Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Címerespoloska, valószínűleg a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) lárvái.
Bizony, a poloskáknak ilyen szép mintázata van, érdemes közelről megnézni! Egy ismeretlen, új világ, elég a kertben körülnézni, nem kellenek a fantasztikus filmek.
Óriás tőrösdarázshoz hasonlít, de ennek rozsdaszínű a szeme/feje, nem citromsárga, bár a méret, ami kb. 45mm, stimmel. A potroh csúcsán szőrszerű képletek vannak.
Csoportosan élnek, talán 20-30 "fős" kolóniákban, alacsonyan, a föld felett repkedve látom őket, leginkább napsütéses, meleg időben.
Meg tudná mondani valaki, milyen bogár? Már tavaly is találtam ilyent a kertemben, de annak valamilyen betegsége volt, mert valami penész vagy gombaszerű anyag ette meg a fél fejét. Még élt, de láthatóan beteg volt.
Nálunk évek óta sok van, de megvan a többi honos katica faj is. A kifejlett bogarak pedig nagyon változatosak, könnyű más katica fajokkal összetéveszteni. Én nem látom értelmét a gyilkolászásuknak, de ha mégis, csak akkor, ha valaki jól ismeri a többi fajt is. A tetveket pedig nagyon hatékonyan irtják.
Segítségeteket kérném, mert nagyon nem értek az ilyesmihez.
Feltünt az utóbbi időben, hogy a parkettás szobában a képen látható izéből megjelent egy csomó... Minden felé, nem tudom egy helyhez kötni, hogy mihez vonzódnak, de az biztos, hogy csak ebben a szobában találkoztam eddig velük. Nagyon pici, nagyon lomha, sokszor azt hiszem nem is él, annyira nem mozdul. Agyonnyomáskor hangos roppanó hangot hallat.
Sok van belőlük, eddig nem tünt fel, hogy valamiben kárt okoznának (csak az én épelméjűségemben, mert most már folyamatosan azt érzem, hogy rajtam is másznak...).
Folyamatosan jön az utánpótlás is, ha egyszer eltüntetem az összeset fél óra múlva már újra találok.
Segítsetek légyszi mi ez, hogy tudjak tenni ellenük valamit, mert ezt így nem fogom sokáig bírni...