Keresés

Részletes keresés

cliffgreen Creative Commons License 2023.05.18 0 0 21402

Köszönöm a részletes választ, lementem magamnak.

Előzmény: van_Persil (21396)
szervezkedő Creative Commons License 2023.05.18 0 1 21401

Hétvégén nem lesz eső, ha minden igaz, de ügyesen a permetezéssel!!!!

https://index.hu/belfold/2023/05/18/rendorseg-bortonbuntetes-buncselekmeny-legpuska-tarko-loves-permetezes-szomszed/

grinn Creative Commons License 2023.05.17 0 0 21400

Üdv mindenkinek. Soha nem műveltem még szőlőt, de szeretnék a ház elé mihamarabb lugast és befuttatnám az eresz aljáig. A fal síkja és a szőlőtő tervezett helye közt egy részen 2 méter, de többnyire 5 méter van. Az árnyéka és persze a gyümölcse miatt is szeretnék egy ilyen lugast. A gyökérzet veszélyeztetheti-e a földben  kb 70 cm mélyen futó kg-pvc csövet ami  a csapadék vizet vezeti el a tetőről és 1 méterre van a járda illetve a terasz szélétől? Ültethetem bárhová vagy tartsak oldalirányban távolságot a csövektől?  Növényvédelmet nem igénylő fajtát szeretnék majd, tippet szívesen vennék. Köszönöm.

zsorsz Creative Commons License 2023.05.17 0 0 21399

A legtöbb szőlőm levele mélyen szeldelt, ilyen csak talán 2 van.

Előzmény: izgaga (21398)
izgaga Creative Commons License 2023.05.17 0 0 21398

Meg emlékeim szerint a Csépi Muskotálynak is (hasonló  a levele).

Cáfoljatok meg, mivel nem vagyok a szőlőben és nem látom élőben a Csépi levelét.

üdv. izgaga 

Előzmény: zsorsz (21397)
zsorsz Creative Commons License 2023.05.17 0 0 21397

Ha minden igaz 2 év után az Amur is bemutatkozik. A levelei érdekesek, a Romulusnak van hasonló.

van_Persil Creative Commons License 2023.05.16 -16 2 21396

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/WRF/

írtam már többször, én ez alapján döntöm el elözö este, hogy másnap hajnalban megyek-e permetezni. A hömérsékletet, a szelet és a csapadékot is elég pontosan elörejelzi max 24 órára.

elözetesen meg ezt:

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

nézem szél és csapadék szempontjából, a legközelebbi nagyvárost kiválasztva, azt, hogy az adott napon várható-e esö, ill lesz-e szél, nagyjából lehet itt látni, minél közelebb van az a nap, annál pontosabban

5 °C alatt nem permetezünk semmivel, a kén 10–25 °C között hatásos, alatta "csak ott van", a másik végletnél meg perzselhet, nyáron ezért kezdek napfelkeltekor, akármikor is kel a nap. de az ideális az éjszakai lenne, csak nekem a talajviszonyok ezt nem engedik meg, mert akkor hömbölödnék a traktorommal

a keserüsót kötödéskor, zöldborsó nagyságnál, ill. fürtzáródásnál célszerü használni, topassal minden további nélkül keverhetö, de utolsónak kell bekeverni, elég intenzív keveréssel, viszont ugyanaz vonatkozik rá, mint a kénre: 25 fok felett perzselhet

tapadásfokozó mindig kell

én volt, hogy kénytelen voltam 6-7 szert is bekeverni, de ez nem túl szerencsés, mert esetleg csapadékképzéshez vezethet

permetezönél az olcsóbb a dárgább...

attól függ, mit akarsz megelözni, ill. mekkora a kártétel. ha a szer, ami kellene, a többszörösébe kerül annak, ami károd keletkezik, akkor meggondolandó a kezelés, kivéve, ha pl. az amerikai szölökabócáról (Scaphoideus titanus) van szó, mert ez a nyavalyás ha megfertözi a szölödet az aranyszínü sárgaság fitoplazmával, akkor elsö évben csak egy-két tökéd purcan ki, de mire észbe kapnál, már odalesz az egész

virágzásban (nem csak a szölö virágzásakor, hanem akkor se, ha a gaz, vagy pl.  a szomszég rétje virágzik és lepik a méhek, vagy -bár ez nem virágzás- a körtefa tele van levéltetüvel és a méhek gyüjtik a tetümézet) nem permetezünk, csak méhkímélö technológiával, azaz a csillagászati naplemente elött egy órával kezdve és 23 órára befejezve.

