Na ezt a hozzáállás már jobban tetszik. A kóstolás javítható és fejleszthető, nem is képzelnéd mennyi féle íz van a sörben. Ha nagyobb töménységben megtapasztalod az egyes ízhibákat/összetevőket, utána nagyobb esélyed van, hogy kisebb töménységben is kiérzed az egyes sörökben. De ehhez rengeteg gyakorlás kell. Ennek megfelelően változhat az ízlésed is is idővel.
Egyébként nem baj hogy megosztod másokkal a véleményed. De próbálj kevésbé határozott véleményt formálni amikor csak a saját véleményedről van szó. A feltételes mód a talán és a szerintem használata sokszor indokolt. Én is próbálom ezeket minél többször használni. Amikor először csinálsz valamit könnyen vonsz le következtetéseket, hogy ha így csinálom akkor ezt kapom. Amikor viszont egyre több egymásnak ellentmondó tapasztalatod van vagy egymásnak ellentmondó véleményt olvasol el fogsz bizonytalanodni. Nálad még ez a fázis nem jött el, persze lehet hogy nem is fog.
Önthetsz hozzá vizet erejesztés előtt is és erjesztés után is. Az erjesztés előtti az egyszerűbb. Ott simán csapvízzel mehet (ha nem túl klóros és megbízol benne, hogy tiszta). Erjesztés után felforralás és visszahűtés ajánlott, hogy minél kevesebb oxigén maradjon benne (meg persze a forralás a klórt és az esetleges bacikat is elintézi).
Igen, egy másik weboldalról, de ez volt! Már Na, ezek a mondatok ismerősök!! Lehet, hogy sokáig forraltuk a komlókat? És vszínű sok lé elforrt.. Ja, és egyébként utána lehet tölteni forralás után, ha sok elforr?? Megírom majd a pontos forralást, nem akarok hülyeséget írni.. Köszi a biztatást!!
Tisztel Janijani az oké hogy te budafoki élesztőt használsz,de egy minimum vitatott eljárást másoknak nem helyes úgy ajánlani mint a rák betegeknek egyes gyógymódokat.Lehet hogy lakóhelyed környékén is már van sörös csoport,vagy márciusban lesz sörfőző verseny nevezni kell , megkapod a pontozó lapot . Családba többször volt döglött budafoki, mint szárított sütő élesztő.Receptedet gondoltam lefőzöm 5l -ben ,de biztos hogy minden jó pl. cefrézési hőmérsékletek és azok ideje.Búza sörnek 30 körüli IBU nem sok? Azt ne feledd hogy az általad ajánlott írások 2011-12 -ben keletkeztek amikor az alapanyagok és a tudás hiányos volt. Ezek az emberek közül ma többen kitűnő sörfőzők (roothbeer).
Az us05 jól tárolható mint minden száraz élesztő. Ha nincs felbontva, nem valószínű, hogy rossz lenne. Én még nem tapasztaltam ilyet.
A sörélesztők optimális erjesztési hőmérsékletét az adott hőmérsékleten előállított sör minősége alapján határozzák meg. Magasabb hőmérsékleten több észtert, erjedési mellékterméket, hosszabb szénláncú alkoholt stb állít elő minden élesztő. Nagyon ritka az az élesztő, amit 25-27 C-ra ajánlanának.
A szaporodás más kérdés. Mindegyik jól szaporodik ezen a hőmérsékleten. A sütőélesztőről is ennyit tudunk. Jól szaporodik ezen a hőmérsékleten. És mindjárt el fogod megint mondani, hogy jó ízű volt a sör, amit készítettél vele. Lehet hogy igazad van, de ha egy olyan kolléga monaná, aki évek óta főz. Rendszeresen jár házi sörfőző találkozókra. Végigkóstolt pár száz házisört. Elvégezte a sörbírói tanfolyamot és felismeri az alapvető ízhibákat, akkor valahogy jobban elhinném neki.
Ha minden mást jól csinált és fertőtlenített, én az élesztő hibájára tippeltem. Arra, hogy esetleg lejárt élesztőt kapott, ugyebár nyár van a melegben minden hamar romlik. Vagy arra hogy az erjesztési hőmérséklet volt túl magas az US-05-nek.
Ezért ajánlottam a budafokit, mert ezt ha friss garantáltan jó, és az optimális erjesztési hőmérséklete is 25 fok, de ha felmegy 28 fokig az sem probléma.
