A tözegnel figyelj oda mert nem mindegyik jo,, savas tözeget keres, ne bazikusat. Esövizre nagyobb tarolo, most jo az ösz es a barkacsokba biztos lesz akcio a tarolokra. En is arra varok. Itt az Alföld közepen is össze tudok annyi vizet szedni amennyi a magnolianak kell pedig juniusba volt valamire valo esö. sok sikert
Köszönöm a tanácsokat - most is föld + tőzeg +trágya keverékében van. Ez most a második nyarát tölti, tavasszal még virágzott, bár már tavaly is baj volt a leveleivel nyár közepétől. Most sírnivalóan néz ki.
Él még az eggyel korábbi magnólia is, át lett ültetve már kétszer, de persze ő is csak kinlódik.
Gyűjteném én az esővizet, de nem esik errefelé csak mutatóba pár csepp. Azért Nyugat-Magyarországon nem ilyen tragikus a helyzet, már Bp környékén is, ahol a szüleim laknak, nagyságrendekkel több eső esik.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy én most vettem egy Mag. Sol. Alexandrinát, de nem akarom kiültetni, majd csak következő tavasszal! Arra gondoltam, hogy abban a cserépben amiben megvettem átteleltetem és köv. évben ültetem ki! Csak azt nem tudom, hogy milyen körülmények között kellene cserépben teleltetni! Vagy most is ki lehet még tenni, nem lesz baj, hogy a télig nem szokja meg a helyét? Aki tud az segítsen, mert egyszer már pórul jártam és nem szeretnék még egy magnoliát elveszteni!
Amennyiben a környéken szépen nőnek akkor nem lehet olyan lehetetlen küldetés. A fúrott kút milyen mély? Nálam is van 1 kb. 20 méteren, de mivel ilyen mélységben annyira kemény, meszes a víz, így kész "gyilkosság" mészkerülő növényeket locsolni vele. Inkább a hálózati víz és 1 apró tanács: az állott vízből is távoznak ásványok, ezért érdemes egy hordót rendszeresíteni, feltölteni locsolás előtt 2-3 nappal és ebből locsolni. Persze a legjobb megoldás, ha esővizet tudsz gyűjteni.
Colizoli, a rodiföld nagyon jó dolog, de elég drága és mivel annak kb. fele savanyú tőzeg , ezért szerintem gazdaságosabb a nagybálás baltikumi tőzeg 300l/2500 ft-ért. Legfeljebb kicsit több érett trágyát kell hozzá keverni.
Szerintem valtoztasatok az ültetesi strategian. 1x1-es gödör 50l tözeg, 50l rodiföld, kis tragya, timso, föld keverekebe ültesd. Hogy tovabb birja-e, mint 2-3 ev? Meg nem tudom de remelem, majd 2-3 ev mulva megmondom:))
Az én örökzöld magnóliám is hozott egy gyönyörű virágot.Nagyon örülök neki, mindenki csodálja.
Szépen fejlődik, de félek a téltől ...mennyire bírja majd, mert tavasszal lehullatta a leveleit.Vortek tanácsait megfogadtam, sokat locsolom és műtrágyázom.
Azt szeretném kérdezni. hogy ezt is lehet bujtással szaporítani, mint a többi fajtát???
Azt hiszem, mi vagyunk az ellenpélda. 15 év alatt, amióta itt lakunk a férjem már legalább az ötödik magnóliát veszi - egyszerűen nem tud beletörődni, hogy a környéken mindenütt megmarad, szép, nálunk pedig nem. 2-3 évig bírja, aztan annyi. Klorózisos a levele, majd elszárad,lehull, a hajtáscsúcsok is elszáradnak.
A mostani példány már kapott folyamatosan mindenféle jóból, amit itt olvastam: vasat, keserűsót, zöldítő tápot, a rendszeres tápozás volldüngerrel megy - minden egyéb növény virul nálunk, kivéve ezt - de nem, nem adjuk fel.