a (háti)permetezöt úgy kell beállítani, hogy a haladási sebességünk, a gép terítési teljesítménye, és a fuvóka átméröje alapján a tervezett lémennyiség (és benne a tervezett hatóanyag) jusson a tervezett tökeszámra. azaz, ha pl. 10 l-t tudunk megfolyásmentesen kijuttatni 50 tökére, akkor abba a 10 l-be a ha-dózis 100-adrésze permetszer kell (egy ha-ra 5000 tökét számolva), és ezt a fuvóka-. és gázkarállást, ill. a haladási sebességünket végig tartani kell a teljes permetezés során.

lehet februárban lemosózni, de a szölöben a kén, mint lemosó akkor a leghatásosabb, ha pattannak a rügyek, a réz, mint lemosó viszont akkor már perzselheti a levélkéket...

Előzmény: cliffgreen (21395)
cliffgreen Creative Commons License 2023.05.16 0 1 21395

Hozzáteszem a permetezés egyéb kérdéseit, amik a vegyszeren túl döntőek lehetnek, de kezdők számára nem egyértelműek:

- permetező típusa, kezelése, buktatói

- motoros kis légsebességgel köpköd, nem porlaszt rendesen, nagy sebességgel letöri a hajtásokat…

- cseppképzés finomsága, megfolyik-e?

- hidegben gombaölő nem hatásos, hiába lemosőzik februárban pl. 

- melegben perzsel

- fújdogál a szél, mi legyen?

- esőt mondanak, mi legyen?
- kell-e tapadásfokozó?

- hány vegyszert keverhetek össze?

- 5% keserűsó mehet-e a pár ml Topas mellé?

- kémhatások hogy vannak?

- méhek, hasznos ízeltlábúak kímélése

- megelőzés mikor aktuális?

Bennem ilyenek merülnek fel, nem mindig találok megnyugtató választ.

Előzmény: laca5 (21394)
laca5 Creative Commons License 2023.05.16 0 1 21394

Csill. Megértem az álláspontot de Te meg azt értsd meg, hogy ez dupla fault. Egyrészt ezt a Fórumot sokan olvassák. Ha van mondandó, írnak is. A Terra beleállt a földbe, a régiek is mind itt vannak. Látszik, hogy olvasnak, de nem mindig van mondandó. 

Kérdésedre visszatérve, azért nincs jobb válasz, mert 1x a Topas, ha megelőzve, jól használják, nem rossz. Másrészt, kiskertben van alternatíva, de nem jobb maradéktalanul. (Üzem más tészta) pl quadris/universalis sem jobb lisztharmatra, amit kérdeztél. Eco-öko-bio meg 100x le volt írva, de na. Ahhoz azért kell egy tapasztalat. Mert ha az ember a valódi vegyszerekkel sem boldogul akkor ne akarjon a limitált sikerrel kecsegtető szerekre ácsingózni. Úgy vélem, hogy nagyon pengének kell lenni növényvédelemben ha valaki a kevésbé agresszív szerekkel sikert akar elérni.

Nekem is nagy kedvenceim a "idén így csinálom, mert így jó lesz" videók de egyrészt hiányzik utána az "idén így sikerült" videó, másrészt, ha annyira jól sikerült volna, akkor legközelebb nem kellett volna más megoldással próbálkozni. Igaz ez metszése, növényvédelemre.

Előzmény: szojkaj (21381)
laca5 Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21393

Köztük is van gyengébb-erősebb. Magyarban is. Amerikaiban is. Nem mindig öröm. Angélával és Szultánnal is küzdök mint disznó a jégen. Kérné a helyet, de nincs.

Előzmény: cliffgreen (21392)
cliffgreen Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21392

Eddig hitetlenkedve olvastam az orosz/ukrán fajták növekedéséről, de a tavasszal ültetett dugvány Nizinán (elvileg) elcsodálkoztam: messze nagyobb a többinél és még fürtkezdemény is van rajta. 

Tudom, a fürtöt le kel csípni, nem bírja el. 

iknalap Creative Commons License 2023.05.16 0 1 21391

Kapcsold be az összes szűrőt, mindjárt kevesebb lesz. Forgalmi kategória, stb. Marad 40-50 szóbajöhető szer. Ha az engedély típusát alapengedélyre állítod, 20-25 szer marad. Az engedélytípus állításával kikereshetők a hasonló, esetleg teljesen azonos szerek is. Nem haszontalan, de nekem is kellett egy kis idő, hogy rájöjjek.

