Keresés

Részletes keresés

taormina001 Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4214

Miféle macska?

Előzmény: CBNora (4206)
CBNora Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4213

Nálunk a citromfű sem használható télen. Már romokban van, csak a talaj közelében vannak rajta apró levelek. Az igaz, hogy teljesen télálló, takarni nem kell.

A levendula nálunk is zöld marad, azt akár szedni is lehetne, csak mi nem használjuk fűszernek.

Előzmény: Mariska néni (4212)
Mariska néni Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4212

Az eddig elhangzottakon kívül simán áttelel és korán zöldbe borul a citromfű, levendula és a vegeta (lestyán) is. Nálam a rozmaring szépen virágzik, de én ősszel formázom meg, tavasszal már nem nyúlok a hajtásokhoz.

Előzmény: islamorada (4205)
h.apci Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4211

Nálunk a metélő fokhagyma és a snidling lefagy. Ezeket itt már nem lehet szedni. A szurokfű is csak talajközeli apró levelek formájában látható, azt sem szedném már.

Ez normális, nálam is így van, de tavasszal hajt szépen - elég korán - újra. Ezekből fagyasztok le télire bőven, s nincs hiány...

Előzmény: CBNora (4210)
CBNora Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4210

Nálunk a metélő fokhagyma és a snidling lefagy. Ezeket itt már nem lehet szedni. A szurokfű is csak talajközeli apró levelek formájában látható, azt sem szedném már. De az csak a vadon is növő fajta, lehet, hogy a fűszeresebb ízűek máshogy viselkednek.

Előzmény: h.apci (4209)
h.apci Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4209

Az, hogy zöld marad, olyat nem ismerek mást a rozmaringon kívül, de simán áttelel pl. az évelő kakukkfű, a tárkony (a tőről szaporítható francia az igazi), a metélőhagyma, a metélőfokhagyma, oregano (szurokfű), nekem ezek vannak. Az elszáradt ágakat késő ősszel le kell vágni, s tavasszal elég korán hajt mindegyik.

islamorada Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4208

Majd utananezek annak a borsika funek. Koszonom...

A kertbol a konyhaba-hoz hozzateve bar telen eleg ha a kertrol beszelunk, a konyharesze inkabb nyaron van, most inkabb informaciozunk, szovel fozok egy nagy labos toltott paprikat ma, sajat eltett paradicsomlebol es fagyasztott egesz paprikakbol...hogy fogyokurazni kell? Nem ma, az biztos!

Előzmény: CBNora (4207)
CBNora Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4207

A kakukkfű, évelő borsikafű biztos, ezeket takarni sem kell még nálunk sem.

Én a kis vérfüvet is szeretem, uborkaszerű íze van. Elég rágós, de más zöldséggel keverve finom és az is zölden áttelel, teljesen télálló.

CBNora Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4206

Vagy úgy! Az én macskámnak is van hasonló, csak kockás és más eredetű.

No de hogy konyha is legyen, tegnap fogyott el az újévi lencse, 3 napig ettem ( a férjem csak 1 napig). Szóval gazdag évünk kell, hogy legyen. Volt benne jó sok pasztinák, sárgarépa, hagyma, fokhagyma, az utolsó fonnyadt zöldpaprikák, fagyasztott körteparadicsom, ismerőstől kapott házi babérlevél, finom volt.

Előzmény: islamorada (4204)
islamorada Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4205

Szerinted melyik fuszernoveny telel at odakinnt ugy hogy zold marad mint a rozmaring?

Előzmény: CBNora (4203)
islamorada Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4204

Nekem meg egyaltalan nem viragzott a rozmaring, en legalabbis nem vettem eszre de szep nagy es imadom hogy olyan finom illata van, / izerol nem is beszelve/.

Az Ikea takaro? Az az olcso, egyszeru muanyagfele takaro, en a macskaknak szoktam venni de mindere jo

http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/20089925/

ez a feher az...

