Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Üdv mindenkinek. Soha nem műveltem még szőlőt, de szeretnék a ház elé mihamarabb lugast és befuttatnám az eresz aljáig. A fal síkja és a szőlőtő tervezett helye közt egy részen 2 méter, de többnyire 5 méter van. Az árnyéka és persze a gyümölcse miatt is szeretnék egy ilyen lugast. A gyökérzet veszélyeztetheti-e a földben kb 70 cm mélyen futó kg-pvc csövet ami a csapadék vizet vezeti el a tetőről és 1 méterre van a járda illetve a terasz szélétől? Ültethetem bárhová vagy tartsak oldalirányban távolságot a csövektől? Növényvédelmet nem igénylő fajtát szeretnék majd, tippet szívesen vennék. Köszönöm.
írtam már többször, én ez alapján döntöm el elözö este, hogy másnap hajnalban megyek-e permetezni. A hömérsékletet, a szelet és a csapadékot is elég pontosan elörejelzi max 24 órára.
nézem szél és csapadék szempontjából, a legközelebbi nagyvárost kiválasztva, azt, hogy az adott napon várható-e esö, ill lesz-e szél, nagyjából lehet itt látni, minél közelebb van az a nap, annál pontosabban
5 °C alatt nem permetezünk semmivel, a kén 10–25 °C között hatásos, alatta "csak ott van", a másik végletnél meg perzselhet, nyáron ezért kezdek napfelkeltekor, akármikor is kel a nap. de az ideális az éjszakai lenne, csak nekem a talajviszonyok ezt nem engedik meg, mert akkor hömbölödnék a traktorommal
a keserüsót kötödéskor, zöldborsó nagyságnál, ill. fürtzáródásnál célszerü használni, topassal minden további nélkül keverhetö, de utolsónak kell bekeverni, elég intenzív keveréssel, viszont ugyanaz vonatkozik rá, mint a kénre: 25 fok felett perzselhet
tapadásfokozó mindig kell
én volt, hogy kénytelen voltam 6-7 szert is bekeverni, de ez nem túl szerencsés, mert esetleg csapadékképzéshez vezethet
permetezönél az olcsóbb a dárgább...
attól függ, mit akarsz megelözni, ill. mekkora a kártétel. ha a szer, ami kellene, a többszörösébe kerül annak, ami károd keletkezik, akkor meggondolandó a kezelés, kivéve, ha pl. az amerikai szölökabócáról (Scaphoideus titanus) van szó, mert ez a nyavalyás ha megfertözi a szölödet az aranyszínü sárgaság fitoplazmával, akkor elsö évben csak egy-két tökéd purcan ki, de mire észbe kapnál, már odalesz az egész
virágzásban (nem csak a szölö virágzásakor, hanem akkor se, ha a gaz, vagy pl. a szomszég rétje virágzik és lepik a méhek, vagy -bár ez nem virágzás- a körtefa tele van levéltetüvel és a méhek gyüjtik a tetümézet) nem permetezünk, csak méhkímélö technológiával, azaz a csillagászati naplemente elött egy órával kezdve és 23 órára befejezve.
a (háti)permetezöt úgy kell beállítani, hogy a haladási sebességünk, a gép terítési teljesítménye, és a fuvóka átméröje alapján a tervezett lémennyiség (és benne a tervezett hatóanyag) jusson a tervezett tökeszámra. azaz, ha pl. 10 l-t tudunk megfolyásmentesen kijuttatni 50 tökére, akkor abba a 10 l-be a ha-dózis 100-adrésze permetszer kell (egy ha-ra 5000 tökét számolva), és ezt a fuvóka-. és gázkarállást, ill. a haladási sebességünket végig tartani kell a teljes permetezés során.
lehet februárban lemosózni, de a szölöben a kén, mint lemosó akkor a leghatásosabb, ha pattannak a rügyek, a réz, mint lemosó viszont akkor már perzselheti a levélkéket...