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21390

Beleszámolhatjuk az ovit is, sőt akár a 9 hónapot is. :D

De az egyetemi szintű képzés is csak öt év. És ott nem kérdezni tanítanak...

Előzmény: IsKol (21389)
IsKol Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21389

8 év, 4 év, 3 év és valakinek egy élet is kevés ;-)

Előzmény: öreg_néne_b (21388)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21388

8év suli, mire eljutothatsz odáig, hogy tudj kérdezni

Ez olyan japánosan hangzik. :D
A valóságban öt év pl. a kertészeti egyetem.

Előzmény: szervezkedő (21385)
van_Persil Creative Commons License 2023.05.16 -16 0 21387

csak nem az, aki a "sivatagból" "Afrikába" jár szölöt termerszteni?

Előzmény: szervezkedő (21386)
szervezkedő Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21386

Határon legálisan?

"Van egy haverom" aki repülőn, kézi poggyászban 10kgot!

:-)))))

Előzmény: van_Persil (21380)
szervezkedő Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21385

Hogy lusta vagy e? Ki tudja?

Feltételezve azt, hogy valaki nem informatikus vagy esztergályos végzettséggel kezd el mozgolódni a mezőgazdaságban, alapesetben (pl nálam is) 8év suli, mire eljutothatsz odáig, hogy tudj kérdezni, de tapasztalat akkor még nincs. Ehhez képest egy negyed órás bongészés, jegyezetelés, ötletelés szerintem teljesen bevállalható. 

Sajna én a kis kiszereleseket nem ismerem. Nálam az ez előny ha minél ritkábban kell a boltba járni, minél nagyobb az edeny/zsák, majd utána nem kell kerülgetni a milliónyi üres csetrest.

van_Persil Creative Commons License 2023.05.16 -16 1 21384

Senki nem ismeri, nem ismerheti az összes forgalomban lévő szert. Ezen a honlapon szerepelnek olyan szerek is, amelyek már nem rendelkeznek engedéllyel (a dátumnál piros jel van).

Ha végigböngészed, akkor láthatod az összes szert lisztharmatra, de láthatod azt is, hogy soknak ugyanaz a hatóanyaga, így valójában csak 8-10 féle szerről beszélhetünk.

Neked kell tudnod, a pénztárcád mit bír el és a gazdaboltosod mit tud beszerezni

van_Persil Creative Commons License 2023.05.16 -16 0 21383

A hatóanyagot ha ismered, akkor tudod, hogy ez vagy az, ha nem ismered, akkor az engedélyokiratból derül ki.

Pl minden "-azol", "-strobin": felszívódó, de az egyik azollal nem szabad váltogatni a másik azolt.

Előzmény: cliffgreen (21382)
cliffgreen Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21382

Ez nagyon jó link, köszi!

Egy kérdés merült fel bennem: az hogy felszívódó vagy kontakt, az látszik valahol?

Köszi!

Előzmény: van_Persil (21365)
szojkaj Creative Commons License 2023.05.16 -1 1 21381

"Pl. azt, hogy kikeresed a "lisztharmat" károsítót, majd megnézed, hogy Magyarországon milyen szerek vannak ellene engedélyezve, ezek közül melyeknek van engedélye szölöben való használatra, azok közül te melyiket használhatod a kiskertedben etc."

Ha ezt teszem, akkor szőlőre 401 db "lisztharmat károsító" találat lesz. 401! Abból több mint a felének van engedélye. Akkor végülis te segítettél, nem is keveset, ugye? 231-et.

Nyilván én vagyok a lusta, akin nem lehet segíteni, hogy nem nézegetem végig mindet. Úgy kéne, biztos. Aztán megkeresni, kapható e valahol, normális kiszerelésben, normális áron. Az az egy vagy kettő, amit én keresek. Biztos így a leggyorsabb segíteni .

na, mindegy, hagyjuk. Nem ér ez ennyit.

Előzmény: van_Persil (21374)
van_Persil Creative Commons License 2023.05.16 -16 0 21380

Csak az a gond, hogy legálisan nem hozhatod át a határon, mivel a növényvédőszerekre nem vonatkozik az áruk szabad forgalma.

Előzmény: iknalap (21376)
IsKol Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21379

Az északi szomszédainknál valószínűleg a "kis" gazdaságok vannak még túlsúlyban (bár a fehér boraik egyre jobbak és a felmelegedés miatt talán a vöröseik is ütősek lesznek a jövőben) és ennek megfelelően a legtöbb növényvédő szer (akár bió, akár konvencionális) kis kiszerelésekben is elérhető.