Módosítottam a receptet meg a stílust. Így már eggyel jobban néz ki. Megspékelve a Cascade magas co-humulon tartalmával így is lehet nagyon keserű. Nem ártott volna neki pár hónap palackban érés.
Azt persze nem tudom sajnos megmondani mi lehetett a gond, de próbáld újra. Menni fog az!
Én az egyik első alkalommal azzal csesztem el egy cascade ipa-t, hogy sokáig forraltam a levet, Így a mennyiség is sokkal kisebb lett a vártnál és az aromakomlóimat is túlforraltam. Aroma nem sok maradt, csak a keserűség. De azért kidobásra nem került...
Beütöttem egy sörtervezőbe a receptedet. Mivel nem írtad hány percre raktad a komlót, ezért mindegyiket 60 percre azaz a forralás elejére raktam. Látszik hogy így iszonyat keserű lett. Ha regisztrálsz az oldalra, akkor a variant gomb megnyomásával tudsz másolatot csinálni a receptből és akkor játszhatsz vele. Az IBU-t a stílushoz ajánlott sávon belül érdemes tartani.
Persze, nem az élesztő lesz maga a probléma! Én csak azt érzékeltettem, hogy akár! (nem tudom!!!) a sima élesztővel is lehet jó sört főzni! Szóval mi is az erre használatos élesztőt használjuk legközelebb! Itt a fertőtlenítéssel, vagy az erjedés körülményeivel lehet a baj! Nem tudunk mást, próbálkozunk!
Budafoki élesztő vásárlása,és esetleg másik kudarc előtt ,ajánlom figyelmedbe a Sörfőzés otthon egyszerűen c.könyvet valamint a sörfórum blogot,sernevelde írásait,elsősőr egyesület honlapját.Problémád nem oldódott meg egyenlőre.Nevében is benne van a sütő élesztő másik sör élesztő.
A malátám szárításához, gyümölcsaszalót tervezek vásárolni. Mivel búza malátát szoktam készíteni, így boldogan elvagyok azzal ami max 80C-on működik, viszont akármerre is keresgélek nem találok olyan, ami akár 100C vagy netalántán 110C-ig elmenne. Léteznek egyáltalán ilyen magas hőfokon működő aszalók?
Laikusként én is sokalltam a komlót, de mondom, ez nem az a keserű volt!!! És a főzés, hűtés utáni kóstolásnál elég keserűnek éreztem, de komló aromahegyekkel! Tehát nem volt rossz! De a vége... az borzasztó volt.
Igen, a te recepted képest ez brutál mennyiségű komlóval csináltuk..
Ha kóstoltad volna, Te is kiöntötted volna! :-) Nem a komló keserűsége volt!! Ezt állíthatom! Az erjesztés előtt megkóstoltuk, akkor éreztem a komlót, keserű volt rendesen, de az a komló volt!! Emellett olyan fertőtlenítő, vagy szappan íze volt, és más semmi!! Sem édessége, sem malátaíze,sem élesztőíze, csak egy szar keserű íz. IBU-t nem számoltunk, az alábbi receptet használtuk:
2,7 kg Pale Ale maláta
2,5 kg Pilseni maláta
0,3 kg Carapils maláta
0,2 kg Búzapehely
30g Chinook komlópellet
30g Amarillo komlópellet
30g Cascade komlópellet
50 g Citra komlópellet
5g Irish Moss
1 zacskó (11,5g) Safale US-05 élesztő
A Citra megmaradt!! :-((((((
Az is baj lehetett, (kérdés) hogy 23 literre számoltunk, de a végén kb 16 liter lett!!
Fel kellett volna forralás után önteni az adott mennyiségre? Egyébként engem nem zavar az élesztőíz a sörben, a jó malátaízt is szeretem, sőt, ha nem átlátszó, vagy szűrt, az sem zavar! A jó, finom ízt hiányolom az itthon kapható magyar sörökben,és ezt keresném a saját főzésben.. de hát.. :-(
A férjem használja, én csak beszerzek:-) Azt mondta nem igényel különösebb telepítést (csak az app letöltése) és a használata is egyszerű: felteszi az appot a telefonra, tiltet fertőtlenítés után berakja a sörbe, aztán mikor kíváncsi közelít a telefonnal és ennyi.
Egy fontos dolog, bár az csak annak fontos aki többet használ: az app egyféle színből egyet tud kezelni, tehát a színekre beszerzéskor az elsőnél nem, utána viszont figyelni kell.