Most azt találtuk ki, hogy az öntözővízzel (fúrott kút) lehet a gond.
Jövőre át lesz ültetve olyan helyre, ahová az öntözés nem jut el, majd kapja a finom klóros csapvizet (mivel eső errefelé csak mutatóban, néha esik).
2-szer adtam a kis magnóliámnak 10-10 l vasgálicos, keserűsós beöntözést és szemmel látható a különbség már most. Kapott még 5 l komposztált marha trágyát is, szóval az új levelei már nem halványak, igazi sötét zöldek és a meglévők is sötétettek. Köszönöm mindenkinek a tanácsot!!! Akik még gondolkodnak, ne nagyon tegyék, tényleg hatásos ez a módszer. 1.kép ilyen volt a magnóliám nyár közepén 2.kép a mai állapot.
Köszönöm!!! Szükségem is van a tudásra, mivel a sövényünk egy része nem olyan ütemben nő és halványak a levelei. Elkezdem a vas pótlást, szerintem ez lesz a baja, de eddig nem tudtam. Örülök hogy van ez a fórum és a sok segítőkész ember, köszönöm!
Talá segithetek a Clorosis csökkentésébe,
Szinte ugyanez vonatkozik a Magnoliakra is,
Üdv.Flower
A vas rendkívül fontos szerepet tölt be a növények anyagcseréjében. Bár művelt talajaink nagyobb része elegendő vasat tartalmaz ahhoz, hogy a kultúrnövények szükségletét fedezze, mégis – főleg mészben gazdag talajokon – gyakoriak a vashiány tünetei, amelyek elsősorban gyümölcsfákon, bogyósokon és egyes dísznövényeken jelentkeznek. A növényfajokon belül az egyes fajták vasigényében nagy különbségek vannak.Vashiány cseresznyelevélen
Annak ellenére, hogy már az 1800-as évek közepén elsőként ismerték fel a vashiány tüneteit, még napjainkban is a legnehezebben orvosolható, jelentős károkat és termésveszteséget okozó hiánybetegként tartjuk számon. Pedig a napjainkban beszerezhető, a vashiány megszüntetésére szolgáló, vaskelát-tartalmú levél- illetve talajtrágyaféleségek hatékonyságukban messze felülmúlják a régebben alkalmazott vassókat.
A vashiány okai A vashiány a talaj kémhatásától (pH) függetlenül előfordulhat. Elsősorban a meszes és magas agyagtartalmú talajokon jelentkezik. „Mészklorózisnak” is nevezik. A jó levegőzésű mésztalajokon a vashiány szinte elő sem fordul. Valószínűsíthető, hogy a bikarbonát-ionok feldúsulása gátolja a vas felvételét. Leggyakoribb ionantagonizmusok a vas esetében: P/Fe, Cu/Fe, Mn/Fe, Co/Fe.
Vashiány havasszépén
A levegőtlen talaj, a meszes vízzel történő öntözés, az éretlen trágya használata vas-hiányt okozhat, főleg magas pH-érték és nagy foszfortartalom mellett. Az érett istállótrágya és a talaj nagy szervesanyag-tartalma viszont elősegíti a vas felvételét. Savanyú talajokon a nehézfémionok – Cu, Ni, Co, Zn, Mn – szorítja ki a vasat. Ez vaskelát-adagolással megszüntethető. A réz- és mangántartalmú növényvédő szerek (réz illetve mankoceb hatóanyag) rendszeres használata is vashiányhoz vezethet. Nagy adagú foszfortrágyázás is kiválthatja a vashiány tüneteit, amelyet a magas kalciummennyiség még fokozhat. Az ún. „rosszidő-klorózis” hűvös, nedves időben, gyenge fénysugárzás mellett léphet fel. A talajvízben ilyenkor több széndioxid oldódik föl, és így fokozottan érvényre jut a vashiány.