És a madárháló is jobb árban van (legalább is Szlovákiában) ;-)

Előzmény: iknalap (21376)
szojkaj Creative Commons License 2023.05.16 -1 1 21378

"Arról nem én tehetek, ha az olvtárs nem akarja elvégezni a piszoks munkát, hanem készen várja a megoldást a problémájára. segíteni annaklehet, aki próbál maga is segíteni saját magán."

Írtam, hogy nem az a baj ha valaki nem segít, hanem ha úgy tesz mintha segítene, közben pedig csak szórakozik, nagyképűen.

Továbbra is fenntartom, hogy abból a Nébih keresőből NEM LEHET választ kapni arra a kérdésre, hogy milyen gombaölőt használjak (Topas helyett) szőlőre, ami : hatékony, gazdaságos és elérhető. 

Mert a válasz a tapasztalatból jön(ne). Jönne, ha lenne szándék , segítőkészség megosztani a tapasztalatot. De ha nincs, az se baj, illetve nem az a  baj. 

üdv.

Előzmény: van_Persil (21371)
IsKol Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21377

Ez nem volt fair!

Lehet az esős idő...

Olvass vissza légyszíves, a Dynali csak egy példa volt az egyik olvtárs kérdésére de másoknak a hatóanyag ami fontos lehet a keresésre... erre viszont The Dark Side of the Moon válaszolt.

Én lisztharmat ellen a következőket használom egy vegetáció során, mindig a szőlő állapotának/fertőzési nyomásnak megfelelően:

- kén

- Vitisan

- Narancsolaj

- Mezei zsúrló főzet

- Tejsavó

Kiegészítések (némelyek erősítik az előzőek hatását): Flavoplant, Biomit, Auxym, Rezist, Myr Calcium, Humus FW, Scudo, Réz-hidroxid, Agroleaf Mg

Előzmény: szojkaj (21368)
iknalap Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21376

Köszönöm a tippet, működik! El is mentem az oldalt.

Ha valaki Szlovákiában vagy Csehországban jár annak érdekes lehet, hogy a keresők tanulsága szerint a Dynali van kis kiszerelésben is, nem is eget rengető áron.

van_Persil Creative Commons License 2023.05.16 -16 0 21375

Nekem mondod? Nálunk sárga riasztás van, a méhek meg ott kuksolnak a kaptárban, tiszta szerencse, hogy a repcét még nem pörgettük ki...

Már annyi esett, hogy ha most vasárnap akarnék is permetezni, simán megsüllyednék, aztán onnét engem ki nem vontatna senki...

Előzmény: szervezkedő (21373)
van_Persil Creative Commons License 2023.05.16 -16 1 21374

"NÉBIH engedélykereső??????

és azzal mi a sz@rt kezdjek?"

Pl. azt, hogy kikeresed a "lisztharmat" károsítót, majd megnézed, hogy Magyarországon milyen szerek vannak ellene engedélyezve, ezek közül melyeknek van engedélye szölöben való használatra, azok közül te melyiket használhatod a kiskertedben etc. Szerinted más honnét tudja, hogy mit lehet és mit nem lehet használni, ill. mennyi kell belöle? Régebben könyv alakban volt kapható, de mára olyan gyorsan változnak a dolgok, hogy a nyomda nem tudja lekövetni.

Arról nem én tehetek, ha te nem vagy hajlandó magad szert keresni, hanem elvárod, hogy más keressen neked valót.

Én teljesen kulturáltan válaszoltam, te keztél el személyeskedni, káromkodni.

Ráadásul én neked nem ajánlottam a dynali-t, egy olvtárs érdeklödött, hogy milyen kombinációban van azol, de akkor is azt válaszoltam, hogy keressen rá a nébih honlapján, senki kiskertesnek nem mondtam, hogy vegyen dynali-t.

(Amúgy ez nem növényvédös topic)

Előzmény: szojkaj (21368)
szervezkedő Creative Commons License 2023.05.16 0 0 21373

Az úgy már egy magasabb szint. Használva, egy idő után rájön az ember hogy különböző cégek hasonló termékeiben kb hasonlót kaphatja. A legegyszerűbb példa erre a kén, ami a Microthiol Specialnal kezdődik és a Thiovit Jetnél ér véget. A hatás ugyanaz, az ár és a bekeveres kényelme különböző. Akinél grammokról van szó annak persze mindegy.

(Vizcsapot elzárhatnád, egy kis napsütés+ gyenge szél jó lenne most már. Gondolkodok minden második sortba teszünk rizst, de nem tudom AÖPben jár e érte pont?)

:-))))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!