Igen, valóban ezt quadrocopter távirányítására és egyben telemetria és FPV videójel fogadására használom. Eddig 4km-es távra.
Használtam a gép elődjéhez 2-3W-os adókat, de ezt már nem szeretném barkácsolni. Elég egy kis rásegítés. Erősen gondolkozok a parabola tükörfelület oldalra történő kibővítésén. Pár dB-t számtíhat.
Nagy tisztelettel kérdezem,hogy ismeri-e valaki a képen látható katonai antennát és tudna-e róla információt adni. Köszönettel HG7WEQ /qfar@t-online.hu/
Vevőantenna is lehetne, fedélzeti élő kamera képéhez. Innentől a 100 méter hatótáv lehet kicsi is.
Hihetetlen olcsón árulnak 5,8 GHz-re 2 W-os adót a gépre ilyen célból. Ezekkel rálátással több kilométerről ad le képet, telemetria adatot. Vevő oldalon használnak irányantennát. Helixet is!
Adott esetben csak egy nagyon-nagyon távoli gép és nagy fesztávu modell irányitása miatt lehet erre szükség.(pl : lejtőmenti vitorlázó,vagy egy termik által elrabolt gép) .Itt a modelltávirányitónál a natur kivitel is teljesen elegendő .mert egy egy méteres gépet már 100 méterről is alig látni hogy mit csinál. helikopterről nem is szólva. Ennél a sztaniolpapiros megoldásnál az a szépség ,hogy nem tünik antennának hanem egy itiner tartónak.miközben tényleg lehet nyeresége.Hülyén nézne ki a versenyző egy profi antennával a hasán. Azzal követni kell a repülő szerkezetet és valószinű egy versenyen azonnal megóvnák.
A placebót kizártam közben, mert felszerelve a parabolát, és nélküle 4-5dBm-es külömbséget mértem, persze csak itthon a szobában. Esetleg holnap tudok korrektebb mérést végezni valós körülmények között...
Van nekem ilyesmi, használom is, s látszólag ad plusz nyereséget az antennáknak, csak az elmélet hiányzik mögülle...
Azt szeretném megérteni, hogy valóban ér-e valamit ilyen méreteben, vagy csak "placebó" hatás. Műszerrel még nem mértem, az ezután jön csak.
Azt olvastam, s hallottam, hogy 2-5 lambda átmérőtől ér valamit a parabola antenna. Ez közel sincs akkora egyik irányban sem. Csak 80m széles (a lambdát 125mm-re számoltam 2,4GHz-re)
Energia nem lesz a semmiből. Amit elveszel hátulról, annyival megy több előre. Meg szanaszét ha nem korrekt az antenna.
Mit jelent, hogy a hossza 3/4 lambda? Ha reflektort teszel a botantenna mögé célszerű legalább2-szer olyan széleset használni, mint az antenna hossza. A hossza meg egy legalább 1/4 kört alkosson. Egy félkör palástot hajlíts meg paraboloidra. 2,4 gigára sokan használnak félbevágott nagyobb konzervdobozt. Sima körpalásttal. Hátra, oldalra elég nagy csillapítást fog adni.
Érdeklődni szeretnék nálatok egy számomra érdekes antenna-variációról.
Előre leszögezném, hogy nem vagyok rádióamatőr, csak az alapokkal vagyok tisztában...
Adott egy omnidirekcionális botantenna 2,4GHz-re. Mögé rityentenek tükör gyanánt egy hengerparaboloid műanyagot alufóliával borítva.
Tételezzük fel, hogy a parabola alakja megfelelő, s a botantennára fókuszál.
A tükör hossza a botantenna méretével kb. egyezik. A szélessége csak 3/4 lambda.
Kérdés, hogy mekkora nyereségtöbblet érhető el ezzel, mint ha csak magában állna a botantenna. Nem pontos dB értéket kérdezek, csak, hogy van-e értelme?
Hátulról a parabola felől mekkora nyereségcsökkenés várható?
Tiszta véletlen nem kevered a körsugárzót a körpolarizálttal?Az első azt jelenti,hogy minden irányban egy forma térerőt ad-vesz ,a második,meg ,hogy az elektromágneses hullámok mindkét polarizációját használja . Az első egy pl:bot antenna vagy egy függőlegesbe állitott dipol . A körpolarizált az általában messziről egy spirálra emlékeztet .nagy frekin meg nem látszik a szerkezet mert egy müanyag csőbe teszik .de ez már professzionális technika.Ha ez a két freki egy antennán kell ,hogy legyen akkor irányitottnak .LOGPER antenna. Ha kettő antenna jó :akkor YAGI.Körsugárzó szerintem ekkora átfogással nincs.Oda kettő Tripleg a megfelelő.Körpolarizáltra nincs ötletem ,az már űrtechnika.
Akitől kaptam,azt mondta hogy ez egy 2 méteres antenna,viszont az antennán lévő matrica szerint ez egy Saphir TSB 3302 2M/70cm-es antenna . Na most a gond ott kezdődött ,hogy az antenna mérete 169 cm,a gyári adatok szerint pedig van 2 méteres és 179 cm-es,de ilyen mint az enyém méretben nincsen.
Semmi gond,feltettem az árbócra. A problémám pedig az,hogy borzasztóan szerepel az antenna.
Süket,és borzasztóan zajosan is ad. Légvonalban 15 kmert nem tudtunk átbeszélni 2méteren sem 70 cm-en egy másik stabil antennás ismerősömmel,aki közel 30 W-al jött felém.Én egy Wouxun Kg uvd1p-vel ás egy Baofeng UB5-el használom,vagyis csak szeretném.
Tudom hogy ezek a rádiók nem ekkora antennára lettek kitalálva,de nem hiszem hogy ez a rádióknak tudhatók be.
Több átjátszót is sikerült kézből indítanom a saját antennával,a nagy antennával viszont nem tudom indítani őket.
Csak javaslat: A műszert a leírásnak megfelelően építsd me, és ha más csatlakozásod adódik, akkor ott használjál átalakítót, avagy átmenetet. Talán leginkább így tudsz az eredeti dolgok közelében maradni!
Nyunyuka olvtárs meg már útbaigazított. Jobbat szvsz nem tudna más sem ajánlani!
Üdvözlöm a Fórum lakóit! Nem tudom jó helyre írok-e, de a következő a problémám: szeretném megépíteni a HA8ET-033 swr mérőhidat, ami a Rádiótechnika folyóirat 1995-ös évfolyamában jelent meg. A kérdésem a következő lenne: mivel nekem csak SMA csatlakozós antennáim vannak, megoldható-e, hogy egyből olyat forrasszak fel a panelra az ajánlott BNC illetve N csatlakozók helyett, illetve tud-e valaki segíteni abban, hogy hol tudnék SMA rövidzárat vásárolni Budapesten, vagy van-e valamilyen leírás a házilagos elkészítéséről? 433 MHz ill. 1,3 GHz antennákat szeretnék vele méricskélni, gyanítom oda már nem elegendő, ha egy csavarhúzóval rövidre zárom a csatlakozó érintkezőit...