Vashiány petúnián
Meszes talajokon a kálium serkenti a vasfelvételt. A K-hiány pedig – ha magas a talaj foszfor- és kalciumtartalma – elősegíti a vashiány kialakulását (pl. szőlő sárgalevelűsége). A nitrát előmozdítja a vasklorózis fellépését, míg az ammóniumszulfát elejét veszi. Ennek oka a pH-érték változása. A gátolt gyökérfejlődés, aminek számos oka lehet, is vashiányhoz vezet. Az újabb kutatások azt jelzik, hogy a klorótikus növényállományú talajokban feldúsul a kénhidrogén, ami erősen toxikus a növényekre. Megköti a nehézfémeket, köztük a vasat is. A nehéz munkagépek taposása – főleg nedves talajon –, illetve magas kéntartalma miatt a szennyvízzel való öntözés ugyancsak vashiányt válthat ki.
A vashiány tüneteiVashiány szőlőleveleken
A vashiány minden más elem hiányjelenségeinél határozottabban, nagyon tipikus formában nyilvánul meg az egy- és kétszíkű növényeken egyaránt. A növény legfiatalabb levelei kezdetben sárgászöldek, majd a hiány fokozódásával a zöld erezet közei citrom- vagy narancssárgák lesznek. Súlyosabb esetben a klorózisaz erekre is átterjed. A vashiány következtében általános jelenség a növekedéscsökkenés és a gyenge virágkötés. Korlátozott a gyümölcs kötődése és színeződése is. Általában nem következik be elhalás, a gyümölcsfákon és bokrokon olykor csak néhány ágon mutatkoznak a tünetek. Enyhe vashiány esetén a növény teljesen visszazöldülhet, ha a kedvezőtlen hatások megszűnnek. Hosszabb ideig tartó, súlyos vashiány esetén a növénynek valamennyi levele klorótikus lehet, később a szélektől kezdődő nekrózisok, levélhullás, ágelhalás is bekövetkezhet. Csökken a növények fagy-, illetve télállósága. A citrusfélék gyümölcse apró, kemény, szárazhúsú lesz. Szőlőnél bogyóelrúgás, csökkent vesszőnövekedés is előfordulhat.
Vashiány szamócán
A savanyú talajokhoz alkalmazkodott növényeknek (áfonya, Rhododendron-félék, hortenzia, stb.) gyenge a vasfelvevő képessége. A málna, szeder és szamóca nagyon érzékeny a vashiányra. A ribiszke, rózsa, szegfű, primula, muskátli, petúnia, fagyal, gyöngyvessző, liliom és a japán birs a talaj nagy foszfortartalma esetén mutatja a vashiány tüneteit. A karfiol, a bimbóskel, a fejes káposzta klorótikus tünetekkel jelzi a vashiányt. A paradicsomon a legfiatalabb levelek levélkéinek alapi részén kezdődik a klorózis.
A vashiány orvoslása A vas-hiány ellen a legeredményesebb védekezés a kiváltó okok megszüntetése, kiegészítve vaskelát-adagolással talaj- illetve lombtrágya formájában. Ilyenek: Fitoferr, Ferribene, Mikromix-G vas, Voligop mikroelemes műtrágya, valamint Fitohorm, Damisol, Voligop oldatműtrágya.
Dr. Varga Mária szaktanácsadó
Köszi, az adag kb. megegyezik, 2 púpos evőkanállal tettem bele 10 l vízbe mindegyikből, így írta az útmutató. Nem tudtam hogy folyamatosan lehet adagolni neki, most már így teszek.
Én 10l, vízhez 1 maroknyi keserűsó + ugyanannyi vasgálic, kora tavasztól szeptemberig havonta legalább egyszer. De amikor meleg van, mint most, akkor hetente locsolom és minden 2-3 locsolásnál belekeverem.
Sziasztok! Itt olvastam a magnólia tartásáról, a vas pótlásáról, köszönöm! Ma vettem vasgálicot és keserűsót, készítettem 10 l koktélt, meg is itattam a növénykémet. Kérdésem, nem sárgák a levelei, de nem is méreg zöldek, milyen sűrűn adjak neki ilyen beöntözést, hogy ne is ártsak vele???