Előzmény: CBNora (4203)
CBNora Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4203

Mi egy hideg patakvölgyben lakunk, itt semmi esélye a fügének, legfeljebb dézsásként. 2000 óta egyetlen tél volt, mikor nem volt -15°C-nál hidegebb.

Nem tudom, milyen az ikeás takaró.

Nagy ügyet én sem csinálok a rozmaringból, eddig egyáltalán nem volt takarva, de a várható -20 előtt úgy éreztem, egy kis lomb nem ártana, így legalább a töve nem fagy el. De lehet, hogy bírná, ez is 3 éves, és nem fagyott még el. Mondjuk védett helyen van, sziklafal előtt nyíratlan fű között, a tövére rálóg a sziklafalról a sóska, ami lefagyott ugyan, de valamit véd. Valami fagyálló fajta lehet. Egy gond van csak vele, alig virágzott, hiába telelt át épségben az egész növény.

Előzmény: islamorada (4202)
islamorada Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4202

Nekem a fugefam a level es plesztik boritas alatt ugyan nem fagyott el de termest sem hozott pedig mar termonek vettem, az elso evben volt is rajta, utana evekig semmi de nem zavart mert disznek vettem. Egyik evben valahogy kimaradt a takaras, na, abban az evben tele lett gyumolccsel es mivel nem takartam be utana mindig termett.

A rozmaringomat sem kenyeztetem, ha fagy van akkor elotte raboritok egy feher Ikea egyszeru takarot, biztosan tudod melyikre ertem, jol szethuzva hogy a fold melege fel tudjon jonni ha egyaltalan van, palca a kozepen arra jon satorszeruen a takaro es teglaval van lennt rogzitve hogy ne fujjon ala a szel. 3 eves  es gyonyoru szep, iden mas kinti fuszernovenyeket is megprobalom ezzel a modszerrel eletben tartani majd.

En semmi mast sem takarok odakinnt, a rozsaimat sem, jol birjak a telet ami vannnak enyhebb napok, vannak ijesztobb hidegek.

Előzmény: CBNora (4201)
CBNora Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4201

Neked jó védett a kerted, szerintem ott nem is lesz olyan borzasztó hideg.

Nálunk bejöhet a -20, felhőzettől függően. Itt se nagyon van olyan növény, amelyiknek árt a téli hideg, csak egy díszbokor és a rozmaring. Ezek tegnap kaptak még egy kis lombot a tövükre és kb. fél méter magasan körbe vannak tekerve nejlonnal, hogy ott maradjon a lomb.

A rózsáknak nem szokott nagy hidegben sem baja lenni, igaz, hogy nincs sok és nem kényes fajták.

A karórépákért aggódom picit, most vékonyan van rajtuk a fátyolfólia, de ha lesz hó, majd megvédi. Az őrségi fajta kevésbé érzékeny, az idén kipróbált új fajta pedig nem olyan finom, nem olyan nagy kár érte, ha netán elfagy (bár lehet, hogy ez sem kényes, még nem ismerem). Jövőre azt nem fogom vetni.

Előzmény: zsebi41 (4200)
zsebi41 Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4200

Miért ne lenne?  Nálam a hideg sok kárt nem hiszem, hogy tud ártani, mert nem igen tud minek nincsenek gyümölcs fáim a bogyósoknak nem igen árt, van egy szép pampa füvem remélem az is kibírja hát a rózsák? Na majd meglátjuk bízzunk a legjobba sajnos sokat nem tehetünk. A rododendront előírásosan becsomagoltam, a többi nem rajtam múlik.

Előzmény: 55judit (4199)
55judit Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4199

Én földdel nem kupacoltam. Szúrtam le betonvasakat, körbetekertem madárhálóval, megtöltöttem falevéllel. Tegnapelőtt tekertem köré fóliát ami sajnos nem szellőző, ezért amint 10 foknál gyengébb hideget jósolnak, le is szedem.

Ezek nem nagyok, csak a csomagolás nagy mert nagyon féltem őket. :)  A kisebb tövek csak falevelet kaptak, lehet a nagy hidegben dobok rájuk pokrócot.

