dönti el,a körülményektől függően milyen anyagokat használ.
Nagyon jó szakkönyveket lehet kapni,ott minden érthetően le van írva.
Az egészséges mustot miért kéneznéd? Fajélesztős beoltás? Ha spontán erjesztenél, akkor ne kénezd, hagyd megindulni, és majd a penészes anyagot is be tudod vele indítani.
Üdv mindenkinek, egy kérdés:jól járok el ha egészséges musthoz 5-10g/hl borként adagolok ill. penészes,rothadt szőlőből származó musthoz 20-30g/hl borként adagolok?