Csill. Megértem az álláspontot de Te meg azt értsd meg, hogy ez dupla fault. Egyrészt ezt a Fórumot sokan olvassák. Ha van mondandó, írnak is. A Terra beleállt a földbe, a régiek is mind itt vannak. Látszik, hogy olvasnak, de nem mindig van mondandó.
Kérdésedre visszatérve, azért nincs jobb válasz, mert 1x a Topas, ha megelőzve, jól használják, nem rossz. Másrészt, kiskertben van alternatíva, de nem jobb maradéktalanul. (Üzem más tészta) pl quadris/universalis sem jobb lisztharmatra, amit kérdeztél. Eco-öko-bio meg 100x le volt írva, de na. Ahhoz azért kell egy tapasztalat. Mert ha az ember a valódi vegyszerekkel sem boldogul akkor ne akarjon a limitált sikerrel kecsegtető szerekre ácsingózni. Úgy vélem, hogy nagyon pengének kell lenni növényvédelemben ha valaki a kevésbé agresszív szerekkel sikert akar elérni.
Nekem is nagy kedvenceim a "idén így csinálom, mert így jó lesz" videók de egyrészt hiányzik utána az "idén így sikerült" videó, másrészt, ha annyira jól sikerült volna, akkor legközelebb nem kellett volna más megoldással próbálkozni. Igaz ez metszése, növényvédelemre.
Köztük is van gyengébb-erősebb. Magyarban is. Amerikaiban is. Nem mindig öröm. Angélával és Szultánnal is küzdök mint disznó a jégen. Kérné a helyet, de nincs.
Eddig hitetlenkedve olvastam az orosz/ukrán fajták növekedéséről, de a tavasszal ültetett dugvány Nizinán (elvileg) elcsodálkoztam: messze nagyobb a többinél és még fürtkezdemény is van rajta.
Kapcsold be az összes szűrőt, mindjárt kevesebb lesz. Forgalmi kategória, stb. Marad 40-50 szóbajöhető szer. Ha az engedély típusát alapengedélyre állítod, 20-25 szer marad. Az engedélytípus állításával kikereshetők a hasonló, esetleg teljesen azonos szerek is. Nem haszontalan, de nekem is kellett egy kis idő, hogy rájöjjek.
Feltételezve azt, hogy valaki nem informatikus vagy esztergályos végzettséggel kezd el mozgolódni a mezőgazdaságban, alapesetben (pl nálam is) 8év suli, mire eljutothatsz odáig, hogy tudj kérdezni, de tapasztalat akkor még nincs. Ehhez képest egy negyed órás bongészés, jegyezetelés, ötletelés szerintem teljesen bevállalható.
Sajna én a kis kiszereleseket nem ismerem. Nálam az ez előny ha minél ritkábban kell a boltba járni, minél nagyobb az edeny/zsák, majd utána nem kell kerülgetni a milliónyi üres csetrest.
Senki nem ismeri, nem ismerheti az összes forgalomban lévő szert. Ezen a honlapon szerepelnek olyan szerek is, amelyek már nem rendelkeznek engedéllyel (a dátumnál piros jel van).
Ha végigböngészed, akkor láthatod az összes szert lisztharmatra, de láthatod azt is, hogy soknak ugyanaz a hatóanyaga, így valójában csak 8-10 féle szerről beszélhetünk.
Neked kell tudnod, a pénztárcád mit bír el és a gazdaboltosod mit tud beszerezni
"Pl. azt, hogy kikeresed a "lisztharmat" károsítót, majd megnézed, hogy Magyarországon milyen szerek vannak ellene engedélyezve, ezek közül melyeknek van engedélye szölöben való használatra, azok közül te melyiket használhatod a kiskertedben etc."
Ha ezt teszem, akkor szőlőre 401 db "lisztharmat károsító" találat lesz. 401! Abból több mint a felének van engedélye. Akkor végülis te segítettél, nem is keveset, ugye? 231-et.