"A vasgálic hidd el, hogy bevált, jó dolog. Főleg megelőzésre, ezért érdemes beszerezni és minden évben ellátni vele, nagyméretű haragos zöld levelekkel és rengeteg virággal fogja meghálálni. "
Jól értem, mert ezt írtad, hogy tőzeg és marhatrágya keverékébe ültetted, föld nélkül? Akkor locsold mindennap, mert kiég, de amennyiben ez csak a kiásott rész fele-harmada és összekeverted sima kerti földdel akkor azért túlzásba nem kell vinni a locsolást, mivel a levegős talajt szereti. A mindennapos locsolástól - főleg ha elég kötött a talaj - könnyen kialakul pangóvíz és ez gyökér rothadáshoz vezet. A vasgálic hidd el, hogy bevált, jó dolog. Főleg megelőzésre, ezért érdemes beszerezni és minden évben ellátni vele, nagyméretű haragos zöld levelekkel és rengeteg virággal fogja meghálálni. Pár év múlva el is felejted, hogy egyszer régen mennyit kínlódtál a klorózissal.
Vizet majdnem naponta kap, tápot viszont nem, mert tavasszal szupererös közegbe ültettem, és az szerintem sok lenne neki; marhatrágya, tözeg-keserüsó keverékében él, vasgálicot régebben kapott durva mennyiségben, de nem használt neki semmit, így most nem adtam neki. Rászántam magam, hogy megmetsszem, de azt tapasztaltam, hogy így közelröl, csak nagyon kis darabok vannak az ágak végén, amik nyilvánvalóan nem élnek, ezeket lecsipkedtem; remélem ez nem árt neki. De alul van egy nagyobb száraz ág is; ehhez nem mertem nyúlni. A téltöl alapjában véve nem félek, hiszen az utóbbit ráadásul egy cserépbe kiültetve vészelte át.
No lám csak, kezd beindulni a növényke. Én a helyedben rendszeresen, ebben a kánikulai időben legalább hetente 2 szer locsolnám, ill. minden 2-3 locsolásnál tennék az öntözővízbe rododendron tápoldatot, vagy vasgálicot és magnéziumos keserűsót, én az utóbbit szoktam alkalmazni, csak nem ilyen sűrűn, de a te növényedre biztosan ráfér. A magnoliáknál kifejezetten ellenzik a metszést, mivel a sebek nehezen gyógyulnak, csak ha végképp muszáj akkor kell megejteni. Amennyiben kiszárad egy ág akkor persze le kell vágni, de mivel most kezd erőt venni magán ezért lehet, hogy még kihajt, de legkésőbb tavasszal kiderül. Télen egy kis talajtakarás a törzse körül és biztos kibírja a legerősebb Mo-i fagyokat is.
Örömmel látom, hogy az a néhány levele, ami van, ne gondolj sokra, csak 3-4, ezßúttal nem szenved a szokásos betegségben, hanem egészséges zöld színe van, ha a mérete nem is éri el a szokásosat. Vannak azonban egész nagy ágak, amelyeken egyáltalán nincs levél, vagy élö rügy. Ezeket nem lenne okosabb eltávolítani?
A bevált vasgálic helyett vaskelátot javasolnak több boltban,kertészetben.....némi szakirodalom, tényleg jobb, nosza rajta...az üzletekben van is, (1800.-Ft körül)csak a gyártási idő valamennyinél 2001 február...azt mondják eltarthatósága hűvös, száraz helyen korlátlan....én meg tök tanácstalan vagyok....a növényeim meg csak várják a vasat, csak várják....
...ha valakinek van a tarsolyában egy bölcs tanács, kérem ossza meg...
Köszi!!!Szerinted érdemes elültetni?Azt hiszem az enyém susan(fehér virágú)Olyan lesz mint az anyanövény?A magról kelt hamar virágzik?Fagyérzékeny a magonc?Neked vannak tapasztalataid?