Remélem lesz kertből a konyhába is.

Előzmény: Mariska néni (4195)
kentaur01 Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4198

nekünk nincs fügénk, így nem is  tudom, hogy mennyire érzékeny a fagyra.....a sógornőmnek van , az eleve egy zárt helyen van, ott talán nem lesz nagyon hideg

Előzmény: Mariska néni (4197)
Mariska néni Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4197

Azzal "biztatott" a múltkor valamelyik fórumtárs, hogy ez a becsomagolás sem ér sokat:(

Előzmény: kentaur01 (4196)
kentaur01 Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4196

Mariska nagyon alapos vagy, nálunk is van körbekerítés, igaz, hogy a "segédkertész" miatt, így nem tudja megrágni :)

én trehány voltam, nem kupacoltam, így az is lehet, hogy már korábban kifagytak a csemeték

Előzmény: Mariska néni (4195)
Mariska néni Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4195

Én a több éves "nagyot" elég jól becsomagoltam, bár a vége ennek is kikandikál: földkupac, köré uborkaháló, bele falevél. Viszont a kicsik csak földkupacot kaptak, azok tuti elfagynak. Így aztán az idén nem biztos, hogy kerül füge a kertből a konyhába:)

Előzmény: kentaur01 (4193)
55judit Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4194

Elég gyorsan utolérte magát az elfagyás után. Drukkolok neked is, hogy a most jövő nagy hideg ne tegyen kárt benne.

Előzmény: TINTUS (4192)
kentaur01 Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4193

az bizony nagy méretű fa, az talán nem fagy ki :)

bezzeg az én ősszel ültetett fáim, azok veszélyben vannak, papírral tekertem körbe őket, több rétegben

Előzmény: TINTUS (4192)
TINTUS Creative Commons License 2017.01.04 0 0 4192

A fügémet én is féltem...takarni nem tudom mert már 4 méter magas és 4-5 méter széles :)))

zsebi41 Creative Commons License 2017.01.03 0 0 4191

Bizony az időjárásban van jelentősége a mínuszoknak de itt a topikon mi lenne a jelentősége?

Minden jót a füge bokraidnak !

Előzmény: 55judit (4190)
55judit Creative Commons License 2017.01.03 0 0 4190

Nagyon ne jöjjenek azért, mert a füge bokraimat a takarás ellenére féltem. :) Nem valami szakszerűre sikerült.

Előzmény: zsebi41 (4189)
zsebi41 Creative Commons License 2017.01.03 0 1 4189

Ahogy lesz egy szusszanásnyi időm küldök kenyér receptet, most úgy is hideg lesz jöhetnek a mínuszok!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: kentaur01 (4181)
zsebi41 Creative Commons License 2017.01.03 -1 1 4188

Hol látható ez a  minuszoló" én nem látom valószínűleg azért mert olyan jelentéktelen és érdektelen lény, hogy észere se veszem. Amíg többséget érdekli a téma írjatok mindent. Sajnos nem a mediterráneumban élünk ilyenkor csak a hideg hozható be a kertből. De mi ennek ellenére együtt vagyunk, és nyitottak vagyunk egymás mondanivalójára.

De mínuszkának van egy jó hírem nem kötelező minket olvasni, se hozzánk szólni.

Mi is azt tesszük vele.

55judit Creative Commons License 2017.01.03 0 1 4187

Szerintem azért lehet, mert a kenyérsütés nem kapcsolódik a fórumtémához, és az sem, ami azóta is íródik.

Előzmény: Imperator23 (4185)
CBNora Creative Commons License 2017.01.03 -1 1 4186

Lehet!

Szombat reggelre gyűjtheti az erőt...

Előzmény: Imperator23 (4185)
Imperator23 Creative Commons License 2017.01.03 -1 1 4185

Ebben a topicban is megjelent egy mínusz betyár :) 

Mindegy ki és mit ír, az akkor jön a mínusz.

Lehet átvette a hőmérő szerepét :) 

Előzmény: CBNora (4184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!