Nyilván én vagyok a lusta, akin nem lehet segíteni, hogy nem nézegetem végig mindet. Úgy kéne, biztos. Aztán megkeresni, kapható e valahol, normális kiszerelésben, normális áron. Az az egy vagy kettő, amit én keresek. Biztos így a leggyorsabb segíteni .
Az északi szomszédainknál valószínűleg a "kis" gazdaságok vannak még túlsúlyban (bár a fehér boraik egyre jobbak és a felmelegedés miatt talán a vöröseik is ütősek lesznek a jövőben) és ennek megfelelően a legtöbb növényvédő szer (akár bió, akár konvencionális) kis kiszerelésekben is elérhető.
És a madárháló is jobb árban van (legalább is Szlovákiában) ;-)
"Arról nem én tehetek, ha az olvtárs nem akarja elvégezni a piszoks munkát, hanem készen várja a megoldást a problémájára. segíteni annaklehet, aki próbál maga is segíteni saját magán."
Írtam, hogy nem az a baj ha valaki nem segít, hanem ha úgy tesz mintha segítene, közben pedig csak szórakozik, nagyképűen.
Továbbra is fenntartom, hogy abból a Nébih keresőből NEM LEHET választ kapni arra a kérdésre, hogy milyen gombaölőt használjak (Topas helyett) szőlőre, ami : hatékony, gazdaságos és elérhető.
Mert a válasz a tapasztalatból jön(ne). Jönne, ha lenne szándék , segítőkészség megosztani a tapasztalatot. De ha nincs, az se baj, illetve nem az a baj.
Olvass vissza légyszíves, a Dynali csak egy példa volt az egyik olvtárs kérdésére de másoknak a hatóanyag ami fontos lehet a keresésre... erre viszont The Dark Side of the Moon válaszolt.
Én lisztharmat ellen a következőket használom egy vegetáció során, mindig a szőlő állapotának/fertőzési nyomásnak megfelelően:
Köszönöm a tippet, működik! El is mentem az oldalt.
Ha valaki Szlovákiában vagy Csehországban jár annak érdekes lehet, hogy a keresők tanulsága szerint a Dynali van kis kiszerelésben is, nem is eget rengető áron.
Pl. azt, hogy kikeresed a "lisztharmat" károsítót, majd megnézed, hogy Magyarországon milyen szerek vannak ellene engedélyezve, ezek közül melyeknek van engedélye szölöben való használatra, azok közül te melyiket használhatod a kiskertedben etc. Szerinted más honnét tudja, hogy mit lehet és mit nem lehet használni, ill. mennyi kell belöle? Régebben könyv alakban volt kapható, de mára olyan gyorsan változnak a dolgok, hogy a nyomda nem tudja lekövetni.
Arról nem én tehetek, ha te nem vagy hajlandó magad szert keresni, hanem elvárod, hogy más keressen neked valót.
Én teljesen kulturáltan válaszoltam, te keztél el személyeskedni, káromkodni.
Ráadásul én neked nem ajánlottam a dynali-t, egy olvtárs érdeklödött, hogy milyen kombinációban van azol, de akkor is azt válaszoltam, hogy keressen rá a nébih honlapján, senki kiskertesnek nem mondtam, hogy vegyen dynali-t.
Az úgy már egy magasabb szint. Használva, egy idő után rájön az ember hogy különböző cégek hasonló termékeiben kb hasonlót kaphatja. A legegyszerűbb példa erre a kén, ami a Microthiol Specialnal kezdődik és a Thiovit Jetnél ér véget. A hatás ugyanaz, az ár és a bekeveres kényelme különböző. Akinél grammokról van szó annak persze mindegy.
(Vizcsapot elzárhatnád, egy kis napsütés+ gyenge szél jó lenne most már. Gondolkodok minden második sortba teszünk rizst, de nem tudom AÖPben jár e érte pont?)